Πρωτοβουλία της Tetra Pak με στόχο την ανακύκλωση

O Recycling Champion της Tetra Pak επιστρέφει και μας προκαλεί να γίνουμε «Πρωταθλητές στην Ανακύκλωση», ανακυκλώνοντας τις χάρτινες συσκευασίες Tetra Pak. Από 17 Ιουνίου έως και 9 Ιουλίου, η Δανάη Μπάρκα, ο Γιώργος Χρανιώτης και η Τζένη Μελιτά θα «υιοθετήσουν», για μία εβδομάδα έναν μπλε κάδο και όποιος καταφέρει να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο όγκο συσκευασιών προς ανακύκλωση, θα αναδειχθεί «Πρωταθλητής».

Οι συσκευασίες θα μεταφερθούν στο εργοστάσιο της LM ECO στην Καρδίτσα, που διαθέτει ειδική γραμμή παραγωγής για την επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών. Εκεί, οι χάρτινες συσκευασίες θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή γραφικής ύλης που η Tetra Pak θα προσφέρει σε ένα σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.

ΣΕΑΟΠ: Η «επόμενη μέρα» στην παραγωγή ελληνικών αποσταγμάτων

Τις λύσεις διεξόδου από την κρίση της πανδημίας και τις προϋποθέσεις για την υπεύθυνη ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου της παραγωγής των ελληνικών αποσταγμάτων συζήτησαν οι παρευρισκόμενοι στην ημερίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), με τίτλο «Ελληνική Ποτοποιία Αποσταγματοποιία: Διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα».

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ Νίκος Καλογιάννης τόνισε την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων (πάνω από το 70% της παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων εξάγεται σε άλλες χώρες) ώστε να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό της μετά-covid-19 εποχής.

Ο Κώστας Ράπτης, Αντιπρόεδρος ΣΕΑΟΠ, ανέδειξε το θέμα του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για την παλαίωση, επισημαίνοντας ότι θα βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά ποτά στο εξωτερικό, ενώ έκανε αναφορά στις φύρες απόσταξης αλκοολούχων ποτών, προτρέποντας τις αρχές να προβλεφθούν φύρες για κάθε απόσταξη.

TÜV AUSTRIA Academy: Η νέα έκδοση του σχήματος πιστοποίησης FSSC 22000 5.1

Η TÜV AUSTRIA Academy ανακοινώνει το νέο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα, που διοργανώνει στις 28-29/06 και ώρες 09:00-16:00, με σκοπό την ενημέρωση των στελεχών των επιχειρήσεων της αλυσίδας τροφίμων, για τις απαιτήσεις του νέου σχήματος πιστοποίησης FSSC 22000 5.1, που ισχύει από τον Απρίλιο 2021, τις διαφορές του από τις προηγούμενες εκδόσεις και τα προαπαιτούμενα προγράμματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της TÜV AUSTRIA ACADEMY και η παρακολούθηση γίνεται με τη μορφή σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Η Huawei εγκαινίασε το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Kέντρο Διαφάνειας

Η Huawei εγκαινίασε το μεγαλύτερο Παγκόσμιο Kέντρο Διαφάνειας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας δεδομένων στο Ντονγκουάν της Κίνας. Κυκλοφόρησε επίσης το Product Cyber Security Baseline, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η εταιρεία κατέστησε ένα βασικό πλαίσιο ασφάλειας προϊόντων και πρακτικές διαχείρισης διαθέσιμες στον κλάδο.

Το κέντρο έχει σχεδιαστεί για να επιδεικνύει λύσεις και να μοιράζεται την εμπειρία, να διευκολύνει την επικοινωνία και την κοινή καινοτομία και να υποστηρίζει δοκιμές και επαλήθευση ασφάλειας. Θα είναι ανοιχτό σε ρυθμιστικές αρχές, ανεξάρτητους οργανισμούς και οργανισμούς τυποποίησης, καθώς και σε πελάτες, συνεργάτες και προμηθευτές της Huawei.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μοιραστήκαμε το βασικό πλαίσιο ασφαλείας με ολόκληρο τον κλάδο, όχι μόνο με τους βασικούς προμηθευτές» , δήλωσε ο Sean Yang, διευθυντής του Global Cyber Security and Privacy Protection Office της Huawei.

Για τρίτη φορά στην ιστορία υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού το 2020

Η ετήσια παγκόσμια παραγωγή πλαστικού υποχώρησε κατά 0,3% το 2020, λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Παραγωγών Πλαστικού, PlasticsEurope. Πρόκειται μόλις για την τρίτη φορά από την αρχή της βιομηχανικής εποχής, που παρατηρείται κάτι τέτοιο.

«Με 367 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να έχουν παραχθεί το 2020 έναντι 368 εκατ. τόνων το 2019, πρόκειται για την τρίτη παγκόσμια μείωση που έχει καταγραφεί μεταπολεμικά, έπειτα από εκείνη που είχε σημειωθεί το 1973, κατά την περίοδο της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, και από εκείνη του 2008, κατά τη χρηματοοικονομική κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερίκ Κενέ, γενικός διευθυντής της PlasticsEurope.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, στην Ευρώπη, παράχθηκαν 55 εκατομμύρια τόνοι νέων πλαστικών, με την υποχώρηση να αγγίζει το 5,1%. «Πρωταθλητής» της μείωσης η Γαλλία, όπου η παραγωγή πλαστικού μειώθηκε κατά 11% το 2020.Η επιβράδυνση πάντως μετριάσθηκε εξαιτίας της συνέχισης της αύξησης της παραγωγής πλαστικών στην Κίνα (+1% το 2020).
Η Κίνα, η οποία το 2010 κατασκεύαζε το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλαστικού, παρέχει τώρα το ένα τρίτο, μετά το διπλασιασμό της παραγωγής της (117 εκατ. τόνοι το 2020 έναντι 64 εκατ. τόνων το 2010).

 

Εριουργία Τρία Άλφα: Στις 14/7 η εκλογή νέου Δ.Σ.

Η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ Α.Ε., η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14/07/2021. Η εισηγμένη, η οποία προμηθεύει την ελληνική και διεθνή αγορά με υφάσματα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, έχει σήμερα περιορίσει σημαντικά το μέγεθός της.

Ωστόσο, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να επιστρέψει στην κερδοφορία, επαναφέροντας τα ίδια κεφάλαιά της σε θετικό πρόσημο, κάτι που την καθιστά «πρόσφορο έδαφος» για πιθανούς αγοραστές, που επιθυμούν είσοδο στο Χ.Α. Το προηγούμενο έτος εισήλθε στην αγορά των χειρουργικών μασκών.

Κτίζει νέα μονάδα η Ολυμπιακή Φρούτων

Εγκρίθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «ΑΦΟΙ ΜΠΑΛΑΚΑΝΑΚΗ Α.Β.Ε.Ε.» με δ.τ. «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΡΟΥΤΩΝ Α.Ε.» στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας του Αναπτυξιακού Νόμου.

Η νέα επένδυση αφορά στην ίδρυση μονάδας καλλιέργειας εσπεριδοειδών, είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους 635.775,90 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους 609.259,16 ευρώ. H ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΡΟΥΤΩΝ, που εδρεύει στο Ναύπλιο όπου διαθέτει μια πλήρως εξοπλισμένη μονάδα εξάγει ήδη από το 1976 τα προϊόντα της φρούτα όπως εσπεριδοειδή, σταφύλια και βερίκοκα, στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις και τα προηγούμενα χρόνια. Το 2019, διενέργησε αξιοσημείωτες επενδύσεις.

Τα ενσώματα πάγια στοιχεία το 2019 ανήλθαν σε € 9.112.505,75 έναντι των € 7.811.719,50 το 2018, ενώ τα άυλα πάγια στοιχεία ανήλθαν σε € 6.134,66 έναντι € 10.489,55 το 2018. Κατά τη χρήση 2019 -τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός-, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έφτασε τα 43.152.178,56 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,74% σε σχέση με το 2018.
Τα καθαρά κέρδη χρήσης προ φόρων ανήλθαν σε 5.946.670,51 ευρώ έναντι 6.657.957,88 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10,68%, το μικτό κέρδος εκμετάλλευσης σε 13.652.506,89 ευρώ από 14.988.192,66 ευρώ και οι αγορές εμπορευμάτων, πρώτων και βοηθητικών υλών, υλικών και ειδών συσκευασίας έφτασαν τα 24.757.078,09 ευρώ από 24.993.445,39 ευρώ.
Αλεξάνδρα Γκίτση

Ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας 1,6% το α’ τρίμηνο

Βελτίωση της τάξεως του 4,2% κατέγραψε η ελληνική βιομηχανική παραγωγή κατά τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΙΟΒΕ. Όπως αναφέρεται, καταγράφηκε σημαντική άνοδος 21,7% (y-o-y) στην Ελλάδα έναντι ενίσχυσης 38,3% στην ΕΕ27.

Σε επίπεδο τριμήνου, σημειώθηκε ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας 1,6% το α’ τρίμ. του 2021 (y-o-y) στην Ελλάδα έναντι 3,6% στην ΕΕ. Μάλιστα, ο ΙΟΒΕ κάνει λόγο για υποχώρηση της δραστηριότητας για τους περισσότερους τομείς το α’ τρίμ. του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Με άνοδο κινήθηκαν ο Πρωτογενής τομέας (12,5%), οι Δραστηριότητες Ανθρώπινης υγείας (10,9%), η Μεταποίηση (2,5%).

Ακόμα, το Μηνιαίο Δελτίο εξελίξεων του ΙΟΒΕ εντοπίζει: Σημαντική εξασθένιση της μείωσης του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του 2021 εγχωρίως 2,3%, από ύφεση 6,9% στο δ’ τρίμηνο του 2020 και ύφεση 0,5% ένα έτος νωρίτερα. Ελαφρώς ισχυρότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (-1,7%).

Εξασθένιση εξαγωγών στο α’ τρίμηνο (-13,4%), αποκλειστικά λόγω μείωσης εξαγωγών υπηρεσιών (-38,7%), ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν εκ νέου (8,2%).
Υποχώρηση της ανεργίας και τον Φεβρουάριο του 2021, στο χαμηλότερο ωστόσο επίπεδο του 8μήνου, αποκλειστικά λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού.

Σημαντική βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Μάιο και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αισθητή άνοδο των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 110 μον. τον Μάιο από τις 99,8 μον. τον Απρίλιο. Άνοδο των εξαγωγών βιομηχανίας 25,3% τον Μάρτιο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,7 δισεκ. από €1,9 δισεκ. τον Μάρτιο του 2020.

Επεκτείνει τη μονάδα της η Λευκοσιδηρουργία Καβάλας

Με απόφαση του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016, και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας, του επενδυτικού σχεδίου της Λευκοσιδηρουργία Καβάλας.
Η νέα αυτή επένδυση αφορά στην επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας κατασκευής λευκοσιδήρων δοχείων, μέσω κτιριακών εργασιών και προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης είναι 6.131.046 ευρώ.

Διαρκής επένδυση σε εξοπλισμό
Η Λευκοσιδηρουργία Καβάλας Α.Ε. ιδρύθηκε το 1986 στην Καβάλα με αντικείμενο εργασιών την κατασκευή ειδών συσκευασίας από λευκοσίδηρο και τη μεταλλοτυπία. Στην πραγματικότητα, η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1975 και είχε τη νομική μορφή Π. Παναγιωτίδης & Κ. Κελεμένης και ΣΙΑ ΕΠΕ.
Το 1983 μεταφέρθηκε σε ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 10000m2 στο 7o χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Καβάλας-Θεσ/νικης, όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα.
Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η εταιρεία επενδύει διαρκώς σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, με βασικό στόχο στην άμεση εξυπηρέτηση των πελατών της.

Διεύρυνση της γκάμας προϊόντων
Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι να ενισχύσει την παρουσία της στο χώρο της συσκευασίας, αφενός επενδύοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας και αφετέρου διευρύνοντας τη γκάμα των προϊόντων της. Κατά αυτόν τον τρόπο η εταιρεία θα διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην Ελληνική αγορά αλλά και θα διευρύνει την εξαγωγική της δραστηριότητα στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων.
Αλεξάνδρα Γκίτση