Την ενσωμάτωση του AI σε διαφορετικά επίπεδα της παραγωγής, την οποία μελετάει το εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέλυσε ο Δρ. Κοσμάς Αλεξόπουλος, Ερευνητής Μηχανικός στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, στη διάρκεια ημερίδας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με θέμα «Καινοτομία και Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της Βιομηχανίας».

Ο Δρ. Αλεξόπουλος εξήγησε πως το εργαστήριο, το οποίο έχει σαν σκοπό την έρευνα των συστημάτων παραγωγής, αποτελείται από τρεις ομάδες οι οποίες ερευνούν την ενσωμάτωση του AI σε τρία συγκεκριμένα πεδία της παραγωγής. Η πρώτη ομάδα ασχολείται με το manufacturing process. Στο στάδιο αυτό, όπως σημείωσε, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα κι αφορούν μια συγκεκριμένη διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχει και μεγάλη ανάγκη για ακρίβεια, είναι επιθυμητός ένας μεγάλος βαθμός επαναληψιμότητας και δεν υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Έτσι, το σύστημα AI μπορεί να ανταπεξέλθει πιο εύκολα σε αυτό το επίπεδο αλλά πρέπει να ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα.

Η δεύτερη ομάδα που ασχολείται με ζητήματα ρομποτικής και αυτοματισμών έχει να λάβει υπόψιν της περισσότερα data μεν, αλλά λιγότερη ακρίβεια και μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Στο στάδιο αυτό οι χρόνοι είναι πιο ελαστικοί οπότε όλα τα παραπάνω δημιουργούν διαφορετικές προϋποθέσεις για τα συστήματα ΑΙ. Τέλος, η τρίτη ομάδα είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση ενός εργοστασίου συνολικά ή μιας αλυσίδας παραγωγής. Στο κομμάτι αυτό υπάρχουν περισσότερα δεδομένα αλλά μεγαλύτερος βαθμός αβεβαιότητας γιατί συμβαίνουν διάφορα γεγονότα κι έτσι το ΑΙ σύστημα θα πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την αβεβαιότητα. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση οι χρόνοι είναι μεγαλύτεροι, οπότε το ΑΙ μπορεί να παίρνει απόφαση σε μερικά λεπτά.