Το νέο business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Ο κ. Ξιφαράς στάθηκε στο γεγονός ότι, ανταποκρίνεται στις τάσεις της αγοράς – την ενεργειακή μετάβαση, τη συνεχή αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 75 TW το 2025, αλλά και την ένταση του ανταγωνισμού – οι οποίες ευνοούν τις εταιρείες με υψηλή καθετοποίηση. «Στην απελευθερωμένη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική εγχώρια αγορά, η υψηλή καθετοποίηση αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενόψει μάλιστα αποκρατικοποίησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο κλειδί που ενέχει το φυσικό αέριο στην ενεργειακή μετάβαση. Με την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση να αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες του κλάδου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς, εισέρχεται στην παραγωγή πράσινης ενέργειας αναπτύσσοντας ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο άνω των 200 MW, με τη συμμετοχή της σε φωτοβολταϊκά στις υπό μετάβαση περιοχές της Δ. Μακεδονίας.

Επίσης, εξασφάλισε άδεια εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 500 MW, ετοιμάζεται να μπει στην αγορά διμερών συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας – PPA’s, πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη εναλλακτικών «καθαρών» καυσίμων, όπως το υδρογόνο και επεκτείνει τις δραστηριότητες λιανικής (φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα), μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, η οποία αυξάνει διαρκώς το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά.

Τέλος, τους πρώτους καρπούς του αποδίδει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη προ λίγων μηνών ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με την ίδρυση του πρώτου Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων (Energy Competence Center) στη χώρα μας. Το κέντρο θα συμβάλλει στη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και στην κατάρτιση στελεχών σε κρίσιμους τομείς όπως η παραγωγή, η εξοικονόμηση και η αποθήκευση ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση, οι ΑΠΕ, αλλά και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής υγρών καυσίμων (φυσικό αέριο, υδρογόνο κ.α.).