Ενημερωτική εκδήλωση ΣΘΕΒ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) σε συνεργασία με την Grant Thornton διοργανώνουν διαδικτυακή (μέσω zoom) ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Το Ταμείο Ανάκαμψης, το Σχέδιο της Απολιγνιτοποίησης και ευκαιρίες που προκύπτουν στην περιοχή της Θεσσαλίας» την Τρίτη 15 Ιουνίου και ώρα 16.30. Στόχος της διαδικτυακής εκδήλωσης είναι η ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας, σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης.

Ο Μ. Διακάκης νέος διευθυντής πωλήσεων στη JTI

Καθήκοντα Διευθυντή Πωλήσεων για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα αναλαμβάνει ο Μηνάς Διακάκης, στη θέση του Πάρι Ελευθεριάδη ο οποίος συνταξιοδοτείται μετά από μια επιτυχημένη 23χρονη καριέρα στην JTI. Ο Μηνάς Διακάκης, με πορεία 19 ετών στα FMCG και εμπειρία σε διαφορετικές αγορές στην περιοχή EMEA και Ασίας, εντάχθηκε στο δυναμικό της JTI τον Απρίλιο του 2020 ως Sales & Operations Manager για την Κύπρο και τη Μάλτα.

 

Διάκριση πελατών της Ergonomia στα Health & Safety Awards 2021

Η Ergonomia ήταν και φέτος χορηγός των Health & Safety Awards που διοργανώθηκαν από τον Όμιλο Μπούσια, και συμμετείχε με έργα που υλοποιήθηκαν μαζί με πελάτες της σε κοινή υποψηφιότητα μαζί τους, πετυχαίνοντας πολλές διακρίσεις. Οι επιχειρήσεις που διακρίθηκαν μαζί με την Ergonomia ήταν: Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. (GOLD), ΙΑΠΩΝΙΚΗ Α.Ε. (GOLD), «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (GOLD), ΓΕΩΘΗΡΑ Μ.Α.Ε. (BRONZE), FHL Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Μάρμαρα – Γρανίτες A.Β.Ε.E. (HIGHLY COMMENDED), SEABRIGHT – EUROCERT (HIGHLY COMMENDED).

Η Ergonomia συγχαίρει θερμά όλους τους νικητές, και ακόμα περισσότερο τους πελάτες της. Τους ευχαριστεί για τη συνεργασία τους στην κοινή προσπάθεια για την προαγωγή της εργασιακής ασφάλειας και υγείας στη χώρα μας. Δεσμεύεται ότι θα είναι πάντα δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια, ανεβάζοντας όλο και ψηλότερα τον πήχη για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου στην Ελλάδα.

«Πιθανή υποβάθμιση» της Frigoglass από τη Moody’s

Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση Β3 της Frigoglass η Moody’s. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η αναθεώρηση αντανακλά την αναμενόμενη αποδυνάμωση στη λειτουργική και χρηματοοικονομική απόδοση της εταιρείας, καθώς και στην παραγωγή ταμειακών ροών, μετά τη διακοπή παραγωγής στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, ως αποτέλεσμα των σημαντικών καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά.

Η μονάδα αποτελεί σημαντικό κομμάτι του τομέα κλιματιστικών της εταιρίας, που παρήγαγε το 50% των EBITDA της εισηγμένης το 2020 ενώ θα χρειαστούν πολλά τρίμηνα ώστε να αποκατασταθεί η παραγωγή στη Ρουμανία, αναφέρει ο οίκος. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 5 Ιουνίου σημειώθηκε πυρκαγιά στο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων της βιομηχανίας στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας, προκαλώντας σημαντικές ζημιές κυρίως στο χώρο της παραγωγής. «Η διαδικασία παραγωγής στο εργοστάσιο έχει σταματήσει και έχουμε ενεργοποιήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καλύψουμε τη ζήτηση των πελατών μας από το υπόλοιπο παραγωγικό μας δίκτυο», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Suntory αλλάζει το μπουκάλι της Lucozade

Η Suntory Beverage and Food GB&I ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 6 εκατ. λίρες για να υποστηρίξει την ανακύκλωση των μπουκαλιών αθλητικών ποτών της Lucozade. Η Suntory, η οποία κατέχει τα εμπορικά σήματα όπως αυτά της Ribena και της Orangina, λέει ότι οι αλλαγές θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση 3.500 τόνων πλαστικού και 9.000 τόνων CO2. Εκτός από ένα νέο μπουκάλι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο πλαστικό, η Suntory θα μειώσει επίσης το μέγεθος της ετικέτας της φιάλης – εξαλείφοντας περαιτέρω τη χρήση πλαστικών και διασφαλίζοντας ότι το μπουκάλι μπορεί να ανακυκλωθεί πλήρως σε άλλο πλαστικό μπουκάλι.

Η SBF GB&I έθεσε πρόσφατα φιλόδοξους στόχους αειφορίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2030 και για να είναι καθαρές μηδέν έως το 2050. Αυτές οι δεσμεύσεις αποτελούν μέρος της επένδυσης της εταιρείας 7,8 εκατομμυρίων λιρών για να κάνουν τη συσκευασία της φιλική προς το περιβάλλον. Η εταιρεία υλοποίησε πρόσφατα και άλλες πρωτοβουλίες, όπως είναι ο ανασχεδιασμός του μπουκαλιού της Ribena και η αντικατάσταση πλαστικών καλαμακιών με εναλλακτικές λύσεις χαρτιού για όλα τα κουτιά Ribena.

Νέες θέσεις εργασίας στους κλάδους βιομηχανικού εξοπλισμού φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία

Οι αυξανόμενες επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 5,7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη έως το 2030. Η επιταχυνόμενη επένδυση στην ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα, γνωστή και ως «Twin Transformation» μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στους κλάδους βιομηχανικού εξοπλισμού, υψηλής τεχνολογίας, λογισμικού, υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αυτοκινητοβιομηχανίας, βιοεπιστημών, τηλεπικοινωνιών και μέσων.

Όπως επισημαίνει νέα μελέτη της Accenture με την BusinessEurope, η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει την παγκόσμια ηγετική θέση της στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα καταναλωτικά αγαθά, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη χημική βιομηχανία. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τεχνολογικές επενδύσεις θα πρέπει να εστιάσουν στην τεχνητή νοημοσύνη, που αναφέρθηκε από το 66% των ερωτηθέντων, το 5G και 6G (58%), το cloud (52%) και τις μπαταρίες επόμενης γενιάς (34%). Όταν ζητήθηκε να προσδιορίσουν τομείς με υψηλή ανάπτυξη, το «smart manufacturing» αναφέρθηκε από τους περισσότερους ερωτηθέντες (55%), ακολουθούμενο από την «ψηφιακή υγεία» (50%), την «έξυπνη κινητικότητα» (46%) και την «ενεργειακή μετάβαση» (33%).

 

Ετήσια αύξηση 22,5% για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

«Άλμα» 22,5% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, αντλώντας ώθηση από το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σημειώνεται ότι κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019 σημειώθηκε μείωση 10,8%. Πιο αναλυτικά, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 8,7%.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 4,4%. Ο δείκτης του κλάδου της βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου ποτοποιίας σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Απρίλιο 2021 σε σχέση με τον Μάρτιο 2021. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Απριλίου 2021 με τους αντίστοιχους δείκτες του Απριλίου 2020, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφηκε επίσης στη βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών, ενώ η μοναδική ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στην επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Τέλος, η αύξηση του μέσου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 κατά 8,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου 2020, προήλθε από την αύξηση: κατά 14,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, 11,5% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων, 7,4% του Δείκτη Μεταποίησης και 0,3% του Δείκτη Παροχής Νερού.

Για την αναδιάρθρωση δανείων της SIDMA ROMANIA

«Πράσινο φως» της ΣΙΔΜΑ στην έκδοση ομολογιακού έως 5,3 εκατ. ευρώ
Εγκρίθηκε από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ η έκδοση κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου, ύψους έως 5.307.000 ευρώ, με σκοπό την αναδιάρθρωση των δανείων της θυγατρικής της στη Ρουμανία. Το εν λόγω δάνειο θα καλυφθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ως αρχικό Ομολογιούχο, η οποία θα ενεργήσει επίσης και ως Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων, στο πλαίσιο κάλυψης της σκοπούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής SIDMA ROMANIA SRL.

Επιστροφή στα κέρδη
Στο πλαίσιο της ΓΣ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Αντώνης Καραδελόγλου αναφέρθηκε στην επίτευξη -έστω και οριακών- κερδών προ φόρων, μετά από αρκετά χρόνια αρνητικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατέγραψε το 2020 καθαρά προ φόρων αποτελέσματα ύψους 355 χιλ. ευρώ, παρά τις έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες της τάξης των 600 χιλ. ευρώ, που αφορούσαν στη συναλλαγή με τη ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ και βάρυναν τα αποτελέσματα της χρήσης.

Σε επίπεδο Ομίλου, η ποσοστιαία αύξηση του όγκου των πωλήσεων το 2020 έναντι του 2019 διαμορφώθηκε στο 2%, λόγω των μειωμένων πωλήσεων της SIDMA ROMANIA, η οποία αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας. Στις αρχές του 2021 η θυγατρική συμφώνησε με τις πιστώτριες τράπεζες την αναδιάρθρωση των δανείων της, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση. Παρόλο που οι μέσες τιμές πώλησης των χαλυβουργικών προϊόντων το 2020 μειώθηκαν διεθνώς κατά 3-4 %, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας παρουσίασε αύξηση 4,7%, ενώ ο κύκλος εργασιών του Ομίλου μειώθηκε κατά 2,3% επηρεασμένος από την αρνητική απόδοση της SIDMA Romania.

Οι προοπτικές του Ομίλου
Κλείνοντας, ο κ. Καραδελόγλου αναφέρθηκε στην τρέχουσα χρήση αλλά και στις προοπτικές της εταιρείας και του Ομίλου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διαμόρφωση των μεγεθών του α’ εξαμήνου. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του τόσο για το υπόλοιπο της χρονιάς όσο και το προβλεπτό μέλλον.