Καθώς οι πωλήσεις των παραδοσιακών τσιγάρων μειώνονται και οι κυβερνητικοί περιορισμοί, είτε μέσω απαγορεύσεων είτε μέσω αυξημένης φορολόγησης γίνονται αυστηρότεροι, οι καπνοβιομηχανίες στρέφονται σε νέες πηγές εσόδων. Ένας από τους διεθνείς κολοσσούς, η Philip Morris International, αποκομίζει το 25% των πωλήσεών της, συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από προϊόντα χωρίς καπνό και στοχεύει να αυξήσει
το ποσοστό αυτό πάνω από το 50% έως το 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα η PMI συμφώνησε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Vectura plc τους όρους της προσφοράς για την απόκτηση της εταιρείας στην αξία των 852 εκατομμυρίων βρετανικών στερλινών (περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Με την ενδεχόμενη απόκτηση της Vectura η PMI θα προχωρήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών, καινοτόμων προϊόντων «πέρα από τη νικοτίνη», επιταχύνοντας την είσοδό της στη θεραπευτική κατηγορία των εισπνεόμενων προϊόντων.

Η εν λόγω πρόταση εξαγοράς έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη συμφωνία της PMI για την απόκτηση της Fertin Pharma, δίνοντάς της τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών προϊόντων (εισπνεόμενα προϊόντα και προϊόντα
που λαμβάνονται από το στόμα), στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της και σύμφωνα με τις βασικές δεσμεύσεις της για Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι, στην Ελλάδα, η Παπαστράτος ανακοίνωσε πρόσφατα τη στρατηγική της για Βιώσιμη Ανάπτυξη και στόχο 1,5 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές μέχρι το 2025.