Innovation Ready στις Τεχνολογίες Αγροδιατροφής

Ο τομέας καινοτομίας του ΣΕΒ συνεχίζει με την τέταρτη θεματική εκδήλωση “Innovation Ready” με τίτλο «Το μέλλον των τροφίμων: Πως η τεχνολογία αλλάζει τα συστήματα παραγωγής», την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, και ώρα 16:30-18:00. Μπορείτε να συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής εδώ. Θα λάβετε το σύνδεσμο ηλεκτρονικής παρακολούθησης του εργαστηρίου αμέσως μετά την εγγραφή σας. Οι παρουσιάσεις θα διεξαχθούν στα Αγγλικά.

Νέα εταιρική ιστοσελίδα για τη MYTILINEOS

Η MYTILINEOS εμπιστεύτηκε ξανά στην Umobit τον επανασχεδιασμό, την υλοποίηση και την πλήρη διαχείριση της εταιρικής και IR ιστοσελίδας της https://www.mytilineos.gr/. Με πλούσιο περιεχόμενο, σύγχρονη αρχιτεκτονική και προσβάσιμη από όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες (Mobiles/Tablets), η νέα ιστοσελίδα της MYTILINEOS λειτουργεί ως ένα κόμβος πληροφόρησης για όλα τα κοινά ενδιαφέροντος/για το ευρύ κοινό και τους κοινωνικούς εταίρους της. Με στόχο την ενίσχυση της συνολικής ψηφιακής εμπειρίας, η νέα ιστοσελίδα στοχεύει στην ενίσχυση και περαιτέρω ανάδειξη της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας, σε ένα εύχρηστο και φιλικό ψηφιακό περιβάλλον.

Αποτύπωση των μελλοντικών τάσεων στην ελληνική Εφοδιαστική Αλυσίδα

H Ελληνική Εταιρεία Logistics σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Σχεδιασμού, Παραγωγής & Λειτουργιών (ΣυΣΠαΛ) του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διενεργούν την 5η Πανελλήνια Έρευνα για τον τομέα της Εφοδιαστικής αλυσίδας με τίτλο: «Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και των μελλοντικών τάσεων στον τομέα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Ελλάδα».

Η 5η Πανελλήνια Έρευνα, έχει ως κύριο στόχο να αποτυπώσει τον παλμό της αγοράς του τομέα της εφοδιαστικής και τα αποτελέσματά της να αποτελέσουν βασικό εργαλείο για νέες καινοτόμες δράσεις στις ελληνικές αλυσίδες εφοδιασμού ιδιαίτερα μετά τις νέες προκλήσεις λόγω της πανδημίας. Στελέχη του κλάδου, καλούνται να συμμετέχουν, συμβάλλοντας σε μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια που οριοθετεί σε νέα πλαίσια και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το ρόλο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Ελλάδα. Για τη συμμετοχή στην έρευνα, ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

 

Πλαστικά Κρήτης: Ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου

Στα γραφεία της εταιρίας «Πλαστικά Κρήτης ΑΕ» συνήλθαν στην πρώτη τους συνεδρίαση τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου με την νέα της σύνθεση, μετά την αντικατάσταση μέλους της με απόφαση του ΔΣ της 08.06.2021. Το ΔΣ προχώρησε στην προσωρινή αντικατάσταση, μέχρι την Γενική Συνέλευση της 30.06.2021, της κ. Μαρίας Καπετανάκη, η οποία παραιτήθηκε από μέλος της Επιτροπής για προσωπικούς λόγους, από τον κ. Παύλο Μπαριτάκη του Εμμανουήλ ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις ανεξαρτησίας.

Αποφασίστηκε ομόφωνα ο ορισμός του κ. Νικόλαου Μυρτάκη στην θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συγκροτείται σε σώμα ως εξής: 1) Νικόλαος Μυρτάκης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, 2) Παύλος Μπαριτάκης, ο οποίος είναι τρίτο πρόσωπο, ανεξάρτητο από την εταιρεία, μη μέλος του ∆Σ, 3) Μιχαήλ Περάκης, μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, ο οποίος είναι σύμβουλος επενδύσεων ακινήτων και κτηματομεσίτης.

Υπόσχεση Toyota για εργοστάσια ουδέτερα ως προς τον άνθρακα, μέχρι το 2035

Στόχος της Toyota είναι να είναι όλα τα εργοστάσιά της ουδέτερα ως προς τον άνθρακα, μέχρι το 2035. Τα παραπάνω σημείωσε ο επικεφαλής παραγωγής της ιαπωνικής εταιρείας, Masamichi Okada, ο οποίος ανέβασε τον πήχη κατά 15 χρόνια από το 2050. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να καταναλώνει ενέργεια η οποία θα προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Toyota προστίθεται σε μια σειρά αυτοκινητοβιομηχανιών που θέτουν τον ίδιο στόχο βιωσιμότητας το τελευταίο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, η BMW, επίσης, δήλωσε ότι τα εργοστάσιά της στην Κίνα σχεδιάζουν να επιτύχουν ουδετερότητα εκπομπών άνθρακα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ η Ford στοχεύει επίσης να τροφοδοτήσει όλα τα εργοστάσιά της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συμμαχία Gizelis Robotics – Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για την Υγεία και την Ασφάλεια

Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, συνεργάστηκε με την Gizelis Robotics στην δοκιμή των πιστοποιημένων και αυτόνομων «Made in Greece» RobotSafe ρομπότ απολύμανσης, που έχει αναπτύξει η ελληνική εταιρία συστημάτων αυτοματισμού και ρομποτικών εφαρμογών.

Σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό, το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών προχώρησε σε μελέτη και λειτουργία εγκατάστασης των ρομπότ εκνέφωσης της Gizelis σε χώρους παροχής ιατρικών υπηρεσιών και στα χειρουργεία, καθώς και ρομπότ τεχνολογίας UV-C σε δωμάτια και άλλους κλειστούς χώρους του νοσοκομείου. Αφού ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που αφορούν στην αποτελεσματικότητα του ρομπότ, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, προχώρησε στην επέκταση της συμφωνίας με την Gizelis Robotics.

Μετά λοιπόν το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, το RobotSafe επισκέφθηκε την κλινική του Ιατρικού Περιστερίου παρέχοντας τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του στην κλινική, προσφέροντας έναν ακόμη βαθμό θωράκισης στα ήδη ασφαλή νοσοκομεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, το ρομπότ θα επισκεφθεί, σύντομα, και τα υπόλοιπα νοσοκομεία του Ομίλου.

Responsible Mining και Βιώσιμη Ανάπτυξη στις προτεραιότητες της Ελληνικός Χρυσός

Tο Responsible Mining, αποτελεί την αρχή της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας και έχει τεθεί στον πυρήνα της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός. Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που υπέγραψε με την Ελληνική Κυβέρνηση για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, η Ελληνικός Χρυσός προχωρά σε περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων που είναι σύμφωνες με τις Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, αποδεικνύοντας στην πράξη την εφαρμογή του Responsible Mining, προχωρά σε παρεμβάσεις:

• Μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, όπως η Ξηρή Απόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων, που εφαρμόζεται ήδη στον πρότυπο Χώρο Ξηρής Απόθεσης στον Κοκκινόλακκα, και που θα εφαρμοστεί και στις Σκουριές, μειώνοντας την περιβαλλοντική επίδραση του νέου χώρου απόθεσης κατά 50%.

• Επενδύοντας συνολικά πάνω από 130 εκατ. € για την ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων.• Θέτοντας στο προσκήνιο ειδικές προβλέψεις για την διαχείριση του αέρα, του θορύβου και της σκόνης, καθώς και πρόνοια για την προστασία των υδάτινων πόρων, την ασφαλή διαχείρισή τους και την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής οχύρωσης των μεταλλείων.

• Προβλέποντας 100% επαναπλήρωση του επιφανειακού και του υπόγειου ορύγματος μετά το τέλος της εκμετάλλευσης.

• Εφαρμόζοντας τη νέα βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία που ονομάζεται λιθογόμωση πάστας, η οποία συνεπάγεται την επαναχρησιμοποίηση του συνόλου των μεταλλευτικών καταλοίπων για την επαναπλήρωση των στοών.Τέλος, με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (“SIMS”), η Ελληνικός Χρυσός εντάσσει την Βιωσιμότητα, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την περιβαλλοντική διαχείριση, τις κοινωνικές επιδόσεις και τα συστήματα προστασίας σε ένα πλήρες, συνεκτικό πλαίσιο.

 

Νέα επένδυση από την ΚΡΙΝΟΣ

Το πράσινο φως την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «Ιωάννης Κ. Αναστασόπουλος και Υιός Ανώνυμη Εταιρία» με δ.τ. «ΚΡΙΝΟΣ» στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου άναψε με απόφασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας. Η επένδυση, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2,05 εκατ. ευρώ, αφορά στην παραγωγή αποσταγμένων αλκοολούχων ποτών.

Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά στα μέσα του περασμένου αιώνα. Ο ιδρυτής της «ΚΡΙΝΟΣ» Ιωάννης Κ. Αναστασόπουλος γεννημένος το 1916 σε μια οικογένεια που απασχολούνταν με την απόσταξη ούζου, στο Χελμό Πελοποννήσου, ασχολήθηκε αρχικά με το εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Μετακομίζει στην Αθήνα όπου ανοίγει κατάστημα ποτοποιϊας στη Λένορμαν, περιοχή άκρως εμπορική, εκείνο τον καιρό. Στο μεταξύ γνωρίζει και παντρεύεται τη σύντροφο της ζωής του, Χρυσούλα που καταγόταν από παλιά Αιγιώτικη οικογένεια με παράδοση στη σταφίδα και στο RAISIN BRANDY. Ενώνοντας τα μυστικά των δυο οικογενειών αποφάσισαν μαζί να δημιουργήσουν το 1943 (έτος εγγεγραμμένο στο εμπορικό επιμελητήριο) την ποτοποιία «ΚΡΙΝΟΣ» – Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ αγοράζοντας μια κρατική άδεια ποτοποιίας.

Tην τριετία 1996-1999 η εταιρεία πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις με στόχο την επέκταση των γραμμών παραγωγής της. Η διαδικασία εμφιάλωσης αναβαθμίζεται με την αγορά πλήρως καθετοποιημένων και αυτοματοποιημένων γραμμών που εξασφαλίζουν απόλυτα αποστειρωμένο περιβάλλον. Από το 2007 γίνεται η είσοδος της 3ης γενιάς της οικογένειας και τα 5 παιδιά του Κωνσταντίνου αναλαμβάνουν καίριες θέσεις, με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον γιο του, Ιωάννη Αναστασόπουλο.
Αλεξάνδρα Γκίτση

SUNLIGHT: Επένδυση σε έρευνα, παραγωγικότητα και ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας

Δεν πάτησε «φρένο» η SUNLIGHT στην ψηφιοποίηση της παραγωγικής της διαδικασίας και τις επενδυτικές της πρωτοβουλίες το 2020, παρά την πανδημία Covid – 19. Αντιθέτως, οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας – μέλους του Ομίλου Olympia χαρακτηρίζονται θετικές, με κύκλο εργασιών €176,9 εκατ., EBITDA €19,2 εκατ. και κέρδη προ φόρων €18,3 εκατ. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ραγδαία ανάπτυξη με αύξηση του όγκου πωλήσεων, παρά την πτώση της παγκόσμιας αγοράς βιομηχανικών οχημάτων κατά 20%.

Η SUNLIGHT επιδιώκει να καταστεί τα επόμενα χρόνια ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς μπαταριών λιθίου για εφαρμογές έλξης (motive), αποθήκευσης ενέργειας ESS (Energy Storage Systems) αλλά και AGVs (Automated Guided Vehicles). Εκεί στοχεύει και η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου και της πρότυπης παραγωγικής μονάδας στην Ξάνθη, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε €105 εκατ., το 47% των οποίων καλύπτει η χρηματοδότηση IPCEI.

Παράλληλα, η SUNLIGHT σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη σύσταση της θυγατρικής της SUNLIGHT BATTERIES USA Inc. στη Β. Καρολίνα των ΗΠA, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της. Με αρχική επένδυση $10 εκατ. και εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 9.700 τ.μ., το επενδυτικό πλάνο για τη Βόρεια Αμερική ξεπερνά τα $150 εκατ. για την επόμενη διετία, με στόχο την περεταίρω επέκταση στη συναρμολόγηση μπαταριών νέων τεχνολογιών. Αντίστοιχα, προχώρησε στην εξαγορά του 78% της Batt-men Group, στη Vicenza, με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ιταλική αγορά, την επέκταση της προϊοντικής γκάμας και την αξιοποίηση των συνεργειών.

Τέλος, η μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, στο 2ο εξάμηνο του 2020, πέτυχε – σε χρόνο ρεκόρ – αύξηση της παραγωγικότητας σε πρωτόγνωρα επίπεδα, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη τροφοδοσία του εργοστασίου της Ξάνθης, καθώς η ζήτηση διπλασιάστηκε, ενώ η μονάδα της Βερόνα διπλασίασε την παραγωγική της δυναμικότητα εντός του 2020.