Ξεκινά σήμερα, 31 Μαΐου 2021 η Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης, Bravo Sustainability Week 2021, η οποία διοργανώνεται από το QualityNet Foundation. Έχει ως κεντρικό μήνυμα «Άνθρωπος και Περιβάλλον, προς ένα βιώσιμο μέλλον» και αποτελείται από τραπέζια θεματικών διαλόγων, παρουσίαση καλών πρακτικών και ανάδειξη σχετικών πρωτοβουλιών. Η Bravo Sustainability Week 2021 ολοκληρώνεται στις 5 Ιουνίου, την ημέρα του Περιβάλλοντος, με τα αποτελέσματα της καμπάνιας ευαισθητοποίησης #ΤοΔικόσουΠεριβάλλον και την παρουσίαση του Bravo Schools.
Issue: Industry0036
VANOS S.A.: Νέο σημείο πώλησης τακτικού εξοπλισμού
Η VANOS S.A. δημιούργησε ένα νέο σημείο πώλησης τακτικού -και όχι μόνο- εξοπλισμού, στην καρδιά του Πειραιά, επί της Ακτής Μιαούλη 53-55. Στο νέο χώρο, το VANOS Protect & Defend Store στεγάζει υφιστάμενες και νέες αντιπροσωπείες με είδη ένδυσης, υπόδησης, και εξοπλισμό για την ασφάλεια & προστασία σε όλους τους χώρους εργασίας, όπως επίσης outdoor δραστηριοτήτων. Δεδομένης της πολυετούς εμπειρίας της VANOS S.A. στην αντιπροσώπευση διεθνών κατασκευαστών, το VANOS Protect & Defend Store προσφέρει μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού & λύσεων, ικανών να καλύψουν τις ανάγκες όσων εργάζονται στο λιμενικό, την πυροσβεστική, τα σώματα ασφαλείας, την πολιτική προστασία, τις ένοπλες δυνάμεις κλπ, αλλά και των αντίστοιχων εγκαταστάσεων. Οι πιστοποιήσεις της εταιρείας και το εξειδικευμένο προσωπικό είναι ικανό να προσφέρει λύσεις και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση CBRN απειλών, συγκεντρώνοντας επιλογές από γνωστά brands, όπως 5.11 Tactical, 3MScott, 3MPeltor κ.α.
ΕΛΠΕ: Οι πέντε πυλώνες του στρατηγικού πλάνου Vision 2025
Θετικά λειτουργικά αποτελέσματα ανακοίνωσε η «Ελληνικά Πετρέλαια» το Α΄ τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας δημοσιευμένα ΕΒΙΤDA στα €176 εκατ. και καθαρά κέρδη στα €90 εκατ., τα υψηλότερα από το Γ΄ τρίμηνο 2018. Επιπλέον, στην έκτακτη ΓΣ του Ομίλου εγκρίθηκαν οι αλλαγές στο καταστατικό των ΕΛΠΕ, προκειμένου αυτό να εναρμονιστεί με τους νόμους για την εταιρική διακυβέρνηση του 2018 και του 2020.
Τέλος, παρουσιάστηκε η νέα στρατηγική «Vision 2025» των ΕΛΠΕ, η οποία δρομολογείται για το φθινόπωρο και βασίζεται σε 5 βασικούς πυλώνες: 1. Καθορισμός συγκεκριμένων περιβαλλοντικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης κατά 50% του αποτυπώματος αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, με δέσμευση για net zero έως το 2050, 2. Αναπροσαρμογή επιχειρηματικής στρατηγικής και την ανάπτυξη του εναλλακτικού πυλώνα δραστηριότητας σε καθαρή ενέργεια, 3. Μετάβαση σε μια κατάλληλη εταιρική δομή, 4. Αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης, και 5. Υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας.
ΕΛΤΟΝ: Διανομή μερίσματος και σχέδια ανάπτυξης
Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή ποσό που είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2020, αποφάσισε μεταξύ άλλων η εταιρεία ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΕΒΕ στην τακτική της Γενική Συνέλευση. Το μέρισμα, αντιστοιχεί στο 61% των καθαρών κερδών και διανέμεται στις 5 Ιουλίου 2021, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία.
Η εισηγμένη, με κύρια δραστηριότητα την εμπορία πρώτων υλών για τη δημιουργία τελικών προϊόντων σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, στο πλαίσιο της συνέλευσης, μοιράστηκε δια στόματος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Νέστορα Παπαθανασίου, το πλάνο της για την επόμενη πενταετία.
Μεταξύ άλλων, η εισηγμένη σχεδιάζει να αναπτυχθεί μέσω εξαγορών, τόσο σε περιοχές στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται ο Όμιλος όσο και σε νέες περιοχές της Κεντροανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Ουγγαρία. Επιπλέον, η διοίκηση σχεδιάζει την επέκταση του Ομίλου σε νέους τομείς δραστηριοποίησης, σε νέα προϊόντα και σε καινούριους γεωγραφικούς προορισμούς.Όσον αφορά στην φετινή της πορεία, η ΕΛΤΟΝ μετά το πτωτικό α’ δίμηνο, παρατήρησε αύξηση των πωλήσεων το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, προσβλέποντας σε περαιτέρω βελτίωση.
Αύξηση 14,6% στον δείκτη τιμών παραγωγού της βιομηχανίας τον Απρίλιο
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 14,6% έναντι μείωσης 13,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020 με το 2019. Παράλληλα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Απρίλιο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι μείωσης 4,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019 – Απριλίου 2020, παρουσίασε μείωση 4,3% έναντι πτώσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Υπό την κατοχή της τουρκικής Dardanel περνά η Καλλιμάνης
Κάτω από την «ομπρέλα» της τουρκικής Dardanel φαίνεται να μπαίνει η ελληνική εταιρεία Καλλιμάνης, με το deal να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Το νέο ανακοίνωσε η τουρκική εταιρεία, αφότου εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιό της η εξαγορά. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν Τουρκικά δημοσιεύματα, επικαλούμενα σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το Διοικητικό Δυμβούλιο της Τουρκικής εταιρείας αποφάσισε να εξαγοράσει τη Γ. Καλλιμάνη Α.Ε. Πιο αναλυτικά, σχεδιάζει να αγοράσει 62,3 εκατ. ευρώ χρέους που έχει η ελληνική εταιρεία στις Τράπεζες καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ και, στη συνέχεια, να υποβάλει αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαφές της Dardanel Onentas Gida Sanayi AS με την Καλλιμάνης ξεκίνησαν δύο χρόνια νωρίτερα, μετά το ναυάγιο με την Pillarstone.
Εκτιμάται ότι η εξαγορά θα γίνει μέσω της Dardanel Greece SA, εταιρείας που ίδρυσε στην Κομοτηνή ο τουρκικός όμιλος τον περασμένο Σεπτέμβριο, με κεφάλαιο 0,5 εκατ. ευρώ και με αντικείμενο την πώληση και διανομή προϊόντων με το σήμα της στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η μητρική Dardanel είναι η πρώτη μεταποιητική βιομηχανία παραγωγός κονσερβοποιημένων ψαριών στην Τουρκία, με δραστηριότητα από το 1984, εισηγμένη σήμερα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Από την πλευρά της Καλλιμάνης, μετά το 2018, όταν αποχώρησε η Pillarstone από το σχέδιο αναδιάρθρωσης, αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα δανεισμού – ενδεικτικά, με βάση στοιχεία της εταιρείας για το 2016, ο συνολικός δανεισμός της ανέρχεται σε 59 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη χρήση εμφάνισε τζίρο 31,9 εκατ. ευρώ και ζημιές 4,149 εκατ. ευρώ.
Με φιλόδοξη ελληνική βιομηχανική συμμετοχή η νέα πρόταση της Naval
Η γαλλική Naval Group υπέβαλε, από κοινού με τη Thales και την MBDA, μία νέα πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των πλοίων επιφανείας του ελληνικού στόλου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η νέα πρόταση περιλαμβάνει 4 FDI HN, την πιο σύγχρονη φρεγάτα τελευταίας γενιάς. Προτείνεται μάλιστα η κατασκευή 3 πλοίων στην Ελλάδα: η πρώτη θα είναι σε υπηρεσία μέχρι το 2025, ενώ ως ενδιάμεση λύση θα δοθούν 2 φρεγάτες που θα είναι διαθέσιμες στις αρχές του 2022.
Προβλέπει επίσης τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα, και μια φιλόδοξη Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή (ΗΙΡ). Ως μέρος της συνολικής αναπτυξιακής δραστηριότητας της χώρας, η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας θα ενδυναμώσει την αριστεία της χώρας στο ναυτικό χώρο και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη και θέσεις εργασίας, ενώ θα διασφαλίσει ότι τα πολεμικά πλοία θα υποστηρίζονται αυτόνομα στην Ελλάδα από την ελληνική βιομηχανία.
Τους προηγούμενους μήνες, η Naval Group ανέπτυξε μια μόνιμη ομάδα ειδικών έμπειρων στελεχών στην Ελλάδα, με αποστολή τον εντοπισμό εταίρων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κατασκευή των φρεγατών FDI HN & τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ στην Ελλάδα, τη μελλοντική τεχνική υποστήριξή τους όπως επίσης, πέραν του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών, σε άλλα διεθνή ναυτικά προγράμματα της Naval Group.
Το σχέδιο της Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής θα αναπτύξει νέες δυνατότητες στην Ελληνική Βιομηχανία, δημιουργώντας συνθήκες για χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και τη δημιουργία μακροπρόθεσμων ευκαιριών ανάπτυξης στην Ελλάδα. Το ΗΙΡ έχει διαμορφωθεί με τρόπο που προσφέρει «made in Greece» πολεμικά πλοία αντίστοιχης ποιότητας και επιδόσεων με τις φρεγάτες FDI που βρίσκονται υπό κατασκευή στη Γαλλία για το Γαλλικό Ναυτικό.
Stevia Hellas: Φέρνοντας τη διεθνή τεχνογνωσία στο πρώτο ελληνικό εργοστάσιο στέβιας
Σε πορεία ανάπτυξης έχει μπει ο αγροτικός συνεταιρισμός Stevia Hellas, όχι μόνο μέσα από την – ήδη επιτυχημένη – εξάπλωσή του στις διεθνείς αγορές, αλλά επενδύοντας στη «βάση» του στη Λαμία, με τη δημιουργία νέων μεταποιητικών εγκαταστάσεων και του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα. «Ξεκινάμε το επενδυτικό μας πλάνο της τάξεως των 7 εκατομμυρίων ευρώ με την πρώτη φάση επένδυσης, ύψους 1,5 εκατομμυρίου, για την κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεών μας στην περιοχή της Λαμίας, τα οποία θα υποδέχονται την πρώτη ύλη από τους παραγωγούς και θα κάνουν την αρχική μεταποίηση» δηλώνει στο INDUSTRY ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas. Οι εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε ιδιόκτητο οικόπεδο του συνεταιρισμού και αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2022.Δίνοντας υπεραξία στο ελληνικό προϊόν
Στα επόμενα σχέδια του συνεταιρισμού βρίσκεται η δημιουργία εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα, μια διαδικασία που μέχρι στιγμής υλοποιείται σε γαλλικό έδαφος, με την πρώτη ύλη να επιστρέφει στη χώρα μας για την τελική μεταποίηση και συσκευασία. Όπως επιβεβαιώνει στο INDUSTRY ο κ. Σταμάτης, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και το πλάνο προχωρά κανονικά, με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου να υπολογίζεται το αργότερο στις αρχές του 2024. Ερωτηθείς για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα φέρει η επένδυση αυτή, ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι: «Θα δώσει υπεραξία στο ελληνικό προϊόν, καθότι πλέον θα γίνεται όλη η μεταποίηση στην Ελλάδα, θα δώσει θέσεις εργασίας και κυρίως θα ενισχύσει τη χώρα, εισάγοντας σημαντική νέα τεχνογνωσία από το εξωτερικό».
Πάντως, πέραν της εξάπλωσης σε νέες αγορές, όπως τονίζει ο κ. Σταμάτης, «αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη της παραγωγικής μας βάσης». Όσον αφορά στην πανδημία, δε φαίνεται να είχε ιδιαίτερη επίδραση στις εργασίες της Stevia Hellas, η οποία παρατήρησε αύξηση τζίρου 29% το 2020. Ο CEO εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τη φετινή χρονιά: «Είναι νωρίς ακόμα, λόγω της αβεβαιότητας της κατάστασης, ωστόσο μέχρι στιγμής είμαστε 20-25% πάνω», ανέφερε.