Στον απολογισμό των προκλήσεων της τελευταίας δεκαετίας αλλά και στο στρατηγικό πλάνο για την «επόμενη ημέρα» της Alumil αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιώργος Μυλωνάς, στο πλαίσιο χθεσινής δημοσιογραφικής εκδήλωσης.

Η ελληνική πολυεθνική, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, έχοντας ξεπεράσει τα τελευταία χρόνια το όριο των 400 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών της, συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία και στο α’ εξάμηνο του 2024, με έσοδα ύψους 214,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 9,7%. Στο δε εννεάμηνο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, τα μεγέθη μαρτυρούν ότι θα πιάσει το στόχο της για το έτος.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία διαθέτει πλέον μονάδα 3D Printing με 10 βιομηχανικούς εκτυπωτές, με δυνατότητα ταχύτατης και πρωτότυπης παραγωγής λειτουργικών εξαρτημάτων και προφίλ τόσο για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και λύσεων από το R&D, όσο και για την δημιουργία mockups στα μεγάλα έργα οπουδήποτε στον κόσμο. Επίσης ενισχύθηκε με νέα μονάδα διαλογής σκραπ αλουμινίου, προηγμένο κέντρο δοκιμών & πιστοποίησης, πέμπτη γραμμή διέλασης και νέο κάθετο βαφείο με machine learning και ΤΝ στο Κιλκίς, αυτόματη γραμμή συσκευασίας, νέες γραμμές κατεργασίας προφίλ & εξαρτημάτων (CNC) κ.α.

Από το Κιλκίς στο Τέξας
Η «επόμενη μέρα» της Alumil περιλαμβάνει νέες επενδύσεις στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς, με τη δημιουργία ρομποτικής αποθήκης (συνολικής επένδυσης 15 εκατ. ευρώ ενταγμένης στο Ταμείο Ανάκαμψης), την πλήρη αυτοματοποίηση διακίνησης υλικών εντός των παραγωγικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη διεύρυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή.

Όπως σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, οι επενδύσεις στο Κιλκίς επικεντρώνονται στην αυτοματοποίηση λόγω της δυσκολίας εύρεσης εργατικού δυναμικού στην περιοχή, σε αντίθεση με την Ξάνθη όπου οι επενδύσεις μετά την απόφαση για επαναλειτουργία της μονάδας το 2022 επικεντρώνονται στην ενίσχυση της δυναμικότητας. Για παράδειγμα, το νέο κάθετο βαφείο στο Κιλκίς «εξοικονόμησε» 30 εργαζομένους, τους οποίους η εταιρεία θα τοποθετήσει σε άλλες θέσεις που χρήσουν στελέχωσης. Παράλληλα, η Alumil ενισχύει την παρουσία της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με τη δημιουργία δεύτερης θυγατρικής στο Τέξας, αλλά και σε χώρες όπως η Ινδία όπου διατηρεί θυγατρική στο Μουμπάι από το 2016. Στη Νοτιοανατολική Ασία αναπτύσσει τις δραστηριότητές της, μέσω της νέας εταιρείας της στην Ταϊλάνδη (Μπανγκόκ), ενώ επεκτείνεται περαιτέρω και στην Ανατολική Αφρική.

Επίσης, η Alumil προχωρά σε ενίσχυση των καθετοποιημένων δομών engi­neering και υποστήριξης έργων σε κομβικά σημεία όπως στη Θεσσαλονίκη, το Ντουμπάι, το Μουμπάι και οι ΗΠΑ.
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι η απόσχιση του κλάδου της χύτευσης αλουμινίου, με την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του ανακυκλωμένου «πράσινου» αλουμινίου (σήμερα, αξιοποιείται το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας). Με τα έσοδα πώλησης, η εταιρεία πρόκειται να μειώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Τέλος, φιλόδοξο εγχείρημα της Alumil αποτελεί η έναρξη στρατηγικής συνεργασίας με το investment fund «One World Impact Partners», με στόχο την από κοινού ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων διέλασης αλουμινίου σε διάφορες χώρες, όπου η OWI έχει στρατηγικό ενδιαφέρον, οι οποίες θα λειτουργούν τόσο υποστηρικτικά στον όμιλο της Alumil, όσο και ως ανεξάρτητες εταιρείες με δικό τους «βιομηχανικό» πελατολόγιο. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μυλωνάς, πρόκειται για greenfield επένδυση και δεν συνεπάγεται την είσοδο του fund στην Alumil. Ο ίδιος μάλιστα εκδήλωσε την προτίμησή του για τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου στην Αίγυπτο, η οποία διαθέτει άφθονο εργατικό δυναμικό και ευνοϊκότερη νομοθεσία από π.χ. την Τουρκία. Πάντως, διευκρίνισε ότι ακόμα η συμφωνία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, και όταν προχωρήσει θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να δει η εταιρεία απόδοση από αυτό.