Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

 

Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, ο επιχειρηματίας, εφοπλιστής Κωνσταντίνος Π. Αγγελόπουλος, μετά από χρόνια προβλήματα υγείας. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Ιατρικό. Ο Κ. Αγγελόπουλος έγινε γνωστός ως ο ισχυρός άνδρας πίσω από την «Χαλυβουργική», μία από τις ιστορικότερες βιομηχανίες στην Ελλάδα, με εμπειρία άνω των 80 ετών στην παραγωγή χαλυβουργικών προϊόντων. Η οικογένεια Αγγελόπουλου είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας, με σημαντικά συμφέροντα στη ναυτιλία.

 

 

Ενεργειακή αυτονομία για το Άσυλο Ανιάτων, με χορηγία ΕΛΠΕ

Πλέον το Ίδρυμα Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων, του Ασύλου Ανιάτων παράγει το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται για να λειτουργήσει με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος. Μετά από αίτημα της Διοίκησης του Ασύλου Ανιάτων, ο Όμιλος ΕΛΠΕ ανταποκρίθηκε θετικά και προχώρησε σε μελέτη και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής 100KWp, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των ενεργειακών δαπανών του Ιδρύματος καθώς στην εξοικονόμηση χρηματικών πόρων ύψους €12.000 σε ετήσια βάση, με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού. Ο έλεγχος και η πιστοποίηση του συστήματος πραγματοποιήθηκε δωρεάν από την TUV Austria Hellas, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας.

Seeq: Χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. δολαρίων από την Insight Partners

 

Η Seeq Corporation, κορυφαία εταιρεία προηγμένου λογισμικού ανάλυσης δεδομένων για εφαρμογές Internet of Things (IΙoT) που απευθύνονται στον μεταποιητικό και βιομηχανικό κλάδο, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων από την Insight Partners, κατά τον τρίτο γύρο χρηματοδότησής της. Η λύση της Seeq επιτρέπει στους μηχανικούς και τους επιστήμονες που εργάζονται σε περιβάλλοντα process manufacturing τη δυνατότητα γρήγορης ανάλυσης, πρόβλεψης, συντονισμού και διαμοιρασμού των λειτουργικών δεδομένων, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και των επιχειρηματικών επιδόσεων εν γένει.

Στην Ελλάδα, η Seeq συνεργάζεται με την INTEC Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια στο χώρο του βιομηχανικού αυτοματισμού και λογισμικού. Η INTEC προωθεί και υποστηρίζει τεχνικά, μεταξύ άλλων, τις λύσεις «Self-Service Advanced Analytics» της Seeq και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα, αρκετά σχετικά projects με πελάτες από το χώρο της ενέργειας, με εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και από το χώρο της τσιμεντοβιομηχανίας.

Η ECOWEEK στην EU GREEN WEEK στις 5 Ιουνίου 2021

 

Η ECOWEEK, σε συνεργασία με την Friedrich Naumann Foundation και με την επικοινωνιακή υποστήριξη της BOUSSIAS, γιορτάζει τα 15 χρόνια δραστηριότητάς της σε 17 χώρες και πραγματοποιεί ημερίδα διεθνούς ενδιαφέροντος, το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 11:00. Μάλιστα, παρέχει 50 δωρεάν προσκλήσεις στο κοινό της BOUSSIAS, με τον κωδικό «BOUSSIAS». Η ημερίδα με θέμα «Μηδενική Ρύπανση για Υγιείς Ανθρώπους και Πλανήτη», θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Green Week 2021.

Με τη συμμετοχή ειδικών από Ελλάδα, Τσεχία, Πολωνία και Τουρκία και τους δημάρχους της Αίγινας, του Σαράγεβο και της Πρίστινα, θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές στον αειφορικό σχεδιασμό και την καινοτομία, στο σχεδιασμό νέων υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, αειφορικές λύσεις στις πόλεις, βιολογικά προϊόντα, έξυπνη μετακίνηση, καινοτομία στο fabrication και την επανάχρηση υλικών και συσκευασιών και άλλα πολλά. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στα αγγλικά και μπορείτε να εγγραφείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://ecoweek2021.org.

ΕΕ: Βλέψεις για επενδύσεις €20 δισ. ετησίως στην τεχνητή νοημοσύνη

Στην τεχνητή νοημοσύνη στρέφει το βλέμμα της η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας ως στόχο να αυξήσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε τεχνολογίες που σχετίζονται με το AI, στα €20 δισ. ετησίως. Ήδη, η ΑΙ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην Πράσινη Συμφωνία και στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ε.Ε. από την πανδημία της COVID-19.
Εκτίμηση της Ένωσης είναι ότι, με δεδομένες τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, η εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να στηρίξει την ψηφιακή μετάβαση των δημόσιων και ιδιωτικών τομέων.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, οι τεχνολογίες ΑΙ και η ρομποτική θα μπορούσαν να δημιουργήσουν 60 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. έως το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. προετοιμάζει την πρώτη δέσμη κανόνων για τη διαχείριση των ευκαιριών και των απειλών της τεχνητής νοημοσύνης. Μεταξύ άλλων, το Κοινοβούλιο επεξεργάζεται πρόταση, που παρουσίασε η επιτροπή τον Απρίλιο του 2020, σχετικά με την μεταμόρφωση της Ευρώπης σε παγκόσμιο κόμβο αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης. Το Κοινοβούλιο έχει ήδη συγκροτήσει ειδική επιτροπή για την ΤΝ στην ψηφιακή εποχή (AIDA) για να εξετάσει τον αντίκτυπο της στην οικονομία της Ε.Ε.

Ιστορικό χαμηλό στις τιμές για τα έργα ΑΠΕ

Ενέργειας τη Δευτέρα. Ειδικότερα, στη χθεσινή ηλεκτρονική δημοπρασία, στο πλαίσιο της κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας της ΡΑΕ για υποβολή προσφορών έργων ΑΠΕ, οι τιμές ξεκίνησαν από τα 53,86 ευρώ/MWh και η χαμηλότερη τιμή έκλεισε στα 32,97 ευρώ/MWh. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η διαρκής μείωση των τιμών για τα έργα ΑΠΕ επιβεβαιώνει στην πράξη τα θετικά αποτελέσματα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας, καθώς και την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην εθνική οικονομία. Όπως επισημαίνεται, τα αποτελέσματα του χθεσινού διαγωνισμού πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κατά τουλάχιστον 61% έως το 2030.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η εντυπωσιακή πτώση των τιμών για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως καταγράφηκε στον σχετικό διαγωνισμό της ΡΑΕ, επιβεβαιώνει τα οφέλη της ωρίμανσης της τεχνολογίας των ΑΠΕ, αλλά και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα επιτυγχάνουμε την προσφορά καθαρής ενέργειας με ανταγωνιστικότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Η διαμόρφωση των τιμών των έργων ΑΠΕ στο 1/3 του κόστους της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη καταδεικνύει την αναγκαιότητα της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ».

Health & Safety Awards 2021

Στον Φάρο, του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Μαϊου το event φωτογράφισης των νικητών στα Health & Safety Awards 2021, υπό απόλυτα ασφαλείς συνθήκες. Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Αντώνης Χριστοδούλου, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Στον τομέα της Υγείας & Ασφάλειας της Εργασίας, η πανδημία είχε και έχει παρουσία σε όλες τις συζητήσεις, τις εργασιακές πρακτικές και τις μελέτες εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου.

Η πιθανότητα της προσβολής εργαζομένων ή διοίκησης και οι συνέπειες που θα επέλθουν αν κάτι τέτοιο συμβεί σε μεγάλη κλίμακα στις επιχειρήσεις, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εταιρική λειτουργία, αλλά και στη ζωή των ίδιων των εργαζομένων. Σήμερα, στα Health & Safety Awards 2021, επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις που δεν τιμωρούν αλλά εκπαιδεύουν, δεν επιβάλλουν αλλά εμπνέουν, στέκονται δίπλα και κατανοούν τις ανάγκες και προσδοκίες των εργαζομένων τους, βαδίζοντας σταθερά το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Τα Health & Safety Awards 2021 περιλάμβαναν 5 κορυφαίες διακρίσεις τις οποίες απέσπασαν οι εταιρείες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη συνολική βαθμολογία από τα βραβεία που απέσπασαν σε διαφορετικές κατηγορίες, αποδεικνύοντας το πολυδιάστατο έργο τους και τη σταθερή επένδυσή τους στην ΥΑΕ, έτσι: Occupational Health and Safety Team of the Year αναδείχθηκε η Ελληνικά Πετρέλαια, Distinguished Service of the Year αναδείχθηκε η GEP, Wellbeing Champion of the Year η Παπαστράτος, Health and Safety Initiative of the Year το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. ενώ το Pride Award κατέκτησε ο ΔΕΣΦΑ. Τα βραβεία διοργάνωσε για 8η χρονιά η Boussias υπό την Αιγίδα του ΕΛΙΝΥΑΕ, με χορηγούς τις εταιρείες Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ , Unison και Ergonomia. Για να δείτε όλους τους νικητές, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hsawards.gr.

 

Intracom Defense: Παραγωγή ηλεκτρονικών υποσυστημάτων για τη γερμανική Diehl Defence

`Σε επέκταση της συνεργασίας της με τη γερμανική εταιρεία Diehl Defence προχωρά η ελληνική Intracom Defense (IDE), που δραστηριοποιείται στο χώρο των Αμυντικών συστημάτων.
Το νέο deal αφορά στην ανάληψη νέων εργασιών που αφορούν στην παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας πυραύλων αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος IRIS-T, καθώς και στον σχεδιασμό και παραγωγή σταθμών για την επίγεια υποστήριξή τους.

«Η επέκταση της ήδη επιτυχημένης συνεργασίας με την Diehl Defence στην οικογένεια πυραύλων IRIS-T πιστοποιεί όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα και το προηγμένο τεχνολογικό επίπεδο της εταιρείας, αλλά επιβεβαιώνει και την πολύτιμη τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη που παρέχει η εταιρεία μας προς τους βιομηχανικούς της εταίρους και πελάτες, καθώς και προς τις ελληνικές και διεθνείς Ένοπλες Δυνάμεις», δήλωσε σχετικά ο Γεώργιος Τρουλλινός, διευθύνων σύμβουλος της IDE.
Τεχνολογίες αιχμής στον τομέα αμυντικών συστημάτων

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα καινοτόμα ηλεκτρονικά συστήματα που σχεδιάζει και παράγει η IDE για πυραυλική και αεροπορική χρήση, παρέχουν αξιοπιστία σε ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον λειτουργίας. Αυτή οφείλεται εν μέρει στην τεχνολογία και εμπειρία διεθνούς επιπέδου της IDE στον τομέα αμυντικών συστημάτων ασύρματης επικοινωνίας, με χρήση υψηλού ρυθμού μετάδοσης δεδομένων που διακρίνονται για την ανθεκτικότητα της επικοινωνιακής ζεύξης, την ασφαλή μετάδοση της πληροφορίας, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχομένων παρεμβολών. Οι εξειδικευμένες και προηγμένες δυνατότητες σχεδιασμού, ανάπτυξης και παραγωγής που διαθέτει η IDE σε προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα υψηλών ταχυτήτων, καθώς και σε αντίστοιχες ηλεκτρομηχανολογικές μονάδες, επιτρέπουν την ανάπτυξη εφαρμογών με ιδιαίτερα απαιτητικούς όρους, τόσο ως προς το μέγεθος, το βάρος και την ισχύ, αλλά και ως προς την ανταγωνιστικότητα του κόστους (SWaP-C).

 

Ο Α. Παπαντωνόπουλος της Mantis Hellas στο Open

Στη ζωντανή ενημερωτική εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος», με τους Άκη Παυλόπουλο και Δώρα Κουτροκόη, βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Αργύρης Παπαντωνόπουλος, Commercial Director της Mantis Πληροφορική. Αφορμή για τη ζωντανή συνέντευξη στάθηκε η διάκριση της εταιρείας Mantis με τον τίτλο του Supply Chain Provider of The Year στα πρόσφατα Supply Chain Awards, που διοργανώνει η Boussias.

Ο Αργύρης Παπαντωνόπουλος μίλησε για τις καινοτομίες της εταιρείας, που οδήγησαν στη μεγάλη αυτή διάκριση, για τα μελλοντικά της σχέδια, ενώ σημαντική ήταν η αναφορά γενικά στον κλάδο του Supply Chain στην Ελλάδα, αλλά και στη σημασία που έχει για την εν λόγω αγορά η ύπαρξη ενός έγκυρου θεσμού αναγνώρισης της αριστείας.