Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ ημιαγωγών έχει τεράστιο αντίκτυπο στον ιαπωνικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και στη μεταποιητική βιομηχανία στο σύνολό της. Μια έρευνα της Teikoku Databank αποκάλυψε ότι η παραγωγή και η προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών 115 εισηγμένων εταιρειών έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τον Απρίλιο του 2021 λόγω αυτής της έλλειψης. Αυτό περιελάμβανε 81 εταιρείες που αναγκάστηκαν είτε άμεσα είτε έμμεσα να προσαρμόσουν την παραγωγή τους.

Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο ήταν η μεταποίηση με 86 εταιρείες. Μέσα σε αυτόν τον κλάδο, υπήρξε ορατός αντίκτυπος στους τομείς που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα, όχι μόνο για ανταλλακτικά αυτοκινήτων αλλά και για τις κατασκευές αυτοκινήτων, καθώς και για προϊόντα σφράγισης μετάλλων και συστήματα κίνησης οχημάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να κάνουν προσαρμογές στην παραγωγή λόγω περικοπών από εγχώριους και ξένους κατασκευαστές αυτοκινήτων ως απάντηση στην έλλειψη ημιαγωγών. Η βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών – η οποία περιλαμβάνει κατασκευαστές εξαρτημάτων smartphone, οικιακών συσκευών και κονσολών παιχνιδιών – επηρεάστηκε επίσης σημαντικά.