ΘΕΟΝΗ και ActionAid έχτισαν Κέντρο Ανάπτυξης Προσχολικής Αγωγής στη Ρουάντα

 

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ ανακοινώνει με υπερηφάνεια την ολοκλήρωση της κατασκευής του Κέντρου Ανάπτυξης Προσχολικής Αγωγής στη Ρουάντα στο πλαίσιο του προγράμματος «Για Τα Παιδιά Όλου του Κόσμου» σε συνεργασία με την ActionAid. «Μετά από 545 ημέρες εντατικών εργασιών και παρά τις αντίξοες συνθήκες, το κέντρο προσχολικής ηλικίας στο Μούκο είναι πλέον γεγονός. Παρακολουθούσαμε στενά όλο αυτόν τον χρόνο τις εξελίξεις στη Ρουάντα και δεν σταματήσαμε ποτέ να ενισχύουμε τη δέσμευσή μας για την υλοποίηση του κέντρου προσχολικής αγωγής» δηλώνει ο Δημήτρης Τσέλιος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΘΕΟΝΗ Α.Ε.

 

Α. Μακαριγάκη και Α. Μαρτσέκη τα νέα μέλη στο ΔΣ των ΕΛΠΕ

 

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», ανακοινώνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο με την από 17η Μαΐου 2021 επιστολή των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γνωστοποίησε τον διορισμό των κ.κ. Αναστασίας Μακαριγάκη και Αναστασίας Μαρτσέκη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, σε αντικατάσταση των κ.κ. Μιχαήλ Κεφαλογιάννη και Λουκά Παπάζογλου που είχαν διορισθεί από το Ελληνικό Δημόσιο δυνάμει της από 1.8. 2019 επιστολής του.
Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την συγκρότησή του σε Σώμα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21η Μάϊου 2021.

Το γερμανικό ενδιαφέρον κεντρίζει η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία

Η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις σύγχρονες τεχνολογίες στη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και της Γερμανίας θα βρεθεί στο επίκεντρο ψηφιακής επιχειρηματικής αποστολής, που διοργανώνει μεταξύ 31 Μαΐου και 3 Ιουνίου το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας (BMWi). Συνολικά 14 γερμανικές εταιρείες και εκπρόσωποι θα συμμετάσχουν στην επιχειρηματική αποστολή, υποδηλώνοντας το έντονο ενδιαφέρον της γερμανικής αγοράς για τον ναυτιλιακό τομέα στην Ελλάδα. Βασικός στόχος της επιχειρηματικής αποστολής είναι η ανάπτυξη νέων συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες και για το λόγο αυτό προγραμματίζονται Β2Β συναντήσεις. Κατά τη διάρκεια ημερίδας την 1η Ιουνίου, οι γερμανικές εταιρείες θα παρουσιάσουν προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών για τη ναυπηγική βιομηχανία, τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και επεξεργασίας και διαχείρισης νερού και απορριμμάτων καθώς και ψηφιακές λύσεις για τον ευρύτερο κλάδο (συστήματα παρακολούθησης και μέτρησης δεδομένων για την αποδοτικότερη διαχείριση στόλου και πόρων).

Από πλαστικά απορρίμματα σε καύσιμα τζετ, μέσα σε μία ώρα

 

Μια νέα μέθοδο μετατροπής πλαστικών υλών σε καύσιμα για αεροσκάφη τύπου τζετ και υψηλής ποιότητας λιπαντικά παρουσίασαν ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου. Η καινοτόμα καταλυτική τεχνική δεν απαιτεί ακραίες θερμοκρασίες και ανακυκλώνει το πολυαιθυλένιο σε μόλις μία ώρα. Η μέθοδος αφορά στο πολυαιθυλένιο, το πιο κοινό πλαστικό στην παγκόσμια βιομηχανία, που βρίσκεται στο 30% όλων των πλαστικών που παράγονται και η παγκόσμια αξία του υπολογίζεται σε 200 δισ. δολάρια ετησίως.

Η συμβατική ανακύκλωση βασίζεται σε μηχανικές μεθόδους για να διαχωρίσει τα πλαστικά απορρίμματα ανάλογα με τη σύστασή τους, να τα λιώσει και να τα αξιοποιήσει για την παραγωγή νέων χυτών πλαστικών. Το ανακυκλωμένο όμως πλαστικό θεωρείται χαμηλής ποιότητας και το υψηλό κόστος της διαδικασίας οδηγεί την πλειοψηφία των απορριμμάτων στη χωματερή. Η νέα μέθοδος βασίζεται σε έναν ευρέως χρησιμοποιούμενο διαλύτη και έναν καταλύτη που περιέχει άνθρακα και ρουθήνιο. Τα πειράματα έδειξαν ότι μπορεί να μετατρέπει περίπου το 90% του πολυαιθυλενίου σε αεροπορικά καύσιμα ή άλλους υδρογονάνθρακες σε θερμοκρασία 220 βαθμών Κελσίου, πολύ χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες παραπλήσιες μεθόδους. Μάλιστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μέθοδος τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ανάλογα αποτελέσματα στην μετατροπή και άλλων πλαστικών υλών.

 

Θεοδώρου Αυτοματισμοί: Τα έξι κριτήρια επιλογής βιομηχανικού ζυγού

 

Στη διάθεση της βιομηχανίας υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία ζυγών σε μεγάλο εύρος τιμών και προδιαγραφών. Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας όταν έρθει
η στιγμή να επιλέξουμε τον κατάλληλο ζυγό για τη βιομηχανική εφαρμογή μας,
θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω 6 κριτήρια:
1. Ακρίβεια ζύγισης
(δεν πρέπει να συγχέεται με την υποδιαίρεση της ψηφιακής ένδειξης)
2. Ταχύτητα σταθεροποίησης ένδειξης
3. Περιβάλλον λειτουργίας
(απαιτήσεις για αντιμικροβιακή κατασκευή, πλύσιμο με μάνικα, προστασία από σκόνη, ειδικές συνθήκες φόρτισης, αντιεκρηκτική προστασία, κ.λπ.)
4. Προστασία των ζυγιστικών κελιών
(από υπερφορτώσεις, κακή τοποθέτηση φορτίων, κ.λπ.)
5. Διασύνδεση
(συνεργασία με άλλα συστήματα, κ.λπ.)
6. Δυνατότητα διακρίβωσης
Η Θεοδώρου Αυτοματισμοί ΑΒΕΤΕ έχει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στη βιομηχανική ζύγιση έχοντας πολυάριθμες εγκαταστάσεις σε βιομηχανίες κάθε τύπου και σε επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είτε πρόκειται για έναν απλό ζυγό, είτε γεφυροπλάστιγγα, είτε σύστημα ζύγισης εντεταγμένο σε σύστημα συνδεδεμένου αυτοματισμού Industry 4.0, είτε σύστημα αυτοματισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Έργο απορρύπανσης εδάφους στη Βόρεια Μακεδονία ανέλαβε η Polyeco

Με απόφαση της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, εγκρίθηκε το σχέδιο για την απορρύπανση του εδάφους από το λιντάνιο που υπάρχει στην περιοχή του εργοστασίου χημικών «OHIS» στα Σκόπια και το έργο ανατίθεται στην ελληνική εταιρεία «Polyeco». Η POLYECO ανέλαβε το έργο αποκατάστασης του OHIS στη Βόρεια Μακεδονία μετά από διεθνή διαγωνισμό που οριστικοποιήθηκε στο τέλος του 2020.

Το πεδίο των εργασιών προβλέπει την αποκατάσταση του μικρού χώρου διάθεσης δ-HCH στο παλαιό εργοστάσιο παραγωγής φυτοφαρμάκων στην πρωτεύουσα της χώρας, όπου έχουν διατεθεί απόβλητα από την περίοδο της λειτουργίας του.
Οι δραστηριότητες εκσκαφής και απομάκρυνσης αποβλήτων θα εκτελούνται υπό συνθήκες αρνητικής πίεσης σε κλειστή προσωρινή κατασκευή που θα ανεγερθεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές σκόνης και αερίων στις ευαίσθητες γειτονικές περιοχές. Τα απόβλητα που θα προκύψουν από την εκσκαφή και το ρυπασμένο έδαφος θα εξαχθούν προς τελική επεξεργασία σύμφωνα με τη συνθήκη της Βασιλείας και τον ευρωπαϊκό κανονισμό μεταφοράς αποβλήτων σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων στην Ολλανδία και τη Γαλλία.

Η πρώτη φάση του έργου (LOT 1) προβλέπει την απομάκρυνση 200 τόνων ρυπασμένου εδάφους και 450 τόνων φυτοφαρμάκων HCH. Το σχέδιο αποκατάστασης εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικού Σχεδιασμού της Δημοκρατίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (MoEPP) και οι δραστηριότητες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Το έργο χρηματοδοτείται από το Διεθνές Ταμείο Περιβάλλοντος (GEF) και συντονίζεται από το UNIDO σε συνεργασία με διάφορους εθνικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου.

Το εργοστάσιο της Polipak απέκτησε την περιβαλλοντική πιστοποίηση Blue Angel

 

Το εργοστάσιο παραγωγής των σάκων απορριμμάτων του Ομίλου Σαράντη, Polipak, αναγνωρίστηκε για την υψηλή συμμετοχή ανακυκλωμένου πλαστικού που χρησιμοποιεί σε προϊόντα που παράγει, μέσω της ευρέως γνωστής γερμανικής περιβαλλοντικής πιστοποίησης Blue Angel.Όπως διευκρινίζει η εταιρεία, η πιστοποίηση Blue Angel έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυνατότητα της Polipak να παράγει σάκους απορριμμάτων που αποτελούνται από τουλάχιστον 80% ανακυκλωμένο πλαστικό, μέσω της διαδικασίας παραγωγής η οποία μειώνει αισθητά τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Η έμφαση στην ποιότητα και στην καινοτομία είναι βασικές αρχές του Ομίλου Σαράντη που εφαρμόζονται σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του. Σε αυτό το πλαίσιο, η θυγατρική του Ομίλου, Pοlipak, μέσα από συνεχείς επενδύσεις σε εκσυγχρονισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και στο R&D είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή σάκων απορριμμάτων. Η πιστοποίηση Blue Angel είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και συμβατή με τα κριτήρια ISO 14024, ενώ προσδίδει πρόσθετη αξία στο έργο του Ομίλου Σαράντη, αναδεικνύοντας την υψηλή ποιότητα των προϊόντων του αλλά και την οικολογική του συνείδηση καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγικής του διαδικασίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα ακόμα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον Όμιλο, το οποίο υποστηρίζει την επίτευξη των στρατηγικών του στόχων για περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητάς του στην γεωγραφική περιοχή που δραστηριοποιείται.΅

 

 

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ισχυρό πρώτο τρίμηνο με «οδηγό» τα προϊόντα αλουμινίου & χαλκού

 

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι πωλήσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς, σε συνέχεια ενός ισχυρού τελευταίου τριμήνου του 2020, με τη ζήτηση στους περισσότερους τομείς να επανέρχεται, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να ξεπερνάει τα προ πανδημίας επίπεδα. Ο συνδυασμός ανοδικού όγκου και τιμών μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα 647,3 εκ. ευρώ για το α’ τρίμηνο, αυξημένο κατά 22,1% από τα 530,3 εκ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Κλειδί οι επενδύσεις στην έλαση
Πιο αναλυτικά, οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 10,5%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων. Όπως σημειώνει η εταιρεία, σε αυτό συνέβαλε η ιδιαίτερα έντονη ανάκαμψη των αγορών της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, που είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου. Ειδικότερα για το αλουμίνιο, οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 11,8% σχεδόν αποκλειστικά λόγω της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για την εγκατάσταση του νέου θερμού ελάστρου Tandem. Αντίστοιχα, ο χαλκός εμφάνισε αύξηση κατά 8,3% σε όγκους, με τον τομέα της έλασης χαλκού – όπου επίσης έχουν πραγματοποιηθεί αξιοσημείωτες επενδύσεις αύξησης της δυναμικότητας στις μονάδες της Βουλγαρίας – να ενισχύεται κατά 14,5%.

Προοπτικές και αύξηση δυναμικότητας

Για το υπόλοιπο 2021, η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θεωρεί ότι βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Στη δυνατότητα αυτή συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ή είναι σε εξέλιξη. Οι επενδύσεις αυτές, επικεντρωμένες σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, της επιτρέπουν, αυξάνοντας συνεχώς την παραγωγική δυναμικότητα αλλά και την αξιοποίησή της, να έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ανοδική της πορεία.