-->

Πώς η τεχνολογία διασφαλίζει την ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας

Έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στην ακεραιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδες έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Θεοδώρου, Δρ. Ευάγγελος Θεοδώρου, μιλώντας στο συνέδριο Logistics 4.0 II που διοργάνωσε το Supply Chain Institute. Στην παρουσίασή του με θέμα «Τεχνολογίες για την εξασφάλιση της ακεραιότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας», ο Δρ. Θεοδώρου, ξεκίνησε σημειώνοντας ότι ως ακεραιότητα ορίζεται όταν το κάθε προϊόν που διακινείται φτάνει στο σωστό προορισμό, στο σωστό χρόνο και στη σωστή κατάσταση. Πέραν της συνοπτικής παρουσίασης των διαθέσιμων τεχνολογιών (ταυτοποίησης, κωδικοποίησης, serialization, aggregation, ιχνηλασιμότητας, connected automation, κοκ), αναδείχθηκε η αξία της διασυνδεσιμότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα (Logistics 4.0) σαν επέκταση της διασυνδεσιμότητας στην παραγωγική διαδικασία (Industry 4.0). Τέλος, ο Δρ. Θεοδώρου στάθηκε στην ανάγκη διάκρισης μεταξύ των επιχειρησιακών στόχων (business goals) και των εργαλείων υλοποίησης τους (technologies).

 

 

Google cloud και Siemens επενδυουν στην τεχνητή νοημοσύνη στα εργοστάσια

Δύο τεχνολογικοί γίγαντες ένωσαν πρόσφατα τις δυνάμεις τους, για να αναπτύξουν λύσεις βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) για τη βιομηχανική παραγωγή. Ειδικότερα, το Google Cloud θα συνεργαστεί με τη Siemens για να βελτιστοποιήσει τις εργοστασιακές διαδικασίες και να φέρει την καινοτομία στον εργοστασιακό αυτοματισμό. Η Siemens σχεδιάζει να ενσωματώσει το data cloud και τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης / μηχανικής μάθησης του Google Cloud, στις λύσεις εργοστασιακού αυτοματισμού που παρέχει. Το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο βιομηχανικής αυτοματοποίησης της Siemens, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική ανάλυση δεδομένων και άλλες λειτουργίες ΤΝ του Google Cloud, θα επιτρέψουν στα εργοστάσια να εφαρμόσουν και να διαχειριστούν την τεχνητή νοημοσύνη σε μεγάλη κλίμακα. Η πρόβλεψη της φθοράς των μηχανημάτων και η βελτίωση της οπτικής επιθεώρησης των προϊόντων είναι δύο σημαντικοί τομείς όπου οι λύσεις ΤΝ μπορεί να είναι επωφελείς. Επίσης, μπορεί να επιτρέψει στους υπαλλήλους να «απελευθερωθούν» από κάποιες επαναλαμβανόμενες, μονότονες εργασίες.

Schneider Electric: Σύμμαχος των βιομηχανιών στην αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση

Στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης Hannover Messe, η Schneider Electric προχώρησε σε πλήθος ανακοινώσεων. Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την έναρξη του Service and Modernization Plan, μιας νέας υπηρεσίας συντήρησης και εκσυγχρονισμού. Ο στόχος και το αποτέλεσμα της νέας υπηρεσίας για τους πελάτες, είναι να ισχυροποιήσει τις επιχειρήσεις μέσω ψηφιοποιημένου ηλεκτρικού εξοπλισμού. Επιπλέον, η Schneider Electric παρουσίασε την έκδοση 21.1 του EcoStruxure Automation Expert, το σύστημα αυτοματισμού που επικεντρώνεται στο λογισμικό. Μεταξύ άλλων εξελίξεων, το EcoStruxure Automation Expert V21.1 περιλαμβάνει: βελτιωμένη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, διαγνωστικά, δυνατότητες ανακάλυψης και ανάθεσης, καθώς και διευρυμένες βιβλιοθήκες και υποστήριξη γλώσσας. Ακόμη, η βελτιωμένη ενσωμάτωση με την πλατφόρμα συστήματος AVEVA διασφαλίζει ότι οι πελάτες του EcoStruxure Automation Expert μπορούν να επωφεληθούν από το λογισμικό της AVEVA για εφαρμογές εποπτείας, εταιρικών SCADA, MES και IIoT με ελάχιστη μηχανική επιβάρυνση. Η Schneider Electric προτρέπει τις βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας να αξιοποιήσουν τα οφέλη της καθολικής αυτοματοποίησης, της βιωσιμότητας και της ψηφιοποίησης.

Φυσικό Αέριο: Ανοίγει ο δρόμος προς την Καβάλα

Η Καβάλα αποτελεί την τελευταία προσθήκη στο εγχώριο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, με τα έργα για την υλοποίηση των σχετικών υποδομών να ξεκινούν άμεσα. Μετά την Ξάνθη, τη Δράμα, την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προσυμβατικό έλεγχο για το έργο στην πόλη της ακριτικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δίνοντας το «πράσινο φως» της υλοποίησης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΔΑ και του αναδόχου του έργου στην Καβάλα, της εταιρείας «ΑΒΑΞ Α.Ε.». Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2023. Το έργο στην πόλη της Καβάλας είναι προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου διανομής φυσικού αερίου θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες που έχουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια της πόλης, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικοί χώροι κ.ά. Μετά την Καβάλα, σειρά θα πάρει η πόλη της Ορεστιάδας, για την οποία η διαδικασία της οριστικής έγκρισης του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά : «Με την έλευση του φυσικού αερίου, το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί σημαντικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η περιοχή θα αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά, ενώ θα ενισχυθεί η απασχόληση και η τοπική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλα τα στάδια υλοποίησης του έργου»

Απαραίτητη η μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία

Η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή κάθε χώρας, ενώ σχετίζονται άμεσα με το παραγωγικό μοντέλο της, τη βιομηχανία, και την ποιότητα ζωής. Τα παραπάνω σημειώνει η ερευνητική ομάδα του ΙΟΒΕ, που ανέλαβε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις να χαρτογραφήσει τον ελληνικό τομέα ενέργειας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 2019, το 23,8% της ενέργειας που παράχθηκε στη χώρα καταναλώθηκε στη βιομηχανία (από 40,8% το 1990). Ωστόσο, την ίδια χρονιά, η ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα είχε τις ακριβότερες τιμές χονδρικής σε ολόκληρη την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές κρίνουν απαραίτητη τη διατήρηση των υφιστάμενων και την εφαρμογή νέων μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Μια μείωση 10% στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα προσέθετε σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και 21.500 νέες θέσεις εργασίας, σημειώνεται χαρακτηριστικά. Οι ερευνητές καταλήγουν σε μια δέσμη προτάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού. Ειδικότερα, οι 4 άξονες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί επενδυτική έμφαση είναι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η ανάπτυξη της παραγωγής ενέργειας με ΑΠΕ, η αναβάθμιση και ενίσχυση υποδομών στα δίκτυα ενέργειας για διευκόλυνση των ΑΠΕ και σταδιακή σύζευξη τομέων τελικής κατανάλωσης ενέργειας, και τέλος η δίκαιη μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από το λιγνίτη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μακροχρόνιας στρατηγικής για την ενεργειακή μετάβαση, περιλαμβάνονται και κάποιες πιο «εξωτικές» πολιτικές, βασισμένες σε νέες τεχνολογίες οι οποίες ακόμη είναι ανώριμες ή ασύμφορες, όπως η δέσμευση και αποθήκευση εκλυόμενου άνθρακα, μέθοδοι χημικής αποθήκευσης ενέργειας, ή η εκτεταμένη χρήση υδρογόνου σε

 

Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

 

Ο ρόλος της βιομηχανίας, και δη της μεταποίησης, στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας βρέθηκε στο επίκεντρο της διαδικτυακής συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη με τα μέλη της Ελληνικής Παραγωγής. Στη μεγάλη ανθεκτικότητα που επέδειξε η ελληνική μεταποίηση και την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, σύμφωνα και με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής, Μ. Στασινόπουλος: «Για τον παραγωγικό κόσμο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τον συνολικό μετασχηματισμό της χώρας και τη θεμελίωση ενός αναπτυξιακού υποδείγματος περισσότερο παραγωγικού, καινοτόμου και εξωστρεφούς, κυρίως όμως, περισσότερο ανθεκτικού απέναντι σε δυνητικές κρίσεις. Η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και η σημαντική αύξηση των εξαγωγών, συνέβαλε στον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας». Πρωτόγνωρη η αναλογία των ιδιωτικών επενδύσεων

Ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε τα μέλη της Ελληνικής Παραγωγής ότι «καθώς οδεύουμε προς την επόμενη μέρα της πανδημίας, κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης αποτελεί η μείωση του επενδυτικού κενού που χαρακτήρισε την Ελληνική Οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες προκαλώντας ανεργία, μειώσεις μισθών, μείωση εξωστρέφειας και ανατροπή της δημοσιονομικής ισορροπίας καθώς και του εξωτερικού ισοζυγίου». Στη συνέχεια ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι «εμπεριέχει κάθε είδους μεταρρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων αφορούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και βασικές πρωτοβουλίες μέσα από δάνεια και συγκεκριμένες τομεακές επιδοτήσεις» και πως «πρώτη φορά επενδυτικό εργαλείο έχει τόσο μεγάλη αναλογία