-->

Ψηφιακό εργαστήριο ΣΕΒ για τα νέα μοντέλα εργασίας

Ο ΣΕΒ διοργανώνει Ψηφιακό Εργαστήριο με θέμα «Η εργασία σε έναν κόσμο που αλλάζει», την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, και ώρα 16.30 μ.μ. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να αναδείξει τις διαφορετικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που προκαλούν οι νέες τεχνολογίες και να δώσει πρακτικά παραδείγματα για το πώς αυτές μπορούν να υποστηρίξουν τη βελτίωση της απόδοσης, την ενίσχυση της ευελιξίας και τη συνεχή μάθηση. Στο εργαστήριο επίσης θα παρουσιαστούν επιτυχημένες εφαρμογές ψηφιοποίησης της εργασίας σε ελληνικές επιχειρήσεις. Παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής εδώ.

Ψηφιακή εκδήλωση για τους βιομηχανικούς εξωσκελετούς

Πώς μπορούν οι εργαζόμενοι να υποστηρίζονται συγκεκριμένα με εξωσκελετούς; Τι ανακούφιση μπορείτε να παρέχετε για την εναέρια εργασία ή την βαριά σωματική δραστηριότητα; Πόσο διαφορετικά οι ενεργοί και οι παθητικοί εξωσκελετοί ξεδιπλώνουν την αποτελεσματικότητά τους; Οι ειδικοί θα απαντήσουν σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σε μια διαδικτυακή συνεδρία. Μαζί με το Fraunhofer IPA, η εμπορική έκθεση A + A θα παρουσιάσει την ψηφιακή εκδήλωση «Βιομηχανικοί εξωσκελετοί: εργονομικά πλεονεκτήματα για την εργασία του μέλλοντος», την 1η Ιουνίου 2021 από τις 10:00 έως τις 12:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους εδώ.

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και στο Facility Management

Σημαντικά στοιχεία που θα διαμορφώσουν την αγορά του Facility Management στο προσεχές μέλλον αποτελούν η εμπειρία χρήστη, η βιωσιμότητα, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική τεχνολογία. Έχοντας καταφέρει με επιτυχία να ανταποκριθεί στο μετασχηματισμό της παγκόσμιας αγοράς Διαχείρισης Εγκαταστάσεων, μέσα από την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων και ψηφιακών υπηρεσιών που συμβάλλουν στην αυτοματοποίηση διαδικασιών και διευκολύνουν την πρόσβαση στην πληροφορία, ο Όμιλος UNISON, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για περισσότερα από 40 χρόνια (ως ISS).

Μεταξύ των καινοτόμων πρακτικών που υιοθετεί η UNISON αποτελεί και η ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης έργων. Πρόκειται για ένα Facility Management Software, που στοχεύει στην live παρακολούθηση πολλαπλών έργων και εγκαταστάσεων, την αναλυτική καταγραφή εξοπλισμού και την καταχώρηση βλαβών των πελατών. Συγκεκριμένα, το σύστημα αυτό απευθύνεται στην τεχνική υποστήριξη και τα soft services των πελατών, οι οποίοι χρειάζονται άμεση, online επίβλεψη για τις βλάβες, τις επισκευές και τη συντήρηση του εξοπλισμού τους μέσω αυτοματοποιημένης διαδικασίας, η οποία εξοικονομεί χρόνο, χρήματα αλλά και ανθρώπινους πόρους.

 

Τα πρώτα βήματα της Ford στην κατασκευή μπαταριών

 

Ένα νέο κέντρο ανάπτυξης και παραγωγής μπαταριών έχει στα σχέδιά της η Ford, οι οποίες θα προορίζονται για χρήση σε μελλοντικά της μοντέλα. Το «διεθνές κέντρο μπαταρίας» θα ονομάζεται Ford Ion Park και θα κατασκευαστεί στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας επένδυσης ύψους 185 εκατομμυρίων δολαρίων. Η έκταση στην οποία προβλέπεται να λειτουργήσει το εν λόγω κέντρο στα τέλη του 2022, καλύπτει 200.000 τετραγωνικά πόδια. Εκεί η Ford θα δοκιμάσει, θα εξελίξει και θα κατασκευάσει κυψέλες μπαταριών ιόντων λιθίου αλλά και ξηρού τύπου- που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι το μέλλον για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Παράλληλα, εκεί θα γίνονται δοκιμές μεθόδων κατασκευής και βελτιστοποίηση ολόκληρης της παραγωγικής αλυσίδας, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης. Με την κίνηση αυτή, η Ford ανταποκρίνεται στον ταχύτερο ρυθμό υιοθέτησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παρατηρείται στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Επιπλέον, η κάθετη μονάδα θα της επιτρέπει να έχει τις δικές της μπαταρίες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σταθερότητα στην αλυσίδα του εφοδιασμού.

Στόχος της Huawei Τεχνολογίες η εδραίωση στην ελληνική αγορά

Αυξητικά κινήθηκαν οι πωλήσεις της ελληνικής θυγατρικής του κολοσσού Huawei το 2020, παρά την πανδημία. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η HUAWEI ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΕ, οι πωλήσεις την τρέχουσα χρήση ανέρχονται σε 149,8 εκατ. ευρώ, από 141,7 εκατ. το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6%, η οποία οφείλεται στην ενίσχυση των επενδύσεων από πλευράς των πελατών της. Παράλληλα, τα έξοδα διοίκησης μειώθηκαν 29% στα 5,4 εκατ. ευρώ, παρά τον υπερδιπλασιασμό των αμοιβών του γενικού διευθυντή Chen Le (οι συνολικές ακαθάριστες αποδοχές του για την χρήση 2020 ανήλθαν σε 760.227 ευρώ, από 388.029 το 2019).

Για το 2021, η Διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα καταφέρει να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς που κατέχει αλλά και να το αυξήσει. Επιπρόσθετα, με σκοπό την εδραίωση της εταιρείας στην Ελληνική αγορά έχει τεθεί μια σειρά από στόχους, μεταξύ αυτών οι επενδύσεις και βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις και τον υπάρχοντα εξοπλισμό, η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω επιμόρφωσης και προσαρμογής στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και η συνεχής και ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

 

Καραμολέγκος: Προχωρά η επένδυση σε νέα παραγωγική μονάδα και αποθήκη

Στα τέλη του Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η νέα παραγωγική μονάδα συσκευασμένου – τυποποιημένου ψωμιού της Αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος, συνοδευόμενη από ένα καινούριο, σύγχρονο κτίριο αποθήκευσης και διανομής. Η εν εξελίξει επένδυση θα υλοποιηθεί στο οικόπεδο της πρώην ΑΓΝΟ και θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση μίας σύγχρονης γραμμής παραγωγής, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την παράλληλη μείωση του κόστους της παραγωγικής διαδικασίας. Το όλο πόνημα θα αγγίξει τα 27,3 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, στην έκταση 30 στρεμμάτων κατασκευάζεται ένα κτίριο παραγωγής 3.500 τ.μ. και ένα κτίριο αποθήκης 6.500 τ.μ., τα οποία θα συνδέονται με μία υπέργεια γέφυρα, μέσω της οποίας θα μεταφέρονται τα προϊόντα.

Στο κτίριο αποθήκης θα τοποθετηθούν δύο ρομποτικά μηχανήματα: το ένα θα κάνει stacking των προϊόντων, ενώ το άλλο θα κάνει picking με σκοπό να ετοιμάζει τις παραγγελίες των πελατών. Μάλιστα, σε όροφο του κτιρίου αποθήκευσης θα κατασκευαστούν και τα νέα γραφεία της εταιρείας, εκτάσεως 1.500 τ.μ. Ο περιβάλλον χώρος θα διαμορφωθεί για την στάθμευση των οχημάτων του στόλου της εταιρείας αλλά και του προσωπικού, ενώ θα κατασκευαστεί και ένα «Απολλώνιον» το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του προσωπικού της εταιρείας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατέγραψε αύξηση τζίρου της τάξεως του 9,94% το 2020, ενώ αναμένει περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της κατά τη φετινή χρονιά. Για το 2021, η Καραμολέγκος, «με όπλα την βελτιστοποίηση της εμπορικής της πολιτικής, την αποτελεσματική προώθηση του σήματος της αλλά και των προϊόντων της και την συνεχή καινοτομία και επέκταση της γκάμας των προϊόντων της, στοχεύει σε αύξηση της κερδοφορίας της διατηρώντας την ηγετική θέση της στην αγορά».

 

 

Ευκαιρίες και προκλήσεις της επενδυτικής στροφής στην πράσινη ανάπτυξη

Οι επενδυτικές ευκαιρίες που εγκυμονεί η πράσινη ανάπτυξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι προκλήσεις αλλά και οι προοπτικές που δημιουργούνται από τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παραγωγής ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης «Decarbonisation of Greek Economy and Investment Opportunities» που πραγματοποιήθηκε στο Delphi Economic Forum.Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ αναφέρθηκε στον στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. «Τα καλά νέα είναι ότι η ψηφιοποίηση, η ρομποτική και η τεχνολογική επανάσταση θα παίξουν σημαντικό ρόλο αν επενδύσουμε σωστά» ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι οικονομίες των κρατών εμφανίζουν ήδη πολλούς δρόμους απανθρακοποίησης.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος, αναφέρθηκε στη μετάβαση ως μια συνιστώσα μείωσης άνθρακα, ψηφιοποίησης και νέων υποδομών. «Η σημερινή ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να είναι ο βασικός μοχλός αύξησης επενδύσεων. Εκτιμούμε ότι περισσότερα από 9 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν την επόμενη δεκαετία» τόνισε. Ο Γενικός Διευθυντής ΑΠΕ της Μυτιληναίος Α.Ε., Νίκος Παπαπέτρου αναφέρθηκε στις «πράσινες» συμφωνίες που χαράσσονται. «Τα τελευταία πέντε χρόνια εργαζόμαστε σε 23 χώρες ασχολούμενοι με αποθήκευση και αιολική ενέργεια. Νέες πολιτικές χαράσσονται και ορίζονται, ενώ πολλά θα αλλάξουν» σημείωσε.
Ο CEO ΑΠΕ του Copelouzos Group Γιάννης Καρύδας τόνισε ότι: «Διερευνούμε κι άλλους τομείς των ΑΠΕ. Δεν πρέπει να παραμελήσουμε τη σπουδαιότητα της έναρξης ενημερωτικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και των επενδυτών. Θα πρέπει να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία».

 

Η καινοτόμα βιομηχανική μονάδα της ΤΙΤΑΝ ανακυκλώνει ιπτάμενη τέφρα

Μια πρωτοποριακή τεχνολογία εισήγαγε η Separation Technologies (ST), θυγατρική του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στις ΗΠΑ, η οποία επιτρέπει την ανακύκλωση ιπτάμενης τέφρας από περιοχές απόθεσής της, αξιοποιώντας τη για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων του Τιτάνα και των πελατών της ST. Για την καινοτόμα διαδικασία δημιουργήθηκε μάλιστα η πρώτη βιομηχανική μονάδα στον κόσμο για ξήρανση και ηλεκτροστατικό διαχωρισμό του υλικού, η οποία λειτουργεί πιλοτικά. Μέσω της νέας τεχνολογίας, η τέφρα μετατρέπεται σε επαναχρησιμοποιήσιμα, «πράσινα» προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Τα προϊόντα αυτά που έχει εισάγει o Τιτάνας στην αγορά των ΗΠΑ με τις εμπορικές ονομασίες ProAsh και EcoTherm, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιώσιμες πρώτες ύλες στην παραγωγή δομικών υλικών και ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η αποκλειστική τεχνολογία του Τιτάνα μπορεί να προσφέρει διεθνώς μια λύση για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση περιοχών απόθεσης ιπτάμενης τέφρας, όπως και των γειτονικών τους κοινοτήτων.

Η πρώτη μονάδα για ξήρανση και ηλεκτροστατικό διαχωρισμό
Για τη νέα διαδικασία, η ST δημιούργησε την πρώτη βιομηχανική μονάδα στον κόσμο για ξήρανση και ηλεκτροστατικό διαχωρισμό του υλικού, στην ατμοηλεκτρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Brunner Island, της εταιρίας Talen Energy, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
Οι πιλοτικές της εγκαταστάσεις συνδυάζουν το νέο αποκλειστικό σύστημα ξήρανσης με την αποδεδειγμένα αποτελεσματική διαδικασία ηλεκτροστατικού διαχωρισμού της ST για την απομάκρυνση άκαυστου άνθρακα από την ιπτάμενη τέφρα για χρήση στην παραγωγή τσιμεντοειδών προϊόντων.

«Αυτό το πρωτοποριακό επίτευγμα αντανακλά τη δέσμευση του Τιτάνα για μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της καινοτομίας, καθώς σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε όλο το εύρος των κλάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δομικών υλικών», δήλωσε ο Βασίλης Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Titan America, θυγατρικής του Ομίλου στις ΗΠΑ. «Η ST χρησιμοποιεί μια επαναστατική διαδικασία εμπλουτισμού, η οποία μετατρέπει αποδοτικά την τέφρα. Δημιουργείται έτσι ένα ποιοτικό, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα δομικό υλικό, καθώς και ένα πλούσιο σε καύσιμο προϊόν για την τσιμεντοβιομηχανία και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».