Σε ένα κόσμο όπου η βιομηχανία και η τεχνολογία συνενώνονται, το industrial metaverse αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα. Μέσα από την καινοτομία των ψηφιακών διδύμων και την αυτοματοποίηση, το industrial metaverse προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία και βιωσιμότητα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Ένα εικονικό μέρος με επίκεντρο το χρήστη, που προορίζεται για συνεργασία, εμπειρία και αλληλεπίδραση με το Digital Twin και όπου λαμβάνονται γρήγορες αποφάσεις engineering, αξιοποιώντας ακριβή ισχυρά δεδομένα -πραγματικά και ψηφιακά. Ο λόγος περί το Industrial Metaverse, το οποίο είναι μια σύγκλιση πολλών τεχνολογιών που ήδη χρησιμοποιούμε σήμερα, όπως τα Digital Twins, η AI, καθώς και το Software Defined Automation.
Σε αυτό το ταξίδι μου προς τον Νέο Κόσμο, με σκοπό την ανακάλυψη των δυνατοτήτων του και κυρίως το πώς μπορεί να διαμορφώσει τη βιομηχανική παραγωγή και να ωφελήσει τις επιχειρήσεις, ιδανικός πλοηγός είναι ο Theo Papadopoulos, επικεφαλής του Industrial Metaverse Lab της Siemens. Ο Theo, έχοντας αφιερώσει την καριέρα του στη μελέτη και ανάπτυξη ψηφιακών διδύμων και άλλων τεχνολογιών που γεφυρώνουν το φυσικό και ψηφιακό κόσμο, ηγείται των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός καινοτόμου ψηφιακού κόσμου.
«Θα είναι πάντα ένας ανοιχτός κόσμος, που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη αλληλεπίδραση ενός άπειρου αριθμού ανθρώπων και στοιχείων και θα προσφέρει την πλήρη εμβύθιση σε μια προσομοίωση βασισμένη στη φυσική, με φωτορεαλιστική απεικόνιση και σε πραγματικό χρόνο», μου λέει, καλωσορίζοντάς με σε αυτό το ψηφιακό περιβάλλον, όπου οι άνθρωποι μπορούν να «σπάσουν» τα εμπόδια της απόστασης και να εργαστούν μαζί σε χώρες και ηπείρους, επιτρέποντας ένα εντελώς νέο επίπεδο συνεργασίας. «Τα προβλήματα μπορούν να εντοπιστούν, να αναλυθούν και να επιλυθούν γρήγορα – ή ακόμα και να ανακαλυφθούν πριν προκύψουν», επισημαίνει, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες θα είναι σε θέση να γίνουν πιο βιώσιμες, οδηγώντας την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την αποϋλοποίηση του σχεδιασμού των προϊόντων, των διαδικασιών και της παραγωγής τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινάει το εικονικό μας ταξίδι στον κόσμο του Industrial Metaverse.
Ποιες στρατηγικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει το Siemens Industrial Metaverse Lab;
Η Siemens είναι πρωτοπόρος και αναγνωρισμένος thought leader στο Industrial Metaverse. Πρόσφατα, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε το Siemens Industrial Metaverse Lab στο Munich Urban Collab, ένα κτίριο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Siemens όπου εταιρείες, νεοφυείς επιχειρήσεις και ακαδημαϊκοί κύκλοι συνυπάρχουν σε αυτό το περιβάλλον. Το εργαστήριο είναι ένας χώρος συνεργασίας, γρήγορης δημιουργίας πρωτοτύπων και thought leadership. Επιπλέον, διοργανώνουμε workshops και συνεδρίες διδασκαλίας γύρω από Industrial Metaverse και τις σχετικές δραστηριότητες της Siemens.
Πώς συμβάλλει το εργαστήριο στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών;
O στόχος της ομάδας μας είναι να επιδείξει την τέχνη του εφικτού στη σημερινή εποχή, συνδυάζοντας πολλά τεχνολογικά στοιχεία. Αναπτύσσουμε από κοινού με τους πελάτες μας αποδείξεις της ορθότητας των ιδεών, ώστε να τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν, με συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα, την προστιθέμενη αξία του Industrial Metaverse στην καθημερινή τους επιχειρηματική δραστηριότητα και πώς μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τους, όπως την αύξηση της παραγωγικότητας ή την υποστήριξη στην ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων με πιο βιώσιμο τρόπο.
Ποιες νέες δυνατότητες ή ευκαιρίες αναμένετε να προκύψουν από την ενσωμάτωση του metaverse στην παραγωγή και διαχείριση βιομηχανικών διαδικασιών;
Αναμφίβολα, το Industrial Metaverse προσφέρει τεράστιες δυνατότητες μετασχηματισμού των βιομηχανιών. Σκεφτείτε ότι οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών θα μπορούν να αξιοποιούν το Ψηφιακο Δίδυμο με δεδομένα απόδοσης σε πραγματικό χρόνο, να δημιουργούν καινοτόμες βιομηχανικές λύσεις IoT και να έχουν αμέτρητες δυνατότητες που θα τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αύριο.
Ωστόσο, η επίτευξη καινοτομίας και μετασχηματισμού με ταχύτητα ρεκόρ δεν είναι δυνατή με τις παραδοσιακές μεθόδους στον πραγματικό κόσμο. Για να φτάσουμε σε καλύτερες λύσεις γρηγορότερα, πρέπει να «ξεγελάσουμε» το χρόνο αξιοποιώντας την ψηφιοποίηση. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες υποσχέσεις του βιομηχανικού μετασύμπαντος: ένας ψηφιακός κόσμος όπου μπορούμε να δοκιμάσουμε και να αναπτύξουμε νέες ιδέες ευκολότερα και πιο γρήγορα από ποτέ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των ψηφιακών διδύμων. Στη συνέχεια, μπορούμε να τα εφαρμόσουμε στον πραγματικό κόσμο.
Η Siemens είναι ο «πελάτης μηδέν» για αυτήν την εξέλιξη που σημαίνει ότι εφαρμόζουμε στα εργοστάσιά μας και επεξεργαζόμαστε τις αναπτυγμένες λύσεις. Το εργοστάσιό μας στο Nanjing στην Κίνα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Αυτό το εργοστάσιο είναι το πρώτο ψηφιακό εγγενές εργοστάσιο. Προσομοιώσαμε το εργοστάσιο πριν από την κατασκευή που μας βοήθησε όχι μόνο να εντοπίσουμε και να επιλύσουμε τα σημεία συμφόρησης των γραμμών παραγωγής στη φάση του σχεδιασμού, αλλά οδήγησε επίσης σε υψηλότερη παραγωγικότητα σε σύγκριση με την παλαιότερη τοποθεσία μας που αντικαταστάθηκε. Άλλα παραδείγματα είναι η συνοικία Siemensstadt στο Βερολίνο. Αυτή η περιοχή ήταν ενα campus αποκλειστικα της Siemens, αλλά τώρα αυτή η βιομηχανική περιοχή μετατρέπεται σε μια βιώσιμη και έξυπνη πόλη του αύριο. Μαζί με τους εταίρους μας θέλουμε να αναπτύξουμε μια περιοχή με ουδέτερο CO2 αποτύπωμα τα επόμενα χρόνια.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην εφαρμογή των τεχνολογιών metaverse στη βιομηχανία;
Το Industrial Metaverse ακούγεται πολλά υποσχόμενο, και μπορεί να ρωτήσετε γιατί να μην υπάρχει πλήρως; Η υιοθέτηση του από μια εταιρεία δεν είναι μια ενιαία χρονική προσέγγιση. Είναι ένα ταξίδι όπου η ψηφιοποίηση παίζει βασικό ρόλο. Αρκετά βήματα όπως η υιοθέτηση του IoT, η προσομοίωση και η τεχνητή νοημοσύνη από εταιρείες είναι απαραίτητα βήματα στο δρόμο προς το Industrial Metaverse. Και εδώ έρχεται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Βλέπουμε μια πολύ αργή υιοθέτηση της ψηφιοποίησης από την πλειοψηφία των εταιρειών, επομένως η υιοθέτηση του Industrial Metaverse δεν βρίσκεται στην πρώτη προτεραιότητα. Προκειμένου να υποστηρίξει αυτές οι εταιρείες να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, η Siemens παρουσίασε το Siemens Xcelerator, την ανοιχτή ψηφιακή επιχειρηματική μας πλατφόρμα, την οποία παρουσιάσαμε στην ελληνική αγορά πριν από δύο μήνες. Η πλατφόρμα αυτή αλλά και οι έμπειρες ομάδες της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας, είναι σε θέση να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.
Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στη βιομηχανία είναι η διαλειτουργικότητα. Στη βιομηχανία υπάρχουν πρότυπα, τα οποία αναπτύχθηκαν για κάποιο λόγο, αλλά δυστυχώς έχουμε πάρα πολλά πρότυπα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Για να αντιμετωπίσει την πρόκληση διαλειτουργικότητας, η Siemens μπήκε στη Συμμαχία για το OpenUSD. Το USD (Universal Scene Description) είναι ένα format ανοιχτού κώδικα και τα μέλη της συμμαχίας θέλουν να εμπλουτίσουν περαιτέρω αυτήν τη μορφή για να υποστηρίξουν περιπτώσεις βιομηχανικής χρήσης. Τέλος, υπάρχει και η έλλειψη καταρτισμενου εργατικού δυναμικού, όπως ειδικοί στις προσομοιώσεις και την τεχνητή νοημοσύνη που θα υλοποιήσουν τις ψηφιακές λύσεις στο industrial Metaverse.
Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη συνεργασία της Siemens με τη Sony για την ανάπτυξη του NX Immersive Designer; Ποιες είναι οι βασικές δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας;
Τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια της CES στο Λας Βέγκας, ανακοινώσαμε τη συνεργασία μας με τη Sony για να προωθήσουμε μαζί την επανάσταση του immersive engineering, την επόμενη γενιά της μηχανικής προϊόντων. Τα VR γυαλιά της Sony συνδυάζονται απρόσκοπτα με το CAD λογισμικό της Siemens NX™ για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου.
Το Sony XR head-mounted display (HMD) παρέχει τον πιο ακριβή και φυσικό τρόπο για να βιώσετε, να αλληλεπιδράσετε και να συνεργαστείτε σε 3D περιβάλλον. Με εκπληκτική οπτική πιστότητα, συνδυασμένη με δυναμική ένταξη λογισμικού και υλικού, μπορείτε να βιώσετε το immersive engineering με τις ομαλότερες ροές εργασίας. Ο χρήστης μπορεί να διαπιστώσει ακριβή αλληλεπίδραση με τα σχέδιά του. Οι νέες συσκευές αλληλεπίδρασης οπως δακτυλίδι ελέγχου ή το point controller ενδυναμώνουν τους σχεδιαστές να χειρίζονται και να επεξεργάζονται εύκολα μοντέλα απευθείας μέσα στο χώρο VR. Επιπλέον, ο μηχανικός μπορεί να ενισχύσει το σταθμό εργασίας του και να δημιουργήσει πολλαπλές εικονικές οθόνες κατά την εργασία μέσα στο NX Immersive Designer, ενώ εργάζεται ταυτόχρονα με παραδοσιακό πληκτρολόγιο και ποντίκι. Ο χρήστης μπορεί ακόμη και να σχεδιάσει, να μελετήσει και να χειριστεί αντικείμενα στο χώρο VR, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει το NX Immersive Designer. Ζωντανές συγχρονισμένες αλλαγές μοντελοποίησης μπορούν να γίνουν απευθείας σε εικονικά μοντέλα, ενώ προσπελαύνονται πλήρεις συνεδρίες ροής εργασίας NX.
Τέλος, η συνεργασία μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε πιο αποτελεσματικές αναθεωρήσεις προϊόντων και ενισχυμένη υποστήριξη για πραγματική συνεργασία σε πραγματικό χρόνο μέσα σε έναν κοινόχρηστο καθηλωτικό χώρο.
Πώς βλέπετε τη συνεργασία με την NVIDIA να συμβάλλει στην ανάπτυξη του βιομηχανικού metaverse, ειδικά στον τομέα των ψηφιακών διδύμων και της αυτοματοποίησης;
Η Siemens είναι μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να σταθεί μόνος του στο Ιndustrial Μetaverse. Aναζητούμε συνεργάτες που φέρνουν συμπληρωματική εμπειρογνωμοσύνη για να ενώσουν τις δυνάμεις μαζί μας προς την υλοποίησή του. Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι η συνεργασία μας με τη Nvidia. Η Siemens ως ηγέτης στη βιομηχανική αυτοματοποίηση και βιομηχανικό λογισμικό, υποδομές, τεχνολογίες κτιρίων και μεταφορές και η NVIDIA, πρωτοπόρος στα επιταχυνόμενα γραφικά και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν το Industrial Metaverse.
Όπως δήλωσε και ο Roland Busch, Πρόεδρος και CEO της Siemens, στη διάσκεψη GTC της NVIDIA: «Σε αυτόν το δρόμο προς το μέλλον, μαζί με τη NVIDIA κάνουμε τώρα ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Φέρνουμε τους ψηφιακούς και πραγματικούς κόσμους ακόμα πιο κοντά». Στην επόμενη φάση της συνεργασίας μας με τη NVIDIA, η Siemens θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα νέο προϊόν, το Teamcenter® X, το οποίο είναι το κορυφαίο λογισμικό διαχείρισης κύκλου ζωής προϊόντων (PLM) βασισμένο στο cloud και μέρος της πλατφόρμας Siemens Xcelerator. Το νέο λογισμικό θα παρέχει στις μηχανικές ομάδες σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να δημιουργούν υπερ-διαισθητικά, φωτορεαλιστικά, πραγματικού χρόνου και φυσικά βασισμένα ψηφιακά δίδυμα. Αυτά τα ψηφιακά δίδυμα θα συνδυάζουν την ακρίβεια του λογισμικού της βιομηχανίας μας με τη δύναμη του Generative AI και την απόδοση σε πραγματικό χρόνο που παρέχεται μέσω του NVIDIA Omniverse Cloud. Έτσι, τα μηχανικά δεδομένα μπορούν να οπτικοποιηθούν όπως θα εμφανίζονταν στον πραγματικό κόσμο. Και εργασίες που συνήθως απαιτούσαν ημέρες, μπορούν να ολοκληρωθούν σε λίγες ώρες. Με αυτό το λογισμικό νέας γενιάς, θα είναι δυνατό να εμπλακούν νωρίς άτομα που μπορεί να μην είναι μηχανικοί, αλλά μπορούν να συνεισφέρουν πολύτιμη εμπειρογνωμοσύνη, για παράδειγμα, όταν πρόκειται για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας ή συγκεκριμένες ροές εργασίας και διαδικασίες. Και οι πελάτες, οι λήπτες αποφάσεων ή οι ειδικοί μάρκετινγκ μπορούν να αποκτήσουν και να μοιραστούν πρώιμες γνώσεις σχετικά με την εμφάνιση του προϊόντος στον πραγματικό κόσμο. Σύντομα, οι προσομοιώσεις δεν θα γίνουν μόνο καλύτερες και πιο ρεαλιστικές, αλλά το πιο σημαντικό, θα αποφευχθούν λάθη, θα ληφθούν καλύτερες αποφάσεις πιο γρήγορα, και οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν σημαντικά.
Πώς θα επηρεάσει το metaverse το βιομηχανικό τομέα τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια;
Η παγκόσμια οικονομία θα ανακαλύψει τον εαυτό της εκ νέου την επόμενη δεκαετία. Τα όρια θα θολώσουν, θα καθιερωθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα, και η σημασία της συνεργασίας με συνεργάτες και σε οικοσυστήματα θα αυξηθεί. Οι νικητές αυτής της μεγάλης μεταμόρφωσης θα είναι εκείνοι που μπορούν να ανακαλύψουν εκ νέου τις εταιρείες τους, τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και τις βιομηχανίες τους. Αισθάνομαι σιγουριά ότι το industrial metaverse μπορεί να βοηθήσει τις βιομηχανίες να καινοτομήσουν γρηγορότερα και πιο βιώσιμα, επιτρέποντάς τους να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε έναν γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο.