Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός από πολλές καταστροφικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα θα επηρεάσει άμεσα τις βιομηχανίες στην Ευρώπη.Οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη πληρώνουν ήδη υψηλές τιμές για ενέργεια και καύσιμα. Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας αναμένεται να τις ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά και έχει ήδη κάνει την τιμή του πετρελαίου να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, ενώ οι μελλοντικές τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 60% σε μόλις μία ημέρα.
Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους της Ευρώπης έχουν προειδοποιήσει για περαιτέρω αυξήσεις των τιμών ενόψει της αστάθειας του ενεργειακού κόστους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν ξανά στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή, μετά την εκτίναξη 69 τοις εκατό στα 142 ευρώ την Πέμπτη, καθώς η έναρξη του πολέμου πυροδότησε φόβους για διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σχεδόν έξι φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς κλιμακώνεται η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, αλλά ο αντίκτυπος στην ενέργεια δεν θα είναι η μοναδική συνέπεια. Από το σιτάρι στο κριθάρι και τον χαλκό στο νικέλιο, οι αναλυτές λένε ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να διαταραχθούν καθώς η κρίση παίρνει μια στροφή προς το χειρότερο.Το φυσικό αέριο καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή χρησιμοποιείται ως άμεση πρώτη ύλη από εταιρείες όπως οι κατασκευαστές λιπασμάτων και πλαστικών. Καθώς η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, οι ευρωπαϊκές εταιρείες χημικών και τσιμέντου προσπάθησαν να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους μετακυλίοντας πρόσθετο κόστος στους πελάτες.
Η BASF, ο μεγαλύτερος όμιλος χημικών προϊόντων στον κόσμο, προειδοποίησε για ανανεωμένες αυξήσεις τιμών την Παρασκευή, αφού μόνο το κόστος του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Η Ουκρανία θεωρείται το «καλάθι ψωμιού της Ευρώπης» και μια εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα να «χτυπηθεί σκληρά» η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων», δήλωσε ο Alan Holland, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας Keelvar. Η βελγική εταιρεία Solvay της BASF, που παράγει ανθρακικό νάτριο για χρήσεις σε γυαλί και απορρυπαντικά, δήλωσε ότι θα επιταχύνει τις αυξήσεις των τιμών φέτος για να καλύψει την πρόσθετη αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Επίσης, ο Dominik von Achten, πρόεδρος της Heidelberg Cement, είπε ότι η διαχείριση του ενεργειακού πληθωρισμού έχει γίνει «ένα ωριαίο έργο διαχείρισης και αφορά τώρα – δεν είναι καθημερινό». Εφόσον, το Βερολίνο πάγωσε το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας αυτή την εβδομάδα και με τις δυτικές κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας να είναι ακόμη πιθανές, τα στελέχη αναμένουν μικρή βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.
Στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί η ελληνική βιομηχανία και η βιομηχανία τροφίμων, η οποία αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από τις εξελίξεις. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις και να εντείνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση». Η βιομηχανία είναι ξεκάθαρο ότι αναζητάει λύσεις στην ενεργειακή κρίση. Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, θα βρείτε τα Energy Mastering Awards, που επιβραβεύουν την ενεργειακή διαχείριση και την αειφορία, αναδεικνύοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη οι βιομηχανίες να προχωρήσουν σε δράσεις ενεργειακής διαχείρισης έτσι ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την όποια κρίση πριν εμφανιστεί. •