Η ελληνική βιομηχανία στη νέα ψηφιακή εποχή βρέθηκε στο τραπέζι του πάνελ «Η ελληνική βιομηχανία στην εποχή του Industry 4.0: Προσαρμογή, προκλήσεις μετασχηματισμού, δυνατότητες ανάπτυξης», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Industry 4.0 summit @ Costa Navarino, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κλάδου. Θέτοντας στο επίκεντρο, τους κύριους άξονες της συζήτησης, ο κ. Δημήτρης Βέργαδος, Διευθυντής Τομέα ΜΜΕ & Ενημέρωσης ΣΕΒ σημείωσε πως τα θέματα τεχνολογικής αναβάθμισης της ελληνικής βιομηχανίας δεν είναι όσο δύσκολα φαίνονται υπογραμμίζοντας τον ρόλο που κατέχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Ανοίγοντας την συζήτηση ο κ. Κώστας Αντωνόπουλος, Supply Chain Director, ΜΙΝΕΡΒΑ Α.Ε. ξεκαθάρισε πως κυριότερος μοχλός για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών είναι η ανταγωνιστικότητα.

Διευκρίνισε δε, πως το Industry 4.0 έχει 3 πυλώνες προκλήσεων, το κομμάτι ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών, τη διαχείριση των δεδομένων και την προσαρμογή των δεξιοτήτων που απαιτούνται για να μπορέσουν αυτά τα δύο να δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στην «τύχη» της εταιρείας του να διαθέτει εργοστάσια που ανήκουν σε διαφορετικές τεχνολογικές γενεές αναφέρθηκε ο κ. Βασίλειος Γκότσης, Plant Manαger, Σωληνουργεία Κορίνθου, προσθέτοντας πως αυτό αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εφαρμογής νέων τεχνολογιών ενώ τόνισε πως τέτοιες επενδύσεις ουσιαστικά «επιβάλλονται» από τους πελάτες που θέτουν υψηλές απαιτήσεις.

Με τη σειρά του ο κ. Απόστολος Μήτσης, Διευθυντής Εργοστασίου, MEGA DISPOSABLES SA, έβαλε στη συζήτηση ακόμη έναν παράγοντα, αυτό της μείωσης του λειτουργικού κόστους, η οποία, όπως είπε, απαιτεί τη συλλογή δεδομένων από την παραγωγή και στη συνέχεια την αυτοματοποίησή της. Μια άλλη οπτική έδωσε ο κ. Αθανάσι-ος Τσαντίλας, Chairman & Managing Director, Rokas Renewables εξηγώντας το πώς «παντρεύονται» οι προσπάθειες της τεχνολογικής και της ενεργειακής μετάβασης και υπογραμμίζοντας πως η βιομηχανία έχει ανάγκη σταθερού ενεργειακού κόστους.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Χατζηδιαμαντής, RBS Greece Manufacturing Manager, Ravago Building Solutions Greece, Πρόεδρος Δ.Σ Ravago Hellas υπενθύμισε πως η εταιρεία βρίσκεται σε μία διαρκή πορεία επενδύσεων σε τεχνολογία και αυτοματισμούς, με κίνητρο πάντα τον ανταγωνισμό. Στο ζήτημα του ανθρωπίνου δυναμικού, έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξεύρεσης τεχνητών και τεχνικών αλλά και εργαζομένων σε πιο χαμηλές βαθμίδες.

Χορηγοί Summit Dinner: InTTrust, Όμιλος Θεοδώρου.
Χορηγοί Γεύματος: EY, SABO S.A.
Χορηγός Cocktail Gala: Gizelis Robotics.
Χορηγός Ενυδάτωσης: μ.