Ενώ οι λιτές αρχές χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην παραγωγή για να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να μειώσουν τη σπατάλη, η προσθήκη ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει μια επιχείρηση σε εντελώς καινούργιες δυνατότητες.

Όπως εύστοχα έχει διαπιστώσει ο Shigeo Shingo, leading expert στο Toyota Production System, η πιο επικίνδυνη σπατάλη είναι αυτή που δεν έχουμε αναγνωρίσει ως σπατάλη. Είναι πλέον δεδομένο ότι η λιτή παραγωγή είναι μια από τις μεγαλύτερες ιδέες διαχείρισης σπατάλης των τελευταίων 50 ετών. Όχι λιγότερο διαδεδομένη από την αρχική γραμμή συναρμολόγησης της Ford, έχει αλλάξει εξίσου ωστόσο τον τρόπο με τον οποίο οι κορυφαίες εταιρείες σκέφτονται για τις λειτουργίες – ξεκινώντας από τα εργοστάσια και την υγειονομική περίθαλψη έως τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την πληροφορική, ακόμη και τον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, παρά την τροχιά της λιτής παραγωγής, την ευρεία επιρροή και το επίπεδο γενικής εξοικείωσης μεταξύ των ανώτερων στελεχών, θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι έχουν αξιποιηθεί πλήρως οι δυνατότητές της.

Οι αρχές της Λιτής Παραγωγής έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αποτελεσματικότητας σε όλους τους οργανισμούς μέσω της έμφασης στη μείωση του κόστους και την εστίαση στην εξάλειψη της σπατάλης στην παραγωγική διαδικασία. Αν και οι αρχές της Λιτής Παραγωγής προέρχονται από τη βιομηχανία, οι βασικές αρχές της βρίσκονται σε πολλά είδη επιχειρήσεων και εφαρμόζονται με διάφορους τρόπους. Η μεθοδολογία Lean μπορεί να λειτουργήσει σε οποιονδήποτε τομέα και αν εφαρμόζεται, επειδή παρέχει μια προσέγγιση βασισμένη σε δεδομένα στη λήψη αποφάσεων, δίνοντας έμφαση στην παρακολούθηση των βασικών αιτιών. Η λιτή παραγωγή θεωρείται συχνά το βέλτιστο εργαλείο για τον εντοπισμό κρυφών ζητημάτων και δίνει έμφαση στη συνεχή βελτίωση.

Η εφαρμογή των λιτών αρχών σε ένα βιομηχανικό πλαίσιο ξεκίνησε πριν από αρκετές δεκαετίες, ακόμα κι αν η βασική ιδέα της μείωσης της σπατάλης και της ενίσχυσης της απόδοσης υπήρχε πολύ πριν επινοηθεί ο όρος «Λιτή Παραγωγή». Αλλά η έννοια της Λιτής Παραγωγής, όπως την καταλαβαίνουμε σήμερα, έχει συγχωνευθεί σε ένα σύνολο αρχών που έχουν μεταμορφώσει την παραγωγική διαδικασία.

Ο δρόμος προς τη λειτουργική αριστεία
Για αρκετές δεκαετίες, οι βιομηχανίες έχουν χρησιμοποιήσει λιτές αρχές και εργαλεία για τη μείωση της λειτουργικής πολυπλοκότητας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Η λιτή προσέγγιση παρέχει τη βάση για λειτουργική αριστεία τυποποιώντας τις διαδικασίες, ενσταλάσσοντας μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης και ενδυναμώνοντας τους εργαζόμενους στο εσωτερικό της βιομηχανικής παραγωγής. Ωστόσο, δεδομένης της αυξανόμενης πολυπλοκότητας των λειτουργιών, πολλές εταιρείες έχουν διαπιστώσει ότι η λιτή διαχείριση από μόνη της δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους προκλήσεων. Το τελευταίο διάστημα, ένα σύνολο προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών γνωστών ως Industry 4.0 εμφανίστηκε για να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Με την ανάπτυξη του σωστού συνδυασμού τεχνολογιών, οι βιομηχανίες μπορούν να ενισχύσουν την ταχύτητα, την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό και ακόμη και να διευκολύνουν τις αυτοδιαχειριζόμενες λειτουργίες του εργοστασίου. Αναντίρρητα, οι δύο προσεγγίσεις συγκλίνουν σε ένα κοινό σημείο καθώς έχουν τον ίδιο στόχο, που είναι η λειτουργική αριστεία.

Lean Industry 4.0: Η νέα τάση
Οι βιομηχανίες που επιδιώκουν να βελτιστοποιήσουν τις δραστηριότητές τους πρέπει να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ της παραδοσιακής λιτή διαχείρισης και του Industry 4.0. Αρκετές μελέτες για προγράμματα λειτουργικής αριστείας τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει πολλές εταιρείες να δημιουργούν πολύτιμες συνέργειες εφαρμόζοντας τη λιτή διαχείριση και το Industry 4.0 ολιστικά, και όχι ανεξάρτητα ή διαδοχικά. Πράγματι, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ολοκληρωμένη εφαρμογή της λιτής διαχείρισης και του Industry 4.0 — που ονομάζουμε Lean Industry 4.0 — είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο λειτουργικής αριστείας.
Οι βιομηχανίες που έχουν αναπτύξει επιτυχώς το Lean Industry 4.0 μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής έως και 40% σε πέντε έως δέκα χρόνια — πολύ καλύτερα από τις μειώσεις που σημειώθηκαν από την ανεξάρτητη ανάπτυξη της μεθοδολοηγίας λιτής παραγωγής ή απλώς του Industry 4.0.
Για να αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη, μια βιομηχανία πρέπει να προσαρμόσει την εφαρμογή του Lean Industry 4.0, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένες προκλήσεις της κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού και σε επίπεδο εργοστασίου.

 Η «ψηφιακή λιτή παραγωγή» ήρθε για να μείνει
Αδιαμφισβήτητα, οι ψηφιακές και φυσικές τεχνολογίες του Industry 4.0 κατέστησαν δυνατά νέα επιτεύγματα ταχύτητας, συνοχής, ευελιξίας και αυτοματισμού που άλλαξαν για πάντα την εμφάνιση της βιομηχανικής παραγωγής.
Οι πρόοδοι στη ρομποτική, τα νέα υλικά και η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμες να είναι οι μελλοντικές πρωτοπορίες της παραγωγής.

Ως αποτέλεσμα, οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι λιτές αρχές διασταυρώνονται σε αυτό που κοινώς αποκαλείται «ψηφιακή λιτή μεθοδολογία»—το οποίο μπορεί να είναι ένας ισχυρός συνδυασμός διαχρονικών αρχών και συνεχώς εξελισσόμενων ψηφιακών τεχνολογιών για τη μείωση της σπατάλης και της μεταβλητότητας στις διαδικασίες.

Όπως επισημαίνει ο δρ. Christoph Roser, ειδικός στη μεθοδολογία Lean Production: «κατά την άποψή μου, το Industry 4.0 και η μεθοδολογία Lean παρουσιάζουν μεγάλη συνάφεια. Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Όταν εφαρμόζουν το Industry 4.0, πολλές εταιρείες έχουν ως στόχο να εφαρμόσουν την τεχνολογία για την τεχνολογία. Αδιαμφισβήτητα, το Industry 4.0 είναι μια (πιθανή) λύση, αλλά μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση. Η μεθοδολογία Lean Production ξεκινά με ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και στη συνέχεια αρχίζει να αναζητά πιθανές λύσεις πριν εφαρμόσει την πιο υποσχόμενη λύση. Αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι μια τεχνολογική λύση τύπου Industry 4.0 που περιλαμβάνει υπολογιστές και λογισμικό, αλλά η λίστα των πιθανών λύσεων δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά σε μια «λύση με υπολογιστές».

Στην πραγματικότητα, η μεθοδολογία lean συχνά αποφεύγει τις λύσεις υπολογιστών, καθώς πολλές φορές είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν μετά την εφαρμογή τους, εμποδίζοντας τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης. Το Digital Lean χρησιμοποιεί το Industry 4.0 και άλλα ψηφιακά εργαλεία για να παρέχει πιο ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργίες.
Επιπλέον, η αυξημένη διαθεσιμότητα δεδομένων υψηλής συχνότητας από τις τεχνολογίες Industry 4.0, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επεξεργαστική ισχύ, οδήγησε σε νέες αναλύσεις και ιδέες που ήταν σχεδόν αδύνατες πριν από αρκετά χρόνια.

Πλεονεκτήματα του Digital lean
Αρχικά, το Digital Lean μπορεί να συμπληρώσει τα οφέλη από την παραδοσιακή λιτή παραγωγή στη μείωση των ρύπων κατά την παραγωγή. Το Digital Lean επιταχύνει τον εντοπισμό και τον μετριασμό των ρύπων πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές λιτές μεθόδους, παρέχοντας στοχευμένες, λεπτομερείς πληροφορίες απευθείας σε όσους μπορούν να μειώσουν τα απόβλητα.
Επιπρόσθετα, το digital lean όταν εφαρμοστεί επιτυχώς, οι οργανισμοί μπορούν να περιμένουν να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την ποιότητα, οδηγώντας με τη σειρά τους σε καλύτερη παραγωγικότητα και ισχυρότερη απόδοση επένδυσης (ROI) σε σύγκριση με μεμονωμένα ψηφιακά ή παραδοσιακά έργα βελτίωσης που υλοποιούνται μεμονωμένα. Τέλος, οι βιομηχανίες που εστιάζουν ακατάπαυστα στην εξάλειψη των αποβλήτων και στη συνεχή βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής οπλισμένες μόνο με παραδοσιακά εργαλεία, μπορούν να σημειώσουν μεγάλη πρόοδο αρχικά, αλλά η παραγωγικότητά τους αυξάνεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου. Με την εφαρμογή ωστόσο της ψηφιακής λιτής παραγωγής, οι βιομηχανίες μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, όπως η μηχανική μάθηση και η προγνωστική συντήρηση, για να λύσουν προηγούμενα άλυτα επιχειρηματικά προβλήματα και να ξεκλειδώσουν άλλοτε απρόσιτα όρια παραγωγικότητας.

Εν κατακλείδι, το μέλλον της λιτής παραγωγής είναι σίγουρα συναρπαστικό. Τα εργαλεία που προσφέρει η λιτή παραγωγή για την εξάλειψη της σπατάλης και την αύξηση της αξίας στην παραγωγή, όπως την ορίζουν οι τελικοί καταναλωτές ενισχύονται από την ενίσχυση της ποιότητας των πληροφοριών που μπορούν να συγκεντρώσουν οι εταιρείες σχετικά με τη συμπεριφορά των πελατών, όπως οι ψυχολογικές γνώσεις που ελήφθησαν υπόψη για τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.
Η αντίθεση ανάμεσα στο πού βρίσκονται τώρα οι εταιρείες και στο πού θα βρίσκονται 20 χρόνια μετά θα φαίνεται τόσο έντονη όσο η διαφορά μεταξύ μιας στατικής έγχρωμης φωτογραφίας και ενός τρισδιάστατου βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

EUROPA PROFIL ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Α.Β.Ε.
Η λιτή παραγωγή σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες  επιφέρει την παραγωγική αριστεία
Άρης Καζάνας, Διευθυντής Παραγωγής

Η φιλοσοφία και οι αρχές της λιτής παραγωγής συνεχώς βρίσκουν μεγαλύτερο πεδίο εφαρμογής στη βιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια επίσης, κάνουμε λόγο για την έλευση του Industry 4.0 και των νέων τεχνολογιών, οι οποίες όταν βαδίζουν παράλληλα με την λιτή παραγωγή, οδηγούν σε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η ψηφιοποίηση των εγγράφων, οι αναλύσεις δεδομένων, η προηγμένη ρομποτική, η εκτύπωση 3D, η προσομοίωση είναι μερικά από τα πρώτα εργαλεία τα οποία έχουμε χρησιμοποιήσει στην EUROPA και έχουμε εισπράξει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη και εμπεριέχει αρκετές προκλήσεις. Χρειάζεται ομαδική εργασία, αλλαγή κουλτούρας και σίγουρα μεγάλη επένδυση στην εκπαίδευση του προσωπικού ειδικά στην αρχή προκειμένου να πραγματοποιηθεί και να δομηθεί σωστά ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι να γίνει η εταιρεία μας πιο ευέλικτη και αποδοτική έχοντας σαν βασικό γνώμονα πάντα την ικανοποίηση και εξυπηρέτηση του πελάτη. Είναι σημαντικό, σε αυτή την μετάβαση της ψηφιοποίησης να παρακολουθούμε στενά τις τεχνολογικές εξελίξεις, για να τεθούν σωστές βάσεις, και έτσι από την αρχή να έχουμε την ευελιξία δοκιμών των καινοτόμων αυτών εφαρμογών ώστε να πετύχουμε προσαρμογή και ομαλή μετάβαση στη νέα αυτή πραγματικότητα.

Πλεονεκτήματα της εφαρμογής της λιτής παραγωγής
Είναι σίγουρο ότι η εφαρμογή της φιλοσοφίας της λιτής παραγωγής έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στην παραγωγική μας διαδικασία. Όταν συνδυάζεται δε και με νέες τεχνολογίες τότε πραγματικά τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά. Όταν πετύχαμε το συνδυασμό αυτό είδαμε καλύτερη διαχείριση και ομαδοποίηση των παραγγελιών, που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του χρόνου παράδοσης στους πελάτες μας. Η χρήση των νέων τεχνολογιών και η παρακολούθηση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μας επιτρέπει την αλλαγή παραμέτρων της παραγωγικής διαδικασίας παίρνοντας άμεσα αποτελέσματα ώστε να έχουμε την δυνατότητα να αντιδράσουμε εγκαίρως όπου χρειάζεται. Επίσης, με τη βοήθεια της προσομοίωσης εξοικονομήσαμε πολύτιμο χρόνο και πόρους. Ακολουθεί μια σύνοψη των πλεονεκτημάτων που αφορούν σε συγκεκριμένα projects:

• Μείωση κόστους παραγωγής κατά 17% από τη χρήση τεχνολογίας προσομοίωσης και παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο αλλαγών ρυθμίσεων στην παραγωγική διαδικασία
• Βελτίωση του work flow και μείωση των ενδιάμεσων αποθεμάτων κατά 15%
• Μείωση του over processing motion με αντίστοιχη μείωση κόστους παραγωγής κατά 30%
• Αύξηση του ΟΕΕ με την παρακολούθησή του σε πραγματικό χρόνο κατά 20%
Αυτή βέβαια είναι μόνο η αρχή του ταξιδιού της EUROPA στο Lean 4.0. Αποτελεί λοιπόν στρατηγική μας προτεραιότητα η ολιστική εφαρμογή των αρχών της λιτής παραγωγής σε συνδυασμό με το Ιndustry 4.0 με στόχο το άρτιο αποτέλεσμα και την μέγιστη ικανοποίηση των πελατών μας.

ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.
Λιτή παραγωγή και Industry 4.0 φέρνουν νέα δεδομένα στη βιομηχανική συντήρηση
Αθανάσιος Κοτζάκαρης, Διευθυντής Βιομηχανικής Αριστείας, Σωληνουργεία Κορίνθου, Operational Excellence Director, Corinth Pipeworks

Στόχος της λιτής παραγωγή είναι η μείωση όλων των απωλειών που προκύπτουν από την παραγωγή αλλά και όχι μόνο. Σίγουρα, η έλευση του Industry 4.0 έχει συμβάλλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.Καταρχάς ένα από τα βασικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την παραγωγική διαδικασία είναι ο προσδιορισμός των καθυστερήσεων, ποσοτικά και ποιοτικά αλλά και των απωλειών της παραγωγής από μειωμένο ρυθμό παραγωγής.
Με την εφαρμογή αισθητήρων και προγραμμάτων cloud μπορεί κανείς να αποκτήσει πληροφορίες που πριν δεν ήταν εύκολα ή καθόλου διαθέσιμες. Εφαρμογές cloud συνδεδεμένες με τη λειτουργία των μηχανών δίνουν την δυνατότητα να έχει οποιοσδήποτε άμεσα την πληροφορία για το τι συμβαίνει στην γραμμή παραγωγής και τις αιτίες των συμβάντων. Αυτό μακροπρόθεσμα δίνει την δυνατότητα να αναλύσει κανείς τα δεδομένα και να βγάλει πολύ ακριβή στοιχεία για να αιτιολογήσει επεμβάσεις και επενδύσεις πολύ στοχευμένα.

Συντήρηση και Λιτή Παραγωγή
Επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρον και ίσως πιο θεαματικά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του Industry 4.0 στον έλεγχο του process και την προληπτική (preventive) και προβλεπτική (predictive) συντήρηση. Για το πρώτο κι όσον αφορά το process, με την εφαρμογή των κατάλληλων αισθητήρων και οργάνων μέτρησης που μπορούν να μεταφέρουν τις καταγραφές online, μπορεί η ομάδα της παραγωγής να αναγνωρίσει σε πραγματικό χρόνο και με την χρήση control charts, αποκλίσεις από τα Center Lines καθώς και κρίσιμες παραμέτρους παραγωγής έτσι ώστε να προβεί σε ενέργειες που θα επαναφέρουν την παραγωγική διαδικασία στην βασική αρχική κατάσταση.

Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται συνθήκες που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή ελαττωματικών προϊόντων. Φυσικά ο προσδιορισμός αυτών των παραμέτρων και τα όρια των σημείων επέμβασης χρήζουν βαθιά γνώση της παραγωγικής διαδικασίας και απαιτούν χρόνο προκειμένου να διασφαλίσουν στους χειριστές ότι η διαδικασία είναι «εκτός ελέγχου» και πρέπει να επέμβουν. Χρειάζονται επίσης πολλές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες προκειμένου οποιοδήποτε μοντέλο που έχει αναπτυχθεί σε ένα υπολογιστή, να ανταποκρίνεται όσο καλύτερα γίνεται στην πραγματικότητα.

Με παρόμοιο τρόπο και ανάλογους αισθητήρες, η συντήρηση μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικές συνθήκες την κατάσταση του εξοπλισμού και βάση κάποιας μοντελοποίησης, μπορεί να αναγνωρίζει βλάβες πριν αυτές ακόμα συμβούν προκειμένου να επέμβει. Όπως και στην μοντελοποίηση για την παρακολούθηση του process της παραγωγής, έτσι και στα μοντέλα της συντήρησης απαιτείται πολύς χρόνος και δοκιμές προκειμένου το μοντέλο να γίνει αξιόπιστο και να μην οδηγεί σε υπερβολικές επεμβάσεις που ανεβάζουν το κόστος και μειώνουν τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού, άρα και οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Παρόλα αυτά στις πλείστες περιπτώσεις όπου τα όρια είναι πολύ απλά, όπως οι θερμοκρασίες και οι πιέσεις τα πράγματα είναι πιο απλά ενώ εκεί που μιλάμε για παράδειγμα για μετρήσεις δονήσεων τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα. Σίγουρα, η μεθοδολογία και η τεχνολογία των data analytics απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και είναι μια από τις βασικές προκλήσεις κατά την εφαρμογή τους.\

FAMAR
Οι τεχνολογίες του Industry 4.0 συμπληρώνουν τη μεθοδολογία της λιτής παραγωγής
Γιώργος Γεωργιάδης, Group Operations Continuous Improvement Manager

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση (Industry 4.0), μέσα από την ανάπτυξη τεχνολογιών καθοριστικής σημασίας όπως Internet of Things (IoT), Cloud, Edge Computing, Digital Twins, τη δυνατότητα διασύνδεσης των μηχανημάτων (M2M) καθώς και τα Cyber-Physical systems (CPS), ανοίγει το δρόμο για τα έξυπνα εργοστάσια και δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον για την παραγωγή, που θα αποτελέσει και το μέλλον στο συγκεκριμένο τομέα. Η αυτοματοποίηση συστημάτων και διαδικασιών, που βρίσκεται στον πυρήνα του Industry 4.0, δίνει τη δυνατότητα στα συστήματα να συλλέγουν και να επικοινωνούν δεδομένα, γεγονός που συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και της αυτονομίας των διαδικασιών και του μοντέλου λειτουργίας. Θα λέγαμε επομένως ότι βλέπουμε τις τεχνολογίες του Industry 4.0 να έρχονται να συμπληρώσουν το μοντέλο της λιτής παραγωγής, το οποίο επικεντρώνεται στη βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείριση των πόρων, την ελαχιστοποίηση της λειτουργικής πολυπλοκότητας και κατ’ επέκταση τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπως κάθε αλλαγή, συνοδεύτηκε με ερωτήματα και σκεπτικισμό. Φροντίσαμε εγκαίρως να εφαρμόσουμε σωστή και συστηματική επικοινωνία προς όλες τις ομάδες μας εσωτερικά, για να αντιληφθούν καλύτερα την αξία της και τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλει συνολικά σε μια καλύτερη καθημερινότητα, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης, αποτελώντας παράλληλα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πρόκληση αποτέλεσαν και οι απαιτήσεις ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών σε επίπεδο εξοπλισμού (υλικοτεχνικός, δομές, διαδικασίες, λογισμικά, κλπ.) αλλά και σε επίπεδο εκπαίδευσης των ανθρώπων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα τμήματα (IS, Q, CI, HR), ανέλαβαν τον άρτιο σχεδιασμό και την υλοποίηση των σχετικών δράσεων προετοιμασίας, ώστε σήμερα να μιλάμε για έναν ομαλό και επιτυχημένο μετασχηματισμό.

Αποτελέσματα της εφαρμογής της λιτής μεθοδολογίας
Πέρα από τη διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ανθρώπων μας και τη βελτίωση της επικοινωνίας στο εσωτερικό του οργανισμού, η εναρμόνιση των παραγωγικών διαδικασιών και η ενιαία εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σε παγκόσμιο επίπεδο μας επέτρεψε την ταχύτερη προσαρμογή και αμεσότερη ανταπόκριση στις απαιτήσεις των πελατών μας. Παράλληλα, με την εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής του ΟΕΕ, έχει βελτιωθεί η απόδοση των γραμμών παραγωγής, η τυποποίηση και η εναρμόνιση της διαδικασίας παρακολούθησης, και ο έλεγχος του ΟΕΕ σε όλες τις λειτουργικές μονάδες.

Τέλος, η ενοποίηση κρίσιμων δεικτών αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας (KPIs) και οι τεχνικές ανάλυσης τους με τη χρήση της «Επιχειρηματικής ευφυΐας» και διαχείρισης μεγάλου όγκου βάσεων δεδομένων (ERP/SAP Business Intelligence – Data Warehouse) έδωσε στην ηγετική ομάδα πρόσβαση στην πλήρη και διάφανη εικόνα της πορείας σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας τη διακυβέρνηση.
Ο θετικός αντίκτυπος όλων τα παραπάνω είναι ήδη εμφανής στον οργανισμό και επιβεβαιώνεται και μέσα από τα βελτιωμένα ετήσια αποτελέσματα.

VERIDOS MATSOUKIS
Σταθερά βήματα Industry 4.0 πάντα σε συνδυασμό με την εφαρμογή της λιτής μεθοδολογίας
Μιχάλης Κοκκόρης, Operations Director
Στόχος της Λιτής Παραγωγής είναι, ο άμεσος εντοπισμός και η εξάλειψη κάθε μορφής φύρας που υπάρχει στη παραγωγική διαδικασία και ταυτόχρονα η μεγιστοποίηση της αξίας που παράγει ο οργανισμός, όπως αυτή ορίζεται από τους πελάτες του. Η έλευση του Industry 4.0 συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση των παραπάνω στόχων. Με τη βοήθεια των τεχνολογιών του industry 4.0: α)ο πολύ μεγάλος όγκος δεδομένων που υπάρχουν μετατρέπεται έγκαιρα σε πολύτιμη πληροφορία που οδηγεί σε άμεσες αποφάσεις και ενέργειες (Big Data and Analytics) β) οι πόροι παραγωγής μπορεί να είναι διασυνδεμένοι μεταξύ τους αλλά και με συστήματα planning και controlling με αποτέλεσμα να βελτιστοποιείται η απόδοσή τους.

Από εκεί και πέρα, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει μία μεσαίου μεγέθους επιχείρηση όπως η Veridos Matsoukis στην εισαγωγή των τεχνολογιών του Industry 4.0 προέρχονται κυρίως:
α. από μέρος του εξοπλισμού που είναι παλαιότερης τεχνολογίας και η ένταξή του σε ένα δίκτυο διασυνδεμένων συσκευών απαιτεί αναβάθμισή ή και αντικατάστασή του,
β. από μέρος του υπάρχοντος προσωπικού που δεν είναι απόλυτα εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες και πρέπει να εκπαιδευτεί για να ενσωματωθεί στο νέο τρόπο εργασίας.
Εν κατακλείδι, τα δύο παραπάνω απαιτούν πρόσθετους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπιστούν. Μία γενικότερη πρόκληση προέρχεται τέλος από το γεγονός ότι, στις τεχνολογίες αυτές το στάδιο της εισαγωγής τους και το στάδιο της ωρίμανσής τους, είναι πολύ κοντά πράγμα που απαιτεί την γρήγορη εφαρμογή τους πριν καταστούν παρωχημένες.

Η λιτή παραγωγή και η υλοποίηση συγκεκριμένων project
Στη Veridos Matsoukis βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο εφαρμογής των νέων αυτών τεχνολογιών. Από το 2021 έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται 2 projects:
α. Η εγκατάσταση ενός συστήματος Shop Floor Control που θα συλλέγει real time data από τους πόρους παραγωγής και στη τελική του μορφή θα είναι συνδεμένο με το σύστημα Precosting και Planning της εταιρείας μας. Στόχος είναι η άμεση πληροφόρηση για την κατάσταση/απόδοση των πόρων παραγωγής και η λήψη διορθωτικών ενεργειών.
β. Η διασύνδεση των εκτυπωτικών μας μηχανών, με το Τμήμα Προεκτύπωσης (PrePress) με πρωτόκολλα CIP4, με στόχο τη σημαντική μείωση του χρόνου set-up. Το project αυτό βρίσκεται στη τελική του φάση και ήδη τα θετικά του αποτελέσματά είναι ορατά.

Θα πρέπει τέλος να επισημάνουμε, ότι τα παραπάνω περιγράφουν ένα μικρό τμήμα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού που μπορεί να φέρουν οι Τεχνολογίες Industry 4.0, οι οποίες αγγίζουν όλη την Εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζοντας ακόμη και το τελικό προϊόν. Στο παράδειγμα της Veridos Matsoukis, που ένα από τα προϊόντα της είναι polycarbonate κάρτες που χρησιμοποιούνται ως άδειες οδήγησης και ταυτότητες, υπάρχουν ήδη mobile apps που τις αντικαταστούν, με mobile driving license και mobile IDs. Το μέλλον θα είναι σίγουρα απαιτητικό και συνάμα πάρα πολύ ενδιαφέρον.