SUNLIGHT: Με προϊόντα μολύβδου και λιθίου στην αγορά της Αμερικής

Η SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, παρουσίασε την πλήρη γκάμα προϊόντων μολύβδου και λιθίου (Li.ON FORCE) στην κορυφαία διεθνή έκθεση εξοπλισμού μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας και χειρισμού υλικών (material handling) PROMAT 2021. Προσαρμόζοντας τις προϊοντικές λύσεις για να ανταποκριθεί στις απαιτητικές ανάγκες της Αμερικάνικης αγοράς, η SUNLIGHT σκοπεύει να αποτελέσει και εκεί ισχυρό παίχτη στον κλάδο βιομηχανικών μπαταριών.

O Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δωρίζει ιατρικό εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

 

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ προχωρά σε δωρεά εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Ο Όμιλος υλοποιεί «Έναν άθλο ακόμα για την Υγεία» και χορηγεί ένα πλάγιο Δωδεκαδακτυλοσκόπιο καθώς και ειδικό εξοπλισμό ακτινοπροστασίας, αναγκαία για την έναρξη της λειτουργίας νέας αίθουσας προχωρημένων επεμβατικών ενδοσκοπήσεων πεπτικού συστήματος και την εφαρμογή θεραπευτικής ECRP στο Νοσοκομείο.

Viohalco: Σε θεσμικούς επενδυτές έως και 25 εκατ. μετοχές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Στα δύο ευρώ ανά μετοχή έκλεισε το placement της Viohalco για τη διάθεση 25.000.000 μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές, μέσω της διαδικασίας επιταχυνόμενης κατάρτισης βιβλίου προσφορών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, οι μετοχές που διατίθενται αντιστοιχούν στο 6,66% της Eλβαλχαλκόρ, ενώ η Viohalco έχει συμφωνήσει σε περίοδο δέσμευσης 60 ημερών. Η διαδικασία placement εκτιμάται ως πολύ σημαντική, όσο και αναμενόμενη, ενώ σκοπό έχει την ενίσχυση της ρευστότητας της Viohalco αλλά και τη διεύρυνση της διασποράς της ΕlvalHalcor.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσής της από 26 Απριλίου 2021, η Viohalco S.A. έχει ολοκληρώσει τη διάθεση 25.000.000 μετοχών με ιδιωτική τοποθέτηση σε τιμή 2 ευρώ ανά Διατεθείσα Μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., σε θεσμικούς επενδυτές μέσω της διαδικασίας επιταχυνόμενης κατάρτισης βιβλίου προσφορών.

Τα ακαθάριστα έσοδα της Viohalco από τη Συναλλαγή ανέρχονται σε 50.000.000 ευρώ. Οι Διατεθείσες Μετοχές αντιστοιχούν σε ποσοστό 6.66 % του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Eταιρείας. Αμέσως μετά το διακανονισμό της Συναλλαγής, η Viohalco θα κατέχει 318.111.475 μετοχές στην Εταιρεία, ήτοι 84,78% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Η ημερομηνία συναλλαγής για τη Συναλλαγή είναι η 27η Απριλίου 2021 και ο διακανονισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου 2021».

Νέο εργοστάσιο μπαταριών από την Porsche στη Γερμανία

Ένα νέο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών έχει «στα σκαριά» η Porsche, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στον τομέα της ηλεκτρικής κινητικότητας. Το νέο εργοστάσιο θα βρίσκεται στα νότια της Γερμανίας και θα παράγει μπαταρίες υψηλής τάσης για ηλεκτρικά οχήματα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Oliver Blume σε συνέντευξη του Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. «Οι κυψέλες μπαταριών αποτελούν βασική τεχνολογία για τη βιομηχανία αυτοκινήτων στη Γερμανία, την οποία πρέπει να έχουμε στη χώρα μας», δήλωσε ο Oliver Blume στην εφημερίδα σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί την Κυριακή.

«Η Porsche θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό», τόνισε, προσθέτοντας ότι το νέο αυτό εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην πόλη Swabian. Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίοι βασίζονται κυρίως σε προμηθευτές μπαταριών από την Ασία, προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εξωτερικό σε μία εποχή που η παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξάνεται ώστε οι κατασκευαστές να πληρούν τις ολοένα και πιο αυστηρές προδιαγραφές ρύπων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Νέα έργα αναλαμβάνει η Mytilineos σε Ισπανία και Χιλή

Η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), ανακοινώνει την ανάληψη νέου έργου για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή (EPC) ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 28 MW στην Ισπανία, με τη θυγατρική της Ellomay Capital Ltd, την Ellomay Solar S.L.U. Στη σύμβαση περιλαμβάνονται οι βοηθητικές εγκαταστάσεις για την έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο, καθώς και η παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης (O&M) για δύο έτη. Ο Τομέας RSD αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες, βάσει της συμφωνίας, εντός 9 μηνών από την παραλαβή της Ειδοποίησης Έναρξης Εργασιών. Η συμφωνία EPC προβλέπει ένα σταθερό και κατ’ αποκοπή ποσό ύψους €15.32 εκατ. για την πλήρη εκτέλεση των έργων.
Ακόμα, η εταιρεία ανακοινώνει μία επιπλέον EPC συμφωνία με την EnfraGen LLC για 10 έργα 12,5 MWp το κάθε ένα (συνολικής δυναμικότητας 125MWp). Όλα τα έργα βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της Χιλής και πρόκειται να κατασκευαστούν σε δύο φάσεις, ξεκινώντας από τα τέλη Απριλίου, έως τα τέλη Ιουνίου του 2021. Για το έργο αυτό, ο Τομέας RSD συνεργάζεται με την Elector S.A., με τη σύμβαση να ανέρχεται σε $76,8 εκατ.

 

Lavipharm: Έμφαση στην ανάπτυξη προϊόντων και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης

Ενίσχυση παρουσίασαν τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Lavipharm κατά το 2020, σημειώνοντας αύξηση πωλήσεων παρά την έκρηξη της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Lavipharm παρουσίασε αύξηση 12,1%, προερχόμενη κυρίως από άνοδο των πωλήσεων εντός Ελλάδος, και διαμορφώθηκε σε 37,6 εκατ. ευρώ από 33,6 εκατ. ευρώ το 2019, επιβαρυμένος με rebates και clawbacks ύψους 4 εκατ. ευρώ το 2020 από 3,6 εκατ. ευρώ το 2019. Όπως σημειώνει η διοίκηση, και το 2020, η Lavipharm συνέχισε την στρατηγική της,
δίνοντας έμφαση στις διεθνείς πωλήσεις των διαδερμικών της συστημάτων και παράλληλα ισχυροποιώντας την εγχώρια δραστηριότητά της. Επιπλέον, διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τις επενδύσεις στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, ειδικά στους τομείς των OTC και δερμοκαλλυντικών. Στόχος του 2020 ήταν να ενισχύσει την ηγετική της θέση στην κατηγορία της αντισηψίας, όπου διατήρησε τις πωλήσεις, καθώς και την κερδοφορία του μεγαλύτερου στη συγκεκριμένη κατηγορία brand της Εταιρείας, Betadine. Ακόμα, στις 05/08/2020, η Lavipharm ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την πολυεθνική εταιρεία Zentiva, η οποία κατέχει ηγετική παρουσία στον τομέα των γενόσημων φαρμάκων, για την εισαγωγή, ιατρική ενημέρωση και διανομή των προϊόντων στην ελληνική αγορά. Τέλος, σύμφωνα με τη διοίκηση της Lavipharm, η στρατηγική της εταιρείας προϋποθέτει τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης της και για το λόγο αυτό, η Εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 1,5 εκατ., οι οποίες περιλαμβάνουν και νέο μηχανολογικό εξοπλισμό.

 

Το φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού της ΤΙΤΑΝ

Ιδιαίτερο βάρος φαίνεται να ρίχνει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Το 2020 ήταν μια χρονιά ορόσημο στον τομέα αυτό, καθώς εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Digital Center of Competence) του Ομίλου, ως μέρος των δράσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητάς του, καθώς και της ανάπτυξης νέων τρόπων σύνδεσης με τους πελάτες του.

Το εν λόγω κέντρο αποτελεί συνέχεια της «Ψηφιακής Πρωτοβουλίας» του Ομίλου, που ξεκίνησε το Μάιο του 2017. Στα αποτελέσματα του τετραετούς προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού του Τιτάνα, καθώς και το τι έπεται, αναφέρθηκαν ο Αντώνης Κύρκος, Group Transformation and Strategic Planning Director και ο Φωκίων Τασούλας, Group Innovation and Technology Director του Ομίλου, στο πλαίσιο του webinar της Cemtech, «Digitalisation and cement plant optimisation». Σύμφωνα με τα στελέχη, η παραγωγικότητα αυξήθηκε έως και 10% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό βελτιώθηκε ο δείκτης αξιοπιστίας των γραμμών παραγωγής.

Παράλληλα, το κόστος των logistics μειώθηκε έως 7%. Στο διάστημα αυτό, ο Όμιλος ανέπτυξε μια ενσωματωμένη real-time πλατφόρμα δεδομένων η οποία συνδέει τα δεδομένα από όλα τα τμήματα της παραγωγής, ενώ ξεκίνησε τον σχεδιασμό των επόμενων projects σε έξι διαστάσεις (6D). Ακόμα, έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων, μέσω της επανακατάρτισής τους. Στα προσεχή πλάνα του Τιτάνα βρίσκονται μεταξύ άλλων η ανάπτυξη/επέκταση επιτυχημένων πιλοτικών projects και η διασύνδεση της παραγωγής με την εφοδιαστική αλυσίδα, την πλατφόρμα δεδομένων και την πελατειακή εμπειρία.

Chipita: Σε τροχιά η εξαγορά από τη Mondelez και το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Προ των πυλών βρίσκεται η εξαγορά της Chipita από την αμερικανική Mondelez, μια συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά τα τελευταία τρία χρόνια και φαίνεται επιτέλους να «κλείδωσε». Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός των προσεχών ημερών, μόλις μπουν και οι σχετικές υπογραφές, ωστόσο πληροφορίες θέλουν το ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα επίπεδα του 1,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα deal με το οποίο η Mondelez ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στην κατηγορία των σνακ, στην οποία δραστηριοποιείται η Chipita. Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λαμπίρη για το FOODReporter, το πιθανότερο σενάριο, είναι εταιρείες που ενοποιούνται στον όμιλο Chipita, όπως είναι η Νίκας, να μείνουν εκτός της συμφωνίας.

Στο επίκεντρο οι νέες γραμμές παραγωγής
Στα σχέδια πάντως της ελληνικής εταιρείας φαίνεται να παραμένει η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής κρουασάν στις ΗΠΑ, με το πλάνο να έχει τεθεί σε τροχιά από το 2019, όταν προέβη στην εξαγορά του 51% της EPTA America. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Σωτήρης Σεϊμανίδης, New Business Development της Chipita, μιλώντας σε εκδήλωση της Enterprise Greece για τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην αγορά των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο κ. Σεϊμανίδης σημείωσε ότι η εταιρεία είναι πολύ κοντά στην επιλογή τοποθεσίας για την κατασκευή του εργοστασίου, με τη διαδικασία να οδεύει προς ολοκλήρωση μέσα στο καλοκαίρι, μετά από επίσκεψη κλιμακίου της εταιρείας στις υποψήφιες περιοχές.

Πάντως, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει μέχρι στιγμής η πολιτεία της Τζόρτζια. Σήμερα, η Chipita διαθέτει οκτώ ιδιόκτητα εργοστάσια με 38 γραμμές παραγωγής σε Ελλάδα, Ρουμανία (όπου σχεδιάζεται επίσης επέκταση της παραγωγής κατά 60%, με νέο κτίριο σε έκταση 15.000 τ.μ.), Βουλγαρία, Ρωσία, Τουρκία και Σλοβακία, με τις συνολικές παραγωγικές εγκαταστάσεις να ανέρχονται, μαζί με τις κοινοπραξίες, σε 14.