Η ΜΟΤΟR OIL ανάμεσα στους FutureEdge 50

Η ΜΟΤΟR OIL Hellas ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανακηρύχθηκε νικητής στα βραβεία FutureEdge 50 για το 2021. Όπως σημειώνει η εταιρεία, «Είμαστε περήφανοι που είμαστε μεταξύ των 50 οργανισμών σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στην αιχμή των νέων τεχνολογιών, προκειμένου ωθήσουν την επιχείρησή τους προς το μέλλον». Τα FutureEdge 50 Awards απονέμονται από την CIO – του tech media οργανισμού IDG Communications – αναγνωρίζοντας τους οργανισμούς που προωθούν τις νέες τεχνολογίες. Ανάμεσα στους 50 φετινούς νικητές περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Mastercard, η Carhartt, η Toyota και η Zoom.

Logistics 4.0 ΙΙ: Ένα ταξίδι στην ψηφιοποιηµένη εφοδιαστική αλυσίδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το συνέδριο Logistics 4.0, μια διοργάνωση του Supply Chain Institute που επιχειρεί να αναλύσει τις ευκαιρίες και προκλήσεις του περιβάλλοντος που έχουν διαμορφώσει η ψηφιοποίηση αλλά και η πανδημία, στην οργάνωση, και λειτουργία των logistics στην Ελλάδα. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου, που λαμβάνει χώρα ψηφιακά στις 14 και 15 Απριλίου, είχε θέμα: «2021: Ένα νέο περιβάλλον διαμορφώθηκε στα logistics (customer demand 2021, new restrictions, new entries, new models). Tα νέα μοντέλα στα logistics και πως υποστηρίζουν το σημερινό νέο περιβάλλον».

Η SABO SA νέο μέλος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, η οποία επεκτάθηκε σε νέα προϊοντική κατηγορία, υποδέχεται στα μέλη της τη SABO S.A., την ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά προσφέροντας ολοκληρωμένες βιομηχανικές λύσεις «made in Greece». Ειδικότερα, η SABO S.A., που ιδρύθηκε το 1984, με έδρα το Βασιλικό της Εύβοιας είναι μία ελληνική εταιρεία που αναπτύσσει και κατασκευάζει ρομποτικές εφαρμογές, συστήματα αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων, ηλεκτρολογικές λύσεις και βιομηχανικούς αυτοματισμούς για τους κλάδους τροφίμων, ποτών, φαρμάκων, υλικών συσκευασίας κ.α.. Ταυτόχρονα, το νεότερο Μέλος της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ειδικεύεται σε εγκαταστάσεις και μετεγκαταστάσεις γραμμών και υπηρεσίες συντήρησης για κάθε τύπου βιομηχανία, παρέχει συστήματα και ολοκληρωμένες γραμμές διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ενώ στον ιδιαίτερο τομέα της κεραμοποιίας αποτελεί μία εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως έχοντας υλοποιήσει έργα σε περισσότερες από 50 χώρες.

Οι νέες τεχνολογίες καθοδηγούν το FM στην επόμενη μέρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 14 Απριλίου το Virtual Facility Management Conference 2021 της Boussias, αναδεικνύοντας για 6η χρονιά το σημαντικό ρόλο του FM στην Ελλάδα. Μέσω live streaming, Keynote speakers, επαγγελματίες με τεράστια εμπειρία στο χώρο, μοιράστηκαν με το κοινό πολύτιμη Τεχνογνωσία για τις τάσεις του κλάδου και Καλές Πρακτικές, από την Ελλάδα και τον κόσμο, στη διαχείριση εγκαταστάσεων και ακίνητης περιουσίας. Το συνέδριο άνοιξε ο Duncan Waddell, Chairman – ISO TC 267 Facilities Management, μιλώντας για το επίκαιρο θέμα της επιβίωσης του κλάδου την εποχή της πανδημίας. Όπως έγινε σαφές από τους ομιλητές, παρότι πρόκειται για έναν κλάδο «παραδοσιακών» υπηρεσιών, όπως η τεχνική συντήρηση, ο καθαρισμός και η φύλαξη, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια οι νέες τεχνολογίες, οι εξελιγμένες τεχνικές διαχείρισης καθώς και οι προσδοκίες των πελατών θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη βιομηχανία του FM. Όσον αφορά στις τάσεις, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία εντυπωσιακή στροφή της αγοράς στο ολοκληρωμένο FM (total FM) ενώ, παράλληλα, βλέπουμε τον επιταχυνόμενο ρυθμό ωρίμανσης της αγοράς.

Hyundai και Shell συνεργάζονται για νέες λύσεις καθαρής κινητικότητας

Στη σύναψη νέας πενταετούς συνεργασίας με τη Royal Dutch Shell plc, σε παγκόσμιο επίπεδο, προχώρησε η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai. Πρόκειται για την 4η σε σειρά επέκταση της εταιρικής τους σχέσης, αυτή τη φορά εστιασμένη στην καθαρή ενέργεια και τη μείωση των εκπομπών ρύπων ανταποκρινόμενη στις αλλαγές της αγοράς. Η συμφωνία ενισχύει τη στρατηγική της Hyundai να αυξήσει την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων και να συνεχίσει την πορεία της ώστε να εξελιχθεί σε πάροχο έξυπνων λύσεων κινητικότητας. Η εταιρική σχέση της Hyundai με τη Shell θα αφορά projects που αντικατοπτρίζουν αυτή τη νέα κατεύθυνση συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για τη δημιουργία νέου τύπου καναλιών εξυπηρέτησης ειδικά για παρόχους υπηρεσιών κινητικότητας. Στο επίκεντρο της εταιρικής σχέσης της Hyundai και της Shell βρίσκεται η αμοιβαία δέσμευση για την αξιοποίηση της τεχνολογίας με σκοπό την ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση. Μάλιστα, προγραμματίζουν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη e-Fluids για ηλεκτρικά (EV) οχήματα.

EY: Η νέα πραγματικότητα και οι αρμοδιότητες των CFOs

Η πανδημία του COVID-19 και η γεωπολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα, παρέχουν μια ευκαιρία στα ανώτατα στελέχη των οικονομικών διευθύνσεων, να επανεξετάσουν τον ρόλο τους και τον τρόπο σύνταξης των εταιρικών αναφορών, αναφέρει η έκτη ετήσια παγκόσμια έρευνα του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (FAAS) της ΕΥ, με τίτλο «How can corporate reporting connect your business to its true value?».
Περισσότεροι από 1.000 CFOs, προβλέπουν ότι οι οικονομικές διευθύνσεις θα κάνουν στροφή προς ένα πιο έξυπνο λειτουργικό μοντέλο, με το 53% να πιστεύουν ότι περισσότερες από τις μισές διεργασίες που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές και εταιρικές αναφορές, θα διεκπεραιώνονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Συγχρόνως, το 54% θεωρεί πιθανό η οικονομική διεύθυνση να βασίζεται σε συστήματα blockchain.
Πάντως, το 66% υποστηρίζει ότι η ζήτηση για οικονομικές προγνώσεις έχει αυξηθεί το τελευταίο έτος, όπως και η αναζήτηση δεδομένων για θέματα ESG.

Τα 5 αιτήματα του ΣΒΕ για τη θωράκιση της βιομηχανίας

Τα απαραίτητα βήματα για τη αποτροπή της περαιτέρω συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και τη θωράκιση της βιομηχανίας απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, όπως η εν εξελίξει πανδημία, απαριθμεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος. Όπως σημειώνει ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του ΣΒΕ, στην «Ημερησία», θα πρέπει να ισχύσουν οι παρακάτω άξονες πολιτικής:
1. Η επαναβιομηχάνιση της χώρας, με κίνητρα ανάπτυξης δράσεων διεθνοποίησης και παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων από τις υφιστάμενες υγιείς μεταποιητικές επιχειρήσεις.
2. Η άνοδος των επενδύσεων, και ειδικά των παραγωγικών επενδύσεων, πρέπει να γίνει πράξη με κίνητρα και ευελιξία.
3. Η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, σε παραγωγικούς τομείς.
4. Η παροχή κινήτρων κάθε είδους, για την ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας, μεταφοράς και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών.
5. Η ιδιαίτερη προσοχή στην υιοθέτηση του μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης και οικονομίας.
Πάντως, όπως σημειώνει ο κ. Σαββάκης, με έναν μέσον όρο περίπου 3,2 δις € τα οποία θα διοχετευθούν στην Ελληνική οικονομία μέσω του «Ταμείου Ανάκαμψης» έως το 2025, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας μπορεί να ελπίζει στην «επαναβιομηχάνιση» μέσω της υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων. Ελπίζει δε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το νέο ΕΣΠΑ και το «Ταμείο Ανάκαμψης» μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στην αναμόρφωση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Παρατάσεις προθεσμιών υλοποίησης στα έργα ΑΠΕ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας Covid-19, παρατείνει σειρά προθεσμιών υλοποίησης έργων ΑΠΕ, καταθέτοντας σχετική τροπολογία. Δεδομένου ότι οι εταιρείες ανάπτυξης και κατασκευής έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις τόσο όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων τους, όσο και στη σύνδεσή τους με το δίκτυο. Η τροπολογία προβλέπει ότι παρατείνεται κατά δέκα μήνες: η διάρκεια ισχύος των αδειών εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ και των οριστικών προσφορών σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ, η προθεσμία σύνδεσης των έργων που έχει επιλεγεί από διαγωνισμούς και η ημερομηνία αλλαγής των ισχυουσών τιμών αναφοράς. Αντίστοιχα, παρατείνεται κατά έξι μήνες η προθεσμία/δικαίωμα σύναψης συμβάσεων εκτός διαγωνισμού για τις ενεργειακές κοινότητες, η οποία μετατίθεται για τις 31 Δεκεμβρίου 2021 από 30 Ιουνίου 2021.

Ενισχυμένα τα μεγέθη της ΣΙΔΜΑ για το 2020

Βελτιωμένα αποτελέσματα εμφάνισε κατά τη χρήση του 2020 η ΣΙΔΜΑ, η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2020 συμπεριλαμβάνει στον κύκλο εργασιών τις πωλήσεις που προήλθαν από την εισφορά σε είδος περιουσιακών στοιχείων της «Μπήτρος Μεταλλουργική». Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εισηγμένης ενισχύθηκαν κατά 39%, σε 6,3 εκατ. ευρώ, από 4,6 εκατ. ευρώ το 2019. Η επιστροφή στα κέρδη της μητρικής εταιρείας και η ευρύτερη βελτίωση των αποτελεσμάτων αποδίδονται στη διατήρηση της ζήτησης για χάλυβα σε ικανοποιητικά επίπεδα, στην αύξηση των διεθνών τιμών του χάλυβα και στην ολοκλήρωση της συναλλαγής με την «Μπήτρος Μεταλλουργική».

Bewise: Ολοκλήρωση του έργου Microsoft Dynamics 365 για την ALUMIL

Ολοκληρώθηκε από την ομάδα της BEWISE – Microsoft Gold Certified Partner – σε συνεργασία με τα στελέχη του τμήματος Πληροφορικής της ALUMIL, η μετάβαση στο cloud και η αναβάθμιση του Microsoft Dynamics 365 που η εταιρεία ALUMIL λειτουργούσε on premise. Ταυτόχρονα υλοποιήθηκαν σημαντικές επεκτάσεις στη λειτουργικότητά του.
Όπως σημειώνει η BEWISE, το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε μια εν λειτουργία εταιρεία, χωρίς να διαταραχθεί στο ελάχιστο η καθημερινότητα των στελεχών και η επιχειρηματική συνέχεια της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή, 350 χρήστες διαθέτουν αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης και real time συνδεσιμότητα με άλλα τρία συστήματα ανταλλαγής δεδομένων που χρησιμοποιεί ο οργανισμός.
Σημαντικές αναβαθμίσεις  Παράλληλα, έγιναν σημαντικές επεκτάσεις στη λειτουργικότητα της εφαρμογής πωλήσεων και της καταγραφής και διαχείρισης παραπόνων. Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες του cloud, έγιναν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις που βελτίωσαν σημαντικά τις λειτουργίες των τμημάτων πωλήσεων του ομίλου ALUMIL.Τέλος, αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες του Outlook integration και του Dynamics 365 mobile app στην καθημερινή λειτουργία από τους χρήστες, ενώ υλοποιήθηκε και το Customer Voice, το οποίο καλύπτει ανάγκες του GDPR και έρευνας ικανοποίησης πελατών. Σημειώνεται ότι, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει τριπλασιαστεί το προσωπικό του τμήματος Πληροφορικής (ΙΤ) της ALUMIL. Η ψηφιακή ολοκλήρωση με εξειδικευμένες πλατφόρμες διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, πέρα από τα ολοκληρωμένα συστήματα ERP, CRM, WMS, e-Commerce που διαθέτει η εταιρεία, συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό για την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στις αγορές.