-->

Νέες τεχνολογίες και ποιότητα εσωτερικού αέρα στην περίοδο του COVID

Το θέμα της ποιότητας του εσωτερικού αέρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων αναδείχθηκε στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Υγιεινή χώρων εργασίας: ποιότητα εσωτερικού αέρα και COVID-19» που διοργάνωσαν το ΕΛΙΝΥΑΕ και η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη στην ανάπτυξη καινοτομίας και τη διαφοροποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες ανέπτυξαν νέα προϊόντα και υπηρεσίες: ρομπότ και επαγγελματικές συσκευές απολύμανσης, χρώματα βαφής με δυνατότητα ολιστικής φροντίδας, κεραμικά που προστατεύουν από ιούς, προϊόντα βασισμένα στην αντιμικροβιακή ικανότητα του χαλκού κ.ά.

Παραιτήθηκε ο οικονομικός διευθυντής της LAMDA DEVELOPMENT

Την αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή της ανακοίνωσε η LAMDA DEVELOPMENT S.A. Όπως σημειώνει η εταιρεία: «Σύμφωνα με τον Κανονισμό 596/2014/ΕΕ και τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έκαστος όπως ισχύει, ενημερώνουμε το επενδυτικό κοινό ότι ο κ. Βασίλης Μπαλούμης παραιτήθηκε σήμερα από τα καθήκοντα του ως Οικονομικός Διευθυντής της Εταιρείας».

Το ελληνικό αλουμίνιο τρίτος πιο εξαγωγικός κλάδος το 2020

Ευχάριστα τα νέα για τον ελληνικό κλάδο αλουμινίου, ο οποίος αποδεικνύεται ανθεκτικός απέναντι στις πιέσεις της πανδημίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 οι εξαγωγές του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων όλων των προϊόντων της εκτεταμένης εφοδιαστικής αλυσίδας (βωξίτης, αλουμίνα, αλουμίνιο – Α’ ύλη, προϊόντα έλασης και διέλασης, τελικά προϊόντα), αντιπροσώπευαν το 5,6% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Έτσι, ο ιδιαίτερα γνωστός και ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές κλάδος, κατατάσσεται ως ο 3ος πιο εξαγωγικός της χώρας, με αξία εξαγωγών 1.701 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 8% σε σχέση με το 2019 κυρίως λόγω της πανδημίας, και ο 2ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 780 εκατ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας μείωση κατά 6% σε σχέση με το 2019. Αναλυτικότερα για την πρώτη μεταποίηση, οι πωλήσεις προϊόντων έλασης τo 2020, παρ’ ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2019, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου (67% των συνολικών πωλήσεων της α΄μεταποίησης του κλάδου). Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υπο-κλάδος, αφού το 88% της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές.

Τιτάν: Spin – off για την πρόβλεψη αστοχιών στα εργοστάσια

«Σύντομα θα ακούσετε από εμάς και μία εταιρεία spin off, η οποία θα προσφέρει σε πραγματικό χρόνο πρόβλεψη αστοχιών σε όλα τα εργοστάσια, χρησιμοποιώντας τα remote centers που έχουμε στη Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Τασούλας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Στάθη Βασιλόπουλου για το Build, ο όμιλος, θα εξελίξει όλα του τα εργοστάσια ώστε να έχουν πλήρη συνδεσιμότητα με αισθητήρες που συλλέγουν πλειάδα δεδομένων και χρησιμοποιούν αλγορίθμους βελτιστοποίησης με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Τα περισσότερα εργαλεία ψηφιακού μετασχηματισμού και AI τα αναπτύσσουμε με δικούς μας επιστήμονες σε συνεργασία με πανεπιστήμια και καθηγητές In house, ενώ παράλληλα συνεργαζόμαστε συστηματικά με πολλές startups από όλο τον κόσμο για να κάνουμε νέες εφαρμογές», ανέφερε ο ίδιος.

Η Schneider Electric με νέες υπηρεσίες και προϊόντα στο Hannover Messe 2021

Στο πλαίσιο του φετινού Hannover Messe, η Schneider Electric προχώρησε σε πλήθος ανακοινώσεων με μια νέα υπηρεσία, την αναβάθμιση της πλατφόρμας EcoStruxure Automation Expert και μια νέα γκάμα διακοπτών μέσης τάσης. Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας υπηρεσίας συντήρησης και εκσυγχρονισμού, της Service and Modernization Plan. Αυτή επεκτείνει τη διάρκεια ζωής παλαιότερου ηλεκτρικού εξοπλισμού και στη συνέχεια τον αντικαθιστά με νέο πριν από τη λήξη της περιόδου της σύμβασης, ψηφιοποιώντας τις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις μελλοντικές ανάγκες μιας εταιρείας.

Επιπλέον, στο Hannover Messe 2021, η Schneider Electric παρουσίασε την έκδοση 21.1 του EcoStruxure™ Automation Expert, το καθολικό σύστημα αυτοματισμού που επικεντρώνεται στο λογισμικό και αποδεικνύεται άμεσα επωφελές τόσο για καταναλωτικά προϊόντα, όσο και για φαρμακευτικές και εφοδιαστικές επιχειρήσεις. Τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση της νέας πράσινης και ψηφιακής γκάμας διακοπτών μέσης τάσης SM AirSeT, προϊόν που τιμήθηκε από το Hannover Messe το 2020, κερδίζοντας το Βραβείο Βιομηχανικής Ενεργειακής Απόδοσης.

αναβάθμιση των αεροδρομίων της FRAPORT με συμμετοχή της «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ»

Ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από τη FRAPORT GREECE, με τη συμβολή της «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ». Η «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΕ» ανέλαβε για λογαριασμό της Αναδόχου εταιρείας ΙΝΤΡΑΚΑΤ τις υπηρεσίες στους τομείς της Ποιότητας και Ποιοτικού Ελέγχου, της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, καθώς και τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Ειδικότερα, παρείχε υπηρεσίες Μηχανικού Ποιότητας, Ασφάλειας & Υγείας και Περιβάλλοντος (QHSE Engineer) και στα 14 Αεροδρόμια, ενώ ανέλαβε και τη σύνταξη μεγάλου μέρους της σχετικής τεκμηρίωσης (εγχειρίδια, διαδικασίες, οδηγίες εργασίας κλπ) στους ανωτέρω τομείς. Για την υλοποίηση του έργου απασχολήθηκαν 18 μηχανικοί – στελέχη της εταιρείας, επιτυγχάνοντας αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα. Σε κανένα από τα 14 Αεροδρόμια δε σημειώθηκε κάποιο σοβαρό εργατικό ατύχημα, ενώ οι εκατοντάδες υπεργολάβοι κατάφεραν να ανταποκριθούν πλήρως και να αναπτύξουν κουλτούρα Ποιότητας, Ασφάλειας του προσωπικού τους και προστασίας του Περιβάλλοντος. Οι παραδόσεις των 14 έργων έγιναν με απόλυτη επιτυχία, αφού τηρήθηκαν οι αυστηρές προδιαγραφές Ποιότητας, και παράλληλα η ευαισθησία στα Περιβαλλοντικά θέματα οδήγησε σε έργα αειφορικού χαρακτήρα.

Η Πέτρος Πετρόπουλος ενώνει δυνάμεις με τη Maxus για την ηλεκτροκίνηση

Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξής της, η ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ ανακοίνωσε ότι επέκτεινε τις δραστηριότητες της, προχωρώντας σε συνεργασία με την Maxus. Η Maxus είναι μέλος του μεγαλύτερου ομίλου κατασκευής αυτοκινήτων στην Κίνα, της SAIC, που πρωταγωνιστεί στην κατασκευή κυρίως ηλεκτροκίνητων επαγγελματικών οχημάτων. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η καθαρή στόχευση αποτελούν αφετηρία για τη δύναμη της MAXUS και την επιτυχημένη πορεία της. Οι νέες τεχνολογίες, όπως η ηλεκτροκίνηση, η έξυπνη συνδεσιμότητα, της δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην νέα εποχή.

Στην Ελληνική αγορά, μετά την είσοδο και παρουσίαση του MAXUS EV80, η γκάμα επεκτείνεται με την επόμενη γενιά EV, του e-Deliver 9 με το πλέον σύγχρονο design και εξαιρετικές αποδόσεις στην ηλεκτροκίνητη έκδοση του, ενώ διατίθεται και σε πετρελαιοκίνητη έκδοση με κινητήρα Euro6D, και με πλήρεις επιλογές διαστάσεων, για κάλυψη κάθε μεταφορικής ανάγκης. Αιχμή, αποτελεί η είσοδος στη μικρή κατηγορία των van, με το μοντέλο e-Deliver 3, που σχεδιάστηκε από την αρχή σαν αμιγώς ηλεκτροκίνητο, προσφέροντας εμβέλεια μέχρι και 300 χλμ. για διανομές εντός πόλης, αποτελώντας την πλέον ανταγωνιστική λύση στην κατηγορία. H Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ κατασκευάζει, διασκευάζει, διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, λεωφορεία, γεννήτριες, κινητήρες diesel, σκάφη, εξωλέμβιες μηχανές, αγροτικά, χωματουργικά και βιομηχανικά μηχανήματα, μπαταρίες, λιπαντικά και ελαστικά.

Η SABO S.A. ενισχύει τη διεθνή παρουσία της στον τομέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων

Ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων της έκανε η SABO S.A., με την επιτυχημένη εκτός συνόρων παρουσία της στον τομέα των βιομηχανικών εφαρμογών να συνεχίζεται δυναμικά και στον τομέα του Περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, η SABO ανέλαβε την κατασκευή 3 Μονάδων Μηχανικής Επεξεργασίας Αστικών Αποβλήτων (ΜΕΑ) σε τρεις περιφερειακές ενότητες στο Καζακστάν. Οι δύο μονάδες θα είναι δυναμικότητας 100.000 τόνων σύμμεικτων ΑΣΑ ανά έτος, ενώ η τρίτη 80.000 τόνων ανά έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο ανάπτυξης του Καζακστάν για τον τομέα ανακύκλωσης και της επεξεργασίας αποβλήτων. Το project -που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021- περιλαμβάνει σχεδιασμό, κατασκευή, εγκατάσταση και παράδοση σε πλήρως αποδοτική λειτουργία των Μονάδων στις οποίες θα πραγματοποιείται ο διαχωρισμός των οργανικών αποβλήτων και η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικά, μέταλλα).

Ο παρεχόμενος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, που θα χρησιμοποιηθεί και σε αυτό το έργο, σχεδιάζεται και κατασκευάζεται στο σύγχρονο, καθετοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής της SABO, στο Βασιλικό Χαλκίδας, συνολικής έκτασης 15.000 τ.μ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα για την επέκταση των δραστηριοτήτων της SABO και στον τομέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή των χωρών της ΚΑΚ (CIS countries). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο INDUSTRY: «Αποτελεί απόδειξη της επιτυχημένης πορείας της SABO στο εξωτερικό και της εμπιστοσύνης που μπορεί να εμπνέει μία Ελληνική εταιρεία με την ποιότητα των υπηρεσιών της. Οι στόχοι επιτυγχάνονται και οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη διευρύνονται τόσο για τη SABO όσο και για τη χώρα».

Συμφωνία για υποθαλάσσιο αγωγό στην Ανατολική Μεσόγειο

Deal για την κατασκευή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα σύναψε με την Israel Natural Gas Lines (INGL), ηγέτη στη διανομή φυσικού αερίου του Ισραήλ, η Σωληνουργεία Κορίνθου, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα της Cenergy Holdings. Η σύμβαση αφορά στο υποθαλάσσιο τμήμα ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, μεταξύ των ισραηλινών πόλεων Ashdod και Ashkelon. Ειδικότερα, η εν λόγω σύμβαση αφορά περίπου 50 χιλιόμετρα σωλήνων χάλυβα LSAW εξωτερικής διαμέτρου 36 ιντσών και περιλαμβάνει αντιδιαβρωτική επένδυση και επένδυση τσιμέντου.

Η παραγωγή θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας εντός του 2021, ενώ η εγκατάσταση του αγωγού έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2022. Πίσω από το έργο βρίσκεται η Chevron, η οποία μετά την εξαγορά της Noble Energy και ως διαχειριστής των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Leviathan και Tamar, συμφώνησε με την INGL για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς φυσικού αερίου. Το νέο σύστημα αγωγών, επιπλέον της επέκτασης και των άλλων υπαρχουσών γραμμών διανομής αερίου, θα επιτρέψει στη Chevron και τους συνεργάτες της να μεταφέρουν έως και 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Αίγυπτο.