Για τις προκλήσεις για τον κλάδο της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και τις δραστικές ενέργειες του ΕΕΒΨ&L, μιλάει ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος, Διονύσης Γρηγορόπουλος.

Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού οδηγεί σε αυξημένη καταναλωτική ζήτηση για φρέσκα προϊόντα, όπως τονίζει ο Διονύσης Γρηγορόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΒΨ&L. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγωγή των τροφίμων ακόμα και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και η ευρύτερη ποικιλία ευαίσθητων, ως προς τη θερμοκρασία προϊόντων οδηγούν στην ανάγκη αύξησης των χώρων ψυχρής αποθήκευσης. «Με τον τρόπο αυτό, η ζήτηση σε ψυκτικές αλυσίδες αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια», σημειώνει ο κ. Γρηγορόπουλος, ο οποίος αναλύει παρακάτω τις προκλήσεις του κλάδου, καθώς και τις τεχνολογίες αιχμής που θα υιοθετηθούν.

Ποιες είναι οι ενέργειες του Φορέα σας, οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της φετινής χρονιάς;

Οι προκλήσεις για τη νέα χρονιά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε λόγω της Ενεργειακής Κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία και της Επισιτιστικής Κρίσης, προσανατολίζονται σε έξι άξονες:
1. Κατάθεση μελέτης για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των βιομηχανιών-μελών μας, μέσω της φορολογίας, η οποία δρομολογείται τη νέα χρονιά να κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
2. Στην οικονομική ενίσχυση των μελών μας μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα και επιδοτήσεις σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
3. Στη δημιουργία Ομάδων Εργασίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο της ψυχρής εφοδιαστικής με άνοιγμα και κάλεσμα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
4. Τη διεξαγωγή συνεδρίου το 2023 σχετικά με το “Crisis Management & την Επισιτιστική Κρίση”.
5. Την παρουσίαση της 4ης Πανελλήνιας έρευνας για τα Ψυχόμενα logistics στα πλαίσια της έκθεσης εφοδιαστικής αλυσίδας.
6. Την υλοποίηση της εγκεκριμένης πρότασης για το Νέο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, όπου κατατέθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Ανάπτυξη δεξιοτήτων στις Χερσαίες Οδικές Μεταφορές για την κάλυψη οριζόντιων αναγκών των κλάδων της οικονομίας: Ολοκληρωμένη Δράση επαγγελματικού προσανατολισμού, εκπαίδευσης & απασχόλησης των νέων στις μεταφορές».

Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί Εθνικών Δράσεων για το σχεδιασμό νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, με περαιτέρω δικτύωση αλλά και συνέργεια με όλους τους επίσημους φορείς σε Ελλάδα και Εξωτερικό, σε όλο το φάσμα της Βιομηχανίας και των υπηρεσιών της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.

Ποιες είναι οι τάσεις και οι τεχνολογίες που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στον κλάδο;
Το 2023 αναμένεται να είναι έτος αλματώδους προόδου σε αρκετά τεχνολογικά πεδία, τα οποία έχουν ήδη αποκτήσει ισχυρή δυναμική τα τελευταία χρόνια. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν κομμάτια του metaverse να γίνονται αληθινά!
Μια καθαρά εικονική αλυσίδα εφοδιασμού είναι δυνατή. Αλλά όπως και στον πραγματικό κόσμο, θα πρέπει να διαχειριστούμε τις ροές μεταξύ εικονικής κατανάλωσης και εικονικής παραγωγής.

Με την ευφυΐα συστημάτων, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε τις τάσεις, να προβλέψουμε τις προθέσεις αγοράς ή να προβλέψουμε τις προπωλήσεις και να επιτρέψουμε στον κατασκευαστή να προετοιμαστεί. Η τελική παραγωγή των προϊόντων θα μπορούσε να γίνει με αυτοματοποιημένα συστήματα αριθμητικού ελέγχου. Τα logistics θα μπορούσαν κάλλιστα να χρειαστούν ως διεπαφή μεταξύ του εικονικού και του φυσικού κόσμου, έτσι ώστε τα αντικείμενα που αγοράζονται στο metaverse να μπορούν να αποσταλούν στους αγοραστές στον πραγματικό κόσμο.
Εν κατακλείδι, με την εφαρμογή της εικονικής πραγματικότητας στα logistics και δη στη διαδικασία συλλογής παραγγελιών, επιδιώκεται η μείωση των σφαλμάτων συλλογής και η αύξηση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της ποιότητας συλλογής.