Όμιλος Ηρακλής: Εξαγορά δραστηριότητας αδρανών υλικών και δύο μονάδων σκυροδέματος

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την εταιρία ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά Α.Ε. για την εξαγορά της δραστηριότητας ασβεστόλιθου/αδρανών υλικών στη Μάνδρα Αττικής και δύο μονάδων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στον Ασπρόπυργο και το Γέρακα Αττικής. Στο πλαίσιο υλοποίησης της αναπτυξιακής του στρατηγικής, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ επενδύει στις δραστηριότητες των αδρανών υλικών και του έτοιμου σκυροδέματος ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική του θέση στον κλάδο των δομικών υλικών στην Ελλάδα.

KLEEMANN: Ο πρώτος αντιμικροβιακός θάλαμος στην Ελλάδα

Η KLEEMANN προχώρησε στην κατασκευή θαλάμου ανελκυστήρα με φύλλα από κράμα χαλκού, ο οποίος πιστοποιήθηκε ως ο πρώτος αντιμικροβιακός θάλαμος στην Ελλάδα από την επιστημονική ομάδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού (ΕΙΑΧ). Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, ο θάλαμος απέκτησε αντιμικροβιακή κάλυψη σε ποσοστό άνω του 90%. Η συγκεκριμένη καινοτομία της KLEEMANN έρχεται να προστεθεί στην τεχνολογία Air Purifier. Η KLEEMANN έχει ήδη καταθέσει αίτηση για εθνικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) για τον αντιμικροβιακό ανελκυστήρα.

Η πρώτη βιομηχανία που στρέφεται στο LNG

Στροφή στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για την κάλυψη των ιδιαίτερα υψηλών αναγκών της σε θερμική ενέργεια πραγματοποιεί η Χαρτοποιία Φθιώτιδος, με τη συμβολή της Blue Grid. Η βιομηχανική μονάδα της Χαρτοποιίας Φθιώτιδος του Ομίλου EL PACK, θα είναι η πρώτη βιομηχανία η οποία αντικαθιστά το ρυπογόνο και ακριβό μαζούτ με φυσικό αέριο, το οποίο θα παραλαμβάνει σε υγρή μορφή (LNG), επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση στο κόστος παραγωγής και στους εκπεμπόμενους ρύπους. Η τροφοδοσία της Χαρτοποιίας Φθιώτιδος με LNG θα πραγματοποιείται μέσω βυτιοφόρων οχημάτων, που θα παραλαμβάνουν το καύσιμο από την αντίστοιχη εγκατάσταση της Ρεβυθούσας που θέτει σε λειτουργία ο ΔΕΣΦΑ στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η διαθεσιμότητα του LNG στη βιομηχανία έγινε δυνατή μέσω της σύναψης σύμβασης προμήθειας με την Blue Grid, την πρώτη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται ως προμηθευτής LNG σε τελικούς καταναλωτές. «Είμαστε πολύ περήφανοι που η εταιρεία μας δείχνει το δρόμο προς το μέλλον για την Ελληνική Βιομηχανία με οδηγό έναν πολύ ανταγωνιστικό καύσιμο και γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος για τις επόμενες γενιές» δηλώνει ο Πρόεδρος του ΔΣ της Χαρτοποιίας Φθιώτιδος, Αντώνης Σπυράκης.

 

Πετρόπουλος: Στα 1,8 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη α’ τριμήνου

Σημαντική βελτίωση παρατηρήθηκε στα αποτελέσματα του ομίλου Π. Πετρόπουλος το α’ τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου Π. Πετρόπουλος κατά την περίοδο 1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 34,2% και ανήλθαν σε €29,0εκ από €21,6 εκ στις 31.3.2020. Το EBIDTA του Ομίλου αυξήθηκε κατά 233,4% και ανήλθε σε €2,8εκ από €0,8εκ στις 31.3.2020.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €2,4εκ σημειώνοντας αύξηση 550%, έναντι €0,3εκ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν επίσης κατά 649% και ανήλθαν σε €1,8εκ έναντι €0,2εκ στις 31.3.2020.

Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κατά 27,3% στα €18,0εκ από €24,7εκ στις 31.12.2020 και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε σε €10,3εκ, από €13,7εκ στις 31.12.2020. Τα μετρητά και ισοδύναμα μειώθηκαν στα €7,7εκ στις 31.3.2021 από €11,0εκ στις 31.12.2020. Ο δείκτης φερεγγυότητας του Ομίλου (καθαρή θέση ως % του συνόλου του ενεργητικού χωρίς τα διαθέσιμα και ισοδύναμα) στις 31.3.2021 ήταν 56,6%.

Τι αλλάζει στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία

Σε επικαιροποίηση της βιομηχανικής στρατηγικής προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με φόντο τα «μαθήματα» της πανδημίας, αλλά και την εν εξελίξει πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η νέα στρατηγική, που παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι της Κομισιόν Μαργκρέιτε Βεστάγκερ και Βάλντις Ντομπρόβσκις, επικεντρώνεται στους ακόλουθους βασικούς τομείς: ενίσχυση ελεύθερης διακίνησης στην ενιαία αγορά, μείωση εξάρτησης από τρίτες χώρες, αξιοποίηση ευκαιριών από ψηφιακή μετάβαση και πράσινη ενέργεια, συνεργασία κρατών και επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν προέβη σε έξι εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις σχετικά με τις πρώτες ύλες, τις μπαταρίες, τα δραστικά φαρμακευτικά συστατικά, το υδρογόνο, τους ημιαγωγούς και τις τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους και αιχμής, παρέχοντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των στρατηγικών εξαρτήσεων και τον αντίκτυπό τους.

Θα δρομολογήσει ένα δεύτερο στάδιο επανεξέτασης των δυνητικών εξαρτήσεων σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων, υπηρεσιών ή τεχνολογιών καίριας σημασίας για τη διττή μετάβαση, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας και η κυβερνοασφάλεια, και θα αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης μέσω του παρατηρητηρίου της Επιτροπής για τις κρίσιμες τεχνολογίες, ενώ καταβάλλει προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού και επιδιώκει διεθνείς εταιρικές σχέσεις, ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητα.

Τεχνολογίες CNG και LNG στο νέο business plan της ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος του κενού στην ηλεκτροπαραγωγή που δημιουργεί η προγραμματισμένη απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028, ενώ η επέκταση της χρήσης του θα οδηγήσει σε ταχύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εκεί επικεντρώνεται το νέο business plan της ΔΕΠΑ, ώστε να φτάσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου σε περισσότερες επιχειρήσεις, νοικοκυριά, βιομηχανίες, με τη χρήση έξυπνων τεχνολογιών πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (small scale LNG).

Σε αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία εγκαινίασε πρόσφατα την τροφοδοσία ενός υπερσύγχρονου θερμοκηπίου στη Δήμητρα Σερρών με μια μονάδα CNG, δυναμικότητας 5.000 Νμ3 ημερησίως, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με άλλες βιομηχανίες για την κατασκευή ανάλογων μονάδων. Επιπλέον, η ΔΕΠΑ αναπτύσσει ένα πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων με CNG (FISIKON) διαχέοντας, επεκτείνοντας την αεριοκίνηση σε όλη την επικράτεια, έχοντας ήδη προσθέσει 4 νέα πρατήρια, με άλλα 4 να κατασκευάζονται και να τίθενται σε λειτουργία εντός του 2021, ενώ άλλα 12 είναι υπό ανάπτυξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, σε όλη τη χώρα.

,

Κρι Κρι: Ετοιμάζει καινοτόμα Μονάδα Παραγωγής Βιοαερίου και Συμπαραγωγής

Σε τροχιά έχει τεθεί από τη γνωστή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι η υλοποίηση επένδυσης ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, για τη δημιουργία υπερσύγχρονης μονάδας αναερόβιας επεξεργασίας στον χώρο των εγκαταστάσεών της στις Σέρρες.
Μεριμνώντας για τη μετάβασή της στο κυκλικό μοντέλο της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ευημερίας, η Κρι Κρι στη συγκεκριμένη μονάδα θα παράγει βιοαέριο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης παγωτού και γαλακτοκομικών καθώς και τον ορό γάλακτος που προκύπτει από τη στράγγιση γιαούρτης. Το παραγόμενο βιοαέριο θα οδηγείται στη συνέχεια στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, ισχύος 998kW. Η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η παραγόμενη θερμότητα θα αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου.

Όσον αφορά στα περιβαλλοντικά οφέλη, ξεχωρίζει η μείωση των ετησίων εκπομπών CO2 στο εργοστάσιο κατά 800 τόνους ανά έτος, λόγω της κάλυψης των θερμικών αναγκών κατά 21%. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 7.500 MWh, όσο δηλαδή και η ενέργεια που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες περισσοτέρων από 2.000 νοικοκυριών. Τέλος, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση κατανάλωσης 80.000 λίτρων πετρελαίου ετησίως από τη διακοπή μεταφοράς ορού γάλακτος με φορτηγά-βυτία σε μονάδες τρίτων. Ακόμη, η επένδυση πρόκειται να συνεισφέρει σημαντικά στην εθνική οικονομία, καθώς και στην τοπική κοινωνία των Σερρών αφού θα δημιουργηθεί ένα σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας.

 

ΙΟΒΕ: «Ανεπαίσθητη» υποχώρηση των προσδοκιών της βιομηχανίας τον Απρίλιο

Ενισχύθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 97,9 μονάδες, έναντι 96,9 μονάδων τον Μάρτιο. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση από τον Μάιο του 2020. Επίσης, καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός από τη βιομηχανία όπου υπάρχει ανεπαίσθητη υποχώρηση.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Απρίλιο στις 99,8 (από 100,8 τον Μάρτιο) μονάδες, επίπεδο ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (97,6 μον.). Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε ήπια, το ύψος των αποθεμάτων εντάθηκε ελαφρώς, ενώ το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκε.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά το επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης ενισχύθηκε ήπια τον Απρίλιο, στις -20 μονάδες (από -17 μον. τον Μάρτιο), με το 30% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 10% να αναφέρει το αντίθετο. Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στις +22 μονάδες (από +19), με το 32% (από 31%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και μόλις το 10% (από 12%) μείωσή της. Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 54% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, ένα 18% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης και το 10% άλλους συγκυριακούς λόγους.

ΕΛΠΕ: Επενδύσεις €4 δισ. για την αναδιοργάνωση και ενεργειακή μετάβαση του Ομίλου

Σε μεταβατική φάση εισέρχονται τα «Ελληνικά Πετρέλαια», με φόντο τις ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου, Ανδρέα Σιάμισιη, την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με τους άξονες του νέου στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας. Οι επερχόμενες επενδύσεις θα αγγίξουν τα 3,5-4 δισ. ευρώ, μοιρασμένα ανάμεσα στους παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητας του Ομίλου και την ενεργειακή του μετάβαση.

Οι πέντε άξονες δράσης
Ο κ. Σιάμισιης, αφότου τόνισε ότι οι αλλαγές έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και δεν σχετίζονται με αλλαγή του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία ή τις εργασιακές σχέσεις, αναφέρθηκε στους πέντε άξονες του στρατηγικού σχεδίου ως εξής:

1. Πρώτος στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2030 και η επίτευξη ουδετερότητας ως το 2050. Οι στόχοι θα επιτευχθούν με κινήσεις που περιλαμβάνουν περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραγόμενων καυσίμων, εισαγωγή νέων τεχνολογιών όπως η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, τα προγράμματα πράσινου υδρογόνου και βιοκαυσίμων που θα υποκαταστήσουν ένα μέρος των ορυκτών καυσίμων αλλά και βελτίωση της βασικής δραστηριότητας των διυλιστηρίων.
2. Δημιουργία σημαντικής δραστηριότητας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με εξαγορές.
3. Επανεξέταση της εταιρικής δομής που περιλαμβάνει το ενδεχόμενο μετασχηματισμού του ομίλου σε εταιρεία συμμετοχών και μεταφορά των επιμέρους δραστηριοτήτων σε θυγατρικές.
4. Προσαρμογή του καταστατικού της εταιρείας με βάση τις προβλέψεις του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα εκλέγονται από τους μετόχους, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα παραμείνουν στα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών.
5. Eπανεξετάζεται, τέλος, η εικόνα και το όνομα του ομίλου προκειμένου να αντικατοπτρίζει την νέα δομή και όχι μόνο το πετρέλαιο.