Για το σταυροδρόμι μπροστά στο οποίο βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία στο πλαίσιο του Industry 4.0 μίλησε η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, Υφυπουργός Ανάπτυξης, ανοίγοντας τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Industry 4.0 summit @ Costa Navarino, που διοργάνωσε η Boussias Events στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2023, σε ένα επιτυχημένο διήμερο γεμάτο one-to-one επιχειρηματικές συναντήσεις, παρουσιάσεις και ομιλίες από τους κορυφαίους του κλάδου. «Η κυβέρνηση πιστεύει στη μεταποίηση», σημείωσε η κα Παπαδημητρίου, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά έχουμε εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία, με ορίζοντα ως το 2030 και στόχο την εξέλιξή της σε πρωταγωνιστή της εγχώριας οικονομίας. Το δημογραφικό και οι αναπόφευκτες επιδράσεις του στη στελέχωση της βιομηχανίας μονοπώλησε το πάνελ με θέμα «Οι Μεγάλες Προκλήσεις: μια συζήτηση για τις αλλαγές που έρχονται και το μέλλον της βιομηχανίας», υπό τον συντονισμό του Θοδωρή Γεωργακόπουλου, Αρθρογράφου της Καθημερινής.

Ο Σπύρος Κίντζιος, Director, Corporate Development UNI-PHARMA KLEON TSETIS PHARMACEUTICAL LABORATORIES S.A., σημείωσε ότι το ζήτημα εύρεσης προσωπικού απασχολεί τον κλάδο διαχρονικά, καθότι δεν θεωρείται «ελκυστικός». Αναφερόμενος στη δική του εμπειρία με τη βιομηχανική φαρμακευτική, τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω η διασύνδεση μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων και να δώσουμε στη νέα γενιά σαφή εικόνα για τους ρόλους που μπορούν να αναλάβουν μέσα σε μια βιομηχανία.

Από πλευράς του, ο Θεόδωρος Πανταζής, Group Manufacturing Director, ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ, τόνισε ότι οι εταιρείες έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην εξεύρεση ανειδίκευτου προσωπικού, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν ρομποτικά συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη, «όχι για να πάμε μπροστά τεχνολογικά, αλλά γιατί δε βρίσκουμε άνθρωπο να καθαρίζει». Σύμφωνα με τον ίδιο οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν κίνητρα, όχι μόνο μισθολογικά, αλλά και μέσα από παροχές (πχ. σύγχρονος και καθαρός χώρος εργασίας με καλό εστιατόριο) ενώ πρέπει τα στελέχη της παραγωγής να εμφυσήσουν στους νεότερους το ενδιαφέρον για το πώς παράγεται ένα προϊόν.

Τα προβλήματα της βαριάς βιομηχανίας εξέφρασε ο Γρηγόριος Πασχάλης, Διευθυντής Καινοτομίας ΑτΕ, ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., όπου οι εργαζόμενοι ανακυκλώνονται μεταξύ γειτονικών εταιρειών για μικρές μισθολογικές διαφορές. Κατά τον ίδιο, η βιομηχανία, πόσο μάλλον η βαριά, πρέπει να έρθει πιο κοντά στους ανθρώπους, να προσαρμόσει το περιβάλλον εργασίας κάνοντας τη δουλειά πιο εύκολη με τη βοήθεια του industry 4.0. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γυναικείο εργατικό δυναμικό αλλά και το θεσμό των βιομηχανικών διδακτορικών.

Χορηγοί Summit Dinner: InTTrust, Όμιλος Θεοδώρου.
Χορηγοί Γεύματος: EY, SABO S.A.
Χορηγός Cocktail Gala: Gizelis Robotics.
Χορηγός Ενυδάτωσης:
μ.