Ενισχυμένος στις 114,2 μονάδες (από 110,0) ήταν ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας για τον μήνα Ιανουάριο του ΙΟΒΕ. Πρόκειται για επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με πριν την πανδημία και ιστορικά μέγιστο των τελευταίων 21 ετών, από τον Ιανουάριο του 2001. Αντίθετα, στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην ΕΕ το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε ελαφρώς.

Ισχυρή ώθηση από την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη βιομηχανία
Η ενίσχυση προήλθε κυρίως από νέα σημαντική βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, σε επίσης ιστορικά υψηλό επίπεδο πολλών ετών, ενώ ηπιότερη ήταν η μεταβολή στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές.

Αναλυτικότερα:
• στη Βιομηχανία, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν ήπια και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες κλιμακώθηκαν ήπια.
• στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν έντονα.
• στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται έντονα, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων αποκλιμακώνονται αισθητά.
• στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν υψηλά και υποχώρησαν ελαφρά, εκείνες για τη ζήτηση υποχώρησαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης μεταβλήθηκαν οριακά.
• στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχωρούν ελαφρά όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους.