Ο ανταγωνισμός για τους εργαζόμενους υψηλής στάθμης είναι πολύ εντατικός και αυτό συχνά πλήττει την παραγωγή καινοτομίας εντός Ελλάδας, σε μια εποχή που η 4η βιομηχανική επανάσταση απαιτεί μεγάλες ταχύτητες. Όταν δεν υπάρχει το απαιτούμενο ανθρώπινο ταλέντο, πολλές εταιρείες μοιραία δεν μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους το βέλτιστο προϊόν ή υπηρεσία.
Έτσι, πολλές καινοτόμες ελληνικές βιομηχανίες, που ζητούν τη συνδρομή ελληνικών επιχειρήσεων πληροφορικής για να αναπτύξουν περαιτέρω τις καινοτομίες τους στον χώρο των τεχνολογιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ή να τις εντάξουν στην παραγωγή τους, δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να βρουν συνεργάτες εντός των συνόρων.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Δ. Λακασάς, CEO της Olympia Electronics στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κενό στο «Industry 4.0» σε εργαζόμενους και εταιρείες είναι τεράστιο: «Αυτή τη στιγμή η ελληνική βιομηχανία χρειάζεται δύο πράγματα: ψηφιακό μετασχηματισμό και εφαρμογή ρομποτικής και άλλων τεχνολογιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης στην παραγωγή. Είτε το δούμε σε επίπεδο εταιρειών είτε σε επίπεδο εργαζομένων, υπάρχει τεράστιο κενό στην ελληνική αγορά πάνω στο «Industry 4.0». Πρώτον, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν κι αυτό μεταφράζεται σε ανεπάρκεια και στον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Επειδή η ζήτηση εργαζομένων είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, ο ένας τούς κλέβει από τον άλλο και αυτό συχνά μεταφράζεται σε αστάθεια και έλλειψη αποτελεσμάτων.»

Ένδεια εξειδικευμένων εργαζομένων, διαπιστώνει και ο Αλέξανδρος Δούφος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Logismos AE». Όπως επισημαίνει, σήμερα υπάρχει πράγματι μεγάλη ζήτηση εργαζομένων στην αγορά της πληροφορικής, αλλά όχι αρκετή προσφορά και υπογραμμίζει ακόμα ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο ενίσχυσης των μεσαίων επιχειρήσεων πληροφορικής μέσω αναπτυξιακών και επενδυτικών νόμων.