Motor Oil: Εξαγορά αιολικών πάρκων με τίμημα €117,1 εκατ.

Η Motor Oil ανακοίνωσε ότι στις 14 Μαϊου 2021 εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόκτηση από την TEFORTO HOLDINGS LIMITED (εταιρεία που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Ομίλου) του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου έξι εταιρειών. Οι εν λόγω εταιρείες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ένδεκα εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Οι παραπάνω έξι εταιρείες διαθέτουν, εκτός από τα δώδεκα αιολικά πάρκα, χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW. Σύμφωνα με την εταιρεία Motor Oil, η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 17 Μαϊου 2021 με την καταβολή ποσού 117,1 εκατ. ευρώ.

 

Μέτρηση αερίων θερμοκηπίου για τις εγκαταστάσεις της ΙΟΝ

Στο πλαίσιο της στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας που έχει θέσει και με άξονα την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η ΙΟΝ Α.Ε. πραγματοποίησε μέτρηση όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τις εγκαταστάσεις της στις περιοχές του Νέου Φαλήρου, Μαρκοπούλου, Άρτας και Παλλήνης για τα έτη 2018 και 2019. Η μέτρηση αφορούσε τις άμεσες και όλες τις έμμεσες εκπομπές (Scope 1, 2 και 3). Στις μετρήσεις συμπεριλαμβάνονται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, πετρελαίου, υγραερίου κ.α. για τις ανάγκες των εργοστασίων και γραμμών παραγωγής, αλλά και των κτιρίων.

Το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τις εγκαταστάσεις της ΙΟΝ για το 2018 και το 2019 ανήλθε στους 43.319,08 τόνους CO2. Το 2019, η ION A.E. προέβη σε αντιστάθμιση 585,6 τόνων CO2 και το ποσό που κλήθηκε να καταβάλλει για την αντιστάθμιση των ρύπων επενδύθηκε μέσω του First Climate σε έργο που στόχο είχε την προστασία του περιβάλλοντος στη Γκάνα, τον κυριότερο προμηθευτή κακάο παγκοσμίως. Η πιστοποίηση έγινε μέσω του Κέντρου Αειφορίας και του διεθνούς οργανισμού First Climate.

 

Αξιόπιστη στρατηγική ασφάλειας διαθέτει το 62.5% των ελληνικών εταιρειών

Σε καλό επίπεδο βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες όσον αφορά στις στρατηγικές ασφάλειας, ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ τις εταιρείες σε Ρωσία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Ρουμανία.

Τα παραπάνω μαρτυρά νέα μελέτη της Microsoft, σύμφωνα με την οποία το 62.5% των εταιρειών στην Ελλάδα διαθέτουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, η πλειοψηφία των εταιρειών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είναι ευάλωτες σε κινδύνους που προέρχονται από τον κυβερνοχώρο, ενώ περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (58%) αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν επί του παρόντος μια ολοκληρωμένη στρατηγική ασφάλειας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το θέμα της ασφάλειας έχει αναδειχθεί σημαντικά, με πολλές εταιρείες να αναγνωρίζουν ότι η μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία αύξησε τους κινδύνους παραβίασης. Πιο συγκεκριμένα, το 79% των ερωτηθέντων έθεσαν ως πρωτεύων ζήτημα την ασφαλή πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα από το σπίτι. Πάντως, το 59.5% των εταιρειών με έδρα την Ελλάδα είναι πλήρως ικανοποιημένες με τα συστήματα ασφαλείας ενώ μόνο 37.5% δηλώνει ότι έχει ένα πλήρως ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων.

 

Στη Ν. Κορέα η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής επεξεργαστών

Στην «κούρσα» της παραγωγής επεξεργαστών μπαίνει η Νότια Κορέα, ανταγωνιζόμενη με Ουάσιγκτον και Πεκίνο για την κάλυψη των ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία. Σχεδιάζει μάλιστα την ανέγερση της μεγαλύτερης μονάδας του είδους στον κόσμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, διαθέτοντας περίπου 450 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Το εγχείρημα θα έχει ως ναυαρχίδα τη Samsung Electronics και τη Hynix, που θα αναλάβουν την έρευνα και παραγωγή επεξεργαστών, με τη συμμετοχή συνολικά 153 επιχειρήσεων της χώρας. Η Samsung θα αυξήσει τις δαπάνες της για την ανάπτυξη επεξεργαστών κατά 30% φτάνοντας τα 151 δισ. δολάρια μέχρι το 2030. Η Hynix, θα δεσμεύσει 97 δισ. δολάρια για την επέκταση των εγκαταστάσεών της αλλά και 106 δισ. δολάρια για την ανέγερση τεσσάρων νέων μονάδων.

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, η κυβέρνηση δίνει κίνητρα στις βιομηχανίες προσφέροντας φοροαπαλλαγές και δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ενώ χαλαρώνει τις ρυθμίσεις στον κλάδο και ενισχύει τις υποδομές. Δεσμεύεται, επίσης, να διασφαλίσει επάρκεια προσφοράς νερού για τα επόμενα 10 χρόνια στις περιοχές όπου θα αναπτυχθούν οι βιομηχανίες αλλά και να ενισχύσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

SUNLIGHT: Σχέδια για επέκταση των δυνατοτήτων του εργοστασίου στις ΗΠΑ

Η SUNLIGHT καλωσόρισε τη Δευτέρα τον Α.Ε. Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρυ Ρ. Πάιατ, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Στο πλαίσιο της συνάντησης, αναδείχθηκε το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας στην αγορά της Αμερικής, οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για βιώσιμα και πράσινα ενεργειακά έργα, αλλά και η ενεργειακή μετάβαση.

Η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία της θυγατρικής SUNLIGHT BATTERIES USA στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ και έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση της επένδυσης που βάσει του επενδυτικού πλάνου ανέρχεται σε $150 εκ. σε βάθος διετίας. Στόχος είναι να εξυπηρετήσει με το καλύτερο δυνατό τρόπο τους πελάτες της στην αμερικανική αγορά, να επεκτείνει τις δυνατότητες του εργοστασίου, να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού στα 100 άτομα, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της αγοράς μπαταριών μολύβδου και λιθίου στην Αμερική.

Ο κ. Πάιατ, δήλωσε: «Επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η SUNLIGHT αποδεικνύει ότι οι επενδύσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας σε καινοτόμες τεχνολογίες ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν το περιβάλλον, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας και ευημερία τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες».

Καινοτόμος συνεργασία Εκπαιδευτηρίων Δούκα και Gizelis Robotics

Μια νέα συνέργεια ξεκινάει, που εστιάζει στον τομέα της Εκπαιδευτικής και Βιομηχανικής Ρομποτικής, με σκοπό να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν με τη ρομποτική τεχνολογία μέσα από τη χαρά της διαρκούς παιγνιώδους αναζήτησης, της δημιουργικότητας και της συνεργασίας. Στόχος είναι τα ίδια τα παιδιά να γίνουν οι ambassadors με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών, ερευνητών και επαγγελματιών από το χώρο της Εκπαίδευσης και Βιομηχανίας, ώστε να σχεδιάζουν καινοτόμα ρομπότ, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με προσδοκώμενη υπεραξία στην υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Οι δύο καινοτόμοι οργανισμοί, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και η Gizelis Robotics, πραγματοποιούν ένα σημαντικό βήμα, παρέχοντας νέες βιομηχανικές πρακτικές ως ευκαιρίες ανάπτυξης των ικανοτήτων των παιδιών. Η Gizelis Robotics, είναι σήμερα ο κορυφαίος Integrator ρομποτικών συστημάτων και εφαρμογών που ενσωματώνουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης & smart manufacturing. Παράγει πρωτοποριακή -made in Greece- τεχνολογία αιχμής «beyond the Industry 4.0» που απευθύνεται στην ελληνική και διεθνή αγορά. Με τη νέα στρατηγική συνεργασία, επενδύει στο παραγωγικό και τεχνολογικό μέλλον της νέας γενιάς.

Ο κ. Κωνσταντίνος Δούκας, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα σημειώνει: «Η συνεργασία με την Εταιρία Gizelis ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη σταθερή στόχευση μας στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την κοινωνία. Η Ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελούν διαχρονικά μέρος της των προγραμμάτων σπουδών μας αλλά και των απογευματινών δραστηριοτήτων και ακαδημιών του σχολείου. Το όραμα της Gizelis Robotics Academy μας βρίσκει αρωγοώς και συνοδοιπόρους στον σταθερό δρόμο που ακολουθούμε πάνω στο τρίτπυχο Γνώσεις – Δεξιότητες – Αξίες για να παρέχουμε στους μαθητές μας τις απαραίτητες Ικανότητες του 21ου αιώνα ώστε να γίνουν Παγκόσμιοι Πολίτες με Ελληνική Ταυτότητα.

Διαδικτυακό σεμινάριο «DRS for the Greek Beverage market»

Η διεθνής εταιρεία μελετών Eunomia Research & Consulting και ο ΣΥΒΙΠΥΣ διοργανώνουν την Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 (12.00 – 14.00 μ.μ.) διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο: «Back to basics. DRS for the Greek Beverage market».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα και οι θέσεις είναι περιορισμένες, στη διαδικτυακή πλατφόρμα zoom. Δηλώσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται μέσω αποστολής email στη Γραμματεία του ΣΥΒΙΠΥΣ
[email protected]

Η Μύλοι Λούλη ξεκίνησε την κατασκευή σιλό στη Βουλγαρία

Η Μύλοι Λούλη, μέσω της θυγατρικής της, Loulis Mel-Bulgaria EAD, ξεκίνησε στις 12 Απριλίου 2021 εργασίες για την κατασκευή́ σιλό́ δημητριακών, χωρητικότητας 7.000 τόνων, σε ιδιόκτητο οικόπεδο που βρίσκεται στη βιομηχανική́ ζώνη του Bozhurishte, στη Σόφια Βουλγαρίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το κόστος της επένδυσης έχει προϋπολογισθεί́ στα €2,8 εκατ.
Όπως τονίζει η εταιρεία, η Βουλγαρία σήμερα είναι μια από τις βασικές χώρες παραγωγής μαλακών σιτηρών στη Βαλκανική χερσόνησο, εξάγει άλλωστε εκατομμύρια τόνους ετησίως. Καθώς η Ελλάδα είναι ελλειμματική στην παραγωγή μαλακού σίτου, σε σχέση με της ανάγκες της εγχώριας αγοράς και βασίζεται στις εισαγωγές, η Μύλοι Λούλη σκοπεύει μέσω αυτής της επένδυσης να μπορεί να προμηθεύεται και να κάνει διαλογή των καλύτερων και ποιοτικότερων σιτηρών απευθείας από την πηγή.

Η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξή της, εκπληρώνοντας σταθερά μια από της στρατηγικές της προτεραιότητες, ενισχύοντας τη διεθνή της δραστηριότητα στη Βουλγαρία. Εξάλλου τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με τις πωλήσεις σε επίπεδο ομίλου να ανέρχονται στα 111,06 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 3,09%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 0,72 εκατ. ευρώ από 3,02 εκατ. ευρώ και ως ποσοστό επί των πωλήσεων από 2,80% το 2019 σε 0,64% το 2020.Σημειώνεται τέλος ότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Μύλοι Λούλη για την εκλογή νέου Δ.Σ. και Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου.

Χαλβατζής Μακεδονική: Επέκταση παραγωγής με νέα εργοστασιακή μονάδα στη Βέροια

 

Σε συνέχεια επενδύσεων ύψους μεγαλύτερου των 3 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία τριετία, η εταιρεία Χαλβατζής Μακεδονική ανακοίνωσε την προσθήκη νέας πτέρυγας στο εργοστάσιό της στη Βέροια. Το εργοστάσιο της οικογένειας Χαλβατζή, που βρίσκεται στη Σκύδρα, παράγει καινοτόμα προϊόντα λαχανικών στον ατμό με την επωνυμία «Αγρόκηπος Χαλβατζής», καθώς και παραδοσιακά προϊόντα, όπως γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, με ιστορία 49 ετών.Διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής Όπως σημειώνει η εταιρεία, η νέα μονάδα θα επεκτείνει τις παραγωγικές ικανότητες για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των λαχανικών του Αγρόκηπου, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της σε Ελλάδα και εξωτερικό, όλο το χρόνο.

Το εργοστάσιο απασχολεί πάνω από 110 άτομα από επιστήμονες, αγρότες και γεωπόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Χαλβατζής Μακεδονική συμβάλλει ενεργά στην τοπική κοινωνία, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο και τα χωράφια της. Το οικοσύστημα που λειτουργεί γύρω από το εργοστάσιο με τους προμηθευτές, τους αγρότες και τους κατασκευαστές, δίνει πνοή σε μια ευαίσθητη αγροτική περιοχή της χώρας, παρέχοντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για νέους επιστήμονες.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Χαλβατζής: «Στην οικογένεια Χαλβατζή πάντα κοιτάμε μπροστά. Κοιτάζοντας το μέλλον, επενδύουμε συνεχώς και ανανεώνουμε τις υποδομές μας. Το όραμά μας είναι να προσφέρουμε στον καταναλωτή προϊόντα ασφαλή, υγιεινά, σταθερά, ιδιαίτερης διατροφικής αξίας, Ελληνικής καλλιέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις σύγχρονες αγροτικές πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας». Σήμερα τα προϊόντα της εταιρείας Χαλβατζή, Μακεδονική, Οικογένεια Χαλβατζή, Αιγαίο και Top Fruit έχουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα σε Ευρώπη, Αμερική, Η.Α.Ε, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κύπρο και σε Βαλκανικές χώρες.