Τέρνα Ενεργειακή: Αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια προμήθειας 300 MW

Aίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 300 MW υπέβαλε στη ΡΑΕ, η Τέρνα Ενεργειακή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αρχής. Η άδεια έχει εικοσαετή διάρκεια με δυνατότητα παράτασης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η άδεια έχει εικοσαετή διάρκεια με δυνατότητα παράτασης, ενώ αιτιολογημένες αντιρρήσεις μπορούν να υποβληθούν στην ΡΑΕ, από όσους έχουν έννομο συμφέρον εντός 15 ημερών.

Ηλεία: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της μεα

Ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση και δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) ΠΕ Ηλείας, ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα. Η κατασκευή, συνολικού προϋπολογισμού € 31,2 εκατ., πραγματοποιήθηκε από τη «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας Α.Ε.» με μετόχους τις εταιρείες ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.. Η Μ.Ε.Α. ΠΕ Ηλείας αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα Μ.Ε.Α. με ΣΔΙΤ στην οποία εφαρμόζεται η μέθοδος της ξηρής αναερόβιας χώνευσης και το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο σε ετήσια βάση θα παράγει έως και 5.100MWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ικανής να καλύψει τις ανάγκες 1.300 και πλέον νοικοκυριών.

Η UNISON αποκλειστικός συνεργάτης υπηρεσιών anti-Covid19 σε 7 αεροδρόμια

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Fraport Greece, η UNISON, παρέχει κατ’ αποκλειστικότητα ολοκληρωμένες υπηρεσίες καθαρισμού και απολύμανσης anti-Covid19 σε 7 από τα 14 αναβαθμισμένα αεροδρόμια διαχείρισής της. Η UNISON αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Fraport Greece, συμβάλλοντας καταλυτικά στην Πιστοποίηση των νέων αεροδρομίων από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων (ACI World), αναφορικά με την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες αφορούν την απολύμανση κατά Covid19, καθαρισμό, υπηρεσίες pest (απεντόμωση / απολύμανση), καθώς και την παροχή αναλώσιμων, στα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Σάμου και Σκιάθου. Η συνεργασία αυτή αποτελεί επιστέγασμα της εμπιστοσύνης της Fraport Greece στην αξιοπιστία και την εξειδίκευση της UNISON για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών καθαρισμού και απολύμανσης σε 7 πύλες εισόδου της χώρας.

Στο επίκεντρο οι εκπομπές αερίων Η ελληνική παρουσία στη Σύνοδο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Στα κύρια θέματα της ατζέντας ήταν η αναθεώρηση του Κανονισμού για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα στον τομέα της ενέργειας, η ευρωπαϊκή στρατηγική για το υδρογόνο, ο νέος στόχος της Κομισιόν για μείωση κατά τουλάχιστον 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, καθώς και η αποδοχή του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με το «Κύμα Ανακαινίσεων».

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει την πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, υιοθετώντας ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης για τον βιώσιμο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, ενώ στο προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει και τον πρώτο εθνικό κλιματικό νόμο. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη θέσει στο ισχύον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 56% έως το 2030 σε σχέση με το 2005.

Το detroit γίνεται ξανά η «πόλη των Jeep» με το πρώτο νέο εργοστάσιο σε 30 χρόνια

Το πρώτο νέο εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων που κατασκευάστηκε στο «Motor City» από το 1991, άνοιξε τις πόρτες του την περασμένη εβδομάδα, φέρνοντας στην πόλη του Detroit περίπου 5.000 θέσεις εργασίας. Η Stellantis παρουσίασε τη νέα της παραγωγική μονάδα, ένα συγκρότημα 3 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών και κόστους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε την παραγωγή σε μεγάλο βαθμό κατά την πανδημία. Τα οχήματα Grand Cherokee L στη γραμμή συναρμολόγησης είναι τα πρώτα μιας νέας γενιάς του best seller μοντέλου.

Το εργοστάσιο, το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζει οχήματα τον Μάρτιο, λειτουργεί τώρα με τρεις βάρδιες την ημέρα, δήλωσε ο διευθυντής του, Michael Brieda, ενώ περίπου 2.100 κάτοικοι του Detroit έχουν προσληφθεί. Καθώς η μονάδα συναρμολόγησης στη Mack Avenue επιταχύνεται, η Stellantis θα έχει δύο γειτονικά εργοστάσια στο Detroit, ικανά να κατασκευάζουν 500.000 ή περισσότερα μοντέλα Grand Cherokee το χρόνο. Το κοντινό εργοστάσιο Jefferson North Jeep κατασκευάστηκε το 1991 – και μέχρι τώρα ήταν το νεότερο εργοστάσιο συναρμολόγησης της Motor City.

SUNLIGHT: Η Κ. Μουζουράκη επικεφαλής νέου τμήματος

Η Κατερίνα Μουζουράκη, Senior Corporate Affairs and Sustainability Manager, αναλαμβάνει επικεφαλής του νέου τμήματος Εταιρικών Υποθέσεων και Βιώσιμης Ανάπτυξης που εντάσσεται στη Διεύθυνση Marketing της SUNLIGHT. Στο πλαίσιο των νέων της καθηκόντων αναλαμβάνει την εταιρική επικοινωνία, τις σχέσεις με εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ και ενδιαφερόμενα κοινά, καθώς και την επίβλεψη του σχεδιασμού και της υλοποίησης της στρατηγικής Environmental, Social, and Governance (ESG) της εταιρείας, στοχεύοντας στην εξωστρέφεια και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Κατείχε τη θέση της Διευθύντριας Επικοινωνίας Ελλάδας στην Trans Adriatic Pipeline, από το 2016 έως σήμερα. Με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, έχει συνεισφέρει καθοριστικά στη χάραξη και την εφαρμογή στρατηγικής και πλάνων εταιρικής επικοινωνίας για περισσότερες από 20 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, έχοντας αποκτήσει εκτενή εξειδίκευση στη βιομηχανία και τον κλάδο της ενέργειας.

Μεγαλύτερη αύξηση από την αναμενόμενη στη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης

Περισσότερο από το αναμενόμενο ενισχύθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην περιοχή της Ευρωζώνης τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Eurostat. Ειδικότερα, καταγράφηκε άνοδος 0,8% σε μηνιαία βάση και 39,9% σε ετήσια, κυρίως εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού της παραγωγής διαρκών καταναλωτικών αγαθών σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Γερμανία επηρεάστηκε σοβαρά από την έλλειψη των ημιαγωγών, καταγράφοντας κάμψη της παραγωγής, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία -που είναι από τους ισχυρούς κλάδους της χώρας- έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα. Αντίθετα, Ισπανία και Ιταλία κατέγραψαν άνοδο της παραγωγής, ενώ σταθερή παρέμεινε η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας. Η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου σημειώθηκε στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπου αυξήθηκε 3,4% έναντι πτώσης 1,2% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Σε ετήσια βάση, η αύξηση στην παραγωγή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών διαμορφώθηκε στο 117,3% έναντι 34,5% τον Μάρτιο, με τα κεφαλαιουχικά αγαθά επίσης να αυξάνονται 65,4% σε ετήσια βάση και τα ενδιάμεσα αγαθά κατά 38,7%.

Αύξηση 4,2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο έναντι αύξησης 0,8% στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η αύξηση αυτή ήταν η τέταρτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη, μετά από αυτή του Βελγίου (7,4%), της Μάλτας (5,6%) και της Εσθονίας (4,4%). Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 23,1% έναντι αύξησης 39,3% στην Ευρωζώνη.

 

παραγωγική μονάδα H Upfield Καναδά επέλεξε ACMON

Στην Acmon Systems ανατέθηκε το έργο διαχείρισης Α υλών για την νέα μονάδα παραγωγής της Upfield, της μεγαλύτερης εταιρείας στο κόσμο plant-based προϊόντων. H νέα state-οf-the-art παραγωγική μονάδα στο Brantford του Καναδά περιλαμβάνει τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες εφαρμογές τόσο στο Bulk Handling όσο και σε όλα τα στάδια παραγωγής των διάσημων προϊόντων Becel (plant based μαργαρίνη) και Viofile (plant based τυρί).

Η υπερσύγχρονη εγκατάσταση θα αναπτυχθεί σε ένα χώρο 15.000 τ.μ και με την ολοκλήρωσή στα τέλη του 21 θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την ανάπτυξη του πολυεθνικού κολοσσού στη plant based αγορά του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής. Το έργο θα αποτελέσει ορόσημο για την Acmon Systems, όχι μόνο λόγω της καινοτομίας και του μεγέθους του, αλλά γιατί ακόμα ένα Διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα, όπως αυτό της Upfield, θα προστεθεί στη φαρέτρα της Ελληνικής Εταιρείας και μάλιστα σε ένα χώρο που εδώ και καιρό η Acmon Systems έχει στρατηγικά επενδύσει, γνωρίζοντας το επερχόμενο booming στην Plant-based αγορά.

Η εν λόγω συνεργασία έρχεται σε συνέχεια πληθώρας σημαντικών έργων που ολοκλήρωσε το τελευταίο διάστημα η Acmon Systems, για βιομηχανίες όπως οι Μύλοι Λούλη, Στεργίου, El Sabor, Chipita, Καραμολέγκος, General Mills, Mondelez (Παυλίδης) και Nestle. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, όπως ανακοινώθηκε, ως επακόλουθο της επιτυχημένης συνεργασίας με την ιταλική εταιρεία software & αυτοματισμού Datalogic, η Acmon Data του Ομίλου Acmon, έγινε Datalogic Partner. Θα έχει έτσι τη δυνατότητα να εκπαιδεύει την ομάδα τεχνικών της στα κεντρικά του ιταλικού οίκου, o οποίος θα της παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση για όλες τις εφαρμογές.

Μαριλένα Καραβασίλογλου

Εκκοκκιστήρια αδελφοί ν. Καραγιώργου: Έσπασε το φράγμα των 184 εκατ. ευρώ

Σημαντική ενίσχυση των οικονομικών της μεγεθών πέτυχε στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2020 η εταιρεία ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΟΣ-ΣΠΟΡΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ ΑΔΕΛΦΟΙ Ν. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ Α.Β.Ε.Ε. Ο καθαρός κύκλος εργασιών του ομίλου ξεπέρασε τα 184,545 εκατ. ευρώ από 179,247 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2019 και της μητρικής τα 113,413 εκατ. ευρώ έναντι 101,357 εκατ ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων του ομίλου ανήλθαν στα 11,9 εκατ. ευρώ έναντι 11,8 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη στα 8,9 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 6,33 εκατ. ευρώ από 6,54 εκατ. ευρώ ενώ ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της ανήλθε στα 249 άτομα από 173 στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2019.

Αξιοποιώντας τη δυναμικότητα
Κατά την τρέχουσα χρήση 01.07.2020 – 30.06.2021, εν όψει και των εξελίξεων στον κλάδο, η εταιρεία θα προσπαθήσει να αγοράσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα συσπόρου βάμβακος και σε καλύτερες τιμές για να επιτευχθεί η πλήρης αξιοποίηση της δυναμικότητας του μηχανολογικού της εξοπλισμού και να επιτύχει την καλύτερη ποσοτική και ποιοτική παραγωγή. Επίσης θα προσπαθήσει να βελτιώσει τον κλάδο της εμπορικής εκμετάλλευσης.

Η μητρική εταιρεία έχει συνεχή παρουσία από το 1977 μέχρι σήμερα και δραστηριοποιείται στον τομέα της εκκόκκισης συσπόρου βάμβακος και εμπορίας των προϊόντων και υποπροϊόντων της εκκοκκίσεως, καθώς και στον τομέα της εμπορίας σιτηρών, και λοιπών ειδών. Η παραγωγική δραστηριότητα της μητρικής περιλαμβάνει και βιομηχανικές μονάδες υποκαταστήματα σε άλλους τόπους καλλιέργειας συσπόρου βάμβακος της Ελλάδος.

Η θυγατρική εταιρεία κατά 50% ΚΑΠΑ – ΣΙΓΜΑ ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ Α.Β.Ε.Ε. έχει συνεχή παρουσία από το 1999 μέχρι σήμερα. Οι λοιπές θυγατρικές δεν παρουσιάζουν σημαντική δραστηριότητα, με σημαντικότερες εταιρείες τις ΘΕΡΜΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ και ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ οι οποίες έχουν στην κυριότητα τους επενδυτικά ακίνητα συνολικής αναπόσβεστης αξίας κατά την 30.06.2020 1.872.181,08 ευρώ και 2.060.100 ευρώ αντίστοιχα.

Αλεξάνδρα Γκίτση