Αυτό είναι το νέο ΔΣ του ΣΕΒΙΠΕΘ

Μετά τις εκλογές του Συνδέσμου Eπιχειρήσεων Bιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, που ανέδειξαν τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συγκλήθηκε το πρώτο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 19 Απριλίου 2021 για την ανάδειξη του νέου ΔΣ. Ομόφωνα συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ως εξής:
Πρόεδρος: Αναστάσιος Πολυζωίδης, Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης, Γεν. Γραμματέας: Ευστράτιος Σαράντου, Ταμίας: Βασίλειος Κεχαγιάς, Μέλος: Παύλος Ακριτίδης, Μέλος: Μαρία Μαραντίνη, Μέλος: Πρόδρομος Τανταλίδης.

Φυσικό αέριο: Αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση με πρωταγωνιστή τη βιομηχανία

 

Ενισχυμένη κατά 4,56% εμφανίζεται η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στο πρώτο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας στις 17,64 Τεραβατώρες (TWh), από 16,87 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Ως προς τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη κατανάλωση καταγράφεται από τους ηλεκτροπαραγωγούς με 9,31 TWh, καλύπτοντας ποσοστό 52,78% της ζήτησης. Ενισχυμένη σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020 είναι η κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω των δικτύων διανομής, με 5,44 TWh, που αντιστοιχούν περίπου στο 31% της ζήτησης. Οι εγχώριες βιομηχανίες και το CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) καταγράφουν κατανάλωση 2,89 ΤWh, καλύπτοντας ποσοστό 16,39% επί της ζήτησης. ‘

 

SARMED: Νέες συνεργασίες για την αποθήκευση προϊόντων κατάψυξης

Με μία ανανέωση συμφωνίας και μια νέα συνεργασία, η SARMED ενισχύει τη θέση της στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων σε συνθήκες κατάψυξης. Ειδικότερα, η SARMED μόλις ανακοίνωσε τη σύναψη νέας συνεργασίας με την εταιρεία ΚΟΝΒΑ Α.Ε.Β.Ε. για την αποθήκευση σε συνθήκες κατάψυξης των προϊόντων της στις εγκαταστάσεις της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, οι οποίες διακρίνονται για τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας στην αποθήκευση ψυχόμενων προϊόντων.

Η ΚΟΝΒΑ Α.Ε.Β.Ε αποτελεί σήμερα μια από τις πιο προηγμένες βιομηχανίες επεξεργασίας ψαρικών στην Ευρώπη και κινείται σε συνεχείς αναπτυξιακούς ρυθμούς κατέχοντας σταθερά την πρώτη θέση στο χώρο της κονσερβοποίησης ιχθυηρών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Επίσης, η εταιρεία PESCANOVA Hellas ΕΠΕ, ικανοποιημένη από τη συνεργασία της με τη SARMED τα 3 τελευταία χρόνια για την αποθήκευση των προϊόντων της σε συνθήκες κατάψυξης στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της SARMED στη Μάνδρα Αττικής και τη διανομή αυτών σε όλη την Ελλάδα προχώρησε στην ανανέωση της συνεργασίας για 1 ακόμα έτος.

Το πρώτο νομοθετικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε η Κομισιόν

Νέους κανόνες και δράσεις με στόχο να καταστεί η Ευρώπη παγκόσμιος κόμβος αξιόπιστης Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) προτείνει η Κομισιόν. Πρόκειται για το πρώτο νομικό πλαίσιο για την ΤΝ παγκοσμίως, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα συντονισμένο σχέδιο με τα κράτη μέλη που θα εγγυάται την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα ενισχύει την αποδοχή της ΤΝ, τις επενδύσεις και την καινοτομία σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος για «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή», δήλωσε σχετικά: «Με αυτούς τους κανόνες-ορόσημο, η ΕΕ πρωτοστατεί στην ανάπτυξη νέων παγκόσμιων προτύπων ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Καθορίζοντας τα πρότυπα, μπορούμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια τεχνολογία βασιζόμενη σε δεοντολογικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο και να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ παραμένει ανταγωνιστική καθ’ όλη τη διαδικασία. Οι κανόνες μας, διαχρονικοί και φιλικοί προς την καινοτομία, θα παρεμβαίνουν όπου είναι απολύτως αναγκαίο: όταν διακυβεύονται η ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.»

Motor Oil: Ενισχυμένο πλάνο επενδύσεων παρά την πτώση του τζίρου

Στα 6,12 δισ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του ομίλου Motor Oil Hellas το 2020, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, μειωμένος κατά 34,70% σε σχέση με το 2019, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να είναι σαφείς, χωρίς ωστόσο να «φρενάρουν» τα πλάνα του ομίλου.

Η διοίκηση της εισηγμένης σχεδιάζει περαιτέρω ενίσχυση των επενδυτικών της σχεδίων για φέτος, τα οποία αναμένεται να αγγίξουν τα 240 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, στα αποτελέσματα του 2020 συνέβαλε η μείωση του μέσου όρου των τιμών των προϊόντων πετρελαίου (εκφρασμένες σε δολάρια ΗΠΑ) κατά 37,08%, η ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (μέση ισοτιμία) κατά 2,03% και η μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 10,12%.

Η σημαντική υστέρηση του όγκου πωλήσεων το 2020 σε σχέση με το 2019 οφείλεται αφενός στην προγραμματισμένη περιοδική συντήρηση του συγκροτήματος υδρογονοπυρόλυσης του διυλιστηρίου που πραγματοποιήθηκε το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020 και αφετέρου στις έκτακτες συνθήκες που επικράτησαν σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19.

Στην CVC Capital περνά η Δωδώνη

Συνεχίζεται η επέλαση του αμερικανικού fund CVC Capital Partners στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία, καθώς μετά την εξαγορά του ομίλου εταιριών τροφίμων Vivartia, στον οποίο ανήκει η ΔΕΛΤΑ, εισέρχεται στη ΔΩΔΩΝΗ. Ειδικότερα, η SI Foods, ο βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε και η CVC ανακοινώνουν ότι προχωρούν σε συμφωνία για την από κοινού ιδιοκτησία της SI Foods Holding Ltd (SIF), σύμφωνα με την οποία η CVC Fund VII αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ιδιοκτήτες της SI Foods παραμένουν ενεργοί μέτοχοι, διατηρώντας τη διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗ, των θυγατρικών εταιρειών και των λειτουργιών της. Η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει τη βάση τόσο για την SIF όσο και για την ΔΩΔΩΝΗ, για την περαιτέρω ανάπτυξη κυρίως στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων, καθώς και σε παρεμφερείς κατηγορίες τροφίμων μέσω επενδύσεων και πιθανών εξαγορών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΩΔΩΝΗ ιδιωτικοποιήθηκε το 2012 με την πώληση των μετοχών της στην SI Foods Ltd, έναν επιχειρηματικό επενδυτικό όμιλο στον οποίο μετέχει και η Lime Capital Partners Ltd. Από την ιδιωτικοποίηση της έως σήμερα, οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες έχουν πετύχει σημαντική αναδιοργάνωση της εταιρείας, επενδύοντας κεφάλαια στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, στην ανάπτυξη της οργανωτικής δομής και στην ενίσχυση των πωλήσεων και της εμπορικής παρουσίας. Ο κος Τom Seepers, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία που ξεκινάμε με την CVC, η οποία θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα μετασχηματισμού και προόδου της ΔΩΔΩΝΗ σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο, διατηρώντας την σταθερότητα και την ασφάλεια που προσφέρουμε τόσο στους εργαζομένους μας, όσο και στους προμηθευτές μας».

 

Η Gizelis Robotics καλεί τις βιομηχανίες να μεταβούν στην εποχή των smart factories

Η ελληνική εταιρεία ρομποτικών λύσεων, προϊόντων και βιομηχανικών εφαρμογών, Gizelis Robotics, κάνει «διεθνή καριέρα» μέσω της πρόσφατης συνεργασίας της με την βιομηχανία Calpak, για τη δημιουργία του πρώτου smart factory στη χώρα. Για του λόγου το αληθές, το 1ο «έξυπνο» ελληνικό εργοστάσιο παρουσιάστηκε στο φετινό ψηφιακό σαλόνι της κορυφαίας έκθεσης τεχνολογίας στον κόσμο, στην Hannover Messe.

Πιο αναλυτικά, η Gizelis Robotics, με την εισαγωγή ρομποτικών βραχιόνων πέτυχε να αυτοματοποιήσει την γραμμή κατασκευής boilers και τις εργασίες διαμόρφωσης συγκόλλησης, διακίνησης και συναρμολόγησης της Calpak, ενώ ακολούθησε και η πλήρης αυτοματοποίηση της δεύτερης γραμμής παραγωγής ηλιακών συλλεκτών. Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο της βιομηχανίας επισκέφθηκε πρόσφατα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις πλήρως αυτοματοποιημένες εγκαταστάσεις. Οι καινοτομίες στο εργοστάσιο της Calpak εντάσσονται στα σημαντικά ολοκληρωμένα έργα Industry 4.0 που έχει υλοποιήσει η Gizelis Robotics στην ελληνική βιομηχανία, κάνοντας πράξη το smart manufacturing. Συνέβαλε ουσιαστικά στην εφαρμογή του πρώτου campus network (ιδιωτικό δίκτυο) στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την COSMOTE και την Ericsson.

Ο κ. Παναγιώτης Λάγιος, Μηχανολόγος Μηχανικός, CTO & Cofounder της Gizelis Robotics σημειώνει: «Η Gizelis Robotics συνεισφέρει δυναμικά στην ανάπτυξη του smart manufacturing στην Ελληνική και διεθνή βιομηχανία. Καλούμε τις Ελληνικές και διεθνείς βιομηχανίες να αναπτύξουμε από κοινού έργα Industry 4.0 με υλοποίηση έξυπνων ρομποτικών αυτοματισμών και 4GLTE/5G δικτύων που βελτιώνουν την παραγωγικότητα, μειώνουν το κόστος, και απογειώνουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία».

 

Τι γυρεύει ο ουγγρικός κολοσσός Tungsram στην Ελλάδα;

Ένα καλό ερώτημα, για όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της εξοικονόμησης ενέργειας και ειδικότερα του φωτισμού. Η ιστορική βιομηχανία Tungsram, μέλος της Tungsram Group, ιδρύθηκε το 1896, εξελίχθηκε σε βασικό προμηθευτή λαμπτήρων γυαλιού σε όλη την Ευρώπη και σήμερα διαθέτει 5 εργοστάσια στην Ουγγαρία, ενώ εξάγει σε περισσότερες από 100 αγορές.

Βιομηχανικό Led με αισθητήρες
Τι αναζητεί τελικά η γηραιά πλην όμως σιδηρά αυτή κυρία της βιομηχανίας στην Ελλάδα; Πηγή που έχει άμεση επαφή με την ουγγρική εταιρεία, η ΑLX Greece τηρεί σιγήν ιχθύος. Φαίνεται πάντως ότι μέσω κυρίως κατασκευαστικών εταιρειών η Tungsram, έχει κλείσει συμβάσεις για την αντικατάσταση σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις παλαιών φωτιστικών από νέα τεχνολογίας LED.

Δεν είναι όμως μόνο το βιομηχανικό Led που «πουλά» η ουγγρική βιομηχανία, αλλά η δυνατότητα της ενσωμάτωσής του μέσω ασύρματου δικτύου, σε ένα προηγμένο σύστημα ελέγχου που μεγιστοποιεί την αποδοτικότητα. Στο βιομηχανικό φωτιστικό δηλαδή, προστίθεται αισθητήρας κίνησης ή άλλοι αισθητήρες, και εντάσσεται έτσι σε δίκτυο Mash. Οι αισθητήρες παρακολουθούν συνεχώς τις φυσικές συνθήκες φωτισμού του εξωτερικού περιβάλλοντος και βελτιστοποιούν ανάλογα τον εσωτερικό φωτισμό. Επιπλέον, με μια διαδραστική πλατφόρμα ο διαχειριστής μπορεί να επιλέξει τον φωτισμό του χώρου, από απόσταση μέσω του υπολογιστή ή οποιαδήποτε άλλης έξυπνης συσκευής και να ενημερωθεί αναλυτικά για δεδομένα και στατιστικά στοιχεία της λειτουργίας του.

Περί «έξυπνου» φωτισμούστις σχάρες
Η Tungsram, επισημαίνει ότι η χρήση του «έξυπνου» φωτισμού στις βιομηχανικές σχάρες μπορεί να αυξήσει μέχρι και 10% την παραγωγικότητα και να μειώσει τα σφάλματα κατά 30%. Παράλληλα, εκτιμά, ότι η αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών μπορεί να αποφέρει μείωση ενέργειας όχι στο 40% αλλά στο 62%. Σίγουρα πάντως, ενόψει της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ο «έξυπνος» βιομηχανικός φωτισμός αναμένεται να ζήσει μέρες λαμπρές και μαζί με αυτόν όσοι επαξίως τον εκπροσωπούν ανά τον κόσμο.