-->

Απεβίωσε ο ιδρυτής της βιομηχανίας καλλυντικών FARCOΜ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο ιδρυτής και Πρόεδρος της Farcom, Γεώργιος Σαρασίδης. O κ. Γεώργιος Σαρασίδης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το έργο το οποίο ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια, όπου από μια μικρή οικοτεχνία, κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες Βιομηχανίες Καλλυντικών στην Ελλάδα.

 

Pfizer Hub: Hackathon για Software & Cloud Engineering

Το Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας (Digital & Technology Hub) της Pfizer στην Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Code.Hub, προχωρά στην πραγματοποίηση ενός hackathon για Software & Cloud Engineering στο πλαίσιο του προγράμματος Train Yourself της Pfizer. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε computer scientists, software engineers και developers οι οποίοι θέλουν να εξελιχθούν σε web developers (client side, server side, full stack). Θα διεξαχθεί σε δύο Σαββατοκύριακα, έχει διάρκεια 36 ωρών και περιλαμβάνει διαλέξεις και εργαστήρια σε πραγματικά case studies. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως την 28η Απριλίου 2021 μέσω της σελίδας: Train yourself / Pfizer Hackathon.

Η ABB παρουσιάζει νέα μοντέλα συνεργατικών robot

 

Η ABB διευρύνει σημαντικά το portfolio της στα συνεργατικά robot, ή «cobots», τα οποία δεν χρειάζεται να εργάζονται μόνα τους, αλλά μπορούν να δουλεύουν μαζί με τους ανθρώπους, αφού η ασφάλεια είναι έμφυτη στο σχεδιασμό τους. Όπως σημειώνει η εταιρεία, η χρήση συνεργατικών ρομπότ σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα και υψηλή αποδοτικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, τα νέα μοντέλα CRB 1100 και CRB 15000 έρχονται να προστεθούν στα IRB 14000/YuMi® και IRB 14500/Single-arm YuMi®.

Η οικογένεια συνεργατικών ρομπότ – σχεδιασμένη με την καλύτερη ασφάλεια στην κατηγορία – διευκολύνει τη στενή συνεργασία με τους ανθρώπους. Τα cobots έχουν σχεδιαστεί για εφαρμογές χαμηλού ωφέλιμου φορτίου όπως ο χειρισμός μικρών ανταλλακτικών και οι εργασίες επιθεώρησης. Επιπλέον, το λογισμικό ABB SafeMove – περιλαμβάνεται στη βασική έκδοση του CRB 1100 – μπορεί να μετατρέψει οποιοδήποτε βιομηχανικό ρομπότ με υψηλότερα ωφέλιμα φορτία και μεγαλύτερες ταχύτητες, σε συνεργατικό.

 

 

Amazon: Σύντομα σε τροχιά οι πρώτοι δορυφόροι του διαστημικού internet

Η Amazon ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά τους πρώτους δορυφόρους για το δίκτυο διαστημικού internet, με την ονομασία Project Kuiper. Τη Δευτέρα, η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος υπέγραψε συμφωνία με την United Launch Alliance για εννέα αποστολές. Η ULA, που αποτελεί κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin, θα χρησιμοποιήσει τη σειρά πυραύλων Atlas V για τις αποστολές του Kuiper. Το δίκτυο διαστημικού internet της Amazon θα περιλαμβάνει 3.236 δορυφόρους που θα τεθούν σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια για να παρέχει ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την προσιτή ευρυζωνική σύνδεση πραγματικότητα για πελάτες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπέζος σε σχετική ανακοίνωσή του. «Η ULA είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης που έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία δεκάδες αποστολές για εμπορικούς πελάτες και κυβερνήσεις και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξή τους στο Kuiper», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Amazon.

 

Πώς θα καταστεί η Ελλάδα κορυφαίος διεθνής κόμβος logistics

Τη σημαντική πρόοδο αλλά και τις προκλήσεις στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ένα διεθνές εμπορευματικό κέντρο logistics, παρουσιάζει η έρευνα της EY Ελλάδος, «Greece: International Freight Center». Σύμφωνα με την EY, η μεγάλη ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στους κλάδους της ναυτιλίας και της ναυτιλιακής εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και στις οδικές υποδομές. Ωστόσο, θα απαιτηθεί εντατικότερη προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις σιδηροδρομικές και αεροπορικές εμπορευματικές μεταφορές, τις υποδομές logistics της ενδοχώρας (hinterland logistics), την αγορά παροχής υπηρεσιών logistics προς τρίτους (third party logistics – 3PL) την οποία χαρακτηρίζει «κατακερματισμένη» ως αγορά, τις τελωνειακές υπηρεσίες και, κυρίως, τη διασύνδεση αυτών των διακριτών στοιχείων του ελληνικού κλάδου μεταφορών και logistics. Η έρευνα καταλήγει στους εξής τέσσερεις άξονες που θα αυξήσουν την ελκυστικότητα της Ελλάδας: βελτίωση της διασυνδεσιμότητας με παγκόσμιους εμπορικούς διαύλους αξιοποιώντας τη ναυτιλία, βελτίωση των λιμενικών υποδομών και υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας με επενδύσεις σε πάρκα logistics, ενίσχυση του χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος, και αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, της καινοτομίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ λανσάρει νέα «πράσινη» σειρά σκυροδεμάτων

Στηριζόμενη στη νέα βελτιωμένη σύνθεση του τσιμέντου CEM II 32,5N, το οποίο φέρει την «πράσινη» σήμανση ECO της LafargeHolcim, η σειρά σκυροδεμάτων ECOPact διακρίνεται για τη βελτιωμένη απόδοση αειφορίας, καθώς παράγεται με 30% χαμηλότερες εκπομπές CΟ2 σε σύγκριση με παραδοσιακά σκυροδέματα. Η νέα «πράσινη» πρόταση της εταιρείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε κατασκευαστικό έργο υψηλών τεχνικά απαιτήσεων αλλά και προδιαγραφών ως προς το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Η σειρά σκυροδεμάτων ECOPact του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ διατίθεται στις βασικές κατηγορίες αντοχής (C 16/20, C 20/25, C 25/30) για όλες τις αντίστοιχες απαιτήσεις περιβαλλοντικής έκθεσης, καλύπτοντας ανάγκες όλου του φάσματος των κατασκευών.
«Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, εργαζόμαστε συστηματικά για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις αλλά και να προβλέπουμε τις εξελισσόμενες απαιτήσεις του σύγχρονου οικοδομείν, που έχει στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Η νέα «πράσινη» σειρά σκυροδεμάτων ECOPact, που συνδυάζει την καινοτομία με το βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αποτελεί τη νέα μας κινητήρια δύναμη για την ταχύτερη μετάβαση σε πιο αειφόρες κατασκευές» ανέφερε ο κ. Λευτέρης Μουστάκας, Διευθυντής της Δραστηριότητας Σκυροδέματος του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Προχωρά η συμφωνία ΔΕΛΤΑ – Danone για παραγωγή γιαουρτιού στην Ελλάδα

Την έναρξη συνεργασίας με τη Danone για παραγωγή του ACTIVIA στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Δέλτα, στο πλαίσιο της ανανεωμένης στρατηγικής ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της γαλακτοβιομηχανίας που χαράσσει η νέα ηγεσία του ομίλου Vivartia, σε συνέχεια της εξαγοράς από την CVC Capital Partners. Η συνεργασία αφορά στον εμπλουτισμό της σειράς Activia με το πρώτο στραγγιστό γιαούρτι με προβιοτικά, το οποίο θα παράγεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το νέο προϊόν, το οποίο θα κυκλοφορήσει αρχικά ως λευκό στραγγιστό γιαούρτι σε συσκευασία 2Χ200g, θα συνδυάζει την πολυετή εμπειρία της ΔΕΛΤΑ στην παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού, με την προηγμένη έρευνα της DANONE σχετικά με τα οφέλη των προβιοτικών.

«Η έρευνα για το προβιοτικό bifidus της Activia ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια και συνεχίζεται έως και σήμερα», επισημαίνει ο Alberto Salvia, Γενικός Διευθυντής της Danone για την Ιταλία και την Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο Κωστής Βαλιάδης, Εμπορικός Διευθυντής της ΔΕΛΤΑ, τονίζει ότι: «Ο συνδυασμός γνώσης, εμπειρίας και εξειδίκευσης, μπορεί να δημιουργήσει καινοτομία στην αγορά και να προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση στις απαιτήσεις των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίοι αναζητούν και επιλέγουν όλο και περισσότερο προϊόντα που συνδυάζουν αυθεντική παραδοσιακή γεύση και καινοτομία. Η συνεργασία μας με τη Danone έχει σκοπό να προσφέρει αξία στους καταναλωτές, παρέχοντας ένα εξαιρετικό λειτουργικό προϊόν, που παράγεται στις εγκαταστάσεις μας, με τις πλέον προηγμένες τεχνικές και με υψηλά πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας».

 

Το επιχειρηματικό πλάνο της Αλουμύλ σε πλήρη αναπτυξιακή πορεία

Δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τις συνέπειες της πανδημίας ο Όμιλος Αλουμύλ, ο οποίος σημείωσε οριακή πτώση στον κύκλο εργασιών του το 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η αναπτυξιακή πορεία της δεν ανακόπηκε, με το πλάνο της να συνεχίζεται κανονικά.
Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου μειώθηκε κατά 0,2% και διαμορφώθηκε στα €241,1 εκατ. έναντι €241,5 εκατ. συγκριτικά με το 2019. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 24,9 εκατ. ευρώ έναντι 23,0 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένα κατά 8,2%. Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, ο κύκλος εργασιών κατέγραψε αύξηση 1,3%, αγγίζοντας τα 154,7 εκατ. ευρώ, έναντι 152,8 εκατ. ευρώ το 2019.

Ώθηση από την παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου

Όπως σημειώνεται από την εταιρεία, στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2020 συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, η επιτυχής ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας, η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΑΛΟΥΦΟΝΤ ΑΒΕΕ (παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου) και η πιστή εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου.
Οι δε επιδόσεις της Εταιρείας και του Ομίλου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, εμφανίζοντας αύξηση πωλήσεων ύψους 8,4% και 21,3% αντίστοιχα, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2020.«Παρά την επικρατούσα αβεβαιότητα και την παρατεταμένη ύφεση, το επιχειρηματικό πλάνο της ΑΛΟΥΜΥΛ βρίσκεται σε πλήρη αναπτυξιακή πορεία», τονίζει η διοίκηση, και συμπληρώνει: «Η διατήρηση υγιούς κεφαλαιακής διάρθρωσης και επαρκούς ρευστότητας, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης, αποτελούν εχέγγυα για τον περιορισμό ενδεχόμενων επιπτώσεων της πανδημίας και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης επιχειρησιακής συνέχειας».