Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε ελαφρά τον Δεκέμβριο, όπως συνέβη συνολικά άλλωστε στην Ευρώπη, και διαμορφώθηκε στις 110,3 μονάδες (από 113,4). Εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα και δεν ενσωματώνει τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις της πανδημίας, με την έξαρση της νέας μετάλλαξης και τα μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπισή της. Η υποχώρηση προήλθε κυρίως από την έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και στις Κατασκευές, ενώ η μεταβολή στη Βιομηχανία ήταν ήπια.

Βιομηχανία: Αποκλιμάκωση των αποθεμάτων και υποχώρηση των προβλέψεων για την παραγωγή προσεχώς
Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν ήπια και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αποκλιμακώθηκαν ήπια. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε ήπια τον Δεκέμβριο, στις 109,1 (από 110,2 τον Νοέμβριο) μονάδες, επίπεδο πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (93,3 μον.). Από τις μεταβλητές του δείκτη, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε, το ύψος των αποθεμάτων κλιμακώθηκε ήπια, ενώ παράλληλα το ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε ελαφρά.
Αναλυτικά:

α) Σε ότι αφορά το επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ήπια ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης, στις +11 μονάδες από +6 μονάδες τον Νοέμβριο, με το 16% (από 14%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 27% (από 20%) να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο υποχώρησε ελαφρά και διαμορφώθηκε στις +15 μονάδες (από +21), με το 30% (από 32%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 15% (από 11%) μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο κλιμακώθηκε και διαμορφώθηκε στις +10 (από +7) μονάδες, με το 23% (από 19%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 12% να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο μικτές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο διατηρήθηκαν στις +32 μονάδες, οι ήπια θετικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν αισθητά, στις +11 (από +2) μονάδες, ενώ αντιθέτως, οι θετικές προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες εξασθένισαν ήπια και διαμορφώθηκαν στις +29 μονάδες (από +31).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες επιδεινώθηκαν οριακά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +31 μον. από +32 και το 41% (από 39%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 10% (από 7%) μείωσή τους. Παράλληλα, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησε έντονα, στις +30 από +41 μονάδες, με το 40% (από 47%) των ερωτηθέντων να προβλέπει αύξησή τους.
στ) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποχώρησε ελαφρώς, στις +41 (από +43) μονάδες, με τις μισές των επιχειρήσεων να μην αναμένουν μεταβολή τους το προσεχές τρίμηνο και ένα 45% (από 48%) να αναμένει άνοδό τους και
ζ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής ενισχύθηκαν σημαντικά, στους 4,9 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να υποχωρεί ήπια, στο 76,2% από 78,2%.