Ο Ι. Σαμολαδάς της TRUCK & CARGO INSURANCE SAMOLADAS στο Open

Στην ζωντανή ενημερωτική εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», με τους Άκη Παυλόπουλο και Δώρα Κουτροκόη, βρέθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου το πρωί ο Ιωάννης Σαμολαδάς, Founder της TRUCK & CARGO INSURANCE SAMOLADAS. Αφορμή για τη ζωντανή συνέντευξη στάθηκε η διάκριση της TRUCK & CARGO INSURANCE PARTNERSHIP με βραβείο GOLD, στα πρόσφατα Supply Chain Awards, που διοργανώνει η Boussias και το Supply Chain Institute.

Ο Ιωάννης Σαμολαδάς μίλησε για τις καινοτόμες δραστηριότητες της εταιρείας, που την ξεχώρισαν και οδήγησαν στην μεγάλη αυτή διάκριση, κάνοντας ειδική αναφορά στη συνεργασία της με τρεις άλλους ανεξάρτητους φορείς, για τη δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού προϊόντος. Αξιοσημείωτη ήταν η αναφορά του κ. Σαμολαδά στην άψογη λειτουργία του Supply Chain στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στη σημασία που έχει για την εν λόγω αγορά η ύπαρξη ενός έγκυρου θεσμού αναγνώρισης της αριστείας. «Βλέπεις καλές πρακτικές, μοιράζεσαι ιδέες και όλο αυτό βοηθά πάρα πολύ», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Ενισχύοντας τη βιωσιμότητα στην αγορά γιαουρτιού

Στα πρότυπα της βιωσιμότητας «πατά» η νέα σειρά συσκευασιών της Kotronis Packaging, εταιρείας που εξειδικεύεται στην κατασκευή 100% ανακυκλώσιμων πλαστικών δοχείων και πωμάτων κατάλληλων για συσκευασίες τροφίμων. Ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των γαλακτοβιομηχανιών για πιο βιώσιμες πρακτικές, η Kotronis Packaging προσφέρει μια premium, οικολογικά φιλική και πρακτική επιλογή συσκευασίας 500 gr και 1 kg για γιαούρτι.

Ενδεικτικά, σε σχέση με την προηγούμενη συσκευασία 1kg επιτεύχθηκε 20% μείωση υλικού, 25% μείωση αποθηκευτικού όγκου με αντίστοιχο όφελος στην εφοδιαστική αλυσίδα και 25% μείωση του αποτυπώματος άνθρακα. Επιπλέον, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία για το τρόφιμο, αυξημένες επιλογές διακόσμησης σε μεγαλύτερη επιφάνεια IML, λιτή και ελκυστική εμφάνιση και πρακτικότητα στη χρήση χάρη στη διαμόρφωση easy grip.

Η ομάδα R&D της Kotronis Packaging, έκανε χρήση τεχνολογιών αιχμής και εξελιγμένων υλικών ώστε να επιτευχθούν τα υψηλά απαιτούμενα standards. Μάλιστα, με οδηγό την αειφορία, τη διαφοροποίηση και τη λειτουργικότητα, η συσκευασία του 1 kg απέσπασε το 2020 «Packaging Award» στην κατηγορία των φιλικότερων συσκευασιών προς το περιβάλλον.

Space Hellas: Tο πρώτο έργο Microsoft Azure Stack στην Κύπρο

Η Space Hellas, ως πάροχος λύσεων Cloud της Microsoft στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, ολοκλήρωσε την πρώτη εγκατάσταση Azure Stack στην Cyprus Trading Corporation Plc (CTC). Η CTC είναι ένας από τους πλέον μεγαλύτερους εμπορικούς οργανισμούς στην Κύπρο, με κύκλο εργασιών πάνω από 300€ εκ., 1900 εργαζόμενους και με περισσότερες από 15 διαφορετικές εταιρείες.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη του Ομίλου CTC για ενοποίηση των Πληροφοριακών Υποδομών και αξιοποιώντας τεχνολογίες του Hybrid Cloud της Microsoft, υλοποίησε μια υβριδική λύση Azure Stack χρησιμοποιώντας εξοπλισμό Cisco, με παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών μετάβασης στο Hybrid Cloud και υπηρεσίες υποστήριξης, αξιοποιώντας εργαλεία όπως το Azure Lighthouse. Με τη λύση του Azure Stack η CTC Group κάνει ένα μεγάλο άλμα επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Με αυτό τον τρόπο διαχειρίζεται καλύτερα τις υποδομές της και τους εσωτερικούς πελάτες της πετυχαίνοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

Παράλληλα με το έργο του Azure Stack, η Space Hellas υλοποίησε και μια καινοτόμο λύση Billing βασισμένη σε Splunk (Premier Partner) για την ενοποιημένη παρακολούθηση και διαχείριση του κόστους των υπηρεσιών του Cloud (Azure, O365, Express Route), τόσο από το Enterprise Agreement που διαθέτει ο οργανισμός με βέλτιστη αξιοποίηση των πολιτικών στο Cloud για tagging, αλλά και από την ενσωμάτωση μετρικών και εξόδων από άλλες πηγές του ERP της εταιρείας, και τον επιμερισμό του κόστους αυτού σε όλες τις εταιρείες του ομίλου.

 

Συγκροτείται κυβερνητική επιτροπή για τις συμβάσεις στρατηγικής σημασίας

 

Τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία θα ασχολείται με συμβάσεις που αφορούν κυρίως έργα μεγάλης προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, που θα εκτελεστούν το επόμενο διάστημα και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ αλλά και εθνικούς πόρους. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αφορούν, πέραν της ονομασίας της Επιτροπής, τη σύνθεση αυτής, τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων της, καθώς και τη σύσταση μιας ολιγομελούς Επιτροπής κυβερνητικών στελεχών για την υποβοήθηση του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Στην Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας – όπως θα ονομάζεται πλέον η Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής – λόγω της σπουδαιότητας του αντικειμένου της, θα προεδρεύει ο πρωθυπουργός με αναπληρωτή του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Στις αρμοδιότητες της επιτροπής θα περιλαμβάνονται η κατάρτιση και έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, ο καθορισμός προτεραιοτήτων για συμβάσεις ανά τομέα πολιτικής για κάθε 5ετή προγραμματική περίοδο αλλά και οι πηγές χρηματοδότησης κάθε σύμβασης, από εθνικούς, κοινοτικούς ή διεθνείς πόρους ή την υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ ή συμβάσεις παραχώρησης.

Επίσης, η δυνατότητα προσδιορισμού ή μεταβολής των πηγών χρηματοδότησης, η δυνατότητα αναθεώρησης, εν μέρει ή συνολικά του Προγράμματος και η προώθηση των αναγκαίων θεσμικών, διοικητικών, νομοθετικών και οργανωτικών ρυθμίσεων. Ουσιαστικά, η Επιτροπή θα συντάσσει εισηγήσεις αξιολόγησης των προτάσεων, θα παρακολουθεί την εξέλιξη του Προγράμματος, και θα μεριμνά για τη συλλογή των αναγκαίων στοιχείων για την «προτεραιοποίηση» των συμβάσεων.

Δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής μεταποίησης βλέπει η IHS Markit

 

Τη σταδιακή επιστροφή σε έναν υγιή ελληνικό μεταποιητικό τομέα μαρτυρούν τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας PMI της IHS Markit για το Μάιο του 2021. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 58 μονάδες τον Μάιο, τιμή υψηλότερη από τις 54,4 μονάδες του Απριλίου, υποδεικνύοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των λειτουργικών συνθηκών που έχει καταγραφεί στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα από τον Απρίλιο του 2000.

Απότομη άνοδος της παραγωγής
Τα στοιχεία του Μαΐου υπέδειξαν απότομη άνοδο της παραγωγής, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν την ταχύτερη αύξηση σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο ετών. Η αύξηση της παραγωγής – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα πάντως στοιχεία – συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών, ενώ αναφέρθηκε ότι η επανεκκίνηση των κλάδων τουρισμού και φιλοξενίας ενίσχυσε τις πωλήσεις. Παράλληλα, η εισροή νέων παραγγελιών αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα και με αισθητά ταχύτερο ρυθμό. Η έντονη αύξηση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των πελατών ενισχύθηκε και οι εταιρείες απέκτησαν νέους πελάτες. Οι κατασκευαστές κατέγραψαν επίσης εκ νέου αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο 14 μηνών συνεχούς μείωσης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, σχολίασε: «Η επανεκκίνηση βασικών κλάδων της οικονομίας, παράλληλα με την αυξημένη εμπιστοσύνη από την πλευρά των πελατών, ενίσχυσε τις νέες πωλήσεις, ενώ επίσης καταγράφηκε εκ νέου άνοδος της ζήτησης από το εξωτερικό. Ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας αυξήθηκαν σε τόσο υψηλό βαθμό, που αντίστοιχος έχει να παρατηρηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Παρόλ’ αυτά, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού παρέμειναν βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης των υποκείμενων δεδομένων».’