Εξασθένιση κατέγραψαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων του κλάδου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, από 100,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 96,5 μονάδες παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (95,9 μονάδες). Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΙΟΒΕ, η υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει λόγω της μείωσης των παραγγελιών και της τρέχουσας ζήτησης. Συνοπτικά:

• Μηδενικό το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση. Άνοδος για τον δείκτη προβλέψεων για την παραγωγή.
• Ενισχυμένο και με αρνητικό πρόσημο το ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές.
• Ισχυρότερο το αρνητικό ισοζύγιο για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση. Νέα επιδείνωση του ισοζυγίου για τα αποθέματα.
• Αμετάβλητος ο δείκτης για τα Κεφαλαιουχικά. Εξασθένιση για τα Καταναλωτικά αγαθά, εντονότερη για τα Ενδιάμεσα, λόγω των προβλέψεων παραγωγής.

Τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε επίσης εξασθένιση για τη βιομηχανική παραγωγή, σε σύγκριση με τον Αύγουστο αλλά και βελτίωση 2,1% στην Ελλάδα, σε σχέση με ένα έτος πριν, έναντι υποχώρησης 6,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε εξασθένιση 2,2%. Ειδικότερα, υποχώρηση καταγράφηκε για Ορυχεία – Λατομεία (-1,9%) και Μεταποίηση (-0,4%), αλλά άνοδος για Ηλεκτρικό ρεύμα (13,0%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, βελτίωση σημειώθηκε σε Φάρμακα (22,7%) αλλά μείωση για Τρόφιμα (-5,1%) και Βασικά Μέταλλα (-7,7%).