SABO: Αναβάθμιση συστημάτων αυτοματισμού σε εργοστάσιο της Barilla Hellas

Συνεχίζοντας την συνεργασία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με τον Όμιλο BARILLA, η SABO ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό του αυτοματισμού γραμμής μεταφοράς χαρτοκιβωτίων για τη γνωστή βιομηχανία ζυμαρικών.
Η γραμμή παραγωγής είναι εγκατεστημένη στο εργοστάσιο Θήβας και αποτελείται από ένα αναβατόριο και 9 σταθμούς μεταφοράς χαρτοκιβωτίων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αντικαταστάθηκε το σύστημα συμβατικού αυτοματισμού με σύγχρονο ηλεκτρικό πίνακα επιλέγοντας υλικά όπως PLC Siemens της σειράς S7-1500, οθόνη χειρισμών (ΗΜΙ) Siemens KTP900, ρυθμιστές στροφών Danfoss FC280 και αναλυτή ενέργειας PAC3200.

Η χρήση του νέου συστήματος ελέγχου προσφέρει συνεχή εποπτεία της παραγωγικής διαδικασίας προλαμβάνοντας βλάβες που οδηγούν σε διακοπή της παραγωγής, άμεση διάγνωση και επίλυση βλαβών, αύξηση της παραγωγικότητας μέσω των βελτιώσεων στον αυτοματισμό της γραμμής που θα προσφέρει η χρήση του PLC. Ο εγκατεστημένος αναλυτής ενέργειας PAC3200 Siemens παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την βέλτιστη διαχείριση και τις δυνατότητες εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας. Το εξειδικευμένο προσωπικό της SABO, σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρολογικού υλικού, παρέχει νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις με 24/7 υποστήριξη.

Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός ακόμα έργου, αυτού της προμήθειας του νέου Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) για το Δήμο της Χίου. Η μονάδα είναι σχεδιασμένη να διαχειρίζεται έως 15.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών ετησίως.

Ένας νέος πολυχώρος πολιτισμού στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

 

Η ΒΙΟΜΕ καλωσόρισε στους χώρους της ένα νέο project – πολυχώρο πολιτισμού το τριήμερο 28-29-30 Μαΐου. Μετά το κάλεσμα της ΒΙΟΜΕ για δημιουργία παράλληλων δομών εργασίας μέσα στο εργοστάσιο, πραγματοποιήθηκε το πρώτο project του Suburban Crew (ένα συνεργατικό εγχείρημα, στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο τη διοργάνωση και τεχνική υποστήριξη εκδηλώσεων), με τίτλο «Suburbia – Καντίνα στην άκρη του κόσμου». Η «Βιομηχανική Μεταλλευτική Α.Ε.» είναι αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, και θεωρείται η πρώτη τέτοιου είδος πρωτοβουλία στην Ελλάδα.

Στην τελική ευθεία πριν το νέο νόμο εταιρικής διακυβέρνησης

Ο ΣΕΒ διοργανώνει ψηφιακή εκδήλωση με θέμα «Τελική ευθεία πριν την εφαρμογή του νέου νόμου εταιρικής διακυβέρνησης: Συμπεράσματα από την έρευνα ΣΕΒ-KPMG-ΕΝΕΙΣΕΤ-ΕΣΕΔ για την ετοιμότητα των επιχειρήσεων» την Τετάρτη, 2 Ιουνίου και ώρα 16:00-18:15. Για δηλώσεις συμμετοχής καθώς και για την υποβολή ερωτημάτων ή διευκρινίσεων για το νέο νόμο αποστείλετε συμπληρωμένη τη σχετική φόρμα εδώ, έως την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021.

Αλλαγή σελίδας για την Creta Farm

Προς νέα εποχή φαίνεται να βαδίζει η γνωστή κρητική βιομηχανία αλλαντικών Creta Farm, μετά την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου να μετονομαστεί σε «Αλλαντοβιομηχανία Ρεθύμνου ΑΕΒΕ». Ειδικότερα, οι μέτοχοι καλούνται την Τετάρτη 23 Ιουνίου σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να εγκρίνουν την αλλαγή επωνυμίας και διακριτικού τίτλου της Creta Farms AEBE. Σημειώνεται ότι, για τις δραστηριότητες της εταιρείας στο εξωτερικό, η επωνυμία θα αποδίδεται σε «Rethymnon Meat Industry Industrial and Commercial SA». Την απόφαση αλλαγής ταυτότητας έλαβε ο Όμιλος Impala του Δημήτρη Βιντζηλαίου, στον έλεγχο του οποίου πέρασε η κρητική αλλαντοβιομηχανία, που είχαν ιδρύσει οι αδερφοί Δομαζάκη. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση, το Δ.Σ. εισηγείται την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας από «ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» σε «ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» καθώς και την αλλαγή του διακριτικού της τίτλου από «ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ Α.Β.Ε.Ε.» σε «ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΕΒΕ».

Η συμβολή της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας στο ελληνικό ΑΕΠ

Το 3% του ΑΕΠ της χώρας αντιπροσωπεύει η ψυχρή εφοδιαστική, σύμφωνα με την κα Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έκανε λόγο για «νευραλγικό ρόλο» του κλάδου. Τα παραπάνω δήλωσε η κ. Καλογήρου κατά το ενημερωτικό συνέδριο «The Future of Supply Chain After Covid 19», που διοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, σε συνεργασία με την εταιρεία Cleon Communication Conferences, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οδικής Ασφάλειας το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τόνισε ότι «η Εφοδιαστική Ψύχους βρέθηκε στη πρώτη γραμμή, λόγω του κομβικού ρόλου στην τροφοδοσία της αγοράς με είδη πρώτης ανάγκης».

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας για την αντιμετώπιση κρίσεων στην μετά covid εποχή, έγινε αναφορά στην πρόβλεψη του ρίσκου και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επόμενης διετίας στο Retail και e-commerce, ενώ αναλύθηκε ο ρόλος της ασφάλισης στη βελτίωση της ανθεκτικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η Airbus αυξάνει τους στόχους παραγωγής jet στοιχηματίζοντας στην ανάκαμψη της αεροβιομηχανίας

Η Airbus αύξησε τους στόχους της για την παραγωγή αεριωθούμενων αεροπλάνων, υποστηρίζοντας σημάδια παγκόσμιας ανάκαμψης, και ενίσχυσε τις συνομιλίες με προμηθευτές για το πώς να προχωρήσουν στις επενδύσεις που απαιτούνται για την επανάκαμψη της αεροβιομηχανίας μετά την πανδημία. Οι μετοχές στο μεγαλύτερο κατασκευαστή αεροπλάνων στον κόσμο αυξήθηκαν περισσότερο από 6%, ενώ διερευνά μια σχεδόν διπλή αύξηση της παραγωγής των βασικών αεριωθούμενων αεροπλάνων, ενισχύοντας τα σχέδια εξόδου το 2021. Η Airbus επιβεβαίωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή μονόχωρου A320neo πάνω από 10%, δηλαδή από την τρέχουσα τιμή των 40 αεροπλάνων το μήνα σε 45 το μήνα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο της, η Airbus ανακοίνωσε έναν σταθερό στόχο αύξησης της παραγωγής του μικρού A220 από πέντε το μήνα σε έξι το μήνα στις αρχές του 2022.

 

Lightsource bp: Τα σχέδια του κολοσσού ηλιακής ενέργειας για την ελληνική αγορά

Την είσοδό της στην ελληνική αγορά έκανε η Lightsource bp, μια από τις πιο γνωστές εταιρείες παγκοσμίως στην ανάπτυξη και διαχείριση έργων ηλιακής ενέργειας, μέσω της εξαγοράς 640MW από την Kiefer TEK. Ειδικότερα, η εταιρεία κατοχύρωσε 140MW στην πρόσφατη Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία, δηλαδή 40% της συνολικής δημοπρατημένης ισχύος, «κλειδώνοντας» σε μία μέση τιμή των 38.5 € ανά MW. Τα συγκεκριμένα έργα αποτελούν ένα μέρος από τα 640ΜW έργων που θα εξαγοράσει η Lightsource bp από την Kiefer TEK, κάτι που την καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές και επενδυτές ηλιακής ενέργειας στη χώρα.

Έρχονται έργα ισχύος άνω των 200MWp
Με την παραπάνω εξέλιξη, η Ελλάδα γίνεται πλέον μια στρατηγική αγορά για την Lightsource bp, η οποία έχει παρουσία σε 14 χώρες με ένα χαρτοφυλάκιο εκτελεσμένων έργων ισχύος 3,5GW και υπό εκτέλεση διεθνή έργα δυναμικότητας 20GW. Μαζί με τα 140MW που κατοχυρώθηκαν στην πρόσφατη δημοπρασία, η Lightsource bp για τους επόμενους 24 μήνες, σχεδιάζει να εκτελέσει έργα ισχύος μεγαλύτερης από 200MWp. Πρόκειται για μια επένδυση περίπου 160 εκατομμυρίων ευρώ η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας. Το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Kiefer TEK στους τομείς της αδειοδότησης και κατασκευής. Η παραγόμενη ενέργεια θα πωλείται είτε μέσω των Συμβάσεων Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ στη συμφωνηθείσα τιμή αλλά και απευθείας σε μεγάλες επιχειρήσεις, προμηθευτές ενέργειας ή/και στο χρηματιστήριο ενέργειας.
O υπεύθυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη της Lightsource bp κ. Βλάσιος Σουφλής δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την Kiefer TEK ήταν καθοριστική για την εδραίωση μας στην Ελληνική αγορά. Συμφωνίες όπως η συγκεκριμένη, συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση μέσα από τις επενδύσεις, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προσφορά καθαρής ενέργειας».

Τα «βασικά» του συστήματος εγγυοδοσίας συσκευασιών αναψυκτικών & νερών

H λειτουργία ενιαίου ΣΣΕΔ αποβλήτων συσκευασιών πανελλαδικής εμβέλειας για τις φιάλες ποτών έως τις 5 Ιανουαρίου 2023, με αποκλειστικό σκοπό την εφαρμογή συστήματος επιστροφής εγγύησης, είναι επιβεβλημένη σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία. Στην πράξη ωστόσο η εφαρμογή ενός συστήματος DRS δεν είναι μια απλή διαδικασία και συχνά προϋποθέτει την εφαρμογή σήμανσης ασφαλείας (security printing) σε κάθε διακινούμενη συσκευασία, την υιοθέτηση αυστηρών πρωτοκόλλων ελέγχου στις εκτυπωτικές μονάδες και στις βιομηχανίες εμφιάλωσης, την υψηλή αυτοχρηματοδότηση των διακινούμενων εμφιαλωμένων αγαθών, το υψηλό κόστος συντήρησης και λειτουργίας του μηχανισμού συλλογής των κενών συσκευασιών κ.α.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο «Back to basics. DRS for the Greek Beverage market», που διοργάνωσαν η διεθνής εταιρεία Μελετών Eunomia Research & Consulting και ο ΣΥΒΙΠΥΣ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους ομιλητές, ορισμένες πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί σε Ευρωπαϊκές χώρες και έχουν καταστήσει βιώσιμα τα εγκατεστημένα συστήματα εγγυοδοσίας.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, το σύστημα αυτό μπορεί να αναδειχθεί ως το πιο επιτυχημένο από τα μέτρα μείωσης των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, καθώς ενδέχεται να αποτρέψει σε ετήσια βάση 16.000 τόνους θαλάσσιων απορριμμάτων έως το 2030, καθώς και να εξοικονομήσει την εκπομπή 620.000 τόνων ισοδύναμου CO2, συμβάλλοντας στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, με βάση την τελευταία μελέτη που πραγματοποίησε η Eunomia.

 

Έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα πρώτα βιομηχανικά διδακτορικά

Ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας με τις επιχειρήσεις στη χώρα μας σηματοδοτεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Α’ Κύκλου Βιομηχανικών Διδακτορικών, του πιλοτικού προγράμματος «UPatras IQ». Η πρωτοβουλία που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, με τη στήριξη των ΣΕΒ και ΣΕΒΠΕΔΕ, αποδείχτηκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα για τις επιχειρήσεις, όπως καταδεικνύει ο αριθμός των αιτήσεων, που ήταν υπερδιπλάσιος των θέσεων του προγράμματος. Όπως σημειώνει ο ΣΕΒ, η ανταπόκριση των επιχειρήσεων αντανακλά τις αυξημένες ανάγκες τους για εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς 1 στις 3 δυσκολεύεται να καλύψει θέσεις εργασίας, με τις κατάλληλες δεξιότητες στην έρευνα και τεχνολογία αιχμής. Το πρόγραμμα «UPatras IQ» υποστηρίζει 4ετή διδακτορικά προγράμματα βιομηχανικού προσανατολισμού με τριπλή συνεργασία, του Πανεπιστημίου Πατρών, μιας ιδιωτικής επιχείρησης/βιομηχανίας εγκατεστημένης στην Ελλάδα και ενός υποτρόφου υποψηφίου διδάκτορα.