Νυμφαίο: Ανακλήθηκε η παύση εργασιών στο αιολικό πάρκο

Το δικαστήριο της Φλώρινας, με απόφασή του ανακάλεσε την προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών της εταιρείας που κατασκευάζει το αιολικό πάρκο στην θέση «Αετοράχη» Νυμφαίου. Το δικαστήριο έλαβε υπόψιν τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΝ, ότι θα γίνουν πρόσθετες μελέτες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο τις αναφορές των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και των Συλλόγων του Νυμφαίου, και έκρινε ότι παράλληλα μπορούν να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες κατασκευής του αιολικού πάρκου.

Περιβαλλοντική συμμαχία της Elval Colour με τη We4all

Η ενίσχυση το θεσμού της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι βασική προτεραιότητα της Elval Colour. Η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση των προϊόντων της σε σχέση με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα των προσόψεων και των στεγών, ενώ ακολουθεί τη φιλοσοφία της πλήρους ανακύκλωσης των υλικών σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, η Elval Colour, σύμμαχος στο έργο του μη Κερδοσκοπικού Περιβαλλοντικού Οργανισμού we4all, προσέφερε το 2020 χορηγία 1000 δέντρων, τα οποία φυτεύτηκαν σε πληγείσες από πυρκαγιά περιοχές, ενώ έχει ήδη δεσμευθεί στη στήριξη του οργανισμού με αντίστοιχες ενέργειες μέσα στο 2021.

Νέα συνεργασία της Schneider Electric και της ERMA FIRST

Η Schneider Electric συνεργάστηκε με την ERMA FIRST, παγκοσμίως γνωστό κατασκευαστή συστημάτων για την αποτελεσματική επεξεργασία θαλάσσιου έρματος (Ballast Water Treatment) για τις ανάγκες των πλοίων. Σκοπός της ERMA FIRST ήταν η ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος Ballast Water Treatment για την διεθνή Ναυτιλία, μέσω ποιοτικών και δοκιμασμένων προϊόντων από έναν παγκοσμίου φήμης κατασκευαστή και έχοντας μια ολοκληρωμένη υποστήριξη από το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού, μέχρι και την μαζική παραγωγή.

Η Schneider Electric παρείχε μια ευρεία σειρά βέλτιστων λύσεων αυτοματισμού, διακοπτικό υλικό, αλλά και τεχνολογικά προηγμένα προϊόντα που επιτρέπουν την συνεχή εξέλιξη του συστήματος και την επέκταση των δυνατοτήτων του, παρέχοντας πλήρη τεχνική υποστήριξη από ομάδα εξειδικευμένων μηχανικών της εταιρείας. Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της συνεργασίας είναι η εξοικονόμηση χρόνου, ο περιορισμός της συνολικής επένδυσης που απαιτήθηκε για τον σχεδιασμό του συστήματος, αλλά και η αύξηση της αποδοτικότητας των εργασιών χάρη στα εργαλεία και τους πόρους της Schneider Electric.

 

Η Mattel παράγει πρωτοποριακό αυτοκινητάκι με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα

«Οδηγώντας Προς Ένα Καλύτερο Μέλλον», η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών Mattel ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να κατασκευάζει όλα τα Matchbox αυτοκινητάκια, τα σετ παιχνιδιού και τις συσκευασίες της από 100% ανακυκλωμένο, ανακυκλώσιμο ή βιολογικής προσέλευσης πλαστικό, μέχρι το 2030. Διαθέτοντας καινοτόμα ηλεκτρικά οχήματα, τα παιχνίδια σχεδιάζονται για να προσελκύσουν τα παιδιά σε ένα πιο πράσινο μέλλον οδήγησης. Στο πλαίσιο αυτό, η μάρκα παρουσιάζει το Matchbox Tesla Roadster, το πρώτο αυτοκινητάκι κατασκευασμένο από 99% ανακυκλωμένα υλικά και πιστοποιημένο ως Carbon Neutral (ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα).

Κατασκευασμένο από 62,1% ανακυκλωμένο ψευδάργυρο, 1% ανοξείδωτο χάλυβα και 36,9% ανακυκλωμένο πλαστικό, το Matchbox Tesla Roadster θα είναι διαθέσιμο από το 2022. Η ανανεωμένη μάρκα Matchbox περιλαμβάνει νέες σειρές προϊόντων και συσκευασίες που διαθέτουν βελτιωμένη εμπειρία ανακύκλωσης για τους καταναλωτές μέσω προϊοντικού σχεδιασμού και επισήμανσης στις συσκευασίες και μια ολιστικά φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση με θέμα το παιχνίδι, με περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στα σετ παιχνιδιού πρατήρια καυσίμων.

Ελληνικές λύσεις βελτιστοποίησης κόστους παραγωγής & κατανάλωσης ενέργειας στο Περού

Η SABO συνεχίζει τη συνεργασία της με μία από τις πιο έμπειρες εταιρείες στον τομέα της κεραμοποιίας στο Περού, τον πελάτη της, Ladrillos Piramide. Όπως σημειώνει η SABO, το έργο συνίσταται στην αντικατάσταση παλαιών τεχνολογιών από νέα αυτοματοποιημένα συστήματα ρύθμισης και ελέγχου φούρνου και ξηραντήριου, καθώς και βελτιωμένο εξοπλισμό για την αύξηση της καθημερινής παραγωγής του ψημένου προϊόντος και της βελτίωσης της ποιότητας. Το έργο περιλαμβάνει μια νέα γραμμή κοπής, φόρτωση και εκφόρτωση του ξηραντήριου τύπου Anju και φόρτωση φούρνου με ρομπότ, καθώς και ξεπακεταδόρο με ρομπότ για πακέτα χωρίς παλέτες.

Η SABO δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες παγκοσμίως, με ειδίκευση στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων για την κεραμοποιία. Ξεχωρίζει και σε άλλους βιομηχανικούς τομείς, παρέχοντας συστήματα αυτοματοποίησης και ρομποτικές εφαρμογές για τη διακίνηση και τη συσκευασία προϊόντων, ολοκληρωμένες ηλεκτρολογικές λύσεις και βιομηχανικούς αυτοματισμούς, εξοπλισμό και υπηρεσίες για μονάδες βαριάς βιομηχανίας, καθώς και εξατομικευμένες λύσεις για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων.

 

«Φουλάρει» τις μηχανές της η ΑΓΡΟΦΡΟΥΤ ΕΛΛΑΣ

 

Το «πράσινο φως» στη νέα επένδυση της ΑΓΡΟΦΡΟΥΤ ΕΛΛΑΣ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ Α.Β.Ε.Ε., «άναψε» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Φωκίων Ζαΐμης. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας (Γ’ κύκλος), του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης. Η επένδυση αφορά στην επέκταση (αύξηση) της παραγωγικής της δυναμικότητας, με ανέγερση κατ’ επέκταση κτιρίου και προμήθεια – εγκατάσταση απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού (επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών), συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 1,438 εκατ. ευρώ και αντίστοιχου ενισχυόμενου κόστους.

Οι νέες θέσεις εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη υλοποίηση της επένδυσης ανέρχονται σε 6 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (Ε.Μ.Ε.).Η «ΑΓΡΟΦΡΟΥΤ ΕΛΛΑΣ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ Α.Β.Ε.Ε.», της οικογένειας Πανταζή, που ιδρύθηκε το 1993 εδρεύει στο Δήμο Λεχαινών Ηλείας. Δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγιο στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Αν και ξεκίνησε τη δραστηριοποίηση της με τα καρπούζια τώρα έχει δύο άλλα βασικά προϊόντα: εσπεριδοειδή και λευκά ξηρά σύκα.

Ο κύκλος εργασιών της κινείται στα επίπεδα των 16,793 εκατ. ευρώ (χρήση 2019) από 15,293 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018 (αύξηση κατά 9,81%). Τα μικτά κέρδη της το 2019, (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός της) ανήλθαν στα 3,559 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 24,91%, τα EBITDA άγγιξαν τα 955 χιλ. ευρώ από 450 χιλ. ευρώ το 2018 και τα αποτελέσματα προ φόρων σε κέρδη ύψους 295 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 200 χιλ. ευρώ που είχε εμφανίσει στη χρήση του 2018.

Αλεξάνδρα Γκίτση

 

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το deal CVC – Δωδώνη

Στα χέρια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να αποφανθεί, βρίσκεται το deal μεταξύ του CVC και της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Στις 19 Μαΐου 2021, γνωστοποιήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η συγκέντρωση με την οποία οι επιχειρήσεις με την επωνυμία VENETIKO HOLDINGS M.A.E. και SI FOODS LIMITED (SIF) θα αποκτήσουν κοινό έλεγχο άμεσα επί της επιχείρησης SI FOODS HOLDINGS LIMITED και έμμεσα επί της επιχείρησης με την επωνυμία ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των μερών είναι: η εταιρεία VENETIKO HOLDINGS M.A.E. είναι εταιρεία που συστάθηκε στις 23 Μαρτίου 2021 στην Ελλάδα και ελέγχεται εμμέσως από τη CVC Capital Partners SICAV-FIS S.A. μέσω ορισμένων κεφαλαίων.

H VENETIKO HOLDINGS M.A.E. κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., η οποία είναι επικεφαλής του ομίλου VIVARTIA. Ο όμιλος VIVARTIA δραστηριοποιείται στον κλάδο Γαλακτοκομικών και Ποτών, μέσω της ΔΕΛΤΑ και των θυγατρικών της. Στον κλάδο Καταψυγμένων Τροφίμων, μέσω της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ και των θυγατρικών της, και στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας, μέσω των GOODY’S και EVEREST και των θυγατρικών τους.

H SIF είναι κυπριακή εταιρεία που κατέχει επί του παρόντος άμεσα την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΩΔΩΝΗ. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η SIF έχει συστήσει στις 9 Απριλίου 2021 τη SIF HOLDINGS στην οποία θα εισφέρει τη συμμετοχή της στη ΔΩΔΩΝΗ. Η ΔΩΔΩΝΗ είναι ελληνική εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

 

Έως το τέλος του έτους η ολοκλήρωση της επένδυσης της ΕΥΡΗΚΑ

Την παράταση του χρόνου ολοκλήρωσης της επένδυσης της ΕΥΡΗΚΑ έως τις 31/12/2021, αποφάσισε η Γενική Διεύθυνση Βιομηχανικής και Επιχειρηματικής Πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά από αίτημα της εταιρείας. Επίσης εγκρίθηκε η τροποποίηση της επένδυσης ως προς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο. Σημειώνεται πως το κόστος της ενισχυόμενης επένδυσης διαμορφώνεται στο ποσό των 3.046.072 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των προς επένδυση κεφαλαίων, ήτοι το 1,8 εκατ. ευρώ αφορά μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό, και 340.935 ευρώ τεχνικά έργα και έργα υποδομής στις εγκαταστάσεις.

Η εταιρεία είναι εγκατεστημένη στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 22.500 τμ και δραστηριοποιείται μέσω των θυγατρικών της στις αγορές της Κύπρου και Ρουμανίας. Η πανδημία του COVID 19 δημιούργησε νέες ανάγκες στους καταναλωτές σε απολυμαντικά και καθαριστικών προϊόντα και αυτό με την σειρά του οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των πωλήσεων στις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος, στις σχετικές κατηγορίες.

Ένας ιστορικός όμιλος
Η εταιρεία Εύρηκα, ιδρύθηκε το 1959 στην Αμμόχωστο από τον Ξάνθο Σαρρή, ο οποίος το 1960 χτίζει το πρώτο εργοστάσιο χημικών προϊόντων της Εύρηκα στην Αμμόχωστο και τον ίδιο χρόνο προχωρεί στην ίδρυση δεύτερης εταιρείας στην Ελλάδα, με την επωνυμία ΕΥΡΗΚΑ Ελλάς, και ξεκινά από ένα μικρό ενοικιαζόμενο εργοστάσιο στην Αθήνα. Το 1971, χτίζεται και ξεκινά η λειτουργία του εργοστάσιου τροφίμων SAFEWAY FOODS.

Τραγικός σταθμός στην ιστορία του ομίλου η πλήρης καταστροφή της κυπριακής εταιρείας, το 1974, λόγω της τουρκικής εισβολής. Ωστόσο, με την άμεση έναρξη εργασιών της μετά την τουρκική εισβολή, κατάφερε η ΕΥΡΗΚΑ να παραμείνει κοντά στους καταναλωτές της και διατήρησε την αξία των brands της. Το 1976 λανσάρεται το καθαριστικό ROKLIN για μεγάλες επιφάνειες και το 1977 ξεκινά τη λειτουργία του το ιδιόκτητο εργοστάσιο της εταιρίας Εύρηκα Ελλάς Α.Ε. στο Βόλο σε σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής για όλα τα χημικά προϊόντα και η έδρα της εταιρίας μεταφέρεται στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου.

Αλεξάνδρα Γκίτση