-->

Το μέλλον των Εφοδιαστικών Αλυσίδων στην μετά Covid – 19 εποχή

Ο καταλυτικός ρόλος όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας, στηριζόμενος κυρίως στην λογική της ευρύτερης κυκλικής οικονομίας, η διαχείριση κινδύνων και η διαδικασία εντοπισμού, αξιολόγησης και ελέγχου κινδύνων που προκύπτουν από λειτουργικούς παράγοντες, καθώς και η ψηφιοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού είναι τα βασικά θέματα του επίκαιρου ενημερωτικού διαδικτυακού Forum που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics (ΕΕΒΨ), σε συνεργασία με την CLEON Conferences & Communications, σήμερα Τρίτη, 18 Μαΐου 2021, με τίτλο «Το μέλλον των Εφοδιαστικών Αλυσίδων στην μετά Covid-19 εποχή». Σκοπός της ΕΕΒΨ, όπως αναφέρεται, είναι να συσπειρώσει τις δυνάμεις των φορέων και των συνδέσμων που εκπροσωπεί και να αποτυπώσει πραγματικό στίγμα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα.

Θεματολογία
Ενότητα Ι: Κυκλική Οικονομία – Περιβάλλον
Ενότητα ΙΙ: Risk Supply Chain
Ενότητα III: Digital Transformation
Το Forum αφορά: Στελέχη από τις βιομηχανίες Ψύχους, από τον ευρύτερο τομέα των Logistics, στελέχη βιομηχανιών τροφίμων, εμπορικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι του Δημόσιου Τομέα, επιστημονικών φορέων και ΜΜΕ.
Ώρα διεξαγωγής: 15:00 – 18:30.
Για δωρεάν εγγραφή, πατήστε εδώ.

 

Κ. Παναγούλιας (ΒΙΑΝΕΞ): Τρία βήματα για το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Στο μέλλον των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και στην τάση που παρατηρείται σήμερα ως προς την επένδυση πολλών ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στην καινοτομία αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ της ΒΙΑΝΕΞ, κ. Κώστας Παναγούλιας. Συμμετέχοντας στο panel συζήτησης «Pharmaceutical Innovation: The future-proof investment» του φετινού Delphi Forum, ο κ. Παναγούλιας απαρίθμησε μεταξύ άλλων τα τρία βήματα που πρέπει να γίνουν για το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας: «Πρώτον, κινήσεις για την αναμόρφωση της, το clawback είναι το σημαντικότερο εργαλείο που έχει προσφέρει η ελληνική Πολιτεία στη βιομηχανία για τη στήριξή τους.

Επίσης, αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, διότι ενώ τα προϊόντα των τρίτων χωρών παίρνουν άδεια και εισάγονται εύκολα στην ΕΕ, τα προϊόντα των ευρωπαϊκών εταιρειών δυσκολεύονται πάρα πολύ, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Και τέλος η στροφή στη βιοτεχνολογία, κάτι που δεν είναι εύκολο για τις ελληνικές εταιρείες, καθώς πρέπει να βοηθηθούν στη συνεργασία τους με τις ξένες, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και μία νέα στρατηγική».

Είσοδος του Ομίλου Ideal στην παραγωγή πωμάτων και αναψυκτικών

Ένα σημαντικό deal ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Όμιλο Ideal, εισάγοντάς τον στον κλάδο των τροφίμων. Ο Όμιλος Ideal, της οικογένειας Δαυίδ, μέχρι σήμερα ειδικευόταν στη διανομή λευκών οικιακών συσκευών και προϊόντων πληροφορικής και ψηφιακής ασφάλειας, στην παραγωγή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης και λύσεων κυβερνοασφάλειας.

Την Παρασκευή, η Ideal ανακοίνωσε την απορρόφηση της εταιρείας Αστήρ Βυτογιάννης, που ασχολείται με την κατασκευή πωμάτων φιάλης, με μονάδα στον Αυλώνα Αττικής και της Three Cents, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ανθρακούχων αναψυκτικών που αναμειγνύονται με ποτά για τη δημιουργία κοκτέιλ αλλά και τόνικ, ηδύποτων, σιροπιών και παρασκευασμάτων για ποτοποιία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο συνολικός τζίρος και των τριών σχημάτων για το 2020 ανέρχεται σε 47,2 εκατομμύρια ευρώ. Εντωμεταξύ, σε αμφότερες τις εταιρείες έχει επενδύσει η Virtus International Partners, με επικεφαλής τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, στην οποία συμμετέχουν επίσης η οικογένεια Κάτσου, ο όμιλος Olympia του Πάνου Γερμανού και οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Ειδικότερα, η Αστήρ Βυτογιάννης ελέγχεται κατά 51% από το fund VSEF της Virtus, με το υπόλοιπο 49% να το κατέχει ο Στέλιος Βυτογιάννης, ενώ η Three Cents ελέγχεται πλήρως από το VSEF.

 

Η Google ανταγωνίζεται τις αυτοκινητοβιομηχανίες στα ρομποτικά ταξί

Η θυγατρική της Google, Waymo, κατέθεσε αίτηση για την εμπορική αξιοποίηση αυτόνομων ταξί στο Σαν Φρανσίσκο, λίγες εβδομάδες πριν υποβληθεί αντίστοιχο αίτημα από την Cruise, στην οποία επενδύουν οι γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες Honda και General Motors. Σύμφωνα με το Reuters, η Waymo ζήτησε άδεια κυκλοφορίας για ρομποτικά ταξί με επαγγελματία οδηγό για περίπτωση ανάγκης, ενώ η Cruise δηλώνει έτοιμη για πλήρως αυτόνομες διαδρομές.

Τα οχήματα και των δύο εταιρειών, βασίζονται στην τεχνολογία του LIDAR, συσκευές που εξέχουν από την οροφή του αυτοκινήτου και σκανάρουν το δρόμο με δέσμες λέιζερ. Η υπηρεσία της Waymo θα προσφέρεται όλο το 24ωρο για τη μεταφορά προσώπων και προϊόντων σε δρόμους της ευρύτερης περιοχής του Σαν Φρανσίσκο με μέγιστο όριο ταχύτητας τα 105 χλμ/ώρα, χρησιμοποιώντας υβριδικά minivan Chrysler Pacifica και ηλεκτροκίνητα SUV Jaguar I-Pace. Από την πλευρά της, η Cruise θα προσφέρει την υπηρεσία από το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα και μόνο σε δρόμους με μέγιστο όριο ταχύτητας τα 50χλμ/ώρα.

 

ΣΥΒΙΠΥΣ: Νέα δεδομένα για την ανακύκλωση των πλαστικών συσκευασιών

Νέα δεδομένα για την ανακύκλωση και την ανακυκλωσιμότητα των Πλαστικών Συσκευασιών ανακοινώνει ο ΣΥΒΙΠΥΣ, ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Recyclass.
Καταρχάς, είναι γεγονός η πρώτη πιστοποίηση στην Ελληνική αγορά για την περιεκτικότητα εύκαμπτων συσκευασιών σε ανακυκλωμένο πλαστικό. Όπως γνωστοποιείται, η εταιρεία Mornos SA πιστοποιήθηκε για δομή συσκευασίας, σύμφωνα με τα αυστηρά πρωτόκολλα του Recyclass,η οποία και χρησιμοποιείται από μεγάλη Ελληνική εταιρεία παραγωγής προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Το ανακυκλωμένο πολυαιθυλένιο παράγεται από την πιστοποιημένη κατά EucertPlast βιομηχανία k. Kanellakis.

Επιπλέον, ανακοινώθηκαν οι νέες διαδικασίες ελέγχου της συμβατότητας χάρτινων και πλαστικών ετικετών με τις διεργασίες ανακύκλωσης φιαλών ΡΡ και HDPE. Στις τεχνικές επιτροπές που εξέδωσαν τις νέες μεθόδους, συμμετέχουν και οι εταιρείες Henkel, UPM Raflatac, Avery Dennison. Τέλος, για τις φιάλες PET, ο Οργανισμός Recyclass ακολουθεί τα πρωτόκολλα ελέγχου του Οργανισμού PETCORE Europe.

Σε αύξηση εσόδων μεταφράστηκε η τεχνολογική καινοτομία στην πανδημία

Οι ηγέτιδες εταιρείες που ενίσχυσαν τις τεχνολογικές τους επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας ισχυροποίησαν τη θέση τους έναντι των ανταγωνιστών τους, επιτυγχάνοντας έως και τετραπλάσια αύξηση εσόδων, σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture. Η μελέτη «Make the Leap, Take the Lead» υπογραμμίζει ότι αυξάνοντας τις επενδύσεις τους σε cloud, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και άλλες τεχνολογίες, οι «Ηγέτες» (Leaders) αυξάνουν τα έσοδά τους με ρυθμό πέντε φορές γρηγορότερο σε σχέση με τις εταιρείες «Ουραγούς» (Laggards). Στον αντίποδα, πολλές εταιρείες στην κατηγορία των «Ουραγών» επένδυσαν σε νέες τεχνολογίες για πρώτη φορά, για να διατηρήσουν τις επιχειρησιακές και τεχνολογικές τους λειτουργίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Μια νέα κατηγορία εταιρειών αναδύθηκε, οι «Άλτες» (Leapfroggers), που συμπίεσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σε μικρό χρονικό διάστημα μέσω μιας επιθετικής και προοδευτικής τεχνολογικής στρατηγικής που μετέτρεψε τις προκλήσεις του περασμένου έτους σε ευκαιρίες, αυξάνοντας πλέον τα έσοδά τους με τετραπλάσια ταχύτητα έναντι των «Ουραγών». Η μελέτη δείχνει ότι οι εξελισσόμενες στρατηγικές τεχνολογίας αποδίδουν περισσότερο όταν οι εταιρείες εστιάζουν σε τρεις πυλώνες: Replatform – Μετάβαση στο cloud για την ενίσχυση της «Δύναμης Συστημάτων», περιορίζοντας τις περιττές τεχνολογίες και τα αποσυνδεδεμένα δεδομένα σε ολόκληρη την αρχιτεκτονική του IT, γεγονός που μεταφράζεται σε όφελος σε επίπεδο υπολογιστικής ισχύος και ευελιξίας.

Reframe – Εστίαση σε μια στρατηγική τεχνολογίας με αρχικό στόχο την καινοτομία. Οι «Άλτες» μπορούν εύκολα να αλλάζουν την προσέγγισή τους και να αντιμετωπίζουν πιθανά εμπόδια ως ευκαιρίες καινοτομίας με νέες τεχνολογίες.Reach – Επέκταση της πρόσβασης στην τεχνολογία σε όλα τα εσωτερικά τμήματα της επιχείρησης και ανάπτυξη ευρύτερων πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση δεξιοτήτων των εργαζομένων, την ευημερία και την ψυχική τους υγεία.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και Ταμείο Ανάκαμψης: Τα «κλειδιά» για το μέλλον της βιομηχανίας

 

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά την προηγούμενη εβδομάδα στο Ζάππειο, ήταν η ελληνική βιομηχανική παραγωγή, η μετάβασή της στο Industry 4.0 και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Στα βήματα που κάνει η Ελλάδα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό αναφέρθηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα «σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας που μας παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης της στρατηγικής που είχαμε ήδη σχεδιάσει από το 2019.

Προχωράμε μεταβαίνοντας στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση». Στο πλαίσιο συζήτησής του με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε καινοτόμες κινήσεις της χώρας όπως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας για το 5G καθώς και τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός. Για την επένδυση στην Ελλάδα, την ηγεσία στη ψηφιακή εποχή και το στοίχημα του Brain Gain μίλησε ο CEO της Microsoft, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. Ο κ. Μιχαλόπουλος μίλησε για τη σημασία του data center, που θα προσφέρει τεχνογνωσία στη χώρα και θα φέρει ένα κύµα εκσυγχρονισµού των επιχειρήσεων. «Η επένδυση αυτή “μεγάλωσε” τη Microsoft στην Ελλάδα και την Ελλάδα στη Microsoft» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε γιατί οι εταιρείες πλέον εστιάζουν περισσότερο στη θετική επίδραση στην κοινωνία και όχι μόνο στα κέρδη για τους μετόχους.

Ανέφερε μάλιστα με παραδείγματα, τον κρίσιμο ρόλο της Microsoft ως εταιρείας τεχνολογίας μέσα στην πανδημία και περιέγραψε τις αλλαγές που συντελούνται με όχημα το cloud.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο του πάνελ με θέμα «Investments, Recovery and Resilience Fund & Growth Plan. Are We Ready?» με την υπογραφή της Grant Thornton. Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, σχολιάζοντας την πορεία στην οποία μπορεί να εισέλθει η χώρα μετά την απορρόφηση των πόρων τόνισε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί για τη χώρα μας μία μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση αλλαγών που θα οδηγήσουν στον μετασχηματισμό της οικονομίας. Εάν στεφθούν με επιτυχία, η ελληνική οικονομία θα αναδυθεί πιο καινοτόμος, παραγωγική, πράσινη και εξωστρεφής, παρέχοντας καλύτερες θέσεις εργασίας και ευημερία».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη, Μιχάλης Στασινόπουλος, περιέγραψε στο πλαίσιο του Φόρουμ το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας, βασισμένο στην παραγωγικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Έκανε ειδική αναφορά στη μεταποίηση που μέσα στη δεκαετία της κρίσης απέδειξε ότι μπορεί να στηρίξει το εθνικό εισόδημα και την απασχόληση. Αναφερόμενος στο σχέδιο της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστήριξε ότι κινείται στην σωστή κατεύθυνση, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν αναφέρει τον κλάδο της βιομηχανίας όσο θα ήθελαν οι επιχειρήσεις. Ο κ. Στασινόπουλος μίλησε επίσης για το στοίχημα της διπλής μετάβασης, δηλαδή της πράσινης και τεχνολογικής μετάβασης, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο κέντρο των προτεραιοτήτων της επιχειρηματικής κοινότητας.