Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Στόχος η μείωση εκπομπών CO2 κατά 35% έως το 2030

Την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού για το 2020, η οποία περιλαμβάνει τις επιδόσεις του σε θέματα ESG εξέδωσε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ. Στα κύρια σημεία της έκθεσης περιλαμβάνεται η αύξηση λειτουργικών κερδών (EBITDA) στα €286 εκατ., τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από το 2010. Επίσης, τίθενται νέοι στόχοι σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης για το 2025 και μετά.
Πιο φιλόδοξος από αυτούς, η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 35% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, καθώς ο Όμιλος προσυπογράφει το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την Κλιματική Φιλοδοξία της Παγκόσμιας Ένωσης Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA) για την παροχή σκυροδέματος με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050.
Ακόμα, υπογραμμίζεται η αναγνώριση του εργοστασίου του Ομίλου στη Φλόριντα (ΗΠΑ) ως της πρώτης μονάδας παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο, που έλαβε πιστοποίηση Platinum από το πρόγραμμα Total Resource Use and Efficiency (TRUE) για μηδενικά απόβλητα.
Τονίζεται, τέλος, η αξιοποίηση εργαλείων ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (big data) και Τεχνητής Νοημοσύνης για τη λήψη αποφάσεων, αλλά και για τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας, την ενίσχυση των δυνατοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας του Ομίλου και τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου συνεργασίας με πελάτες και συνεργάτες.

MYTILINEOS: Νέα σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία μέσω Blockchain

Mία καινοτόμα προσέγγιση στην αγοραπωλησία ενέργειας, που στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain, υιοθετεί η MYTILINEOS. Ειδικότερα, με στόχο να ενισχύει τη θέση του Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας στην αγορά της Αυστραλίας, ξεκινά συνεργασία με την QEnergy (μέρος της Ion Holdings), μέσω της υπογραφής Σύμβασης Πώλησης Ενέργειας. Η σύμβαση υπεγράφη στην πλατφόρμα της WePower, μιας από τις μεγαλύτερες διεθνώς πλατφόρμες αγοράς και εμπορίας ενέργειας, που στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain. Με αυτό τον τρόπο, η MYTILINEOS αξιοποιεί πλήρως τις διασυνοριακές δυνατότητες της πλατφόρμας και εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μία νέα μέθοδο στην αγοραπωλησία ενέργειας, βασισμένη στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
«Έξυπνα συμβόλαια» βασισμένα σε κρυπτονόμισμα
Η σύμβαση προβλέπει την αξιοποίηση στο μέγιστο της πλατφόρμας WePower για τη δημιουργία «έξυπνων συμβολαίων», βασισμένων στο Ethereum (κρυπτονόμισμα) επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στην QEnergy να προσφέρει ενέργεια απευθείας στους πελάτες της. Στο πλαίσιο της 10ετούς σύμβασης πώλησης Ενέργειας μεταξύ των δύο εταιρειών, η QEnergy στοχεύει να αγοράσει την πλειονότητα του όγκου της ενεργειακής παραγωγής που θα προκύψει από την επέκταση των 22MW του φωτοβολταϊκού πάρκου Wagga North στην Αυστραλία (Wagga 2), που είχε εξαγοραστεί από την Terrain Solar το 2019.
Ενέργεια για 5.000 νοικοκυριά στην Αυστραλία
Η σύμβαση θα επιτρέψει την έναρξη κατασκευής του έργου Wagga 2 εντός του 2021 και όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να παράγει ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει περίπου 5.000 νοικοκυριά στην Αυστραλία. Πρόκειται για την επέκταση της δραστηριότητας της MYTILINEOS στην Αυστραλία, μετά την εξαγορά των αδειών του φωτοβολταϊκού πάρκου Moura ισχύος 110MW στην περιοχή του Queensland, και του Wyalong ισχύος 75 ΜW στην περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς και τριών ακόμη έργων συνολικής ισχύος 120 MW που είναι υπό κατασκευή στην ίδια περιοχή.