Στο πλαίσιο της δέσμευσης για ένα βιώσιμο μέλλον, η εταιρεία ΘΕΟΝΗ, παρουσιάζει το πρώτο Φυσικό Μεταλλικό Νερό στην Ελλάδα σε χάρτινη συσκευασία. Η καινοτόμος χάρτινη συσκευασία του ΘΕΟΝΗ είναι 100% ανακυκλώσιμη, κατέχει Διεθνή Πιστοποίηση FSC (προέρχεται από δάση που αυξάνονται αντί να μειώνονται) και είναι Carbon Neutral, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Το χαρακτηριστικό πράσινο καπάκι, σήμα-κατατεθέν του ΘΕΟΝΗ, φτιαγμένο από πλαστικό φυτικής προέλευσης, γίνεται και αυτό μέρος της αλλαγής. Η χάρτινη συσκευασία του ΘΕΟΝΗ περιέχει νερό από την πηγή Γκούρα, που διακρίνεται για το pH του με τιμή 8 και κατέχει 34 Διεθνή Βραβεία Ποιότητας. Η συσκευασία είναι ήδη διαθέσιμη σε premium σημεία HORECA και supermarket.
Issue: Industry0040
Η MYTILINEOS στους υποστηρικτές της διεθνούς πρωτοβουλίας TCFD
Η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάχθηκε στην επίσημη λίστα των υποστηρικτών της πρωτοβουλίας «Task Force on Climate-related Financial Disclosures» (TCFD), είναι η MYTILINEOS. Η διεθνής πρωτοβουλία TCFD, υπό την προεδρία του Michael R. Bloomberg, παρέχει στους συμμετέχοντες οργανισμούς υποστηρικτικό υλικό και συστάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Βασική επιδίωξη είναι να βοηθηθεί η επενδυτική κοινότητα, προκείμενου να προσδιορίσει τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκτίμηση και την κοστολόγηση των κινδύνων, αλλά και των ευκαιριών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Σε επίπεδο επιχειρήσεων, η προσαρμογή στις συγκεκριμένες συστάσεις είναι και ζήτημα χρηματοδότησης, στρατηγικής και καλύτερης διαχείρισης κινδύνων. Οι αυξημένες δημοσιοποιήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις του TCFD, θα βοηθήσουν τις παγκόσμιες αγορές να λάβουν πιο αποδοτικές αποφάσεις κατανομής κεφαλαίων και να προσαρμοστούν κατάλληλα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στη Σουηδία το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής e-μεθανόλης
Η σουηδική Liquid Wind προχωρά στην ανάπτυξη της πρώτης μονάδας παραγωγής ηλεκτρονικής μεθανόλης (e-methanol). Ήδη, η εταιρεία έχει εξασφαλίσει 4 εκατ. ευρώ από άλλες επενδύσεις και μετοχές, με στόχο την χρηματοδότηση του πρώτου γύρου της εν λόγω της επένδυσης. Παράλληλα, από τους παραπάνω πόρους θα προχωρήσουν και τα σχέδια υποστήριξης της Liquid Wind για πρόσθετες εγκαταστάσεις.
Στους επενδυτές που έχουν συμβάλει στην δημιουργία αυτού του εγχειρήματος, συμπεριλαμβάνονται οι Alfa Laval, Carbon Clean, Falkor, Haldor Topsoe, Siemens Energy και Uniper, ενώ ποσοστό των κεφαλαίων έχει συγκεντρωθεί μέσω crowdfunding. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η e-μεθανόλη, όταν χρησιμοποιείται ως καύσιμο πλοίων, μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 94% σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, η Liquid Wind στοχεύει στη δημιουργία 500 μονάδων παραγωγής έως το 2050, οι οποίες θα αποτρέπουν την εκπομπή 50 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Η πρώτη μονάδα παραγωγής θα βρίσκεται στο Örnsköldsvik στη βορειοανατολική Σουηδία.
Η TÜV HELLAS επαναπιστοποίησε το σύνολο των εγκαταστάσεων της Eurimac
Την πλήρη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τροφίμων που ισχύουν σε ΗΠΑ και EE εξασφάλισε η εταιρεία Eurimac, τα προϊόντα της οποίας φέρουν την επωνυμία «ΜΑΚΒΕΛ» και παράγονται σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής ζυμαρικών στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η TÜV HELLAS (TÜV NORD) επιθεώρησε και επαναπιστοποίησε το σύνολο των εγκαταστάσεων της Eurimac στην περιοχή του Κιλκίς για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων με βάση τα τεχνικά πρωτόκολλα BRCGS, FSMA και IFS.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η πολλαπλή αυτή επαναπιστοποίηση έχει εξαιρετική σημασία εν μέσω πανδημίας, καθώς αφενός αποτελεί «διαβατήριο» για τα προϊόντα της Eurimac στις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως όπου και εξάγει σημαντικό ποσοστό της παραγωγής της, αφετέρου εγγυάται την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας σε μια εξαιρετικά απαιτητική συγκυρία. Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η δεύτερη επιθεώρηση επιτήρησης με βάση το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2018 που αφορά επίσης την ασφάλεια των τροφίμων, προσφέροντας ένα ακόμη επίπεδο εξασφάλισης.
Ενέργεια και Καινοτομία φέρνουν την Ελλάδα μπροστά στις επενδύσεις
digital All Things Energy Forum 2021, στις 2 Ιουνίου, που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Boussias και της Natural Resources PC. Η εισαγωγή στο 3ήμερο forum έγινε με συζήτηση round table σχετικά με το Green Deal και τις επιπτώσεις του Covid-19. Απόψεις και προβληματισμοί για το θέμα της πράσινης ενέργειας, τον μετασχηματισμό για επίτευξη βιωσιμότητας, των επενδύσεων και της κυκλικής οικονομίας ακούστηκαν από τους: Dr Constantine Botopoulos, former MEP, former Chairman of the Hellenic Capital Market Commission, Vasili Nicoletopoulos, Founder, Natural Resources PC, Prof Yannis Maniatis, Former Minister of Environment, Energy and Climatic change, Prof Pantelis Capros, School of Electrical and Computer Engineering of the NTUA, Head of E3MLab και Natasa Pilides, Minister of Energy, Commerce and Industry, Cyprus.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Costis Stambolis, Chairman and Executive Director of IENE. Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση σημαντικών ενεργειακών project στη ΝΑ Ευρώπη και την Α. Μεσόγειο και συζήτηση σχετικά με τη λύση των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου για ένα βιώσιμο μέλλον, την οποία συντόνισε ο Christos Folias, Former Minister of Development and MEP. Ο Jacky Chen, President of Huawei Digital Power Technologies CEE & Nordic Region, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου με σύντομο χαιρετισμό και αναφορά στις προτάσεις της Huawei για ΑΠΕ και μείωση εκπομπών άνθρακα. Το μεγάλο ενεργειακό forum συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, 4 Ιουνίου, ενώ ακόμη μπορείτε να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας από το
www.allthingsenergyforum.com.
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ αποκτά πρώτος EPD
Η πρώτη τσιμεντοβιομηχανία στην Ελλάδα που διαθέτει Περιβαλλοντική Δήλωση Προϊόντος (Environmental Product Declaration) γίνεται ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ, για όλους τους τύπους τσιμέντου που παράγει στα εργοστάσιά του στο Βόλο και το Μηλάκι Εύβοιας. Με τις Περιβαλλοντικές Δηλώσεις όλων των προϊόντων τσιμέντου (σακευμένου και χύδην), που καλύπτουν τόσο την εσωτερική όσο και τη διεθνή αγορά, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ στοχεύει σε έναν κατασκευαστικό κλάδο καινοτόμο και κλιματικά ουδέτερο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος εκδίδει Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντων σύμφωνες με τα ISO 14025 και EN 15804, επαληθευμένες από ανεξάρτητο διαπιστευμένο φορέα και δημοσιευμένες στο πιο ευρέως διαδεδομένο EPD Πρόγραμμα, το International EPD System. Για τη σύνταξη Περιβαλλοντικής Δήλωσης Προϊόντος, εκπονείται μία μελέτη αξιολόγησης κύκλου ζωής (LCA: Life Cycle Assessment) που περιλαμβάνει όχι μόνο το αποτύπωμα της παραγωγικής διαδικασίας του Εργοστασίου, αλλά και της παραγωγής και μεταφοράς των πρώτων υλών και καυσίμων στο Εργοστάσιο.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης εκφράζονται σε συγκεκριμένους δείκτες που είναι μετρήσιμοι, έγκυροι και αντικειμενικοί και αφορούν στην περιβαλλοντική επίδοση, την ανάλωση πόρων, την παραγωγή και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων. Ιδιαίτερα, οι περιβαλλοντικοί δείκτες σχετίζονται με διάφορα φαινόμενα που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η μείωση του στρατοσφαιρικού όζοντος, η όξινη βροχή, ο ευτροφισμός και το φωτοχημικό νέφος. Οι Περιβαλλοντικές Δηλώσεις (EPD) αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα τσιμέντου του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ είναι βέλτιστες λύσεις για αειφόρες κατασκευές με βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ιδίως για έργα με βιοκλιματικό σχεδιασμό που στοχεύουν σε πιστοποιήσεις από τα σημαντικότερα διεθνώς οικοσήματα κτηρίων (π.χ. LEED, BREEAM).
Στρατηγική συνεργασία για τα ΕΛΠΕ στην Κυπριακή αγορά υγραερίου
Σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη VLPG Plant Ltd. προχώρησε ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, με αντικείμενο τη διακίνηση των προϊόντων υγραερίου LPG στην Κυπριακή αγορά αλλά. Η κίνηση αυτή «εισάγει» τον Όμιλο και στην υπό κατασκευή μονάδα υγραερίου (LPG) στο Βασιλικό της Κύπρου, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές προχώρησαν στις 2 Ιουνίου 2021 σε υπογραφή σύμβασης για την προσχώρηση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της VLPG Plant Ltd. σε ποσοστό 32%. H συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.
Σε εξέλιξη η κατασκευή της μονάδας υγραερίου
Η VLPG Plant Ltd. έχει αναλάβει την κατασκευή τής υπερσύγχρονης μονάδας υγραερίου στο Βασιλικό της Κύπρου, που με την επέκτασή της προβλέπεται να διαχειρίζεται περίπου 32.000 μετρικούς τόνους χύμα υγραερίου και περίπου 24.000 μετρικούς τόνους εμφιαλωμένου υγραερίου σε ετήσια βάση. Τα έργα κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Στην κοινοπραξία VLPG Ltd., συμμετέχουν ήδη οι εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, Synergas Ltd και Intergaz Ltd. Στις δραστηριότητες της VLPG Plant Ltd, περιλαμβάνονται όλες οι φάσεις διακίνησης υγραερίου, με ιδιόκτητες δυνατότητες εκφόρτωσης δεξαμενόπλοιων, αποθήκευση καθώς και διανομή στην αγορά μέσω βυτιοφόρων υγραερίου. Επίσης, η κοινοπραξία θα διαχειριστεί την εμφιάλωση και συντήρηση των φιαλών υγραερίου που θα διατίθενται από τις εταιρείες εμπορίας.
Ενδιαφέρον για την κυπριακή αγορά
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ έχει «ρίξει» στην αγορά της Κύπρου περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ. Το 2020 είχε υλοποιήσει επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις διακίνησης πετρελαιοειδών στην περιοχή Βασιλικού, σε εκσυγχρονισμό του δικτύου αλλά και σε εξαγορές για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σε βιομηχανικούς πελάτες.