Για τη στρατηγική του Ομίλου κατά την μετάβασή του προς τα καθαρά καύσιμα, τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και τις τάσεις του κλάδου μίλησε ο Δρ. Νικόλαος Λιάπης, Δ/ντής Εκμετάλλευσης της ΕΛΙΝΟΙΛ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Λιάπη, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, η ΕΛΙΝΟΙΛ ανέπτυξε τη σειρά προηγμένων καυσίμων Crystal Next, τα προϊόντα της οποίας είναι ειδικά μελετημένα για να επιβαρύνουν σε μικρότερο βαθμό την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.
«Με συνέπεια στην υλοποίηση του ενεργειακού της μετασχηματισμού, η ΕΛΙΝΟΙΛ σταδιακά μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα των καύσιμων της και ενισχύει τις δραστηριότητές της στις αγορές της ηλεκτροκίνησης και του φυσικού αερίου. Μέσω της συνεργασίας της με τη ΔΕΗ, η εταιρεία στοχεύει στην ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού σημείων φόρτισης στο δίκτυο των πρατηρίων της, ενώ επενδύει και στη δημιουργία σταθμών LNG-CNG επί του εθνικού δικτύου μεταφορών», αναφέρει ο Δ/ντής Εκμετάλλευσης.

Γρήγορα αντανακλαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό
«Παγκοσμίως, η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και η ΕΛΙΝΟΙΛ δεν αποτελεί εξαίρεση», τονίζει ο Δρ. Λιάπης, τονίζοντας ότι η εταιρεία επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και ενσωμάτωσε με επιτυχία στη λειτουργία της το μέτρο της τηλεργασίας, η οποία, σε κάποιες περιπτώσεις, προσέγγισε το 90%.
«Σε επιχειρησιακό επίπεδο, έχουμε μεταφέρει την πλειοψηφία των ψηφιακών υποδομών μας στο cloud, έτσι ώστε να διαφυλάσσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα μας και ταυτόχρονα να έχουμε πρόσβαση σε αυτά ανεξαρτήτως συσκευής. Επιπλέον, αναβαθμίσαμε σημαντικά τις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις μας, αποκτώντας υψηλές ταχύτητες επικοινωνίας και εργασίας», σημειώνει το στέλεχος.

Προκλήσεις και επενδύσεις με ενεργειακό πρόσημο
Όπως επισημαίνει ο Δ/ντής Εκμετάλλευσης της ΕΛΙΝΟΙΛ, ο κλάδος της Ενέργειας βαδίζει προς ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μοντέλο και η απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος βρίσκεται στο προσκήνιο. «Βλέπουμε λοιπόν ότι ο κλάδος καλείται να προσαρμοστεί γρήγορα, δίνοντας έμφαση στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Παράλληλα, αναμένουμε ότι μέσα στη δεκαετία που διανύουμε, θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η κατανάλωση των “παραδοσιακών προϊόντων” ενέργειας στις μεταφορές και τη βιομηχανία. Επομένως, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, θα πρέπει να ετοιμαστούν για το αύριο, προσφέροντας στους πελάτες τους βιωσιμότερες λύσεις», αναφέρει.

Σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΛΙΝΟΙΛ υπό τις νέες συνθήκες της ενεργειακής κρίσης, ο Δρ. Λιάπης καθιστά σαφές ότι: «Στην ΕΛΙΝΟΙΛ ξεκινήσαμε αρκετό καιρό πριν να υλοποιούμε τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Έχουμε ήδη εισέλθει στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, ενώ έχουμε εντάξει στη στρατηγική μας τόσο τη διάθεση συμπιεσμένου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG-CNG), μέσα από την κατασκευή τριών σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων και τον εφοδιασμό βιομηχανικών πελατών, όσο και την προοπτική παραγωγής και διάθεσης πράσινου υδρογόνου».

Το υδρογόνο πρωταγωνιστής μέχρι το 2030
Ερωτηθείς σχετικά με τις τάσεις του κλάδου, ο Δρ. Λιάπης απαντά ότι, ως προς την κίνηση των ΙΧ οχημάτων, κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος η ηλεκτροκίνηση, καθώς προσφέρει εξοικονόμηση πόρων και συνεισφέρει στη βιωσιμότητα του πλανήτη και την υγεία όλων μας. «Παράλληλα, η χρήση άλλων μορφών ενεργειακών προϊόντων, όπως το φυσικό αέριο για την αυτοκίνηση, σταδιακά επεκτείνεται, ενώ το υδρογόνο φαίνεται πως θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μέχρι το 2030», καταλήγει.