Το μέλλον του ESG, οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες και οι ψηφιακές τεχνολογίες βρέθηκαν στο επίκεντρο του Sustainability Forum 2023 στην Αθήνα.

Στη 13η διοργάνωση το Athens Sustainability forum που διοργανώθηκε από το Global Sustain και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη, συζητήθηκαν θέματα γύρω από το μέλλον του ESG, τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες υιοθέτησης των κριτηρίων ESG.

Ο Μιχάλης Σπανός, Founder & Managing Director, Global Sustain Group άνοιξε με την τοποθέτησή του το συνέδριο, όπου αναφέρθηκε στην επικαιρότητα αλλά και το μέλλον του θέματος ESG για τον επιχειρηματικό κλάδο. Όπως ο ίδιος τόνισε, η ψηφιοποίηση των δεδομένων ESG, επιφυλάσσει μικρότερα κόστη αναφοράς για τις εταιρείες και μεγαλύτερες δυνατότητες σύγκρισης πληροφοριών για επενδυτές και παρόχους κεφαλαίων αλλά και ασφαλίσεων.

Ο Δρ. Πάνος Μαρτίνης CEO του Ομίλου SoftOne, από την πλευρά του παρουσίασε τους τρόπους με τους οποίους το ESG μπορεί να γίνει προσβάσιμο σε όλους, σε συνδυασμό με την τεχνολογία και την καινοτομία.

Τις απόψεις τους γύρω από το ESG και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανάπτυξαν σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης εκπρόσωποι σημαντικών εταιρειών που συντόνισε ο κ. Σπανός.
Στο πάνελ συμμετείχαν o Αχιλλέας Αγγελόπουλος, CEO, Kyknos S.A., ενώ ο Χρήστος Καχραμάνογλου, CEO, Viopol S.A, επισήμανε ότι το περιβάλλον ήταν πάντοτε προτεραιότητα της εταιρείας για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ενώ υπάρχει και σχετική επένδυση της εταιρείας.

Η Σταυρούλα Μαρούλη COO, Board Member, MPack S.A., τόνισε ότι η ενσωμάτωση ESG θα δώσει νέα καινοτόμα προϊόντα, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και στις δυσκολίες της ενσωμάτωσης των δεικτών esg μιας μικρομεσαίας εταιρείας στην επαρχία. Τέλος, ο Πάνος Βασιλειάδης, CEO της Ideal Holdings S.A. επισήμανε ότι τη δυσκολία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού καθώς υπάρχει χάσμα της πανεπιστημιακής κοινότητας με την αγορά εργασίας.

Θεωρία και πράξη γύρω από την ερφαρμογή του ESG
Τις δράσεις μιας εταιρείας ενέργειας με γνώμονα το ESG ανέλυσε η Νατάσα Χατζηαντωνίου, Communications & CSR Senior Manager της ΔΕΣΦΑ, παρουσιάζοντας το ταξίδι στο ESG της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Οι Άρης Βρεττός, Sustainable Business Strategy & Transformation της Croda και Γιάννης Καντώνιας, CEO της Cosmos Aluminium S.A., συζήτησαν για τη συστηματική προσπάθεια, που απαιτείται για την ομαλή μετάβαση των μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εποχή του ESG, στη δημιουργία αξίας, το ρόλο της καινοτομίας και τέλος στην ανάγκη συλλογικής εύρεσης λύσεων στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Τα νέα πρότυπα European Sustainability Reporting Standards και την οδηγία Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) της ΕΕ, την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από 01/01/2024, όσον αφορά στο Greenwashing παρουσίασε η Μαρία Αλεξίου, μέλος του ESRS Secretariat – SMEs, European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG).

To Sustainability Forum ολοκληρώθηκε με ένα δεύτερο Panel όπου συμμετείχαν οι: Κλεοπάτρα Παναγοπούλου, Quality & Compliance Manager της Manifest S.A., Γρηγόρης Γρηγοριάδης, CEO της ILT Logistics S.A., Γιώργος Κωνσταντινίδης, CEO της Berling S.A., Φλώρα Χρυσανθακοπούλου, Quality Control Manager της Isostevia S.A. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι στόχοι και τα οφέλη του έργου, πού βρίσκεται η κάθε εταιρεία αναφορικά με το ESG, τι περιμένει να αποκομίσει από το έργο ESG Accelerator, και μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες για τον κάθε κλάδο σε θέματα βιωσιμότητας.