ΕΛΣΤΑΤ: +52,5% ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 52,5% έναντι μείωσης 35,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,6%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020, παρουσίασε μείωση 5,2%.

 

«Χτίζοντας το μέλλον» στην Ετήσια Γ.Σ. του ΣΕΒ

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ, με βασικό μήνυμα «Επενδύουμε στο εμείς, χτίζουμε μέλλον», θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021. Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ευθύμιος Ο. Βιδάλης, ο Γενικός Διευθυντής Αλέξανδρος Χατζόπουλος, οι οποίοι θα κάνουν τον απολογισμό των δράσεων και του πολύπλευρου έργου του Συνδέσμου, ενώ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος θα ενημερώσει για τις βασικές κατευθύνσεις και το πρόγραμμα δράσης του Συνδέσμου.

Στο δεύτερο μέρος της ΓΣ θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορείτε να εγγραφείτε εδώ.

Στο «σφυρί» τα ακίνητα της Χαρτοβιομηχανίας ΑΣΤΗΡ

Με τιμή πρώτης προσφοράς τις 525.000 ευρώ βγαίνει με επισπεύδουσα τη CEPAL στις 14 Ιουλίου σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό η ακίνητη περιουσία της Χαρτοβιομηχανίας Θεσσαλονίκης ΑΣΤΗΡ, που εδρεύει στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου Θεσσαλονίκης. Στον πλειστηριασμό βγαίνει γήπεδο, εμβαδού 5.118 τ.μ. και καθαρού εμβαδού 5.063 τ.μ., που βρίσκεται στην κτηματική περιοχή της κοινότητας Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης και στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης.

Επί του παραπάνω γηπέδου κτίσθηκε, ένα ισόγειο βιομηχανικό κτίριο με τμήμα γραφείων, συνολικού εμβαδού 1.480 τ.μ., και σήμερα επί του παραπάνω γηπέδου και εφαπτόμενα στο ως άνω βιομηχανικό κτίριο έχουν κατασκευαστεί: ισόγειος αποθηκευτικός χώρος, συνολικής επιφάνειας 620 μ.τ., ισόγεια αποθήκη, επιφάνειας 100 τ.μ και ισόγεια αποθήκη 35 τ.μ. όπως περιγράφεται στην υπ ́ αρ. 931/19-06-2020 έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας του δικαστικού επιμελητή. Επί του ακινήτου υφίστανται βάρη.
Αλεξάνδρα Γκίτση

Νέα επένδυση 125 εκατ. στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εορτασμού για τα 90 χρόνια της, η Παπαστράτος ανακοίνωσε νέα μεγάλη επένδυση ύψους 125.000.000 ευρώ και παρουσίασε τη στρατηγική της για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η στρατηγική βασίζεται σε 5 πυλώνες (καινοτομία προϊόντων, υποδειγματική λειτουργία, εργαζόμενοι & συνεργάτες, περιβάλλον, κοινωνία) και έχει σαφείς, στόχους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίτευξης. Όσον αφορά στην επένδυση, με αυτή:

1. Αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου με εγκατάσταση 2 νέων γραμμών παραγωγής για Θερμαινόμενες Ράβδους Καπνού και 1 νέας γραμμής για Παραγωγή Φίλτρων
2. Αναβαθμίζονται, μόλις τρία χρόνια μετά, οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής Θερμαινόμενων Ράβδων Καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS
3. Εκσυγχρονίζεται το Λιθογραφείο με 2 νέες γραμμές Ψηφιακής Εκτύπωσης και την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης
Τα παραπάνω μεταφράζονται σε ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας, επέκταση των εξαγωγών και αύξηση του Ανθρώπινου Δυναμικού κατά 115 εργαζόμενους.

SABO: Ένα νέο έργο στην Κύπρο για το τμήμα Industrial Solutions

Η έμπειρη τεχνική ομάδα της SABO ολοκλήρωσε ένα σημαντικό έργο στην Κύπρο σε συνεργασία με την Elysee Irrigation Ltd και συγκεκριμένα ένα αυτόματο σύστημα διακίνησης χαρτοκιβωτίων ποικίλων διαστάσεων, προερχόμενα από διαφορετικές μηχανές παραγωγής.
Από τον χώρο της παραγωγής το σύστημα ανυψώνει τα χαρτοκιβώτια μέσω κάθετου αναβατορίου και τα μεταφέρει σε υψηλότερο επίπεδο προς τον χώρο της αποθήκης, βελτιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το χωροταξικό αποτύπωμα της γραμμής και εξασφαλίζοντας πολύτιμους ελεύθερους χώρους στις παραγωγικές εγκαταστάσεις, για την κίνηση των εργαζομένων αλλά και την αποθήκευση προϊόντων.

Ένας ελεγκτής βάρους είναι εγκατεστημένος στην είσοδο της γραμμής για την αξιόπιστο δυναμικό έλεγχο του βάρους. Αφού αναγνωριστεί ο κωδικός προϊόντος μέσω ενός αναγνώστη 1D & 2D, το ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ταξινόμησης (sorting) καθοδηγεί τα κιβώτια σε μία από τις τέσσερις γραμμές συσσώρευσης.
Η ενσωμάτωση αυτόματου συστήματος εκτέλεσης παραγγελιών οδηγεί κάθε διαφορετικό χαρτοκιβώτιο στην απαιτούμενη γραμμή εξόδου, βάσει της πληροφορίας που λαμβάνεται από το σύστημα ERP του πελάτη για την εκάστοτε παραγγελία που πρέπει να εκτελεσθεί.

 

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της Pyletech Shipyards

Το ενδιαφέρον της εκφράζει εκ νέου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η Pyletech Shipyards, ασκώντας ωστόσο κριτική για τις καθυστερήσεις στην προκήρυξη του διαγωνισμού και το υψηλό τίμημα που ζητείται. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία κάνει λόγο για αναίτια καθυστέρηση πέντε και πλέον μηνών στον δεύτερο διαγωνισμό της ΕΝΑΕ (πρώην ναυπηγείο Σκαραμαγκά), αναφέροντας ότι έχει κοστίσει συνολικά στον ελληνικό λαό πάνω από 900 εκατ. ευρώ, ενώ υποστηρίζει ότι αποτελεί τον μοναδικό «σοβαρό» ενδιαφερόμενο.

Όπως αναφέρεται, το όραμα του Ομίλου North Star και της Pyletech Shipyards είναι να δημιουργήσουν στον Σκαραμαγκά ένα διεθνώς ανταγωνιστικό, δυναμικό και κερδοφόρο ελληνικό ναυπηγείο και τεχνολογικό κέντρο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις απαιτήσεις συντήρησης και κατασκευής εμπορικών και πολεμικών σκαφών, θα παράγει εξαγώγιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εθνικής άμυνας της Ελλάδας.

Η Pyletech Shipyards είναι ελληνική εταιρεία, αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και διαθέτει τη χρηματοοικονομική επάρκεια για να προχωρήσει άμεσα στις επενδύσεις της. «Είμαστε εδώ με ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο που θα δημιουργήσει χιλιάδες σίγουρες θέσεις εργασίας και θα ξαναζωντανέψει τα ναυπηγεία και ολόκληρη την περιοχή. Επιπλέον, θα δημιουργήσει συνέργειες και θα δώσει δουλειά και σε πλήθος μικρότερων ναυπηγοεπισκευαστικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή» τονίζει η εταιρεία.

Όπως αναφέρει η Pyletech, εξετάζει ακόμα τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ, για τον οποίο επίσης καταγγέλλει τις μεγάλες καθυστερήσεις.
Η συνολική επένδυση θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Θα έχει σημαντική πολλαπλασιαστική αξία στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στην εθνική και τοπική οικονομία. «Είναι σαφές ότι όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι επενδύσεις, τόσο περισσότερες νέες δουλειές θα δημιουργούνται και τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξουν αποτελέσματα», κλείνει η ανακοίνωση.

«Πράσινο φως» στην επένδυση της AGROHELLAS

Το «πράσινο φως» στην υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου της AGROHELLAS στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας (Γ’ κύκλος), άναψε με απόφαση του ο προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης).

Η νέα επένδυση, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ύψους 4.962.645 ευρώ, αφορά στην επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής σύνθετων λιπασμάτων (ΚΑΔ κύριου κλάδου δραστηριότητας: 20.15, Παραγωγή λιπασμάτων και αζωτούχων ενώσεων). Η βιομηχανία στη χρήση του 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) εμφάνισε πωλήσεις 47.472.145 ευρώ, αυξημένες κατά 30% σε σχέση με τη χρήση του 2018.

Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων ανήλθαν σε κέρδη 2.375.546,87 ευρώ από 1.724.847,69 ευρώ το 2018, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 650.699 ευρώ ή σε ποσοστό κατά 37,73%. Το σύνολο των αποσβέσεων ανήλθαν σε 808.262,48 ευρώ έναντι αποσβέσεων 611.751,03 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 32,12%.

Επίσης, τα αποτελέσματα μετά φόρων της χρήσεως ανήλθαν σε κέρδη 897.599,84 ευρώ από κέρδη 574.299,67 ευρώ που ήταν στη χρήση του 2018, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 378.078,31 ευρώ ή σε ποσοστό κατά 65,83%. Κύριος προμηθευτής της εταιρείας είναι η εταιρεία «ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ ΑΕ» (προμηθευτής σογιάλευρου). Επίσης υπάρχει συνεργασία με προμηθευτές εξωτερικού όπως BORENI OOD, VALEV LTD όσον αφορά στην αγορά δημητριακών καθώς και τους προμηθευτές K+S KALI GMBH, KEYTRADE AG, INDAGRO S.A για την αγορά λιπασμάτων.
Αλεξάνδρα Γκίτση

THRACE NG: Στους «κερδισμένους» της πανδημίας

Παρά το γεγονός ότι η ταχεία εξάπλωση και ευρεία διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα έχει επιφέρει σημαντικές διαταραχές στην παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας στην οποία η THRACE NONWOVENS & GEOSYNTHETICS (THRACE NG) που ελέγχεται κατά 100% από την Πλαστικά Θράκης, αναπτύσσει τη δραστηριότητά της, εν τούτοις η επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα και λειτουργία της δεν επηρεάστηκε.

Αναφορικά με την παραγωγική λειτουργία, το σύνολο των παραγωγικών μονάδων της εξακολούθησαν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και για το σύνολο της χρήσης, χωρίς να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε επιχειρησιακό πρόβλημα από την εξάπλωση της πανδημίας, ως προς την υγεία των εργαζομένων της εταιρείας. Από χρηματοοικονομικής απόψεως, η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να μην υποστεί μείωση των εσόδων της, αλλά αντιθέτως να αυξήσει τις πωλήσεις της, καθώς η μειωμένη ζήτηση σε ορισμένους τομείς δραστηριοποίησης αντισταθμίστηκε και υπερκαλύφθηκε από την σημαντική αύξηση των πωλήσεων σε άλλους.

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε διατήρηση της αυξημένης ζήτησης στα προϊόντα που σχετίζονται με την ατομική προστασία και υγεία και ειδικότερα τεχνικών υφασμάτων, που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές προσωπικής προστασίας και υγείας και κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης και περαιτέρω ενδυνάμωση της πελατειακής βάσης της. Ως απόρροια των ανωτέρω, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις για το σύνολο της χρήσεως 2020 να ανέλθουν σε 113,5 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 11,05%, σε σύγκριση με την χρήση 2019, τα δε Κέρδη προ Φόρων (EBT) των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων ανήλθαν σε 17,95 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 195,25% σε σχέση με τη χρήση 2019.

Οι προοπτικές για το 2021 Αναφορικά με τις προοπτικές για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση της εκτιμά ότι τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν την ανοδική τάση της προηγούμενης χρήσεως, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας, όσο και σε επίπεδο ρευστότητας.
Αλεξάνδρα Γκίτση