Επένδυση ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ έχει τεθεί σε τροχιά από τη φαρμακευτική εταιρεία SYN INNOVATION LABORATORIES AE, για τη λειτουργία νέας παραγωγικής μονάδας ραδιοφαρμάκων στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, της δεύτερης στο είδος της στη χώρα. Όπως επισημαίνει στο Industry o Διευθύνων Σύμβουλος της SYN INNOVATIONS, Σάββας Θαλασσέλης, η νέα μονάδα θα παράγει ραδιοφάρμακα που χρησιμοποιούνται για την σταδιοποίηση του καρκίνου από συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα, τα οποία διαθέτουν το μηχάνημα PET/CT. Πρόκειται για εξαιρετικά βραχύβια φάρμακα, τα οποία πρέπει να καταναλωθούν εντός 12 ωρών από την παραγωγή τους. Μέχρι πρότινος υπήρχε ένας μόνο παραγωγός στην Ελλάδα, ενώ η SYN INNOVATIONS τα εισήγαγε με ναυλωμένα αεροπλάνα, λόγω της μικρής διάρκειας ζωής τους.
Η λειτουργία της νέας μονάδας
Η κατασκευή της νέας μονάδας υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο, ενώ η παραγωγική διαδικασία αναμένεται, κατόπιν σχετικής αδειοδότησης, να είναι σε πλήρη ισχύ στις αρχές του 2022, σύμφωνα με τον κ. Θαλασσέλη. «Το προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας είναι ελάχιστο – θα προσληφθούν περίπου 10 άτομα – αλλά εξαιρετικά υψηλής εξειδίκευσης, αποτελούμενο από ραδιοχημικούς και ραδιοφαρμακοποιούς», σημειώνει ο CEO.
Πρόκειται για το πρώτο στάδιο της επένδυσης, ενώ σε δεύτερη φάση στα σχέδια της εταιρείας βρίσκεται η παραγωγή ακόμα πιο εξειδικευμένων και βραχύβιων φαρμάκων, με διάρκεια ζωής μερικά λεπτά της ώρας.
Δεν έλλειψαν οι προκλήσεις
Με την εν λόγω επένδυση, η εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας φαρμάκων και ραδιοφαρμάκων, ιατροτεχνολογικών μηχανημάτων, βιοτεχνολογικών και ειδικών διατροφικών προϊόντων, εισάγεται σε μια πολύ πιο εξειδικευμένη αγορά. Ερωτηθείς σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, ο κ. Θαλασσέλης τόνισε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν ακολουθούν τον πιο εύκολο δρόμο. «Χρειάστηκαν 28 μήνες για να λάβουμε την περιβαλλοντική άδεια, άρα καθυστέρησε η επένδυση σχεδόν δύο χρόνια», σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για μονοπωλιακή κατάσταση στον χώρο. «Παρότι ήμουν εισαγωγέας από το εξωτερικό, ήταν πολύ δύσκολο να διεισδύσω στην ελληνική αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά.