Nestlé Ελλάς: Πρόγραμμα ανοιχτής καινοτομίας «Ignite Ideas»

Ολοκληρώθηκε για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα «Ignite Ideas», μια πρωτοβουλία της Nestlé Ελλάς, που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτόμων ιδεών, με την υποστήριξη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με κεντρικό θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη των πιο ώριμων ομάδων που συμμετείχαν σε αυτό, με έμφαση στην κυκλική οικονομία και την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι τέσσερις ομάδες που έφτασαν στην τελική φάση και είναι οι Cyclefi, Evotropia, Chatzilia Food Innovation και PREDIVIS.

Η Πλαστικά Κρήτης αγόρασε το 4,44% της θυγατρικής PKFE

Η Πλαστικά Κρήτης υπέγραψε σύμβαση για την αγορά ποσοστού 4,44% της θυγατρικής εταιρίας Plastika Kritis Far East (PKFE), η οποία εδρεύει στην Κύπρο και κατέχει το 75% των μετοχών της θυγατρικής της στην Κίνα Shanghai Hitec Plastics, έναντι 4.109.783 δολαρίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, με τη συμφωνία αυτή το ποσοστό της Πλαστικά Κρήτης στην κυπριακή PKFE ανέρχεται πλέον σε 100%, ενώ η έμμεση συμμετοχή της στη Shanghai Hitec Plastics αυξάνεται σε 75% από 71,67%.

Intrasoft και Oracle σε νέα συνεργασία

Η Intrasoft International προχωρά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τμήματος προμηθειών της σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από τη συνεργασία της με την Oracle, βασισμένη στην λύση Procurement Cloud. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το νέο προηγμένο μοντέλο λειτουργίας εγγυάται τον εξορθολογισμό και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών αγοράς της Intrasoft και ελευθερώνει σημαντικούς πόρους στην ομάδα προμηθειών. Δεδομένου του πλήθους των προμηθευτών που ξεπερνούν τους 2.000 αλλά και της πολυπλοκότητας των συναλλαγών για όλες τις εταιρείες και των θυγατρικών του ομίλου, είναι κατανοητό ότι η λύση που αναζητούσε η Intrasoft έπρεπε να ανταποκρίνεται στις διευρυμένες της ανάγκες παγκοσμίως.
Η νέα cloud λύση έχει ανοίξει το δρόμο για πλατφόρμες συνεργασίας εντός και εκτός της εταιρίας, συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, πεδία αξιολόγησης προμηθευτών, συγκριτικά αναλυτικά στοιχεία και e- auctions. Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν στις ομάδες προμηθειών να μετρούν με ακρίβεια όλα τα δεδομένα, συμμετέχοντας ενεργά στις διαλειτουργικές ομάδες με στόχο να αναπτύξουν λύσεις και μεθόδους συνεργασίας πάνω σε μετρήσιμα αποτελέσματα με τους προμηθευτές και τα εσωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη.

Νέο project έκτασης 25.000 τ.μ. υλοποιεί η Sarmed

Ένα νέο logistics project συνολικής έκτασης 25.000 τ.μ. εντός της βιομηχανικής περιοχής της Θεσσαλονίκης βρίσκεται υπό υλοποίηση από την εταιρεία Sarmed, όπως ανέφερε ο COO Δημήτρης Καραγιάννης, στο πλαίσιο της έκθεσης Prodexpo North για την ακίνητη περιουσία στη Βόρεια Ελλάδα. «Ήδη στην βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε στεγασμένους χώρους έκτασης 25.000 τ.μ. και τώρα υλοποιούμε ένα project για επιπλέον 25.000 τ.μ. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 15-20 εκατ. ευρώ, η οποία αφορά σε ένα greenfield project», σημείωσε.
Ο COO της Sarmed τόνισε ότι την ώρα που μειώνονται τα τ.μ. στο retail καταγράφεται αύξηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, δεδομένου πως το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce), ως απόρροια τους κορωνοϊού, έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, η ανάγκη δε θα αφορά μόνο μεγάλα κτίρια και logistics με συγκεκριμένες προδιαγραφές, αλλά θα αφορά και κτίρια από 500 τ.μ. μέχρι και 2.500 τ.μ., στην περίμετρο ή εντός του αστικού ιστού.

Mercedes-Benz και Siemens ξεκινούν στρατηγική συνεργασία

Η Mercedes-Benz και η Siemens σκοπεύουν να συνεργαστούν για την προώθηση της ψηφιοποίησης και του αυτοματισμού στην αυτοκινητοβιομηχανία, με την υποστήριξη του Κρατιδίου του Βερολίνου. Η Mercedes-Benz AG στοχεύει στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών παραγωγής της, ενώ η Siemens θα παρέχει την τεχνογνωσία της για την ανάπτυξη μιας εξαιρετικά ευέλικτης και βιώσιμης παραγωγής αυτοκινήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγκαταστάσεις Mercedes-Benz Berlin-Marienfelde στη Γερμανία θα μετατραπούν σε ένα πρότυπο ψηφιακό κέντρο με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή του ψηφιακού οικοσυστήματος της Mercedes-Benz Cars, MO360, σε συνδυασμό με τον επανασχεδιασμό των παραγωγικών δραστηριοτήτων. Στο μέλλον, τα εξαρτήματα ηλεκτροκίνησης θα συναρμολογούνται επίσης στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται το Mercedes-Benz Digital Factory Campus η παλαιότερη μονάδα και τεχνολογικός πυρήνας της εταιρείας. Στόχος είναι να εφαρμοστούν οι νέες εξελίξεις που θα έχουν δοκιμαστεί στο Βερολίνο, στα εργοστάσια της Mercedes-Benz παγκοσμίως.

MYTILINEOS: Σύμβαση για την κατασκευή υποσταθμών στην Αλβανία

Σύμβαση με την Operatori i Sistete Transmetimit SH. a. (OST) υπέγραψε η MYTILINEOS, μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, για την ανάπτυξη και κατασκευή Υποσταθμών Υψηλής Τάσης 400kV στη Δημοκρατία της Αλβανίας. Με την ανάπτυξη του δικτύου στο νότιο τμήμα της χώρας, το Έργο θα συμβάλει στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας, ενισχύοντας τις διασυνδέσεις με τα δίκτυα των γειτονικών χωρών. Το Έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του νέου υποσταθμού «Elbasan 3» και την ενίσχυση και επέκταση του υποσταθμού «Fier». O νέος υποσταθμός Elbasan 3 θα επεκτείνει τον υφιστάμενο υποσταθμό 400/220/30kV του Elbasan 2 με ένα νέο υποσταθμό 400kV για την διασύνδεση των γραμμών μεταφοράς Tirana 2, Zemblak, Fier και της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τροποποιήσεις στον υφιστάμενο υποσταθμό 400/220/30kV του Elbasan 2. Στον Fier, ο υφιστάμενος υποσταθμός 220kV θα επεκταθεί με νέες πύλες και έναν νέο μετασχηματιστή 400/220/35kV. Αυτό είναι το πρώτο ενεργειακό project της MYTILINEOS στην Αλβανία και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών, με τη συμβατική αξία για την MYTILINEOS να ανέρχεται σε €21,173,500.

Acmon Systems: Αυτοματοποιημένη τροφοδοσία για τη νέα γραμμή παραγωγής της El Sabor

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από την Acmon Systems η αυτόματη τροφοδοσία της νέας γραμμής παραγωγής nachos, του εργοστασίου EL SABOR. Η Acmon Systems πρόσθεσε ακόμα ένα σημαντικό έργο στη φαρέτρα της στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων. Το νέο εργοστάσιο της EL SABOR τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία, δίπλα στο υφιστάμενο, αυξάνοντας στο τετραπλάσιο την παραγωγική δυνατότητα της γνωστής Ελληνικής εταιρείας.
Μια υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής Συγκεκριμένα, η Acmon Systems σχεδίασε και εγκατέστησε μια πλήρη αυτοματοποιημένη μονάδα τροφοδοσίας αλεύρων και λαδιών για την υπερσύγχρονη γραμμή παραγωγής nachos που διασφαλίζει την σταθερή ποιότητα των προϊόντων. To έργο σχεδιάστηκε σύμφωνα με τα πιο αυστηρά πρότυπα υγιεινής με δυνατότητες εύκολου καθαρισμού και διαθέτει σύγχρονα συστήματα αποκονίωσης, ώστε να διασφαλίζεται ένα βιομηχανικό περιβάλλον απόλυτα ασφαλές και υγιεινό.
Η εταιρεία engineering Acmon Systems, σχεδιάζει, αναπτύσσει και προσφέρει αξιόπιστα συστήματα που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών της για την παράδοση ολοκληρωμένων έργων με το κλειδί στο χέρι (turn key projects), παρέχοντας πλήρη τεχνική υποστήριξη και service μετά την πώληση.

«Πρεμιέρα» για την Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας

Τη σημασία του συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην πρώτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας. Κομβικό ρόλο, όπως είπε, θα έχει η Επιτροπή Συντονισμού Βιομηχανικής Πολιτικής, που θα συσταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αποτελείται από γενικούς γραμματείς των εμπλεκόμενων υπουργείων και, σε συνεργασία με τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα αναλάβει την επιχειρησιακή μέριμνα για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία.
Την ικανοποίηση της μεταποιητικής βιομηχανίας για την έναρξη των εργασιών της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας, αλλά και για τον στόχο αλλαγής του αναπτυξιακού υποδείγματος, με αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο ΑΕΠ, εξέφρασε ο Μιχάλης Στασινόπουλος, πρόεδρος της «Ελληνικής Παραγωγής». Τα σημεία καθοριστικής σημασίας, όπως υποστήριξε, για την επίτευξη των στόχων, είναι η ξεκάθαρη αναγνώριση των στοιχείων που λειτουργούν ανασταλτικά για την ελληνική μεταποίηση, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος, η ταχύτητα δράσης, προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ φορέων, επιχειρήσεων και Πολιτείας και η παραδοχή πως η ελληνική μεταποίηση συνέβαλλε καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και των εξαγωγών.