-->

Η νέα Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Αλουμύλ

 

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της διοικητικής της διάρθρωσης, η ΑΛΟΥΜΥΛ υποδέχεται την κα. Χαρίκλεια Φωτεινάκη, η οποία αναλαμβάνει τη θέση της Διευθύντριας Ανθρωπίνου Δυναμικού Ομίλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η κα. Φωτεινάκη διαθέτει 16ετή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης στον χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού, έχοντας αναλάβει επιτελικούς ρόλους σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων, οργανωτικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης, σε διάφορους κλάδους.

Digital Twin: Τεχνολογίες Προσομοίωσης στη Βιομηχανία

 

Webinar με θέμα «Digital Twin: Τεχνολογίες Προσομοίωσης στη Βιομηχανία» διοργανώνει η Siemens, την Πέμπτη, 10 Ιουνίου 202 και ώρες 11:00 – 12:30. Σήμερα, το «Ψηφιακό Δίδυμο» (Digital Twin) αποτελεί μια τεχνολογικά προηγμένη μεθοδολογία που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε το εικονικό μοντέλο ενός προϊόντος, μιας μηχανής, μιας διαδικασίας ή μιας πλήρους εγκατάστασης παραγωγής. Τα ψηφιακά δίδυμα χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση, πρόβλεψη και βελτιστοποίηση του προϊόντος και του συστήματος παραγωγής του, με θεαματικά πολλές φορές αποτελέσματα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Νέο Δ.Σ. και Επιτροπή Ελέγχου στην Καραμολέγκος

Σε Σώμα συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Καραμολέγκος, που εκλέχθηκε με την από 20/05/2021 απόφασης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας στις 25 Μαΐου. Η σύνθεση του Δ.Σ. έχει ως εξής:
• Εμμανουήλ Καραμολέγκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
• Κωνσταντίνος Δούκας, Αντιπρόεδρος
• Βασίλειος Ανδρικόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος
• Μέλη: Μαρία Καραμολέγκου, Βασίλειος Ευαγγέλου, Παύλος Κανελλόπουλος, Απόστολος Παπαδόπουλος, Άγγελος Παντουβάκης και Αγγέλικα Γκούσκου.
Ακόμα, η Καραμολέγκος ανακοίνωσε και τη σύσταση τριμελούς Επιτροπής Ελέγχου, στην οποία πρόεδρος είναι ο Απόστολος Παπαδόπουλος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, και μέλη ο Παύλος Κανελλόπουλος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος) και ο Κωνσταντίνος Δούκας (μη εκτελεστικό μέλος).

 

SofMedica: Επέκταση της δραστηριότητάς της στην Ουγγαρία

 

Η εταιρεία Ρομποτικής Χειρουργικής SofMedica ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Ουγγαρία, σε συνέχεια της επιτυχημένης πορείας της στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι να αναδειχθεί στον κορυφαίο πάροχο προϊόντων Iατροτεχνολογίας, με σκοπό την αντιμετώπιση των πλέον θανατηφόρων παθήσεων, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η είσοδος στην Ουγγρική αγορά σηματοδοτείται από την επένδυση 5 εκατομμυρίων ευρώ, για τον εξοπλισμό δημοσίων και ιδιωτικών Νοσοκομείων της Χώρας με τα πλέον καινοτόμα προϊόντα, στα οποία ανήκει και το εμβληματικό σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής, da Vinci. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το περασμένο έτος περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια ασθενείς στην Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τα μοναδικά οφέλη του da Vinci, μέσω των 6.000 εγκατεστημένων συστημάτων Ρομποτικής Χειρουργικής, στις 4 χώρες όπου μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται η εταιρεία.

 

HeidelbergCement: Σχεδιάζει εργοστάσιο τσιμέντου με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα

 

Η HeidelbergCement, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τσιμέντου παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μετατρέψει το σουηδικό της εργοστάσιο στο Slite, στο πρώτο εργοστάσιο τσιμέντου, με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, μέχρι το 2030. «Θέλουμε να είμαστε οι πρωτοπόροι στον δρόμο προς την ουδετερότητα από άνθρακα στον κλάδο μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Dominik von Achten στο Reuters. Μετά την προγραμματισμένη μετατροπή, η οποία θα κοστίσει περίπου 100 εκατ. ευρώ, το εργοστάσιο θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται μέχρι και 1,8 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί στις συνολικές εκπομπές ρύπων του εργοστασίου.

 

 

ΣΕΒ και SAS ενώνουν δυνάμεις στο όνομα της Τεχνητής Νοημοσύνης

 

Μία κοινή πρωτοβουλία ανάπτυξης δεξιοτήτων στην Επιστήμη των Δεδομένων και την Τεχνητή Νοημοσύνη ανακοίνωσαν ο ΣΕΒ και η εταιρεία SAS, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των Analytics και της ΤΝ, η οποία θα δώσει σημαντική ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Στόχος είναι να δημιουργηθούν νέοι δίαυλοι συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η AI Minds, η Ακαδημία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Επιστήμη των Δεδομένων, μέσα στα επόμενα τουλάχιστον τρία έτη, θα διαθέτει στα ελληνικά πανεπιστήμια δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, ευφυείς εφαρμογές και ανοικτά δεδομένα για να ενθαρρύνει τον πειραματισμό των φοιτητών, ερευνητών και καθηγητών στις αναδυόμενες τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και την έμπρακτη διασύνδεση των φοιτητών με επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ και συνεργάτες της SAS για πρακτική άσκηση και επαγγελματικές προοπτικές. Η Ακαδημία AI Minds παρέχει στα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια δωρεάν χρήση του λογισμικού αιχμής της SAS, εκτενές ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό, δωρεάν συμμετοχή στα διεθνή προγράμματα πιστοποιήσεων της SAS καθώς και τεχνικές συμβουλές από τους διεθνείς εμπειρογνώμονες της SAS.’

Με ελληνική «σφραγίδα» το μεγαλύτερο εργοστάσιο ζάχαρης στον κόσμο

Η μελετητική εταιρεία ΕΝΟΙΑ Α.Ε., με έδρα την Αθήνα, έχει αναλάβει την εκπόνηση των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών για την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ζάχαρης της CANAL SUGAR στην Αίγυπτο.Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ζάχαρης από τεύτλα κατασκευάζεται τα τελευταία δυο χρόνια στην Αίγυπτο, με στόχο να ξεκινήσει την παραγωγή μέσα στο 2021. Το εργοστάσιο θα φθάνει σε ετήσια παραγωγή τους 900.000 τόνους ζάχαρης και θα τροφοδοτείται από φάρμα καλλιέργειας τεύτλων 790 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό. Το αγροτοβιομηχανικό αυτό συγκρότημα, που ανήκει στην εταιρεία CANAL SUGAR, υποστηρίζεται επενδυτικά από τον Jamal al-Ghurair (ΗΑΕ) και την Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου, με την επένδυση να πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Η ΕΝΟΙΑ έχει αναλάβει την εκπόνηση των ηλεκτρομηχανολογικών μελετών και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων εταιρειών προμήθειας, προκατασκευής και ανέγερσης εξοπλισμού. Επιπλέον συντονίζει και τις υπόλοιπες μελέτες που αφορούν το έργο και εκπονούνται από γραφεία εντός και εκτός Αιγύπτου. Διαθέτει επίσης ομάδα Διεύθυνσης και Επίβλεψης Κατασκευής που είναι παρούσα στο εργοτάξιο. Όπως σημειώνει η εταιρεία, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού για την επεξεργασία των τεύτλων και την παραγωγή ζάχαρης προέρχεται από χώρες της Ευρώπης. Ένα μέρος του εξοπλισμού (δεξαμενές, πύργοι, μεταλλικές κατασκευές) προκατασκευάζεται στην Αίγυπτο, από εταιρείες που μπορούν να εγγυηθούν την απαιτούμενη ποιότητα κατασκευής.

 

Ηχηρά ονόματα στην πρωτοβουλία για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

Με το βλέμμα στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και στην απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ευρείας ενσωμάτωσης σύγχρονων συστημάτων αποθήκευσης στο Ελληνικό Σύστημα, κορυφαίες ελληνικές και ξένες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου ανέλαβαν μια νέα πρωτοβουλία. Πιο συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την EDF, την Enel Green Power, την MYTILINEOS, τη Siemens Gamesa και τη Vestas, συστήνουν την Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΠΣΑΗΕ).

Ο Μανώλης Καραπιδάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΕΠΣΑΗΕ, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Ινστιτούτου, δήλωσε σχετικά: «Για να ενισχυθεί ο τομέας της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα χρειάζεται η δημιουργία ενός σταθερού και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου. Αρχικά απαιτείται η ευρεία ενημέρωση για την αξία των συγκεκριμένων συστημάτων, εν συνεχεία η εισαγωγή ενός φιλικού περιβάλλοντος για μία αδειοδοτική διαδικασία με σκοπό την συμμετοχή τους σε όλες τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, η διασφάλιση κατάλληλης οικονομικής υποστήριξης από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Όσον αφορά στα οφέλη, βελτιστοποιείται η ενσωμάτωση των μεταβλητών ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών και προωθείται αποτελεσματικά ο απαραίτητος εξηλεκτρισμός των έτερων ενεργειακών τομέων της οικονομίας. Ειδικότερα, οι τεχνολογίες αποθήκευσης με συσσωρευτές που συνεργάζονται ή συνδυάζονται με ΑΠΕ, αποτελούν γρήγορη και βιώσιμη λύση για την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του Ηλεκτρικού Συστήματος

Η επέλαση της «πράσινης» επιχειρηματικότητας στα logistics

 

Mέσω της ψηφιοποίησης και βελτιστοποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων, μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο μείωση ρύπων, αλλά και καλύτερη αποδοτικότητα και ελάττωση κόστους. Το παραπάνω αποτελεί ένα από τα κύρια συμπεράσματα του συνεδρίου «Πράσινη Επιχειρηματικότητα στα Logistics», που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος, στις 31 Μαΐου 2021, με τη συμμετοχή ομιλητών από σημαντικούς ακαδημαϊκούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.

Στην συνεδρία με αντικείμενο «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Εφοδιαστικές Αλυσίδες: μορφές, πεδίο εφαρμογών και προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις», ο Δρ. Χρίστος Βλάχοκώστας, Αντιπρόεδρος της ΕΔΑ-ΘΕΣΣ ΑΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην Κυκλική Οικονομία ως μοχλό ώθησης των εφοδιαστικών αλυσίδων, δίνοντας έμφαση στην μετάβαση σε αλυσίδες αξίας. Ο Δρ Τάσος Βασιλόπουλος, Chief Information Officer της DHL Express (Hellas) SA, έδωσε τον παλμό για τις εταιρείες Logistics του μέλλοντος μέσω της βελτιστοποίησης δικτύου με ορθή χρήση κόμβων (πράσινοι και έξυπνοι) και αξιοποίηση της τηλεματικής, του upgrade στόλου και υποδομών, των καλύτερων συστημάτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις και της αξιοποίησης ΑΠΕ, και των κατάλληλων συνεργατών. Παράλληλα, εισήγαγε στην συζήτηση και την ανάγκη αξιοποίησης KPIs και ενεργειακών δεικτών για την καταμέτρηση της επίτευξης των στόχων της επιχείρησης.

Μειώση περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Στη συνεδρία με θέμα τα «City Logistics: σύγχρονες τάσεις και πράσινες πρακτικές», η Δρ Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επιτευχθούν περιβαλλοντικοί στόχοι στις Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές και συγκεκριμένα: με παροχή κίνητρων προς παρόχους αυτών των υπηρεσιών για να μειώσουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με τροποποίηση χρήσης γης στις πόλεις, με τη διασφάλιση σταθερού περιβάλλοντος λειτουργείας για τις εταιρείες και τη στήριξη συνεργασίας για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Τονίστηκε τέλος η σημασία της ψηφιοποίησης και της συνεργατικότητας οι οποίες φαίνεται πως βρίσκονται στα πρώτα τους στάδια στην Ελλάδα, ειδικά για τις ΜμΕ.