Καθήκοντα Marketing Communications Manager στην πτηνοτροφική εταιρεία Αγγελάκης έχει αναλάβει η Ειρήνη Χαλκιά, στέλεχος με εμπειρία άνω των 20 ετών στη βιομηχανία της διαφημιστικής επικοινωνίας. Μέχρι πρότινος η κ. Χαλκιά εργαζόταν στη Β. Σ. Καρούλιας ως Senior Brand Manager, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί σε εταιρείες μεταξύ των οποίων οι Out of the Box PR, Ashley & Holmes και Bold Ogilvy & Mather.
Issue: Industry0022
Δεν αντικαθίσταται στο ΔΣ ο εκλιπών Αθ. Λαβίδας
Η Lavipharm ανακοίνωσε ότι, μετά την αναγγελία του αναπάντεχου και θλιβερού γεγονότος του θανάτου του προέδρου της Αθανασίου Λαβίδα, το ΔΣ αποφάσισε να συνεχίσει τη διαχείριση της εταιρείας χωρίς την αντικατάσταση του ελλείποντος. Το ΔΣ αποφάσισε τη ανασυγκρότησή του σε σώμα ως εξής: Μηνάς Τάνες του Γεωργίου, Πρόεδρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Βενετσιάνα-Λουκία Λαβίδα του Κωνσταντίνου, Αντιπρόεδρος, Εκτελεστικό Μέλος, Λητώ – Νίκη Ιωαννίδου του Αντωνίου, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Χρήστος Διαμαντόπουλος του Παναγιώτη, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Σοφία Εφραίμογλου – Κουνενάκη του Κωνσταντίνου, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Δημήτριος Χριστόπουλος του Παναγιώτη, Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος.
Έπεσαν οι υπογραφές για το φυσικό αέριο σε Ξάνθη και Δράμα
πεγράφη την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ Γεώργιο Κωτούλα, η σύμβαση για το έργο επέκτασης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με τη ΔΕΔΑ, το έργο αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των περιοχών αυτών, είναι προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι εργασίες επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου και παράλληλα με αυτές θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών. Το έργο θα ολοκληρωθεί σταδιακά έως το 2023. Σημειώνεται ότι το παραπάνω έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου, από τη ΡΑΕ, Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την κατασκευή 1.860 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου και περισσότερες από 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών σε 34 πόλεις της χώρας.
INFORM: Ενισχύει τη θέση της στις υπηρεσίες ασφαλούς διαχείρισης εγγράφων
Πρόσφατα η INFORM, μια από τις μακροβιότερες ελληνικές επιχειρήσεις, επέκτεινε το φάσμα των υπηρεσιών της μέσω της επένδυσης για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού 56,5% της Κυπριακής εταιρείας Cloudfin. Με αυτή την επένδυση η INFORM επεκτείνεται στις υπηρεσίες διαχείρισης, αυτόματης αναγνώρισης και καταχώρησης (Process Automation), όλων των τύπων παραστατικών και λοιπών εγγράφων (παραστατικά αγορών, εξόδων, συμβάσεις κλπ) με χρήση Machine Learning (ML) και διασύνδεση με ERP συστήματα. Πρόκειται για τη δεύτερη επένδυση που υλοποιεί η INFORM εντός του 2021, μετά την αύξηση του πλειοψηφικού ποσοστού της στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών NEXT DOCS ECM EXPERT S.R.L. και NEXT DOCS CONFIDENTIAL S.R.L., που είναι ήδη μέλη του Ομίλου. Συγκεκριμένα η INFORM LYKOS Ρουμανίας πλέον κατέχει το 80,59% της NEXT DOCS ECM EXPERT S.R.L. και το 80% της NEXT DOCS CONFIDENTIAL S.R.L.
Η BioNTech ανακοίνωσε τη νέα της επένδυση στη Σιγκαπούρη
Η BioNTech σκοπεύει να δημιουργήσει ένα περιφερειακό κέντρο και ένα νέο εργοστάσιο στη Σιγκαπούρη για τα εμβόλια της, ενισχύοντας την παρουσία της στην Ασία ως απάντηση για το θέμα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια του ιού COVID 19. Με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να αυξήσουν την τοπική παραγωγή εμβολίων για να διασφαλίσουν την πρόσβαση σε προμήθειες, αφού οι δυσλειτουργίες στην παραγωγή επιβράδυναν την ανάπτυξη των νέων δόσεων COVID-19 σε ορισμένες χώρες. Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο της BioNTech εκτός Ευρώπης.
Η εγκατάσταση της Σιγκαπούρης θα «αντιμετωπίσει πιθανούς πανδημικούς κινδύνους» στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ θα αυξήσει την παγκόσμια ικανότητα εφοδιασμού της BioNTech, αλλά και των λοιπών προϊόντων – επίσης πέρα από τα εμβόλια – με βάση την τεχνολογία (mRNA). Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δήλωσε ότι το εργοστάσιο της Σιγκαπούρης θα έχει εκτιμώμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων mRNA, μόλις τεθεί σε λειτουργία το 2023. Η BioNTech σχεδιάζει να ανοίξει το γραφείο της Σιγκαπούρης το 2021 και αναμένει ότι το εργοστάσιο θα λειτουργήσει έως το 2023, δημιουργώντας έως και 80 θέσεις εργασίας στη Σιγκαπούρη.
Alfa Wood: Ολοκληρώθηκε το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα
Τα αναπτυξιακά σχέδια του Oμίλου Αlfa Wood δεν ανακόπηκαν από την πανδημία, καθώς από τις 15-4-2021 τέθηκε σε λειτουργία και η 3η εργοστασιακή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στους Μαυραναίους Γρεβενών. H συνολική ηλεκτρική ισχύς του εργοστασίου ανέρχεται στο 1 MW και η συνολική ισχύς όλων των εργοστασίων του Ομίλου στα 3 ΜW. Η νέα βιομηχανική μονάδα καταλαμβάνει μια έκταση 10.000 τ.μ., με το κόστος της επένδυσης να ανέρχεται περίπου στα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα του Ομίλου, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017, ενώ η δεύτερη μονάδα με έδρα τη ΒΙΠΕ Λάρισας ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2020. Κοινός στόχος όλων των αντίστοιχων μονάδων παραγωγής του Ομίλου Alfa Wood είναι η αξιοποίηση όλων των υπολειμμάτων ξύλου, που προκύπτουν από την παραγωγική διεργασία των βιομηχανιών επεξεργασίας του, η αξιοποίηση των υπολειμμάτων ξύλου που ανευρίσκονται στη φύση, καθώς και αυτών που απορρίπτονται από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά το φυσικό περιβάλλον.
«Ανάσα» 5,5% για τη βιομηχανική παραγωγή το Μάρτιο
«Άλμα» της τάξεως του 5,5% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2020, έναντι αύξησης 0,03% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Τα παραπάνω στοιχεία δίνει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, συμπληρώνοντας ότι ο δείκτης του κλάδου της βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Μάρτιο 2021 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021. Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Μαρτίου 2021 με τους αντίστοιχους δείκτες του Μαρτίου 2020, οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και στις άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.
Η «ανάσα» του γενικού δείκτη, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από την αύξηση κατά 17,6% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, κατά 3,4% του Δείκτη Μεταποίησης και κατά 0,8% του Δείκτη Παροχής Νερού. Στην αύξηση του δείκτη μεταποίησης συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, κατασκευής ειδών ένδυσης, ποτοποιίας, παραγωγής βασικών μετάλλων.
2. Από τη μείωση κατά 4,3% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μεταβολή του δείκτη του διψήφιου κλάδου εξόρυξης μεταλλευμάτων.
Pyramis: «Πράσινο φως» για αναβίωση της παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών
Σε συμφωνία φαίνεται να κατέληξαν ο επιχειρηματίας Νίκος Μπακατσέλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pyramis και ο γερμανικός όμιλος BSH, σχετικά με το πρώην εργοστάσιο της Πίτσος στο Ρέντη. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Pyramis θα αποκτήσει μέρος του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου, προχωρώντας σε επένδυση για τη δημιουργία δύο γραμμών παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν μέσα από σχετική επιστολή του κ. Μπακατσέλου προς τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, στην οποία αναφέρει ότι: «Όπως ενημερώθηκα σήμερα από την διοίκηση της εταιρείας η πρόταση μας για αγορά μέρους του παραγωγικού εξοπλισμού του εργοστασίου έχει γίνει δεκτή. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην αποσαφήνιση του περιεχομένου της συμφωνίας και στην υλοποίηση της επένδυσης από πλευράς μας, δύο γραμμών παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών». Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο η Pyramis είχε καταθέσει πρόταση για την ενοικίαση του εργοστασίου της Πίτσος, με δυνατότητα απόκτησής του, ενώ η προαναφερθείσα συμφωνία προβλέπει την εξαγορά μόνο μέρους του εξοπλισμού του εργοστασίου.
Ευ. Μαρινάκης: Επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια
Στην επένδυση που υλοποίησε πρόσφατα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ναυτιλιακού ομίλου Capital, Βαγγέλης Μαρινάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προαναγγέλλοντας και άλλες επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Κάναμε αυτήν την επένδυση, διότι βλέπουμε από τη δουλειά μας και τους ανθρώπους του κλάδου, την τάση στην πράσινη ενέργεια» σημείωσε, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους επενδύσεις συμβάλλουν όχι μόνο στην κερδοφορία, αλλά και στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε δε ότι θα εξετάσει κι άλλες ευκαιρίες στην πράσινη ενέργεια. «Όταν βρίσκεται στη ναυτιλία, είσαι υποχρεωμένος να κοιτάξεις επενδύσεις με πράσινο περιεχόμενο», σημείωσε.
Την ίδια στιγμή, σε τροχιά έχουν τεθεί από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επενδύσεις της τάξεως του 1,3 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αντλησιοταμιευτικού έργου της Αμφιλοχίας, ύψους περίπου 500 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, η εταιρεία είναι έτοιμη το προσεχές διάστημα να ξεκινήσει την κατασκευή και τη σταδιακή παράδοση σε λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 430 MW, με το ύψος των έργων να υπολογίζονται σε 804 εκ. ευρώ. Με τους ρυθμούς αυτούς, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα διαθέτει σε λειτουργία μέχρι το 2022 ΑΠΕ συνολικής ισχύος μεταξύ 1,8 GW με 2 GW. Μεταξύ αυτών, το αιολικό πάρκο ισχύος 330 MW στον Καφηρέα της Εύβοιας, το αιολικό στην περιοχή Ταράτσα της Βοιωτίας ισχύος 30 MW και ακόμα ένα ισχύος 67 MW στην Ευρυτανία. Στη φάση κατασκευής βρίσκονται και μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο ισχύος 2,4 MW, μέσω ΣΔΙΤ και με προϋπολογισμό 123 εκ. ευρώ.