Frigoglass: «Σημαντικές ζημιές» στο εργοστάσιο της Ρουμανίας

Η Frigοglass ανακοίνωσε χθες ότι η πυρκαγιά που σημειώθηκε στο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας, το Σάββατο 5 Ιουνίου, προκάλεσε σημαντικές ζημιές, κυρίως στον χώρο της παραγωγής. Όπως σημειώνει, η διαδικασία παραγωγής έχει σταματήσει και έχει ενεργοποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση των πελατών από το υπόλοιπο παραγωγικό της δίκτυο. Πάντως, διευκρινίζεται ότι δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, ενώ η Frigοglass διατηρεί ασφαλιστήρια συμβόλαια τα οποία καλύπτουν τις υλικές ζημιές καθώς και τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 

Καραμολέγκος: Νέος αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ο Β. Ανδρικόπουλος

Η Καραμολέγκος ανακοίνωσε ότι ο κος Βασίλειος Ανδρικόπουλος αναλαμβάνει τη θέση του αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου. Ο κ. Ανδρικόπουλος υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας σε θέματα Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, ενώ κατέχει εμπειρία 25 ετών σε θέσεις υψηλής διοικητικής ευθύνης σε Πολυεθνικές και Ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη Σωληνουργεία Λ. Τζιρακιάν

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά η εταιρεία «ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΛΙΜΠΑΡ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ PROFIL Α.Ε.», όπως γνωστοποίησε σε ανακοίνωσή της προς τους κυρίους μετόχους. Πιο αναλυτικά, το ΔΣ αποφάσισε μεταξύ άλλων «την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά €457.200, με καταβολή μετρητών, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού των € 3.048.000, με την έκδοση έως 1.524.000 νέων, κοινών ονομαστικών και μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30€ εκάστης, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς, με τιμή διάθεσης 2 ευρώ ανά μετοχή, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφισταμένων μετόχων σε αναλογία μια νέα μετοχή για κάθε μία παλαιά μετοχή.

 

Τέρνα Ενεργειακή: Στα 94,3 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών του α΄τριμήνου

 

Αύξηση κύκλου εργασιών σημείωσε ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το α΄ τρίμηνο του 2021, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο, ενώ το αποτέλεσμα προ φόρων επηρεάστηκε από τη δραστηριότητα και τις έκτακτες συνθήκες που επικράτησαν στις ΗΠΑ. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 94,3 εκατ. ευρώ, έναντι 89 εκατ. ευρώ το περσινό α’ τρίμηνο, αυξημένες κατά 6%.

Τα κέρδη προ φόρων, με την ενσωμάτωση της ζημίας στις ΗΠΑ (λόγω των πρωτοφανών ακραίων καιρικών συνθηκών του Φεβρουαρίου 2021 στην Πολιτεία του Τέξας), διαμορφώθηκαν σε ζημιές 75,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 25,3 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2020. Αξίζει να τονιστεί ότι η ανάπτυξη του Ομίλου συνεχίζεται κανονικά, με το επενδυτικό πρόγραμμα του να εξελίσσεται απρόσκοπτα. Στόχος παραμένει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Ο ανανεωμένος ρόλος της βιομηχανίας πλαστικών στην κυκλική οικονομία

Οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο των πλαστικών συζητήθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανικών Πλαστικών Ελλάδων (ΣΒΠΕ) «Ανακύκλωση και Κυκλική Οικονομία: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 2 Ιουνίου. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ομιλητών, παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις, όπως η χημική ανακύκλωση, εργαλεία για τη βελτίωση της διαδικασίας, όπως οι πλατφόρμες «RecyClass», «PolyCert» και «MORE», ενώ παρουσιάστηκαν και οι βέλτιστες πρακτικές για τη βιώσιμη και κυκλική χρήση των υλικών.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, Βασίλειος Γούναρης, ανακοινώνοντας την ανάθεση μελέτης για την ανακύκλωση το επόμενο διάστημα στο ΙΟΒΕ, με αντικείμενο την καταγραφή των στόχων της ελληνικής βιομηχανίας πλαστικών για τον κλάδο. «Με αυτόν τον τρόπο θα αποδείξουμε εμπράκτως, για ακόμη μία φορά, ότι η ελληνική βιομηχανία πλαστικών αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Ο Εμμανουήλ Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, δήλωσε «Από το 20% της ανακύκλωσης σήμερα, θέλουμε να φτάσουμε σε μεγαλύτερα ποσοστά. Διατηρούμε μια επιφύλαξη για το αν θα το πετύχουμε έως το 2025. Αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από υποδομές ξεχωριστής συλλογής και διαλογής, νέα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και τη μείωση της υγειονομικής ταφής από το 78% που είναι σήμερα στο 10% που στοχεύουμε για το 2030, χρησιμοποιώντας και την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων».

H Kerry ανοίγει νέο εργοστάσιο στο Μεξικό

Η εταιρεία διατροφής Kerry ανακοίνωσε το άνοιγμα μιας νέας μονάδα στη Λατινική Αμερική, η οποία θα εξυπηρετεί κυρίως το Μεξικό, την Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική και την περιοχή των Άνδεων. Μέσω αυτής της νέας μονάδας η εταιρεία στοχεύει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών, σνακ, κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αρτοποιίας.

Θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση του στόχου της Kerry να φέρει βιώσιμες διατροφικές λύσεις σε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια άτομα έως το 2030 σε όλο τον κόσμο. Ευθυγραμμισμένη με τις δεσμεύσεις της εταιρείας στο πλαίσιο της στρατηγικής Beyond the Horizon η Kerry υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση ενσωματώνει παγκόσμιες κορυφαίες διαδικασίες και τεχνολογίες που θα υποστηρίξουν τους περιβαλλοντικούς στόχους της εταιρείας.
Αλεξάνδρα Γκίτση

Κοινοπραξία Thales με Atos στο πεδίο των big data και AI

 

Τη δημιουργία της Athea ανακοίνωσαν η Thales και η Atos, μιας κοινοπραξίας που θα αναπτύξει μια κυρίαρχη πλατφόρμα στο πεδίο των μεγάλων δεδομένων (big data) και τεχνητής νοημοσύνης (AI), για φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στους τομείς της άμυνας, των πληροφοριών και της εσωτερικής ασφάλειας. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η Athea θα αξιοποιήσει την εμπειρία που απέκτησαν και οι δύο εταιρείες από τη φάση επίδειξης του προγράμματος ARTEMIS, τη μεγάλη πλατφόρμα δεδομένων του γαλλικού Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Η νέα κοινοπραξία θα εξυπηρετήσει αρχικά τη γαλλική αγορά, προτού ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο. Η Athea, θα επινοήσει μια λύση για την ασφαλή διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων σε εθνική κλίμακα και θα υποστηρίξει την εφαρμογή αυτής της λύσης σε κυβερνητικά προγράμματα. Η νέα αυτή οντότητα θα παρέχει επίσης αξιολόγηση των ειδικών, εκπαίδευση, καθώς επίσης συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες.

Η Athea θα συνεργαστεί με ένα οικοσύστημα μεγάλων εταιρειών, μικρομεσαίων και νεοσύστατων επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται στα μεγάλα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη. Σε συνδυασμό με την νεοσύστατη «Defense Digital Agency», η κοινοπραξία θα παρέχει επίσης ασφαλείς λύσεις καθώς και ανοιχτά, διαμορφώσιμα τεχνολογικά δομικά στοιχεία, τα οποία ενθαρρύνουν τη συνεργασία και ενισχύουν το βιομηχανικό και κυρίαρχο οικοσύστημα, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη αξιόπιστων εφαρμογών.

Συνεργασία Calpak με γερμανικές εταιρείες για την ανάπτυξη ηλιακών συστημάτων

Σε διεθνές ερευνητικό έργο συμμετέχει η ελληνική εταιρεία ηλιακών συλλεκτών Calpak S.A., με στόχο την ανάπτυξη νέων ηλιακών συστημάτων χαμηλού κόστους και αποδοτικής λειτουργίας. Ειδικότερα, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος Solar Collectors with Static Concentrators (SCoSCo), ευδοκιμεί συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και της Calpak S.A., με το Solar-Institut Jülich (ειδικό κέντρο στα συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα), καθώς και τις γερμανικές εταιρείες Heliokon GmbH και Hilger GmbH (με εξειδίκευση στα συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα).

Όπως αναφέρεται σχετικά στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΣΠΑ, το SCoSCo αποτελεί ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα, όπου μελετώνται και αναπτύσσονται συστήματα συλλεκτών ηλιακής ακτινοβολίας. Με στόχο την ανάπτυξη ενός ηλιακού θερμικού συλλέκτη χαμηλού κόστους και αποδοτικής λειτουργίας σε εφαρμογές ενδιαμέσων έως μέσων θερμοκρασιών, στο έργο προτείνεται η χρήση στατικών συγκεντρωτήρων, συνδυαζόμενων με κατάλληλους απορροφητές.

Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενοι στατικοί συγκεντρωτικοί συλλέκτες κρίνονται αποτελεσματικοί για εφαρμογές που απαιτούνται σε θερμοκρασίες 100 ° C έως 250 ° C, όπως βιομηχανικές διεργασίες, ψύξη χώρων, αφαλάτωση, επεξεργασία νερού ή λυμάτων, αλλά και σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Το έργο, προϋπολογισμού 342.582,25 ευρώ, εντάσσεται στην Δράση «Διμερής και Πολυμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας», η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΠΑνΕΚ και υλοποιείται μέσω της ΓΓΕΚ. Η ελληνική πλευρά είναι ο κύριος υποστηρικτής της ιδέας του ερευνητικού σχεδίου και έχει αναλάβει την επίβλεψη της σχεδίασης και κατασκευής, καθώς και την πειραματική μελέτη των συστημάτων σε πραγματικές συνθήκες, σε εξωτερικό χώρο. Τα αποτελέσματα του έργου θα παρουσιαστούν σε συνέδρια και θα δημοσιευθούν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Νέα επένδυση από την Τυροκομική Αμφιλοχίας

Ήταν 22 Φεβρουαρίου του 1973, όταν στην Αμφιλοχία ιδρύθηκε η εταιρεία «Σύγχρονος Τυροκομική Αφοί Δ. Μπουτσώλη Ο.Ε.», η οποία έλαβε τη σημερινή νομική της μορφή και επωνυμία «Τυροκομική Αμφιλοχίας ΑΒΕΕ», το 2002. Σήμερα, η εταιρεία, που διαθέτει μια μονάδα ολοκληρωμένης και καθετοποιημένης παραγωγής, ικανή να εκτελεί όλο το φάσμα των διεργασιών παραγωγής μιας ανταγωνιστικής επιχείρησης για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων, κυρίως σκληρών τυριών, πραγματοποιεί μια νέα επένδυση.

Νέες εγκαταστάσεις και μηχανήματα
Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 4399/2016 και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας (Γ’ κύκλος), το επενδυτικό της σχέδιο. Η νέα επένδυση αφορά στην αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας με την κατασκευή νέων κτιριακών παραγωγικών εγκαταστάσεων και την προμήθεια και εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού (παραγωγή τυριού και τυροπήγματος, πηγμένου γάλακτος για τυρί), συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 2.997.559,33 ευρώ και αντίστοιχου ενισχυόμενου κόστους.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν ένα ενιαίο κτιριακό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας 2.894.160 τ.μ., κτισμένο σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές σε γήπεδο συνολικής επιφάνειας 14,2 στρεμμάτων, εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για τη δημιουργία αποστειρωμένου περιβάλλοντος. Επίσης, η μονάδα διαθέτει όλες τις ειδικές εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία της, όπως συστήματα, ανοξείδωτα δίκτυα του παραγωγικού και λοιπού εξοπλισμού, άλλα βοηθητικά δίκτυα λειτουργίας της μονάδας, όπως πλήρης εγκατάσταση ψύξης και κλιματισμού, δίκτυο ατμού, νερού και αέρα, ηλεκτρολογικές – μηχανολογικές εγκαταστάσεις & σύστημα βιολογικού καθαρισμού.

Ο κύκλος εργασιών
Κατά τη χρήση 01/07/2019 – 30/06/2020 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 12.292.340 ευρώ έναντι 12.385.803 ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους στις 122.594 ευρώ έναντι κερδών 198.709 ευρώ που είχε παρουσιάσει στη 01/07/2018 – 30/06/2019.
Αλεξάνδρα Γκίτση