Η μελετη του World Weather Attribution εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή έκανε δέκα φορές πιο πιθανή την καταιγίδα Daniel που προκάλεσε την πρωτοφανή πλημμύρα στη Θεσσαλία. Η διεθνής ερευνητική κοινοπραξία που εξετάζει το ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα, υπογραμμίζει ότι φαινόμενα ανάλογης έντασης θα πλήττουν τη Νότια Ευρώπη έως και μία φορά ανά 80 χρόνια. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η καταστροφή πήρε μεγάλες διαστάσεις και λόγω της αποδάσωσης, γράφει η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν δύο ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Κώστας Λαγουβάρδος και η Βασιλική Κοτρώνη.

Στην παρούσα φάση, η επιχειρηματική κοινότητα δεν είναι σε θέση να κάνει μια συνολική, αντικειμενική εκτίμηση για το πόσες και ποιες βιομηχανίες έχουν υποστεί ζημιές. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ζημιές έχουν διάφορα πρόσωπα, όπως η καταστροφή παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού, οι κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές φθορές, αλλά και η απώλεια πωλήσεων και εξαγωγών. Εκεί άλλωστε θα επικεντρωθούν τα σχέδια αποκατάστασης της παραγωγικής λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων, σε υποδομές, μεταφορές, αλλά και πρώτες ύλες, που ανήκουν στον αγροδιατροφικό τομέα. Να σημειωθεί ότι οι δηλωθείσες ζημιές ανέρχονται σε 6.011 στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Σε αυτό πλαίσιο, η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία που έχουν συστήσει οι ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ, απέστειλε στους αρμόδιους Υπουργούς επιστολή με αιτήματα για άμεσες αποζημιώσεις και αποκατάσταση των ζημιών (αναλυτικά στη σελ. 7). Με τη διαδικασία του κατεπειγόντως σημειώνει την αποκατάσταση οδικών δικτύων, δικτύων ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Επιπλέον, ζητούν άμεση μέριμνα για την αποκατάσταση του φράγματος της Γυρτώνης. Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο χρονικός ορίζοντας της 31.12.2024 είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προκειμένου να επιστρέψει η τοπική οικονομία της Θεσσαλίας στην κανονικότητα.
Τη μέρα που γραφόταν το editorial, ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 καθίσταται υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση για όλες τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από την ίδια ημερομηνία δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις απώλειες από φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων αφορά περί τις 16.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως πραγματοποιούν το 87% του τζίρου της αγοράς.

Θα ήθελα να κλείσω με μια σύντομη προσωπική ιστορία. Εν είδει ολικής ανακαίνισης, παρήγγειλα πριν ένα μήνα ένα έπιπλο μπάνιου. Το εργοστάσιο που το κατασκευάζει είναι στα Τρίκαλα. Μετά την κακοκαιρία Daniel, έλαβα ενημέρωση στο email δύο εβδομάδες μετά. Πλημμύρισαν σημεία του εργοστασίου, έπαθαν ζημιά μηχανήματα, το ανθρώπινο δυναμικό βίωσε απώλειες κοντινών προσώπων. «Ζητάμε την κατανόησή σας, χρειαζόμαστε κάποιες μέρες και θα επιστρέψουμε να σας ενημερώσουμε για την παραγγελία σας», κατέληγε το email. Για εμένα ήταν ένα έπιπλο μπάνιου. Για αυτούς τους ανθρώπους είναι αυτό που καταπιάνονται κάθε μέρα. Τι ακολούθησε. Μετέφεραν κομμάτια του εξοπλισμού τους σε ένα λειτουργικό εργοστάσιο γειτονικής πόλης -πολύ πιθανό να είναι και «ανταγωνιστικό»-, και ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τις παραγωγικές υποδομές του. Επόμενο email, με μια σημείωση: Στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα σας παραδοθεί το έπιπλο. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εκτελέσουμε τις παραγγελίες μας, να κάνουμε ξανά μια αρχή». Μια αρχή. Να συνεχίσουμε.