-->

Η Ε. Ασβεστά της KLEEMANN παραιτείται από τον ΣΔΑΔΕ

Η Ελένη Ασβεστά παραιτείται από τον ρόλο της Πρόεδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος (ΠΒΕ) του ΣΔΑΔΕ. Ο λόγος είναι ότι αφήνει τον σημερινό της ρόλο ως Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου KLEEMANN στην Ελλάδα, για να αναλάβει την Γενική Διεύθυνση της εταιρείας του Ομίλου στην Κίνα, από τον ερχόμενο Ιούλιο. Ο ΣΔΑΔΕ, καλωσορίζει στην θέση της τη Βίλλυ Νούλη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στη Nova Packaging Hellas, και μέχρι σήμερα Υπεύθυνη Οικονομικών, Μελών και Οργάνωσης στο ΠΒΕ.

 

 

Νέο Δ.Σ. στην Αφοί Δ. Σαράντη

Νέο διοικητικό συμβούλιο απέκτησε η εταιρεία «Αφοί Δημητρίου Σαράντη ΑΕ», που ανήκει στην οικογένεια του Δημητρίου Σαράντη, εκ των βασικών μετόχων της γνωστής γαλακτοβιομηχανίας Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Τυράς, κ.λπ.).

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο νέο διοικητικό συμβούλιο είναι ο κ. Γεώργιος Σαράντης τους Δημητρίου, και μέλη οι κ.κ. Σαράντης Στυλιανός του Δημητρίου και Σαράντη Μαρίνα του Δημητρίου. Σκοπός της «Αφοί Δημητρίου Σαράντη ΑΕ» είναι μεταξύ άλλων η παροχή οικονομικών, λογιστικών, φορολογικών, τουριστικών, εκπαιδευτικών, οργανωτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Γιατί η Unilever συνεργάζεται με την ENOUGH

Η Unilever ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την εταιρεία τροφίμων ENOUGH (πρώην BIO 3F) για να κυκλοφορήσει στην αγορά μια νέα σειρά προϊόντων. Η τεχνολογία ENOUGH χρησιμοποιεί μια μοναδική διαδικασία ζύμωσης μηδενικών αποβλήτων για την ανάπτυξη πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Οι φυσικοί μύκητες τρέφονται με ανανεώσιμη πρώτη ύλη, όπως σιτάρι και καλαμπόκι. Αυτό παράγει ABUNDA® μυκοπρωτεΐνη, ένα πλήρες συστατικό τροφής που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Ο παγκόσμιος τομέας χωρίς κρέας βιώνει εκρηκτική ανάπτυξη καθώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν περισσότερο τον αντίκτυπο των ζωικών προϊόντων στην υγεία τους και στον πλανήτη. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο παγκόσμιος τομέας χωρίς κρέας θα φτάσει τα 290 δισεκατομμύρια δολάρια το 2035.

Η Enough έχει συνεργαστεί, με τη βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης Marks and Spencer, η οποία ξεκίνησε φέτος μια μονάδα που ονομάζεται «Innovation Hub», προκειμένου να εργαστεί για την οικοδόμηση βιώσιμων λύσεων τροφίμων, ειδικά στον τομέα των φυτών.
Αλεξάνδρα Γκίτση

 

Νέο πώμα από την Elopak

Τρία χρόνια πριν από την προθεσμία που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (η προθεσμία εκπνέει τον Ιούλιο του 2024), η Elopak παρουσίασε μια νέα συσκευασία.
Το πώμα, που έφτιαξε η Elopak, παραμένει συνδεδεμένο με το κουτί καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του, βοηθώντας στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των απορριμμάτων, διασφαλίζοντας ότι το πώμα απορρίπτεται σωστά.

Είναι επίσης το ελαφρύτερο βιδωτό καπάκι της Elopak μέχρι σήμερα, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης πλαστικών. Όπως είπε ο CMO της Elopak, Patrick Verhelst: «Η αειφορία είναι ο κεντρικός μοχλός των προσπαθειών καινοτομίας μας στο Elopak, στις οποίες επιδιώκουμε συνεχώς να ανεβάζουμε το φραγμό και να βελτιώνουμε τις προηγούμενες επιδόσεις».

Η Elopak προσφέρει επίσης χαρτοκιβώτια χωρίς καπάκι. Το Pure-Pak Imagine είναι μια σύγχρονη έκδοση του αρχικού χαρτοκιβωτίου Pure-Pak της εταιρείας που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2020. Σχεδιασμένο με ένα εύκολο άνοιγμα, σύμφωνα με πληροφορίες περιέχει 46% λιγότερο πλαστικό και είναι «100% βασισμένο στο δάσος».

Αλεξάνδρα Γκίτση

H βιομηχανία Kraft Heinz θα επενδύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να παράγει κέτσαπ ντομάτας

Η Kraft Heinz ετοιμάζεται να επενδύσει 199 εκατομμύρια δολάρια (140 εκατομμύρια λίρες) σε μια εγκατάσταση παραγωγής τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το σχέδιο, το οποίο υπόκειται σε έγκριση στις ΗΠΑ, θα χρηματοδοτήσει επίσης εξοπλισμό και τεχνολογία και θα δημιουργήσει έως και 50 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, ανέφερε η εταιρεία.

Το εργοστάσιο Kitt Green στα περίχωρα του Wigan είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη, που παράγει 1,3 δισεκατομμύρια δοχεία τροφίμων ετησίως. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα αρχίσει να κατασκευάζει σάλτσες, καθώς και να συνεχίζει να κατασκευάζει σούπες, ζυμαρικά και φασόλια. Οι σάλτσες Heinz κατασκευάστηκαν για τελευταία φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1999.

Τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν έλλειψη φακελίσκων κέτσαπ ντομάτας μετά την πανδημία του κοροναϊού που οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για μικρά πακέτα του δημοφιλούς καρυκεύματος. Η εταιρεία είπε ότι έχει αυξήσει την παραγωγή και έχει προσθέσει πολλές νέες γραμμές παραγωγής στα εργοστάσιά της. Αναφέρει, επίσης ότι έχει αναπτύξει ένα «μηχάνημα χωρίς αφή» για τις υπηρεσίες φαγητού.

Unismack: Επενδύσεις 6 εκατ. ευρώ σε γραμμές παραγωγής και εγκαταστάσεις

Επενδύσεις ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ ολοκληρώνει η βιομηχανία τροφίμων Unismack τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής. Στο διάστημα αυτό, η εταιρεία θα έχει ολοκληρώσει το 75% των προγραμματισμένων επενδύσεών της. «Θα κλείσουμε και τα δύο επενδυτικά πλάνα που τρέχουμε έως και τον Σεπτέμβριο. Επενδύουμε σε νέες γραμμές παραγωγής και στην επέκταση των κτιριακών μας εγκαταστάσεων κατά 2.000 τ.μ., με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 6 εκατ. ευρώ.

Έτσι θα έχουμε δυνατότητα επέκτασης σε νέες κατηγορίες προϊόντων ραφιού», εξηγεί στο FoodREPORTER ο διευθύνων σύμβουλος της Unismack, Δημήτρης Στρατάκης. Πρόσφατα η Unismack ολοκλήρωσε τον επανασχεδιασμό της εταιρικής της ταυτότητας, με στόχο να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο έφερε στην αγορά καινοτόμα προϊόντα κατά την τελευταία πενταετία, επέκτεινε την παραγωγική της δυναμικότητα και διπλασίασε το προσωπικό που απασχολεί.

Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ο Α. Σιάμισιης

Η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ), επικύρωσε την ομόφωνη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου να ανακηρύξει ως νέο Πρόεδρο, το μέχρι πρότινος μέλος του, κ. Ανδρέα Σιάμισιη. Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης διαδέχεται τον κ. Ιωάννη Πανιάρα, Διευθυντή Δραστηριοτήτων Ευρώπης & Αειφορίας Ομίλου ΤΙΤΑΝ, ο οποίος παραδίδει τη σκυτάλη μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Προέδρου του ΒΙΑΝ.

«Σε μια κομβική στιγμή για τη χώρα, όπου ζητούμενο είναι η ταχεία ανάκαμψη από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο ρόλος του ΒΙΑΝ στο δημόσιο διάλογο καθίσταται ακόμη πιο νευραλγικός. Ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων και η αναγκαιότητα μετάβασης στο νέο ενεργειακό μοντέλο μέχρι το 2030, θέτουν μπροστά μας ισχυρές προκλήσεις, αλλά δημιουργούν και νέες σημαντικές ευκαιρίες», τονίζει ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

«Η προσήλωση στους στόχους SDG για βιώσιμη ανάπτυξη, η αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων της Πράσινης Συμφωνίας και του Ταμείου Ανάκαμψης, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, καθώς και η ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά της, αποτελούν προϋποθέσεις για την ισχυρή αναπτυξιακή πορεία του τόπου», συμπληρώνει.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός των δράσεων του ΒΙΑΝ για τη χρονιά που πέρασε, ενώ τέθηκαν οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που αναδύονται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του στόχου κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050. Στη νέα σύνθεση του ΒΙΑΝ, Αντιπρόεδρος είναι ο κ. Μυλωνογιάννης Γεώργιος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Γενικός Γραμματέας ο κ. Κουκλέλης Κωνσταντίνος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Ανάδοχος έργου στο Ουζμπεκιστάν για την Total Eren η MYTILINEOS

Τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) του φωτοβολταϊκού πάρκου «Tutly» στο Ουζμπεκιστάν ανέλαβε μετά από ανάθεση της Total Eren η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD).

ο «Tutly» ισχύος 131,35 MWp, βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Σαμαρκάνδης και αναπτύχθηκε από την γαλλική Total Eren, έναν κορυφαίο ανεξάρτητο παραγωγό ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές (IPP) (κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά). Είναι ένα από τα πρώτα φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα και είναι απαραίτητο για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της ευρύτερης περιοχής και την υποστήριξη των εθνικών στόχων για ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η κατασκευή έχει ήδη ξεκινήσει και ο σταθμός παραγωγής ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει να τροφοδοτεί το δίκτυο στο τέλος του 2021.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Τομέας RSD ανέλαβε το έργο «με το κλειδί στο χέρι» που περιλαμβάνει τον τεχνικό σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού και την εγκατάσταση της φωτοβολταϊκής μονάδας και του υποσταθμού υψηλής τάσης. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται αποτελείται από ένα σύστημα μεταλλικής βάσης κινούμενου άξονα (3.644 ιχνηλάτες), μετατροπείς στοιχειοσειράς (625 μετατροπείς) και ηλιακούς συλλέκτες διπλής όψης (περίπου 295.000 τεμ).

Η σύνδεση σε δίκτυο πραγματοποιείται μέσα από γραμμή υψηλής τάσης 220 KV μέσω ενός υποσταθμού υψηλής τάσης 35 KV/220 KV, που περιλαμβάνει ενισχυμένους μετασχηματιστές ισχύος 2×100 MVA. Μόλις ολοκληρωθεί, η μονάδα παραγωγής ενέργειας αναμένεται να παράγει 270 GWh ετησίως, αρκετές για να καλυφθούν οι ανάγκες περίπου 140.000 ατόμων στο Ουζμπεκιστάν, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά περίπου 160.000 τόνους ετησίως.

Πώς μια επένδυση €8 εκατ. ωθεί την ΙΚΤΙΝΟΣ στην ανάπτυξη

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται η ΙΚΤΙΝΟΣ, με τη διοίκηση να έχει πρόσφατα εκφράσει την αισιοδοξία της για τη φετινή χρονιά, με φόντο τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Πρόκειται για μια γόνιμη περίοδο για τη βιομηχανία, η οποία επέλεξε, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού των λατομείων της, να προχωρήσει σε μια νέα επένδυση.

Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται σε 8.164.128 ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός μιας τετραετίας από την έναρξή της, ενώ όπως υπογραμμίζουν στελέχη της εταιρείας μιλώντας στο INDUSTRY, υπολογίζεται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά 40%. Η εταιρεία, εντάσσοντας στο δυναμικό της νέο μηχανολογικό εξοπλισμό και σύγχρονα
μηχανήματα, εκσυγχρονίζεται και αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τόσο στο κομμάτι της παραγωγής, όσο και στο κομμάτι της διαχείρισης των πόρων, όπως καύσιμα, ανταλλακτικά, χρόνος ακινησίας μηχανημάτων λόγω βλαβών, κ.α.

Η βελτιωμένη δυναμική των νέων μηχανημάτων, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγική δυνατότητα, ενώ, πλέον, η διαχείριση των ογκομαρμάρων θα γίνεται σε ταχύτερους χρόνους, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος παραγωγής. «Τα νέα μηχανήματα με μειωμένη κατανάλωση σε καύσιμα και με τις νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, παρουσιάζουν καλύτερη απόδοση και μειωμένα καυσαέρια, δεδομένου ότι λειτουργούν εντός στοών», σημειώνουν στελέχη της ΙΚΤΙΝΟΣ. «Παράλληλα, αυξάνονται τα χρονικά διαστήματα περιοδικής συντήρησης.

Η μείωση του “νεκρού” χρόνου λόγω βλαβών, αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», συμπληρώνουν. Στο δυναμικό της εταιρείας, αναμένεται να ενσωματωθούν και νέα μηχανήματα αποκλειστικά για υπόγεια εξόρυξη, όπως πριόνια κοπής, διατρητικά για την τοποθέτηση αγκυρίων και εναέριες πλατφόρμες για εργασία σε ύψος, ενισχύοντας έτσι το βασικό κομμάτι της παραγωγής.

Τα νέα μηχανήματα αφορούν σε όλο το φάσμα της παραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία παρουσίασε ισχυρά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του 2021, με κύκλο εργασιών ενισχυμένο κατά 28,61% και EBITDA υψηλότερα κατά 238% σε σχέση με το 2020. Πάντως, όπως ανακοινώθηκε χθες, η τακτική Γενική Συνέλευση της ΙΚΤΙΝΟΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, καλείται μεταξύ άλλων να εγκρίνει πρόταση για μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2020.