Μια πρωτοποριακή τεχνολογία εισήγαγε η Separation Technologies (ST), θυγατρική του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στις ΗΠΑ, η οποία επιτρέπει την ανακύκλωση ιπτάμενης τέφρας από περιοχές απόθεσής της, αξιοποιώντας τη για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων του Τιτάνα και των πελατών της ST. Για την καινοτόμα διαδικασία δημιουργήθηκε μάλιστα η πρώτη βιομηχανική μονάδα στον κόσμο για ξήρανση και ηλεκτροστατικό διαχωρισμό του υλικού, η οποία λειτουργεί πιλοτικά. Μέσω της νέας τεχνολογίας, η τέφρα μετατρέπεται σε επαναχρησιμοποιήσιμα, «πράσινα» προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Τα προϊόντα αυτά που έχει εισάγει o Τιτάνας στην αγορά των ΗΠΑ με τις εμπορικές ονομασίες ProAsh και EcoTherm, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιώσιμες πρώτες ύλες στην παραγωγή δομικών υλικών και ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η αποκλειστική τεχνολογία του Τιτάνα μπορεί να προσφέρει διεθνώς μια λύση για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση περιοχών απόθεσης ιπτάμενης τέφρας, όπως και των γειτονικών τους κοινοτήτων.

Η πρώτη μονάδα για ξήρανση και ηλεκτροστατικό διαχωρισμό
Για τη νέα διαδικασία, η ST δημιούργησε την πρώτη βιομηχανική μονάδα στον κόσμο για ξήρανση και ηλεκτροστατικό διαχωρισμό του υλικού, στην ατμοηλεκτρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Brunner Island, της εταιρίας Talen Energy, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
Οι πιλοτικές της εγκαταστάσεις συνδυάζουν το νέο αποκλειστικό σύστημα ξήρανσης με την αποδεδειγμένα αποτελεσματική διαδικασία ηλεκτροστατικού διαχωρισμού της ST για την απομάκρυνση άκαυστου άνθρακα από την ιπτάμενη τέφρα για χρήση στην παραγωγή τσιμεντοειδών προϊόντων.

«Αυτό το πρωτοποριακό επίτευγμα αντανακλά τη δέσμευση του Τιτάνα για μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της καινοτομίας, καθώς σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε όλο το εύρος των κλάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δομικών υλικών», δήλωσε ο Βασίλης Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Titan America, θυγατρικής του Ομίλου στις ΗΠΑ. «Η ST χρησιμοποιεί μια επαναστατική διαδικασία εμπλουτισμού, η οποία μετατρέπει αποδοτικά την τέφρα. Δημιουργείται έτσι ένα ποιοτικό, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα δομικό υλικό, καθώς και ένα πλούσιο σε καύσιμο προϊόν για την τσιμεντοβιομηχανία και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».