Καθώς οι βιομηχανίες προσαρμόζονται στις συνεχείς αλλαγές της παγκόσμιας οικονομίας, οι πάροχοι βιομηχανικού λογισμικού αντιμετωπίζουν την πρόκληση να παραμείνουν συναφείς και ανταγωνιστικοί. Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις και οι προκλήσεις που διαμορφώνουν τον κλάδο των βιομηχανικών λογισμικών το 2024 και πέραν αυτού;

Σύμφωνα με την Oxford Economics, η παγκόσμια ανάπτυξη του ΑΕΠ προβλέπεται στο 2,5% για το 2023, ενώ για το 2024 αναμένεται να πέσει στο 2%, αποτελώντας την πιο ασθενή από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, προβλέπεται ανάκαμψη στο 2,9% για το 2025. Αυτοί οι οικονομικοί δείκτες έχουν άμεσο αντίκτυπο στις πωλήσεις βιομηχανικού λογισμικού, ειδικά σε διάφορους κλάδους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, o κλάδος των βιοεπιστημών κατέγραψε αύξηση στις πωλήσεις και συνεχίζει να αναπτύσσεται θετικά.
Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας, περιλαμβάνοντας ημιαγωγούς και συσκευές υπολογιστών, επίσης αναφέρεται ως κερδοφόρος λόγω της ισχυρής ζήτησης. Αρχικά, η αεροδιαστημική, αυτοκινητοβιομηχανία και οι βιομηχανίες μηχανημάτων επλήγησαν σοβαρά, αλλά ανέκαμψαν επιτυχώς. Η αυτοκινητοβιομηχανία ξεχώρισε με την ταχύτερη ανάκαμψη λόγω αυξημένης ζήτησης. Τα νέα είναι θετικά: όλοι οι κλάδοι παρουσιάζουν τώρα σταθερή ανάπτυξη μεταξύ 7 και 15% για το άμεσο μέλλον.

Οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες
Αναντίρρητα, οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες επηρεάζουν όλες τις αγορές λογισμικού. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας αυξήθηκαν λόγω της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η οποία έχει επίσης επηρεάσει τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων και έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα αναδυόμενα προβλήματα στη Μέση Ανατολή θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Οι χώρες ανταποκρίθηκαν επίσης με διαφορετικούς τρόπους στην πανδημία COVID-19 και ανακάμπτουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Η εμπορική αεροδιαστημική βιομηχανία επλήγη σοβαρά από την πανδημία, και παρόλο που οι επενδύσεις αρχικά μειώθηκαν δραματικά, στη συνέχεια επέστρεψαν στα προ της πανδημίας επίπεδα.

Βελτίωση της παραγωγικότητας
Οι ελλείψεις εξιδικευμένου εργατικού δυναμικού εξακολουθούν να υφίστανται, ιδίως στα επαγγέλματα της μεταποίησης, των βιομηχανιών, της υγειονομικής περίθαλψης, της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτό δικαιολογεί την ανάγκη για βιομηχανικό λογισμικό για την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), τη μηχανική μάθηση (ML), την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και τη ρομποτική αρχίζουν να βελτιώνουν την παραγωγικότητα, γεγονός που θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των ελλείψεων δεξιοτήτων, αλλά ήδη παρατηρείται έλλειψη ανθρώπων με τις κατάλληλες δεξιότητες -αναλυτές δεδομένων, επιστήμονες και μηχανικοί- που μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις προηγμένες δυνατότητες.

Νέες τεχνολογίες
Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση του πραγματικού προϊόντος με το μοντέλο σχεδιασμού, ώστε να σχηματιστεί ένα ψηφιακό δίδυμο. Αυτό επεκτείνει την παρουσία των παρόχων στην αγορά, καθώς οι πελάτες μπορούν να αγοράζουν όλα όσα χρειάζονται χωρίς να ψάχνουν αλλού. Το SaaS (Software as a Service) προσφέρει εξοικονόμηση πόρων στις βιομηχανικές εταιρείες στις λειτουργίες τους στον τομέα της πληροφορικής, μειώνοντας τις επενδύσεις σε συστήματα και τμήματα πληροφορικής επί τόπου. Αυξάνει επίσης την ευελιξία, παρέχοντας τη δυνατότητα «εργασίας από οπουδήποτε», ώστε οι διαχειριστές έργων να μπορούν να εργάζονται εκτός έδρας και να διαχειρίζονται έργα σε πολλές τοποθεσίες.

Ζητήματα εφοδιαστικής αλυσίδας
Αυτά έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση δικτύων εφοδιασμού και στην επανασυσκευασία / κοντινή αποθήκευση για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Οι παγκόσμιες διαταραχές, που προκλήθηκαν από ζητήματα όπως ο αποκλεισμός της διώρυγας του Σουέζ, οι επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και άλλες πολιτικές συγκρούσεις απομάκρυναν τις αλυσίδες εφοδιασμού από τις λύσεις JIT (Just in Time). Αυτά σχεδιάστηκαν για να είναι «αδύναμα», με μικρή χαλαρότητα ή απόθεμα, αλλά αυτό τα καθιστά ευάλωτα. Το ζητούμενο τώρα είναι να αυξηθεί η ανθεκτικότητα, μετακινώντας προς τα δίκτυα εφοδιασμού και τις εναλλακτικές αλυσίδες εφοδιασμού. Η DIS ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με την ΙΟΝ, σηματοδοτώντας ένα άλμα προς τα εμπρός στη δέσμευση της ΙΟΝ για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της. Η λύση αυτή είναι μια σουίτα εφαρμογών για κινητές συσκευές με ενσωματωμένες τεχνολογίες αιχμής, που στηρίζεται στην τεχνογνωσία και εμπειρία της DIS στις Επιχειρηματικές Εφαρμογές. Mε την ολοκλήρωση του έργου η ION θα έχει την δυνατότητα να συλλέγει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για την απόδοση των πωλήσεών της, να αναβαθμίσει την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση της εφοδιαστικής της αλυσίδας και να παρέχει μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία στους πελάτες, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε πάνελ που φιλοξενήθηκε στο Dairy Conference, ο Βασίλειος Καραφωτιάς, Οικονομικός Διευθυντής της ΡΟΥΣΣΑΣ ΑΕ, αναφέρθηκε στη σύζευξη των επενδύσεων με την καινοτομία. Η εταιρεία από το 2023 έχει προχωρήσει στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με την αναβάθμιση του hardware και του ERP, που είναι πλέον πιο ευέλικτο και σύγχρονο. Επίσης, η εφαρμογή ενός συστήματος warehouse management system είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση της αποθήκης και των αποθεμάτων. «Στην επόμενη διετία, η εταιρεία θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ, ενώ όλες οι εταιρείες, ανεξαρτήτου μεγέθους, θα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις για να παραμείνουν ανταγωνιστικές» επεσήμανε ο ίδιος.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση
Είναι οι δύο τεχνολογίες που είναι στο επίκεντρο από κορυφαίους παρόχους λογισμικού παραγωγής για τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Για παράδειγμα, το Generative Design χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μια σειρά σχεδίων για την κάλυψη ενός συνόλου περιορισμών. Ομοίως, η ML χρησιμοποιεί αλγόριθμους βασισμένους σε AI για να βελτιώσει την απόδοση ενός συστήματος με την πάροδο του χρόνου και οι αλγόριθμοι βελτιώνονται καθώς «εκπαιδεύονται» με την έκθεση σε ιστορικά δεδομένα.
Σε συνεργασία με την Oliveex, η Ζυθοποιία Πηνειού έγινε η πρώτη Ελληνική Ζυθοποιία που κατάφερε να ψηφιοποιήσει πλήρως τις παραγωγικές διαδικασίες και να εφαρμόσει μηχανισμούς τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό τη διασφάλιση της βέλτιστης ποιότητας και τη βελτιστοποίηση στον τρόπο λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή, η Ζυθοποιία είναι σε θέση να διατηρεί πλήρως ψηφιακό αρχείο για κάθε παρτίδα μπύρας που δημιουργείται, με απόλυτα αυτοματοποιημένο τρόπο, χωρίς την εμπλοκή ανθρώπινου παράγοντα. Τα ψηφιακά αρχεία περιέχουν παραγωγικά δεδομένα, δείκτες ποιότητας και κόστους αλλά και συσχετίσεις με άλλες βιομηχανικές διεργασίες, δίνοντας της τη δυνατότητα να έχει ψηφιακή ιχνηλασιμότητα στις διεργασίες παραγωγής.

Το success story των σκανδιναβικών χωρών στη συγκέντρωση του Industrial Software
Η επιτυχία των Σκανδιναβικών χωρών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καθώς η Ευρώπη διαθέτει σχετικά λίγες μεγάλες εταιρείες λογισμικού και εταιρειών που υποστηρίζουν λογισμικό σε σύγκριση με άλλες μεγάλες περιοχές του κόσμου. Αρκετοί παράγοντες ευθύνονται για την ξαφνική ανάπτυξη της Σκανδιναβικής περιοχής και μπορούν να παράσχουν πολύτιμη καθοδήγηση σε εταιρείες λογισμικού, ιδρυτές, επενδυτές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε έρευνα της η Mckinsey, αναλύει τις επιδόσεις περισσότερων από 1.000 σκανδιναβικών εταιρειών λογισμικού από το 2017 έως το 2022, εστιάζοντας κυρίως στις μεταβολές των εσόδων για διαφορετικά αρχέτυπα στρατηγικών ανάπτυξης λογισμικού.

Τα ακόλουθα είναι μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας:
• Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται ακόμη στην αρχή της εξαγωγικής καμπύλης S και υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης.
• Η Σουηδία είναι σε καλό δρόμο για να παράγει 7,4 φορές περισσότερο και η Νορβηγία 4,7 φορές περισσότερο από την τοπική ζήτηση έως το 2030, από 4,1 φορές και περίπου 2,2 φορές, αντίστοιχα, το 2022.
• Η Δανία και η Φινλανδία ακολουθούν, αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη.

Από εκεί και πέρα, οι σκανδιναβικές εταιρείες λογισμικού ακολουθούν τέσσερα κύρια αρχέτυπα κλίμακας. Οι βασικοί παράγοντες ανάπτυξης περιλαμβάνουν υψηλά ποσοστά ψηφιακής υιοθέτησης, μια αυξανόμενη βάση ιδρυτών και διαθέσιμη χρηματοδότηση, την τοπική βιομηχανία και τις κοινωνικές πολιτικές. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για νεοεισερχόμενους και επιχειρήσεις κλίμακας να συμμετάσχουν σε αυτή τη νέα αγορά παράλληλα με τις καθιερωμένες επιχειρήσεις. Διαπιστώνει επίσης ότι πάνω από το 70% της παραγωγής λογισμικού παράγεται από τις δέκα κορυφαίες εταιρείες σε καθεμία από τις σκανδιναβικές χώρες. Και οι σκανδιναβικές χώρες κατέχουν ήδη υψηλή θέση στους καταλόγους των εταιρειών λογισμικού που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Για παράδειγμα, η Νορβηγία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα με βάση τα έσοδα σε μια χαρτογράφηση των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη και η Σουηδία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα «μονόκερων» ανά κάτοικο παγκοσμίως.

Επιπροσθέτως, οι τέσσερις σκανδιναβικές χώρες έχουν όλες υψηλή ψηφιακή υιοθέτηση, όπως αποδεικνύεται από την κατάταξή τους στην κορυφή ή κοντά στην κορυφή τόσο του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2021 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DESI), όσο και της Παγκόσμιας Κατάταξης Ψηφιακής Ανταγωνιστικότητας του 2022 της IMD. Το υψηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας της περιοχής βοηθά στη δημιουργία μιας κουλτούρας όπου ο πληθυσμός αναμένει υψηλής ποιότητας ψηφιακές εμπειρίες χρηστών. Ταυτόχρονα, υπάρχει ευρεία υιοθέτηση των τεχνολογιών αυτοματισμού λόγω του γενικά υψηλού κόστους εργασίας που σχετίζεται με τη διατήρηση ισχυρών δικτύων κοινωνικής ασφάλειας των σκανδιναβικών χωρών. Αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας δεξαμενής ταλέντων εργαζομένων που κατανοούν καλά τις εμπειρίες των χρηστών και την εργασία αυτοματισμού. Αυτή η γνώση δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες λογισμικού να απευθύνονται πιο εύκολα σε άλλες αγορές με προϊόντα που φτάνουν σε υψηλότερη ποιότητα σε αρχικό στάδιο και χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης.

Εν κατακλείδι, το βιομηχανικό λογισμικό αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο στον ψηφιακό μετασχηματισμό των βιομηχανιών. Καθώς οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία και προσαρμόζονται σε αυτές, οι πάροχοι βιομηχανικού λογισμικού πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δυναμικής αγοράς. Οι βασικές προκλήσεις και τάσεις που επηρεάζουν αυτούς τους παρόχους βιομηχανικού λογισμικού το 2024 και μετά περιλαμβάνουν την ανάγκη για ψηφιακή μετάβαση και αυτοματισμό, την ενίσχυση της ασφάλειας και προστασίας δεδομένων και την απαίτηση για ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις λύσεις λογισμικού.

Στις Σκανδιναβικές χώρες, το βιομηχανικό λογισμικό έχει σημειώσει επιτυχία λόγω της υψηλής τεχνολογικής υποδομής και της έμφασης στην καινοτομία και βιωσιμότητα. Οι επιχειρήσεις σε αυτές τις χώρες επενδύουν σε ψηφιοποίηση και αυτοματισμό, χρησιμοποιώντας προηγμένες βιομηχανικές λύσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και της ανταγωνιστικότητάς τους. Αδιαμφισβήτητα, αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση καθώς οι εταιρείες λογισμικού εστιάζουν στην ανάπτυξη λύσεων που προσφέρουν αξία στις βιομηχανίες και συμβάλλουν στην επιτυχία τους στο παγκόσμιο προσκήνιο.