Διαδικτυακό Σεμινάριο για τους Ορισμούς των Πλαστικών μιας Χρήσης

Η διεθνής εταιρεία Μελετών Deloitte και ο ΣΥΒΙΠΥΣ διοργανώνουν την Τετάρτη 23 Ιουνίου (12.00 – 13.00) διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο, «Single use plastics, definition of terms and examples». Θα αναλυθούν οι ορισμοί και τα παραδείγματα των πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης που εντάσσονται στους περιορισμούς της Ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον. Δηλώσεις Συμμετοχής στο [email protected]

 

Huawei: Zero-carbon με τη σύγκλιση τεχνολογιών ενέργειας και πληροφορικής

Με θέμα «Leading power digitalization for a zero-carbon and smart society», η Huawei Digital Power παρουσίασε τη λύση Zero-carbon All-scenario στο SNEC 2021, τη μεγαλύτερη εμπορική έκθεση φωτοβολταϊκών διεθνώς που πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Ιουνίου στη Σαγκάη της Κίνας. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάστηκε η λύση Huawei FusionSolar All-scenario PV και Storage, η οποία καλύπτει «4+1» σενάρια: το Smart PV Generator FusionSolar 8.0, το Green Residential Power 2.0, το Green C&I Power 1.0 και τη λύση Off-grid Power Supply + Energy Cloud.

Παγκόσμια Υπηρεσία Μείωσης Αποτυπώματος Άνθρακα στην Εφοδιαστική Αλυσίδα από τη Schneider

Η Schneider Electric, ανακοίνωσε μια νέα ενισχυμένη υπηρεσία για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στις αλυσίδες εφοδιασμού, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τον σημαντικό όγκο εκπομπών στον τομέα αυτό. Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της νέας δέσμευσης της εταιρείας να αυξήσει τις δικές της προσπάθειες για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στην αλυσίδα εφοδιασμού της, με στόχο να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα για 1.000 κορυφαίες επιχειρήσεις κατά 50% έως το 2025.

Όπως σημειώνει η Schneider, για πολλές εταιρείες, το μεγαλύτερο μέρος του αποτυπώματος άνθρακα στηρίζεται στην αλυσίδα εφοδιασμού και αξίας. Το CDP αναφέρει ότι, βάσει δεδομένων του 2020 που προκύπτουν από περισσότερες από 8.000 εταιρείες, οι εκπομπές της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι κατά μέσο όρο 11 φορές υψηλότερες από τις λειτουργικές εκπομπές. Οι αριθμοί αυτοί, μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτεροι σε κλάδους της βιομηχανίας, όπως τη λιανική και άλλες υπηρεσίες.

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της ΜΕΑ Θεσ/νίκης

Πράσινο φως έλαβε η χρηματοδότηση της Mονάδας Επεξεργασίς Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, με προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια ευρώ και ονομαστική (μέγιστη) δυναμικότητα περίπου 150.000 τόνων κατ’ έτος, με αποτέλεσμα να τίθεται σε τροχιά η δημοπράτηση ενός ακόμη σημαντικού έργου διαχείρισης αποβλήτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται δύο ρεύματα στερεών αποβλήτων. Με τις δύο Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού και Ανατολικού Τομέα Θεσσαλονίκης, αλλά και με την ΜΕΑ Σερρών, η οποία βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι τρείς αυτές Μονάδες θα συμβάλουν καθοριστικά στον στόχο μείωσης του ποσοστού ταφής αποβλήτων από το 80% που βρίσκεται σήμερα στο 10% ή και χαμηλότερα.

 

Η PepsiCo θα επενδύσει $200 εκατ. στην επέκταση των εγκαταστάσεων της στο Τέξας

Η Frito-Lay, τμήμα της PepsiCo και κορυφαίος κατασκευαστής σνακ, μαζί με το Fort Bend County, ανακοίνωσε μια επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων στην τοποθεσία της στο Rosenberg του Τέξας. Η επένδυση θα προσθέσει δύο γραμμές παραγωγής για Funyuns και μάρκες τορτίγιας, καθώς και αύξηση της χωρητικότητας στην αποθήκη της για την ενίσχυση των δυνατοτήτων και τη μελλοντική ανάπτυξη. Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023, το έργο θα παρέχει 160 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Η εγκατάσταση Frito-Lay Rosenberg σήμερα απασχολεί περισσότερους από 750 συνεργάτες εργοστασίων και στόλων πλήρους απασχόλησης και παράγει περισσότερα από 117 εκατομμύρια λίβρες σνακ ετησίως. Αυτή είναι η δεύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η Frito-Lay από το 2019 στον ιστότοπο Rosenberg, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε επένδυση ύψους 138 εκατομμυρίων δολαρίων που πρόσθεσε μια νέα σειρά Cheetos, νέο εξοπλισμό καρυκεύματος και συσκευασίας και επέκταση αποθήκης, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021.

Η MAS για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα

H MAS ΑΕ, διαθέτοντας 45 χρόνια εμπειρίας στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης ισχύος και ενέργειας, συμμετείχε, ως Associate Partner, στο πρώτο All Things Energy Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Boussias και τη Natural Resources PC. Την 3η ήμερα του συνεδρίου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MAS ΑΕ, κ. Λεωνίδας Ζαΐμης, μίλησε για το μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα, τις εξελίξεις που συντελούνται σήμερα και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αύριο. Σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη, η ανάγκη για τη μείωση της χρήσης του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας είναι σήμερα επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ.

«Στη MAS, κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζοντας τεχνολογικές λύσεις, η οποίες υποστηρίζουν και ενισχύουν τον στόχο των εταιρειών για ανάπτυξη και περαιτέρω διάδοση των βιώσιμων επιχειρηματικά πρακτικών και στρατηγικών. Tο ACROSS είναι η καινοτόμα πρότασή μας σε αυτή τη νέα πρόκληση. Το ACROSS είναι ένα εξειδικευμένο λογισμικό που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ειδικά για να προσφέρει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για τη διαχείριση σύνθετων ενεργειακών χαρτοφυλακίων», σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

Evogreen: Η Ελληνο-Αραβική κοινοπραξία που θέλει να «κατακτήσει» τη Μέση Ανατολή

 

Η Polygreen, η ελληνικής ιδιοκτησίας εταιρεία που παρέχει διεθνώς ολοκληρωμένες και καινοτόμες λύσεις κυκλικής οικονομίας και η Bee’ah, πρωτοπόρος εταιρεία στον τομέα της βιωσιμότητας στη Μέση Ανατολή, παρουσίασαν την Evogreen.

Πρόκειται για μια νέα κοινοπραξία που προσφέρει καινοτόμες λύσεις διαχείρισης του χερσαίου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με σκοπό την προώθηση της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας. Μέσα από προηγμένες λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, επεμβαίνει δραστικά και αντιμετωπίζει περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, βοηθώντας τους ωκεανούς να παραμένουν καθαροί. Κατά την επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας για την Evogreen, ο κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen, δήλωσε: «Η ίδρυση της Evogreen αποτελεί ορόσημο στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Polygreen, με ιδιαίτερη περηφάνια, ενώνει τις δυνάμεις της με την Bee’ah, εισφέροντας την τεχνογνωσία και τις υποδομές της προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω το δίκτυό της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μέσα από αυτήν την κοινοπραξία αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ Ελλάδας και ΗΑΕ». Η Evogreen διαθέτει ήδη μια μονάδα παραγωγής Εναλλακτικών Πρώτων Υλών στην Sharjah, ενώ κατασκευάζει και μια μονάδα παραγωγής Εναλλακτικών Στερεών Καυσίμων, όπου θα γίνεται επεξεργασία υγρών αποβλήτων, με στόχο να μετατραπούν σε εναλλακτικά καύσιμα τα οποία θα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τσιμέντου.

 

Έκκληση Κ. Σκρέκα προς ΕΕ να στηρίξει τις βιομηχανίες για τις εκπομπές CO2

Η ανάγκη να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανικών προϊόντων τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στο Λουξεμβούργο, με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς.

Μεταξύ άλλων, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ενημέρωσε για το περιεχόμενο της επερχόμενης αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων (ETS), ενώ αναφέρθηκε και στον σχεδιαζόμενο Μηχανισμό Διασυνοριακής Προσαρμογής Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CarbonBorderAdjustMechanism), ο οποίος θα εφαρμοστεί για τα προϊόντα τρίτων χωρών που δεν υπάγονται στο ETS.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανικών προϊόντων που εξάγονται σε τρίτες χώρες, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με αντίστοιχα μέτρα χρέωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο κ. Σκρέκας επισήμανε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να χρηματοδοτηθούν βραχυπρόθεσμα έργα φυσικού αερίου, δεδομένου του ρόλου που θα διαδραματίσει ως αναγκαίου μεταβατικού καυσίμου τα επόμενα έτη.

Συζητήθηκε επίσης η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών, μέσω του οποίου αναμένεται να χρηματοδοτηθούν έργα ύψους τουλάχιστον 1,25 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη. Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την εκπόνηση φακέλου με τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν. Ο κ. Τίμερμανς δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας με ευρωπαϊκούς πόρους και την επόμενη περίοδο 2021 – 2030.

 

Το deal των €375 εκατ. για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή

Μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας ανακοίνωσαν οι Όμιλοι ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ειδικότερα, οι δύο όμιλοι προχωρούν σε συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.
Στην κοινή εταιρεία που θα αναπτύξει το σταθμό, καθένα από τα δύο μέρη θα συμμετέχει με ποσοστό 50%. Σημειώνεται ότι η ανωτέρω συμφωνία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων Αρχών.

Σε λειτουργία μέχρι το 2024
Όπως διευκρινίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η επένδυση-μαμούθ, ύψους 375 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.
Όσον αφορά στην τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για το σταθμό, είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης. Στόχος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας να ξεκινήσει εντός του 2021, ώστε να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.
Τις εργασίες κατασκευής θα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, η οποία κατέχει ηγετική θέση στους τομείς των υποδομών, των παραχωρήσεων, της παραγωγής, προμήθειας κι εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα διαθέτει συμμετοχή σε δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ 1 & 2) και μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Από πλευράς του, ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ έχει παρουσία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής NRG Supply and Trading S.A., η οποία είναι ένας ολοκληρωμένος πάροχος που προσφέρει ενεργειακές λύσεις σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες. Δραστηριοποιείται επίσης στην αγορά των ΑΠΕ, διευρύνοντας συστηματικά την παρουσία του στον τομέα αυτό.